hirdetés

Még mindig sok a munkahelyi baleset

Évente több tucat – 60-80 - ember hal meg munkahelyi balesetben. Április 28. a munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapja.
hirdetés

A jelenleginél lényegesen hatékonyabb módszerre lenne szükség a munkavédelmi előírások betartatásához, hiszen ezerszámra vannak olyan munkahelyek, ahová egyszer sem jutnak el a munkavédelmi ellenőrök. Így nem csoda, ám végtelenül szomorú és teljességgel elfogadhatatlan, hogy részben a rendszer lazasága miatt is évente még mindig több tucat munkavállaló esik áldozatul, vagy szenved el gyakran végleges csonkolással járó súlyos balesetet – írta közleményében a Magyar Szakszervezeti Szövetség. Igaz, a tavalyihoz képest idén némileg javult a helyzet, de ne felejtsük el, hogy sokan home office-ba kényszerültek – hívta fel a figyelmet Kordás László elnök.

A KSH friss adatai szerint a munkavállalók 17 százaléka, összesen 760 ezer ember otthonról dolgozik. Ennek hatására viszont, a biztosítók nyilvántartása szerint drasztikusan megugrott az otthoni balesetek száma. Az elmúlt év, a pandémiás helyzet új megvilágításba helyezi a munkavégzéssel kapcsolatos megbetegedéseket és azok megelőzését, a foglalkozás-egészségügy, a közegészségügy egységben kezelésének fontosságát.

A MASZSZ elnöke elismeri: a veszélyes, nehéz fizikai munkákat nem lehet „haza vinni”, ám jól képzett szakmunkásokkal – akik a munkavédelmi eszközök használatához is értenek – számtalan súlyos balesetet meg lehetne előzni, életeket lehetne megmenteni, s akkor egyre kevesebb áldozatért kellene gyertyát gyújtani a munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapján. Jól képzett szakemberből azonban a szakmunkásképzés szétverése óta egyre kevesebb van, így a munkavédelmi előírások megértetése és betartatása is egyre nehezebb. Ez azonban nem mentség arra, hogy tavaly is 64 ember hunyt el munkavégzés közbeni baleset következtében.

Tapasztalatok szerint azonban nem csak a kormányzati intézkedések, hanem a munkáltatói és a munkavállalói gyakorlat és szemlélet is jelentős változtatást igényel, hogy közös munkával javítsunk a munkavédelmi helyzeten. A szakszervezeti szövetség elvárja, hogy a kormány megfelelő módszerekkel és eszközökkel ösztönözze, és ha kell, kényszerítse a munkáltatókat olyan korszerű, hatékony munkavédelmi gyakorlatra, amelyek garantálják a munkavállalók egészséges és biztonságos foglalkoztatását.

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo