Cigarettacsikkből van a legtöbb a tengerekben

2018. szeptember 10. hétfő - 19:01 / Kriston László
  •    

Évente 5500 milliárd darab cigarettát gyártanak a dohányipari vállalatok. A PET-palackoktól és más műanyag csomagolásoktól eltérően a cigaretta elszívása után visszamaradt csikk olyan műanyagot tartalmaz, aminek nem évszázadokba, "csak" évtizedekbe telik, míg lebomlik a természetben.

Sok szó esett az elmúlt néhány évben arról, hogy a mikroplasztik-hulladék mennyire eluralkodott az óceánokban, különösen, hogy a világcégek a környezettudatos fogyasztók nyomására felismerték a probléma súlyosságát és igyekeznek csomagolásaikat, termékeik dijzájnját az újrahasznosíthatóság elvét szem előtt tartva átalakítani.

Műanyaghulladékból összeállt sziget az óceánban Fotó: Flickr/Bo Eide

Műanyaghulladékból összeállt sziget az óceánban Fotó: Flickr/Bo Eide

Az italos palackok apróra töredeznek az időjárás viszontagságainak köszönhetően, aztán a halak és a madarak élelemnek nézik és megeszik őket, majd tömegesen pusztulnak el tőlük.

Azonban nem a műanyag zacskók, ételhordók, szívószálak és italos palackok adják a tengerekben hömpölygő hulladék legnagyobb csoportját, hanem a cigarettacsikkek, amik a cigaretta elszívása után megmaradnak. És az emberek nagy része elhajítja a földre, a járdára, a tengerpartra, a folyó vizébe.

Egyre több a gázzal hajtott óriás utasszállító
Teret kap a környezetvédelem a tengerhajózásban is: cseppfolyósított gáz hajt majd egyre több óriás személyszállítót.

A csikkben is van műanyag, habár olyan típusú, melynek nem évszázadokba, “csak” évtizedekbe telik, mire lebomlik, közölte a Cigarette Butt Pollution Project. Egészen pontosan a szűrő áll cellulózacetátból, amit 1869-ben állítottak elő először.

Sokan elfelejtik, hogy a probléma nem csupán az, hogy a műanyag nem bomlik fel a természeti környezetben, hanem hogy amikor végre szétbomlik, a benne lévő vegyi anyagokat elfogyasztja az állatvilág. A NBC News közlése szerint tudósok a tengeri madarak 70, a tengeri teknősök 30 százalékában talált műanyagokból származó kemikáliákat.

(Business Insider, NBC)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor