Könnyes búcsú a mentolos cigitől

Elfogadta az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése a dohánytermékekről szóló új irányelvet, amely azonban csak akkor lesz hatályos, ha a tagállamok minisztereit tömörítő tanács is elfogadja.

Nem lesz mentolos, szegfűszeges és több lesz a figyelmeztetés - Kép: SXC

Az új szabályozás célja, hogy a dohányzás kevésbé legyen vonzó, elsősorban a fiatalok számára. A parlament által elfogadott irányelv szerint a dobozok 65 százalékát figyelmeztetéseknek kell borítaniuk, az EP emellett betiltja a kis kiszerelésben kapható dohánytermékeket és az ízesített cigarettákat, az elektromos cigarettákat viszont csak akkor kell gyógyszerként engedélyeztetni, ha gyógyhatást vagy könnyebb leszokást ígérnek.

"Meg kell akadályoznunk, hogy a dohánytermékek gyártói célba vegyék a fiatalokat és garantálnunk kell, hogy hatásos figyelmeztetések jelenjenek meg a dobozokon. Kanadában 2011-ben vezették be a fényképes figyelmeztetéseket, a fiatal dohányosok száma azóta a felére csökkent" - érvelt a korlátozások szigorítása mellett a javaslat témafelelőse, jelentéstevője, a brit munkáspárti Linda McAvan.

Jelenleg az EU-ban a cigarettásdobozok felületét elöl 30, hátul pedig 40 százalékig figyelmeztetésnek kell fednie. Ezt növeli az új irányelv mindkét oldalon 65 százalékra, emellett azt is előírja, hogy a márkanévnek alul kell lennie. Jelentős változást hozhat a kiszerelésben a rendelkezésnek az a pontja is, amely megtiltja a 20 szálnál kevesebbet tartalmazó csomagok forgalmazását. Az EP eredetileg a vékony, slim cigarettákat is be akarta tiltani, ám ez végül kikerült a végleges, elfogadott szövegből.

A füst nélküli, elektronikus cigaretták esetében az irányelv arról rendelkezik, hogy nem kell ugyan minden ilyen terméket gyógyszerként engedélyeztetni, az e nélkül forgalomba hozható e-cigaretták viszont nem tartalmazhatnak majd 30 milligrammnál több nikotint milliliterenként, csomagolásukon egészségügyi figyelmeztetést kell elhelyezni, 18 éven aluliak számára pedig ugyanúgy tilos lesz eladni, akárcsak a valódi dohánytermékeket, és a reklámozásukra is ugyanazok a szigorú szabályok, tilalmak vonatkoznak.

Brüsszeli KO a magyar dohányiparnak
Az Európai Bizottság által nemrég bejelentett dohányzásellenes intézkedések “kettős horogütésként” hatottak a dohányiparra, amely – dacára Brüsszelben ülő befolyásos lobbistáinak – aligha lesz képes kiheverni a decemberi ütéseket. A magyar trafiktörvény ugyan régiós összevetésben szigorúnak mondható, mégis enyhe azokhoz a szabályozási ötletekhez képest, amelyek a világ más országaiban kezdenek teret nyerni. A dohánytermelők szerint munkahelyek ezreit veszíthetjük el – nem is beszélve a jelentős adóbevételekről.
A parlament erről szóló közleményében emlékeztet, hogy a dohányzással összefüggésbe hozható, amúgy elkerülhető megbetegedések továbbra is 700 ezer ember halálát okozzák évente az Európai Unióban, bár emlékeztet, hogy 2002 és 2012 között 40 százalékról 28 százalékra csökkent a dohányosok aránya az EU-ban.

Az irányelv-tervezet a szavazást követően a tagállamok minisztereit tömörítő tanács elé kerül, elfogadásához ugyanis mindkét uniós intézmény beleegyezése kell. A tanács rábólinthat vagy kiegészítésekkel újra az EP elé utalhatja a tervezetet. Ha az EP és a tanács is elfogadja az irányelvet, akkor a tagállamoknak azt követően másfél évük lesz, hogy átültessék a rendelkezéseket belső jogrendjükbe. Az ízesítők, adalékanyagok területén 36 hónapjuk lesz, hogy rendelkezzenek a tilalomról, a mentolos cigarettákat pedig további öt éven belül kell eltüntetniük a polcokról

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo