Mennyi erőforrást pazarolunk egy termékre, ami megbetegít és öl?

A dohányzás káros az egészségre, de nem csak a szervezetünket, hanem a környezetünket is tönkreteszi. Mennyi erőforrás elpazarolásába kerül egy termék, ami megbetegít és öl –a WHO legfrissebb jelentéséből megdöbbentő adatok derültek ki.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A dohányzás súlyosan károsítja a dohányosok és a környezetükben élők egészségét, azonban a dohányt valahol meg is kell termelni, kezelni, feldolgozni és szállítani. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) utánajárt, hogy mennyi erőforrást,m ivóvizet, termőföldet pazarolunk el egy olyan termékre, ami megbetegíti, és végül megöli a felhasználóját.

2014-ben hatezer milliárd szál cigaretta jutott el a fogyasztókhoz. Ennek előállításához 32,4 millió tonna zöld dohányt kellett megtermelni. Összehasonlításképpen, a 2018-as hazai búzatermés 5 millió tonnára tehető. Dohányt a világon 4 millió hektárnyi területen termelnek, ez a teljes, mintegy 6 millió hektáros magyarországi termőterület háromnegyedét teszi ki. A dohány termesztése közben keletkező légszennyezés a világ teljes üvegházgáz-kibocsátásának 0,2 százalékát teszi ki, 84 millió tonna szén-dioxidnak felel meg.

Iszonyú károkat okoz - Kép: SXC

A teljes dohány értékláncban 25 millió tonna hulladék keletkezik. Ez a tízszerese a hazánkban keletkező lakossági hulladéknak (2,2 millió tonna 2016-ban), amelyet szokás akkorára becsülni mint a Gellért-hegyet. A dohányzás miatt keletkező hulladékból nem csak Budapest ékességét, hanem a Várhegyet, és a teljes Budai-hegység egy jelentős részét is fel lehetne tornyozni. Nem is beszélve az évente keletkező sokmilliárdnyi eldobált cigarettacsikkről, amelyből nagy mennyiségű veszélyes hulladék oldódik ki a talajba. Egyetlen cigarettacsikk hatvan liternyi ivóvizet szennyez be, nem csak nikotinnal, hanem olyan mérgező anyagokkal is, mint az arzén.

Füstmentes cigarettára váltana a Philip Morris
A dohánytermelés- és feldolgozóipar évente hozzávetőlegesen 22 milliárd tonna vizet használ fel, ami a Balatonban található vízmennyiség tízszerese! Minden dohányos, aki ötven éven át, napi húsz szál cigarettát szív, csak a dohányzásával 1,4 millió liternyi ivóvíz elpazarolásáért felelős.

A WHO jelentése külön kiemeli, hogy a dohánytermelés, feldolgozás és felhasználás 90 százaléka a fejlődő országokban történik, míg a nagy dohánykonszernek jellemzően a fejlett ipari országokban dolgoznak, ahol már évtizedek óta zajlik a harc a dohányzás ellen. Így az erőforrások pazarlása jellemzően a szegényebb országokat sújtja, helyben keletkeznek a fogyasztásból származó egészségügyi károk is, míg a profit viszont a gazdag országokban köt ki.

 

Véleményvezér

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo