Ennyivel élhetnénk tovább, de nem törődünk vele

Már napokkal később javul az állapota annak, aki abbahagyja a dohányzást, s ha kitart, olyan egészséges lehet, mint ha nem is szívott volna. Aki viszont nem adja fel, 7–9 évvel rövidíti meg az életét.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Német Rákkutatási Központ adatai szerint az országban minden hetedik haláleset mögött a dohányzás áll – ez magasabb, mint a világátlag. A cigaretta közvetlenül felelős a rákmegbetegedések ötödéért, emellett a magas vérnyomásért, a stroke-ért, a krónikus bronchitisért. A dohányosnak azzal is számolnia kell, hogy nála sokkal nagyobb a kockázata a reumás ízületi gyulladásoknak.

pixabay.com

A rákkutatók vizsgálatai azt mutatják, hogy a dohányzás feladása már három nap után érezteti hatását: javul a lélegzés, egy hetet követően pedig csökken a vérnyomás. Kilenc hónap elteltével megszűnnek a köhögési rohamok, kitisztulnak az orr melléküregei, teljesen normalizálódik a lélegzés, kitisztul a tüdő, és csökken a fertőzési veszély.

A városi szmog miatt olyan a tüdőnk, mint a láncdohányosoké
A szmog korra és nemre való tekintet nélkül mindenkinek az egészségére káros hatással van. A kiskorúakat is sújtja. Tudósok kiszámolták, hány cigaretta elszívásával egyenlő, ha egy szmogos nagyvárosban élünk. A számok megdöbbentőek.

Két év kell ahhoz, hogy a volt dohányosnak ne legyen több esélye szív- és keringési betegségre, mint a nem dohányzónak. Öt év tartózkodás után eltűnik a magasabb rizikó infarktusra, a száj-, a torok- és a hólyagrákra. A tüdőnél hosszabb az út: 10 évvel a leszokás után felére csökken a tüdőrák kockázata.

Aki nem adja fel, annak lényegesen rövidebb élettel kell számolnia. A német statisztikák szerint a napi 10 cigarettánál többet szívó férfiak átlag 9,4, a nők 7,3 évvel élnek kevesebbet.

A legrosszabb a helyzet azoknál a dohányosoknál, akik túlsúlyosak, sok szeszes italt és sok vörös húst fogyasztanak. Az ilyen férfiak átlag 17, a nők csaknem 14 évvel hamarabb halnak meg.

(Forrás: AFP)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.
A szegénység görbén egyedül Szlovákia előz meg minket Európában

A szegénység görbén egyedül Szlovákia előz meg minket Európában 

Egy ország gazdasági teljesítménye és a szegénység között ugyan szigorú az összefüggés, mégis vannak apróbb különbségek.
A magyar agrárbárók átlagos birtokmérete tízszer nagyobb, mint az uniós átlag

A magyar agrárbárók átlagos birtokmérete tízszer nagyobb, mint az uniós átlag 

Rendkívül falánkok a magyar agrárbárók.
Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo