Európai parlament cikkek


Orbán Viktor Novák Katalin bukásáról, gazdasági sikerekről és kudarcokról beszélt évértékelőjében

Orbán Viktor Novák Katalin bukásáról, gazdasági sikerekről és kudarcokról beszélt évértékelőjében 

85 százalékos foglalkoztatási rátáról, zöldenergiáról is volt szó a kormányfői beszédben.
Forradalmi döntés Brüsszelből

Forradalmi döntés Brüsszelből 

Megállapodott az uniós tanács és parlament a megújuló energiaforrások részarányának megkétszerezéséről.
Vadászgépeket kaphat Ukrajna

Vadászgépeket kaphat Ukrajna  

Az EP szerint fontolóra kell venni.
Új világ kezdődik az autózásban

Új világ kezdődik az autózásban  

2035-ig fokozatosan meg kell szüntetni a dízel- és a benzinüzemű új autók értékesítését az EU-ban.
Orbán Viktor az EP döntése után: szerinte minden akadály elhárult

Orbán Viktor az EP döntése után: szerinte minden akadály elhárult  

A miniszterelnök szerint minden akadály elhárult az Európai Bizottság és Magyarország között, amely a megállapodást eddig hátráltatta.
Megszavazták a magyar EU-s források befagyasztását

Megszavazták a magyar EU-s források befagyasztását  

A 17 magyar intézkedés nem elegendő az EU pénzügyi érdekeit fenyegető rendszerszintű kockázatok kezeléséhez.
Több nőt ültetne a cégek vezető testületeibe egy most elfogadott jogszabály

Több nőt ültetne a cégek vezető testületeibe egy most elfogadott jogszabály  

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén irányelvjavaslatot fogadott el.
Szinte egyhangúan fogadott el egy gazdasági rendeletet az Európai Parlament

Szinte egyhangúan fogadott el egy gazdasági rendeletet az Európai Parlament 

Az EP rendeletet fogadott el az egységes piacon zajló verseny szabályozására.
Az Európai Parlament szerint a szegényeket nem szabadna lekapcsolni az energiaszolgáltatásról

Az Európai Parlament szerint a szegényeket nem szabadna lekapcsolni az energiaszolgáltatásról 

Az EP árplafon bevezetését szorgalmazza a vezetékes földgáz esetében.
Az elfogadott új uniós minimálbér ár és jövedelemrobbanást okoz Magyarországon

Az elfogadott új uniós minimálbér ár és jövedelemrobbanást okoz Magyarországon 

Most aztán tényleg kapaszkodnia kellene Magyarországnak, hogy sikerüljön a felzárkózás.

Ukrajna közelebb került az EU-s tagsághoz 

Az Európai Parlament képviselői kedden Brüsszelben tartott rendkívüli plenáris ülésükön állásfoglalást fogadtak el, amelyben Ukrajna megtámadása miatt szigorúbb európai uniós szankciókat sürgetnek Oroszországgal szemben, és Ukrajna EU-tagjelölti státuszának megadásáról is haladéktalanul tárgyalnának.

Elkezdődött - napi 1 millió eurót kell fizetnie Lengyelországnak a jogállami normák megsértése miatt 

Az Európai Bizottság fizetési felszólítást küldött Lengyelországnak, mert nem tett eleget az Európai Unió Bíróságának a lengyel legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működése ügyében hozott döntésének - erősítette meg Christian Wigand, az Európai Bizottság illetékes szóvivője.

Megsegítik a kkv-kat - az Európai Parlament is rábólintott 

Az Európai Parlament szerdán nagy többséggel elfogadott jelentésében támogatta azokat az intézkedéseket, amelyek a kis- és középvállalkozásokat (kkv) segítik a koronavírus-járvány okozta válság, valamint a digitalizáció és a klímasemlegesítés kettős kihívásainak kezelésében.

Tényleg betiltja Brüsszel a mémeket? 

Az Európai Parlament március 26-án annak ellenére fogatta el a szerzői jogi reformot, hogy annak számos ellenzője akadt és főként Nyugat-Európában nagy felzúdulást keltett az internethasználók körében. Március 21-én még a Wikipédia német nyelvű oldala is elsötétült tiltakozásul, az azt követő napokban pedig tízezrek tüntettek Németország-szerte az új irányelv ellen, ami szerintük veszélyt jelent a szabad internetre nézve és hátrányosan befolyásolhatja a véleménynyilvánítási, művészi és a sajtószabadságot. Tényleg ez a helyzet?

Botrányt csinált a Nestlé közgyűlésén a Greenpeace a műanyagok miatt 

A Coca Cola, a PepsiCo és a Nestlé a leggyakoribb márkák a tengerekben úszó műanyagszemétben. A zöld szervezet azért gyakorol nyomást a svájci élelmiszeripari világcégre, hogy ne használjon többé eldobható műanyag eszközöket és csomagolásokat.

Nem fektet többé környezetszennyező erőművekbe az EU 

Nem fektet fosszilis és erős környezeti károkat okozó energiaipari projektekbe Európa felzárkózó régióiban az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Kohéziós Alap 2021 és 2027 között, döntött az Európai Parlament Strasbourgban.

Ezért tiltotta be az EP a műanyag evőeszközöket és szívószálakat 

Az Európai Parlament megszavazta azt a direktívát, mely betiltja az egyszer használatos plasztik evőeszközöket, szívószálakat és kávéspoharakat. A tagországok két éven belül kötelesek érvényesíteni a tilalmat saját jogkörben.

Néhány dolog, amit érdemes tudni az idei európai választásokról 

Ebben az évben, május 23–26. között tartják az európai választásokat, ahol a szavazatával mindenki véleményt nyilváníthat arról, milyen legyen az új parlament. Az Európai Parlament sajtóirodájának segítségével összefoglaltuk, mit érdemes tudni róla.

Így változik a szerzői jog 

Az Európai Parlament még szeptember közepén szavazta meg a digitális egységes piac szerzői jogi szabályainak frissítését. Kötelező lesz a jogvédett anyagok cenzúrázása, azonban a kis és nem üzleti célű platformok mentességet kapnak.

Ezek a költségek személyes adatok, és nem tartoznak senkire 

Az EU Törvényszéke helybenhagyja az Európai Parlament azon döntését, amellyel megtagadta az európai parlamenti képviselők napidíjára, az utazási költségeik megtérítésére, valamint a parlamenti asszisztensi költségeik megtérítésére vonatkozó dokumentumok hozzáférhetővé tételét.

Az unióban nem lehetnek másodosztályú termékek és vásárlók 

Ha vállalatok egész Európában forgalmaznak egy terméket, amelynek országonként eltérő a minősége, akkor nem címkézhetik fel ugyanúgy és látszólag ugyanazzal a márkával, mert az a fogyasztók félrevezetését jelenti, fogalmaztak az EP képviselői.

Nem tiltja be a mémeket az EU 

Leszavazta az Európai Parlament az internetes tartalmakat szabályozó törvényjavaslatot. Mégsem kell automatikus szerzői jogi szűrésre kötelezni a szolgáltatókat.

Dupla annyi megújulót is termelhet az EU, mint most 

2030-ra 34 százalékra is növelheti a megújulók arányát az energiamixben az Európai Unió, szögezte le új jelentésében a brüsszeli Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség. Az EU energiaügyi biztosa, Migue Arias Canete örömmel fogadta a hírt.

Brüsszel tönkreteheti a megújulókat használó háztartásokat 

Az Európai Bizottság egy új javaslata ugyanolyan kötelezettségeket osztana a napkollektorokat használó háztartásokra, mint az erőművekre. Ezzel irdatlan nagy adminisztrációs és anyagi terheket zúdítanának a kis energiatermelőkre. Az EU-s energiaminiszterek ezzel eddig nem sokat törődtek, inkább a szénbányászat támogatásának megszüntetése ellen lobbiztak Brüsszelben.

Maradhatnak a bioüzemanyagok 

Hét százalékban határozta meg az Európai Parlament (EP) a hagyományos bioüzemanyagok felhasználási arányát a közlekedésben. Az Európai Bizottság korábban 3,8 százalékot javasolt, de a felhasználás teljes megszüntetése is felmerül. Az EP 2021-től betiltaná a pálmaolaj használatát a közúti közlekedésben.

Védelmet kapnak a termelők a szupermarkettel szemben 

Az agrárpolitika egyszerűsítését és a gazdálkodók szupermarketekkel szembeni alkupozíciójának erősödését szolgáló intézkedéseket szavazott meg az Európai Parlament. A Közös Agrárpolitika 2018-ban életbe lépő változásait 503 szavazattal 87 ellenében 13 tartózkodás mellett fogadták el.

Elfogadták az 2018-as költségvetést - több pénz a fiatalokra, biztonságra, növekedésre 

Az EP nyomására a jövő évi büdzséből több pénz jut a fiatalok és kisvállalkozások támogatására, kutatás-fejlesztésre és az Erasmus programra is.

Vége lehet a webes sütizésnek 

Személyes adatainkat nem szerezhetik majd meg az Interneten a Google és társai - szigorú rendszabály készül az Európai Parlamentben. Amennyiben a javaslatot megszavazzák, a korlátozást mások mellett a Facebookra, a Skype-ra, a WhatsAppra is kiterjesztik.

Kiküldetési irányelvről tárgyalna az EP 

Várhatóan novemberben megkezdődnek az intézményközi egyeztetések az Európai Unióban a kiküldetési irányelv módosításáról, miután ezt a tagállami kormányokat tömörítő tanács után szerdán a másik társjogalkotó szerv, az Európai Parlament (EP) is jóváhagyta.

2022 végére tűnhet el a mérgező gyomirtó 

Az európai képviselők döntése szerint 2022 decemberéig teljesen betiltanák a glifozát tartalmú növényvédő szereket, és addig is szigorítanának a használatukat. A háztartási használatot azonnal, a mezőgazdaságit 2022 végéig tiltanák be.

Így vélekednek az EU-ban az EU-ról 

64 százalékra nőtt azon EU-állampolgárok aránya, akik szerint országuk profitált az EU-tagságból, mely négy százalékpontos emelkedést jelent 2016-hoz képest.

Európa fellép a háborús ásványok kereskedelme ellen 

Szigorítaná az úgynevezett "konfliktus ásványok" behozatalának ellenőrzését az Európai Parlament (EP), a testület csütörtöki plenáris ülésén megszavazott rendelettervezet értelmében az importőröknek bizonyítaniuk kellene, hogy nem tapad vér a konfliktuszónákban gyakran illegálisan bányászott kincsekhez.

Tényleg jöhet a kétsebességes EU 

Elindult a vita az Európai Unió jövőjéről az Európai Parlamentben. Jean-Claude Juncker a Bizottság elnöke öt lehetséges forgatókönyvet mutatott be. Feltehetőleg kicsi az esély arra, hogy a változatlan politika mellett voksol majd az Unió.

CETA: Időt kellene nyerni, de már megszavazták 

Miközben az USA és az unió közötti szabadkereskedelmi egyezmény lefulladni látszik, „kisöccse”, az EU–Kanada megállapodás már túljutott az első fontosabb akadályokon. Ám még a nemzeti parlamenteknek is ratifikálniuk kell az egyezményt, ami évekbe telhet. Szükség is van időre ahhoz, hogy a hazai kis- és középvállalatok felkészüljenek a paktummal járó kihívásokra.

Bukják az uniós pénzeket a menekültügyben renitens országok? 

Az uniós támogatási pénzek megvonását sürgették német európai parlamenti képviselők azoktól a tagországoktól, amelyek értékelésük szerint nem tanúsítanak szolidaritást az EU menekültpolitikájában - közölte az MTI.

Mostantól a kiberbiztonságot is szabályozza az unió 

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülése jóváhagyta az első uniós szintű kiberbiztonsági szabályozást, amely segíthet megelőzni a sokszorosan összekapcsolt európai infrastruktúra elleni támadásokat.

Lép az Unió az agresszív társaságiadó-tervezés ellen 

A társasági adózás átláthatóságának és tagállamok közti egyeztetésének javítását, illetve az eltérő nemzeti rendszerek egymáshoz közelítését célzó jogi lépéseket javasolt a Parlament egy szerdán elfogadott állásfoglalásában. A Parlament a Luxemburg és a multinacionális vállalatok közötti kétes adómegállapodásokra fényt derítő „Luxleaks"-botrány után kezdte el arra ösztökélni a tagállamokat, hogy lépjenek fel a multinacionális cégek európai agresszív társaságiadó-tervezése és adóelkerülése ellen.

Már lehet regisztrálni az Európai kkv-hétre 

Az Európai Bizottság immár hatodik alkalommal hirdeti meg az Európai KKV Hetet. A projekt koordinátori feladatait Magyarországon a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Külgazdasági Hivatal Enterprise Europe Network látja el.

Uniós nem a génmódosított kukoricára 

Az Európai Parlament plenáris ülése tegnap nagy többséggel támogatta azt a határozattervezetet, amely ellenzi a Pioneer GMO kukorica uniós termesztését engedélyező európai bizottsági javaslatot.

Könnyes búcsú a mentolos cigitől 

Elfogadta az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése a dohánytermékekről szóló új irányelvet, amely azonban csak akkor lesz hatályos, ha a tagállamok minisztereit tömörítő tanács is elfogadja.

Olcsóbb lesz a szabadalom, versenyelőny lehet 

Nagy többséggel elfogadta az Európai Parlament az európai szabadalom létrehozására vonatkozó indítványt, amely világszinten versenyképesebbé teszi majd a kkv-kat is.

Fellélegzett Európa 

Németország részt vehet az állandó euróövezeti válságkezelő rendszerben (ESM), de biztosítani kell, hogy nem hárul rá nagyobb teher az eredetileg tervezett 190 milliárd eurónál - így szól a Karlsruhe-ban székelő német Szövetségi Alkotmánybíróság szerdai döntése.

Árthat az euró bevezetésének halogatása 

"Ha az euró bevezetésének elhalasztását a konvergenciapályáról való kisiklásnak és/vagy a strukturális reformok akadályának tekintik, az alááshatja a piaci bizalmat és árthat a gazdaságnak" - fogalmazott Olli Rehn, az Unió pénzügyi biztosa Herczog Edit kérdésére adott válaszában. Rehn szerint az euró bevezetésére vállalt kötelezettség nem tekinthető semmisnek. 

Európai Egyesült Államok, vagy második Marshall-terv? 

Több fontos esemény is áll Angela Merkel előtt a következő két napban, amelyek végeredményben ugyanarról a kérdésről fognak dönteni: változik-e Németország álláspontja a kialakult európai krízis kezelését tekintve, meg tudja-e állítani a német kancellár az egyre többek szerint a felbomlás felé robogó euróövezet szétesését. Berlin szorosabb politikai integrációt szorgalmaz, míg az euróövezet kormányai monetáris lazításokat szeretnének. Soros György szerint pedig Németországnak be kellene indítania saját Marshall-segélyét.

Így segíthet az internet egy válllakozás fejlesztésében 

Az econet consultants európai tanácsadó cég az Európai Parlament által meghirdetett innovációs verseny „Vállalkozásfejlesztés újszerű, internetes technológiák használatával" kategóriájának nyertese lett.

Maradhat a hízott libamáj 

Elfogadta az Európai Parlament mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottsága a 2012-2015 közötti európai uniós állatjóléti stratégiával kapcsolatos jelentését, de elvetette a hízott libamáj betiltását célzó javaslatot - jelentette be szerdán közleményben Glattfelder Béla fideszes EP-képviselő.

Az unióban már döntöttek a tranzakciós adóról 

A tervezett pénzügyi tranzakciós adó alanyainak körét úgy kell bővíteni, hogy a pénzügyi termékekkel kereskedőknek ne érje meg kibújni alóla, áll abban a jelentésben, amelyet szerdán nagy többséggel fogadott el az Európa Parlament (EP). A testület véleménye szerint a tranzakciós adó tervét akkor sem szabad feladni, ha nem minden tagállam dönt mellette.

A labda Orbán térfelén van? 

Három, a közelmúltbeli magyarországi politikai fejleményekről szóló határozati javaslatot is beterjesztettek voksolásra az Európai Parlament plenáris ülésére csütörtökön Strasbourgban. A szükséges többséget a szocialisták, a liberálisok, a zöldpártiak és az Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal (GUE/NGL) indítványa kapta meg. A néppártiak, illetve a konzervatívok által jegyzett másik két, alternatív javaslatot a plenáris ülés elutasította. Az indítványban, amelyet a parament elfogadott, a képviselők súlyos aggodalmuknak adtak hangot, és „felhívták az Európai Bizottságot mint a szerződések őrét", hogy „végezzen alapos vizsgálatot" több területen is.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Hol kerül a legtöbbe az albérlet a fizetések arányában?

Hol kerül a legtöbbe az albérlet a fizetések arányában? 

Budapesten a február közepén kiadó lakások átlagos bérleti díja a múlt évi fővárosi bruttó átlagfizetés 37 százalékából jönne ki. 

Klímablog

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek  

Az Európai Beruházási Bank és a Deutsche Leasing kedvező hitellel segíti a kkv-k zöld átátállását.

Gazdaság

Gyanús a Gazdasági Versenyhivatalnak a Temu, vizsgálódnak

Gyanús a Gazdasági Versenyhivatalnak a Temu, vizsgálódnak 

A Temu online piactér kereskedelmi gyakorlatát érintő beadványokat vizsgál a Gazdasági Versenyhivatal.

Infokom

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben 

Napjainkban rendkívül lendületes technológiai fejlődésnek lehetünk szemtanúi, és ez különösen nagy hatással van a kiberbiztonság területére.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo