Munkahely cikkek


Ki a felelős, ha munkahelyi csapatépítőn baleset ér minket?

Ki a felelős, ha munkahelyi csapatépítőn baleset ér minket?  

A munkahelyeken a csapatépítő programok szervezésének elsődleges célja – ahogyan az a nevéből is kitűnik – a csapatszellem kialakítása, illetve megtartása.
Ezermestereket képeznek, megtaláltuk az ideális munkahelyet

Ezermestereket képeznek, megtaláltuk az ideális munkahelyet 

Új elnök a létesítménygazdálkodók szakmai szervezeténél.
Leáll az Electrolux nyíregyházi gyára, veszélyben 650 ember munkája

Leáll az Electrolux nyíregyházi gyára, veszélyben 650 ember munkája 

Leállítja a termelést az Electrolux nyíregyházi hűtőszekrénygyárában a megváltozott üzleti kilátások miatt.
Még a pandémia sem hatott meg sok cégvezetőt, hogy jobb irodát biztosítson dolgozóinak

Még a pandémia sem hatott meg sok cégvezetőt, hogy jobb irodát biztosítson dolgozóinak  

Ahogy a koronavírus-járvány intenzitása csökken, a munkavállalók visszatérnek az irodákba.
Humbug vagy valóság a munka-magánélet egyensúly?

Humbug vagy valóság a munka-magánélet egyensúly? 

Játsszunk! Mondjon hangos igent minden alkalommal, amikor olyat lát a következő listában, ami az ön munkahelyén is megvan. Rugalmas munkaidő, családi fénykép az asztalon, Facebook munkaidőben, kolléga cuki kutyája, céges jógatanfolyam, csendszoba, home office. Hányszor kiáltott fel? És mit szóltak hozzá a kollégái, hogy hangos igeneket kiabál?
Milyen egy jó iroda? Ezek Magyarországon a legmenőbbek

Milyen egy jó iroda? Ezek Magyarországon a legmenőbbek 

Sokszínű és változatos közösségi terek, hatalmas lounge zónák, dolgozói jóllét és fenntarthatóság, formálódó hibrid modellek – ezek jellemzik a legújabb hazai irodákat, amelyek már a járvány utáni munkakultúrát jelenítik meg. 
Globális munkaügyi problémát oldhat meg egy magyar fejlesztésű találmány

Globális munkaügyi problémát oldhat meg egy magyar fejlesztésű találmány 

Valaki szerint a fizetés, mások szerint a szakmai fejlődés lehetősége a legfontosabb tényező, ha a munkáról van szó. Bár mindenkinek mást jelent a tökéletes munkahely, annyi bizonyos, hogy a pozitív, konstruktív visszajelzésre az összes munkavállalónak szüksége van. Ezt az igényt elégíti ki a magyar fejlesztésű Praisio platformja, amely online megoldásként a prosperáló munkahelyi kultúra kialakításában segít, ahol a megerősítő visszajelzések magától értetődőnek számítanak.
Mitől érezhetjük magunkat jobban munka közben?

Mitől érezhetjük magunkat jobban munka közben? 

Bár a vírushelyzet alatt bevezetett korlátozások már valamelyest enyhültek, számos munkahely megtartotta az otthoni munkavégzés lehetőségét. A jelenlegi állás szerint a home office bizony hosszú távon is velünk maradhat, és mivel könnyen megtörténhet, hogy mindig más környezetben kell majd dolgoznunk, érdemes tisztában lennünk azzal, hogy milyen feltételek mellett fogjuk valóban jól érezni magunkat.
Hol jó dolgozni? Ezeken a munkahelyeken

Hol jó dolgozni? Ezeken a munkahelyeken 

Sokat számít a dolgozók elkötelezettsége.
Pénz, home office – így választanak munkahelyet a fiatalok

Pénz, home office – így választanak munkahelyet a fiatalok 

A vállalati kultúra és a vezetők szerepe erősödött a Covid második évében, az otthoni munkavégzés lehetősége pedig először került a TOP10-be a munkahelyválasztási preferenciák rangsorában. A csökkenő bizonytalanság sem változtatott a munkavállalók tavaly átalakult prioritásain: továbbra is az alapbér a legfontosabb, ezt a rugalmas és kiszámítható időbeosztás követi. A PwC Magyarország idén már ötödik alkalommal mérte fel a hazai munkahelyválasztási preferenciákat a fiatalok és a tapasztalt szakemberek körében

Hogyan jöjjünk ki jól kollégáikkal? Ez a módszer segíthet 

Nem könnyű feladat megtalálni a számunkra leginkább megfelelő munkahelyet és munkakört, igazán szerencsés, aki ez hosszabb-rövidebb idő alatt, de megvalósítja. Ahhoz, hogy minél kevesebb sikertelen próbálkozást kelljen átélnünk, több időt és figyelmet kell fordítanunk saját magunk és az igényeink megismerésére. Ha olyan feladatkört kell ellátnunk, ami személyiségünkkel, habitusunkkal nincs harmóniában, a munkába járás terhekkel teli, a munkavégzés pedig stresszes lehet.

Iroda és távmunka: hogyan reagálnak a cégek az új helyzetre? 

Miközben az emberek élvezik, hogy sok esetben szabadon választhatják meg a munkavégzés helyét, a motivációt, támogatást és tudásátadást jelentő munkahelyi közösségtől való eltávolodást rosszul viselik: tavasszal a dolgozók négyötöde – részben vagy egészben – szeretett volna visszatérni az irodába. A Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség (HOA) üzleti reggelijén olyan kérdésekre keresték a választ, hogy milyen szempontokat érdemes mérlegelni azokhoz az egyensúlyi megoldásokhoz, amelyek célravezetők az irodákba való visszatérés megszervezésében.

A bérverseny feljebb hajtja az inflációt? 

A munkaerőtartalék csökkenésére, az egyre feszesebb munkaerőpiacon erősödő bérverseny inflációt növelő kockázatára hívták fel a figyelmet az MTI-nek nyilatkozó elemzők a legfrissebb munkaerőpiaci adatokat értékelve.

Egyre több a halálos munkahelyi baleset 

A pandémia évében több halálos baleset történt a munkahelyeken.

Ezért veszélyes irodában dolgozni 

Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke. Napjainkban az unió lakosságának 45 százaléka, a magyar lakosságnak pedig 30 százaléka, azaz mintegy 3 millió ember él és dolgozik az egészséget is károsító 55 decibeles határértéknél nagyobb zajszint mellett. A nyitott – open office – irodákban a zajszennyezés mértéke eléri, sőt meg is haladja az egészségügyi határértéket.

Milyen lesz a jövő irodája a járvány után? 

Szórakoztató komplexum, alakítható tárgyalóterek és hibrid irodák, avagy így alakulnak át a munkahelyek post-COVID időszakban.

Hogyan lehet beilleszkedni egy új munkahelyre? 

Az első nap az új munkahelyen soha nem volt könnyű, és soha nem volt rendhagyóbb sem, mint az elmúlt évben. A tavalyi év egyik legdrámaibb változása az otthoni munkavégzés általánossá válása volt, és ezzel együtt természetesen a toborzás és kiválasztás is az online térbe vonult, új kihívásokkal elé állítva a szakembereket. Ez persze a munkavállalóknak is egy rendkívüli helyzet, főként, ha éppen karrierváltáson gondolkodnak, ugyanis, meglepő módon a karrierváltás most is ugyanolyan népszerű. Egy kutatás szerint például a globális koronavírus-járvány következtében a munkavállalók 35 százaléka fontolgat munkahelyváltást a következő 12 hónapban. Ami változott, hogy most könnyen előfordulhat, hogy a friss munkavállalónak az online kell beilleszkednie új munkahelyére és az új csapatába - mindezt otthonról.

A fizetés nem minden - mi alapján választanak munkahelyet a pályakezdők? 

Egy friss kutatás szerint a munkahely kiválasztásánál a legfontosabb szempont a kellemes munkahelyi légkör, amit a karrierlehetőség, valamint a munka-magánélet egyensúlya követ.

Mindenre felkészültek a magyar dolgozók – bármikor átképeznénk magukat? 

A magyar munkavállalók csaknem fele mondta azt a világjárvány alatt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni, derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című tanulmányából.

Óriási a kereslet: melyek a legmenőbb állások az informatikában? 

Nemcsak külföldön, de hazánkban is évek óta trend, hogy a legkeresettebb és a legjobb fizetéssel kecsegtető foglalkozások közül is kiemelkednek az IT munkakörök. Most annak járt utána a DreamJo.bs, hogy az IT területen belül milyen tapasztalattal rendelkező munkaerőre van a legnagyobb igény, milyen tulajdonságokkal érdemes rendelkezniük a jelölteknek, illetve általánosságban hogyan találkozik a kereslet és a kínálat a piacon.

Tömegek veszítik el a munkájukat a járványban - mi segíthet? 

A koronavírus miatt átalakult munkaerőpiaci viszonyok sokakat nehéz helyzetbe hoztak, ebből például a pályaváltás, átképzés jelenthet kiutat. 

Még mindig sok a munkahelyi baleset 

Évente több tucat – 60-80 - ember hal meg munkahelyi balesetben. Április 28. a munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapja.

Hogyan maradjunk optimisták a munkahelyeken, amikor minden borzasztó? 

Az elmúlt több mint egy év minden szempontból megterhelő volt a világ lakossága számára, mentálisan és fizikailag is belefáradtunk a járványba, és bár egyre több jel utal arra, hogy végre valahára talán kifelé tartunk a járványból, optimistának lenni még mindig igazi kihívás. Hogyan hozhatják be a menedzserek a pozitív gondolatokat a pandémia által megviselt munkahelyekre?

Hogyan kérjünk fizetésemelést járvány alatt? Itt van, mire kell odafigyelni 

A COVID-19 alapjaiban forgatta fel a mindennapjainkat, megváltoztatva munkahelyi szokásainkat is az eltelt több mint egy évben - de mihez kezdjenek azok, akik úgy érzik, lassan itt az ideje annak, hogy újratárgyalják bérezésüket?

Több százezer munkahelyet félt egy német szervezet 

Több százezer, határozott időre szóló munkaszerződés megszűnésére számít a koronavírus-válság maradandó következményei miatt a német IG Bau (Industriegewerkschaft Bauen-Agrar-Umwelt) szakszervezet.

A járvány átírta a munkahelyválasztási szempontokat is 

Megnőtt az alapbér jelentősége a munkavállalók szemében, amely így a rugalmas és kiszámítható időbeosztással együtt vezeti a mostani legfontosabb munkahelyválasztási tényezők rangsorát. A koronavírus-járvány hatására újként került be a legfontosabb tényezők közé a biztonság szempontja.

Új világ: a munkahelyükről is máshogy gondolkodnak az emberek 

A járvány rengeteg változást hozott, mára a stabilitás vagy a közvetlen vezető személye került előtérbe a munkahely értékelésekor. Ráadásul a dolgozók háromnegyede soha nem akar visszatérni a járvány előtti hagyományos munkamódszerekhez.

Karantén-kisokos: mikor jár a táppénz és a fizetés, ha otthon kell maradnunk? 

A koronavírus terjedése miatt számos munkáltató kapott olyan értesítést munkavállalójától, hogy a hatóság a munkavállalóval szemben karantént rendelt el. Voltak olyan esetek is, amikor a munkáltató maga kötelezte arra a dolgozóit, hogy a külföldi nyaralást követően két hétig maradjanak otthon.

Több tízezer munkahely tűnt el egy ágazatban 

A német gépiparban 32 ezer munkahely szűnt meg az év első felében a koronavírus-válság, a kereskedelmi konfliktusok és az autóipar strukturális átalakulása miatt - ismerteti az ágazat szakmai képviseleti szervezete, a VDMA hétfői közleményében.

Elégedett a kormány a gazdaságvédelmi akciótervvel 

A gazdaságvédelmi akcióterv rövid távon eredményes volt, hiszen kilenc hete folyamatosan csökken a regisztrált álláskeresők száma, a foglalkoztatottak száma pedig júniusban elérte a januári értéket - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstartégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

Szerethető Munkahelyek díj: idén már erdélyi vállalkozások is indulhatnak 

Negyedik alkalommal hirdette meg a DreamJo.bs a Szerethető Munkahelyek díjat, amely több szempontból is megújul az idei évben, részben a vírus okozta piaci változások hatására. Többek között fókuszba kerül majd, hogy a jelenlegi helyzetben egyáltalán hogyan maradhat szerethető egy munkahely, hogyan lehet otthonról dolgozni és miért érdemes az irodát is fenntartani, milyen túlélési stratégiákat vetettek be a vállalatok az utóbbi hónapokban, illetve milyen változások várhatóak a jövőben a cégek életében. Újdonság, hogy ősszel a legszerethetőbb álláskeresőt is díjazzák. És talán a legnagyobb változás idén, hogy mostantól erdélyi vállalkozások is indulhatnak a Szerethető Munkahelyek címért.

Hogy és hol dolgoznak a magyarok? Elkészült a kutatás 

A GKI Zrt. egy 1000 fős, reprezentatív lakossági kutatást folytatott annak érdekében, hogy megtudjuk, az alkalmazottak hogyan dolgoznak a koronavírus járványt követő időszakban.

A munkahelyi étkezést is fenekestül felfordította a járvány 

Az éttermek bezárása és csökkentett üzemű újranyitása nem hagyta érintetlenül a munkahelyi étkezési lehetőségeket sem – ez derült ki a Wolt és a Profession.hu közös felméréséből. A megkérdezett fővárosi cégek 28 százaléka óvatosan indítja újra a munkahelyeket, ennek része az egészségvédelmi intézkedések bevezetése, és a biztonságos étkezési lehetőség megteremtése is.

Mennyit ér a kormánynak egy megtartott magyar munkahely? 

A múlt héten zárult versenyképesség-növelő pályázat jelentkezői 376 milliárd forint értékű beruházást és 143 600 munkahely megtartását vállalták, de Szijjártó Péter már jelezte, hogy újabb forrásokat fog kérni a kormánytól. Összegyűjtöttük, hogy mely cégek vehették át eddig a támogatói okiratokat.

Mennyire lesz nehéz visszamenni a munkahelyre? 

Ahogyan az elmúlt hónapokban a megváltozott munkarend és a távoli munkavégzés, úgy a munkahelyekre való visszatérés is kihívást jelenthet a cégeknek és a dolgozóknak. A folyamat ezért lassabb, fokozatosabb és tudatosabb lépéseket kíván, ahol az egészségmegőrző intézkedések mellett a pozitív jövőképre és a mentális támogatásra is figyelmet kell fordítani – hívja fel a figyelmet a K&H.

Meddig nem kell bemenni dolgozni? 

A cégek saját hatáskörben dönthetnek a munkahelyi munkavégzés újbóli bevezetéséről.

Koronavírus: az aktív keresők negyede munkahelye elvesztésével számol 

Március közepén a koronavírus következményeként erősen romló gazdasági közhangulat olvasható egy friss kutatásból. Beszédes adat, hogy az aktív keresők egynegyede tart attól, hogy a következő hat hónapban elveszíti jelenlegi állását a koronavírus következményeként.

Messze van otthonról az álommunka? Komoly lehetőségekről mondanak le a magyarok 

A Profession.hu friss felmérésének válaszadóinak 69,4 százalékával előfordult már, hogy csak azért nem jelentkeztek egy állásra, mert hosszú időt vett volna igénybe az ingázás a munkahely és az otthonuk között.

Vajon hány ember dolgozik Magyarországon McDonald's-okban? 

A KPMG hatástanulmánya szerint a magyarországi McDonald's teljes GDP-hatása 2014 és 2018 között elérte a 153,4 milliárd forintot.

Egy városnyi munkahelyet hoztak a külföldi cégek Magyarországra 

Mintegy négyszer több beruházás érkezett tavaly Magyarországra a beruházás-ösztönzési rendszeren keresztül, mint 2009-ben - közölte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.

Orbán Viktor kevesli a 800 ezer új munkahelyet 

A csehek megelőznek minket, de nincs meg az egymillió új munkahely sem. A Kormányinfót ma a miniszterelnök tartja.

Milliárdokat adnak munkahelyteremtésre – kiderültek a részletek 

Megjelent a Foglalkoztatásbővítés ösztönzése című pályázati felhívás a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében.

Egyre nagyobb a szakadék a legjobb és az átlagos munkahelyek között 

Tovább csökkent a dolgozói elkötelezettség Magyarországon, miközben a Legjobb Munkahelyek egyre jobban kiemelkednek az átlagból – derül ki a Kincentric Legjobb Munkahelyek Program felmérésének adataiból. A kutatás rávilágít, hogy az erős munkavállalói elkötelezettséghez három dolog elengedhetetlen: a szervezeti agilitás, a tehetségfókuszú gondolkodás és az elkötelező vezetők. 

A pénz csak alibi – egekbe szökik a fluktuáció 

Egyre nő a közepes és nagyvállalatok fluktuációja a legérintettebb szektorokban. 2018-ban 36 százalék volt az átlagos fluktuáció, 2019-re már 41 százalék az előrejelzés. Azonban az átlagon belül erős szórás tapasztalható. A munkaerő-kölcsönzés jelentősen megdobja az adatokat – derül ki a HR-Evolution Kft. fluktuációbenchmark-kutatásából.

Felmérték, hogyan érzik magukat a magyar munkavállalók 

Továbbra is optimisták a magyar munkavállalók az újbóli elhelyezkedés esélyének és jelenlegi munkahelyük stabilitásának megítélésében; a megkérdezettek 79 százaléka minimum öt évre biztosnak látja a pozícióját a munkahelyén, 81 százalék véli úgy, hogy a cég, amelynél dolgozik öt év múlva is működni fog.

A Mol rekordberuházásba fogott Tiszaújvárosban 

1,2 milliárd euróból építi meg poliol-üzemét, amely a tervek szerint 2021-ben kezdi meg működését és 200 embernek ad majd munkát.

Így csökkenthető a nyaralás utáni munkahelyi stressz 

Sokaknak ismerős lehet az a helyzet, amikor egy kolléga a nyári vakációból visszatérve, frissen, energikusan veti bele magát újra a munkába. Néhány hét múlva azonban visszatér a stressz. Ez a jelenség az úgynevezett nyaralás utáni kedvetlenség (post-summer blues).

Miért nem gondolnak a kisgyermekes anyákra a munkaerőpiacon? 

A magyar háromgyerekes nők közel fele nem dolgozik, a részmunkaidő nem “divat”, kevés a családbarát munkahely. A kisgyermekes anyák foglalkoztatása pedig segítene a munkaerőhiányon. 
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Jó feltételekkel lehet hitelt felvenni, de kell az önerő

Jó feltételekkel lehet hitelt felvenni, de kell az önerő 

Minden forintot meg kell fognia annak, aki most ingatlanhoz szeretne jutni.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

A COVID-19 jelentős veszteségeket okozhat a cégeknek, amelyek azonban elkerülhetőek vagy csökkenthetőek lehetnek

A COVID-19 jelentős veszteségeket okozhat a cégeknek, amelyek azonban elkerülhetőek vagy csökkenthetőek lehetnek 

Egy ezer főt foglalkoztató magyar vállalkozás éves szinten átlagosan 370 millió forintot meghaladó kárt szenvedhet el a COVID-19 következményei miatt.

Pénzszerzés

Nincs drágább annál, ha hitelkártyánk kölcsönöz nekünk

Nincs drágább annál, ha hitelkártyánk kölcsönöz nekünk 

Januártól csökken a hitelek maximális díja, de marad még 50 százalékos.

Adózás

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól  

Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek.

Klímablog

Nem látják a lehetőséget a fenntarthatóságban a cégek

Nem látják a lehetőséget a fenntarthatóságban a cégek  

A hazai cégek minden korábbinál nagyobb figyelemmel fordulnak a fenntarthatóság felé és egyre inkább érzik magukat is érintettnek.

Társadalom

Elkapták a magyargyűlölőt

Elkapták a magyargyűlölőt 

Németországban tartóztatták le Nagybánya korrupció miatt elítélt szökevény polgármesterét.

Infokom

Lagymatag a magyar vállalatok innovációs aktivitása

Lagymatag a magyar vállalatok innovációs aktivitása  

A jelenlegi gazdasági helyzet rányomja a bélyegét a hazai vállalatok innovációs tevékenységére.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo