Műanyag cikkek

hirdetés

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták  

A mélyebb rétegekben, azaz 6-10 méter mélységben nagyobb arányban vannak jelen az 1 mm-nél kisebb mikroműanyagok, mint a felszínen.
Megvan a megoldás a műanyag hulladékok kezelésére?

Megvan a megoldás a műanyag hulladékok kezelésére? 

Megjelent egy tanulmány.
Változtatott a Spar - ezt minden vásárló észre fogja venni

Változtatott a Spar - ezt minden vásárló észre fogja venni 

Augusztustól országszerte már csak biológiailag lebomló zacskókat kínálnak a Spar és Interpar zöldség- és gyümölcsosztályain, az egyszer használatos hagyományos műanyag tasakok így végleg kikerülnek az üzletekből.
Túl az egyszer használatos műanyagon - mit mondanak a vendéglátósok?

Túl az egyszer használatos műanyagon - mit mondanak a vendéglátósok? 

Bár az elmúlt időszak nem volt könnyű a vendéglátóipari cégeknek, az Indepack Kft. idei kérdőívének válaszai szerint, nem hagytak alább a környezetvédelem megóvását célzó törekvések. A komposztálható, lebomló csomagolóeszközök napi használatba kerültek és bár a tapasztalatok sokfélék, az adatok alapján a vendéglátóhelyek közel 30 százaléka már csak ilyen termékeket használ. Az élelmiszerárak, csomagolóanyagok és szállítási költségek növekedése viszont változást hozott a fogyasztási szokásokban. Minden 10. vendég az olcsóbb ételeket keresi, a forgalom nem mutat növekedést.
Még kevesebb műanyagot használ a Spar

Még kevesebb műanyagot használ a Spar 

Az áruházlánc a logisztikai területen használt új csomagolóanyag segítségével évente 84 tonnával csökkenti a felhasznált műanyagok mennyiségét.
hirdetés
Újabb magyar vállalkozás kezd komposztálható műanyagok gyártásába

Újabb magyar vállalkozás kezd komposztálható műanyagok gyártásába 

Ehhez 474 millió forint támogatást is kapott a Horváth Fólia Kft.
Műanyag újrahasznosító vállalatot vett a Mol

Műanyag újrahasznosító vállalatot vett a Mol 

A MOL-csoport felvásárolta a ReMat Zrt-t, Magyarország piacvezető műanyag újrahasznosító vállalatát. A cég éves feldolgozási kapacitása 25 ezer tonna, csaknem 200 alkalmazottat foglalkoztat, termelőüzemei Tiszaújvárosban és Rakamazon találhatók, valamint logisztikai központja van Pozsonyban. 
A műanyaghasználat újragondolására indul pályázat startupoknak

A műanyaghasználat újragondolására indul pályázat startupoknak 

Megnyílt a jelentkezés a Startup Plastic Surgery programra, amely immár harmadik alkalommal nyújt támogatást a műanyag által okozott környezeti és egészségügyi kihívásokra megoldást kínáló startupoknak. Az akcelerátor programra május 1-ig várják olyan minimum kétfős csapatok pályázatait, akik innovatív ötleteikkel, termékeikkel, vagy technológiákkal járulhatnak hozzá a műanyagipar megújításához és a karbonsemleges jövőhöz.
Sokaknak okoz kihívást lecserélni a műanyag termékeket, de nincs más út

Sokaknak okoz kihívást lecserélni a műanyag termékeket, de nincs más út 

Az idén életbelépett jogszabályok miatt a nyár derekán az átlagember is érzékelte, hogy számos egyszerhasználatos műanyag termék forgalmazása szűnt meg. Ez nem csak számukra hozott új helyzetet, de nagyon sok vállalkozás számára is.
Nehéz idő vár a műanyagipari vállalatokra - a vásárlók is rosszul járnak

Nehéz idő vár a műanyagipari vállalatokra - a vásárlók is rosszul járnak 

Az idei év meglehetősen kaotikusan alakult eddig a műanyagipar számára: az alapanyagárak drasztikusan emelkedtek, a tengerifuvar-költségek közel megduplázódtak, és a globális szállítási láncok is akadoznak. Emiatt számos műanyagipari vállalatnál likviditási gondok léphetnek fel, és a kapcsolódó ágazatokban – főleg a jelentős csomagolóanyag-hányaddal dolgozó élelmiszeriparban – a gyártók részben vagy egészében a fogyasztókra háríthatják át a költségnövekedést, erősítve ezzel az amúgy is erőteljes inflációs nyomást – állítja legújabb ágazati elemzésében Bujdosó Tünde, az Euler Hermes szakértője.
hirdetés

Különadóval sújtanák a műanyag palackokat gyártó vállalatokat 

Az Európai Bizottság pénteken bejelentette, hogy nyilvántartásba veszi a "ReturnthePlastics" nevű polgári kezdeményezést, amely az újrafeldolgozható műanyag palackok terjedéséért harcol.

2050-re több műanyag lehet az óceánokban, mint hal 

Az egyszer használatos műanyag eszközök csaknem 85 százaléka öt polimer típus valamelyikéből készül. A „Big Five”-nak is nevezett öt polimerből az előrejelzések szerint a jövőben is egyre többet fognak gyártani. A Fidelity szerint ezért a legfontosabb globális környezetvédelmi intézkedések és a befektetési lehetőségek is jelentős mértékben függenek majd a műanyag-újrahasznosítás sikerétől és a műanyag-helyettesítő alternatívák elterjedésétől.

Még mindig rengeteg műanyagtól kell megszabadulnia Magyarországnak 

Évi 15 ezer tonnányi egyszer használatos műanyagot - ételtartó dobozok, italpoharak, zacskók - kell kiváltani más, környezetbarátabb termékkel Magyarországon a július 1-től hatályos kormányrendelet alapján - közölte a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ).

Ezért használjunk minél kevesebb műanyagot 

Tudta, hogy egy átlagos európai polgár évente 4,8 tonna hulladékot termel, amelynek a jelentős része műanyagból készült csomagolóanyag? Hazánkban sem sokkal jobb a helyzet, Magyarországon csak műanyag csomagolásból 30,5 kilogramm hulladék jut egy főre évente, és ennek csupán 27,5 százalékát dolgozzák fel újra. A Műanyagmentes Július erre a problémára hívja fel a figyelmet, és a kihíváshoz való csatlakozással mi magunk is tehetünk azért, hogy minél kevesebb műanyag kerüljön be a mindennapi használatba.

Kérdőjelek sűrűjében élesedik az új műanyagtörvény 

Egy év türelmi idő után mától most már valóban hatályba lép az új szabályozás: betiltják az egyszer használatos műanyagok forgalmazását Magyarországon. A lépés indokolt, de a csomagolásgyártók szerint a törvény több helyen finomításra szorul.

Fontos lépést tett meg ma a magyarországi McDonald’s 

Eltűnnek a műanyagok a hazai gyorséttermi egységekből.

Egy apró kis szemét az egyik legnehezebben eltüntethető hulladék 

Elbúcsúzhatunk az egyszer használatos műanyagoktól.

Betiltották az egyszer használatos műanyagokat – brutális termékdíj növekedés jön júliustól 

Július 1-jétől az úgy nevezett SUP – single-use plastics – uniós irányelv hazai jogrendbe ültetését célzó kormányrendelet hatályba lépésével egyidejűleg brutálisan emelkedni fog a boltokban használt nejlon zacskók termékdíja is.

Fontos változás jön a hazai McDonald’s-nál is 

A gyorsétteremlánc már ebben a hónapban megkezdik a műanyag szívószálak és evőeszközök fenntartható forrásokból származó papír, rost és fa alapanyagból készült alternatívákkal történő kiváltását. Ezzel, valamint a közeljövőben tervezett változtatásokkal együtt éves szinten közel 200 tonna műanyagtól szabadulnak meg. 

Megtiltják a műanyag zacskók árusítását Ukrajnában 

Az elfogadott jogszabály célja a műanyag zacskók használatának visszaszorítása.

Betiltották a bambusszal kevert műanyagok forgalmazását 

Az Európai Unió tagállamaiban tilos azoknak az élelmiszerekkel érintkező termékeknek a forgalmazása, amelyek műanyagot és bambuszt együttesen tartalmaznak, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a következő negyedévig biztosít türelmi időt a forgalmazóknak, hogy kivonják ezeket a termékeket a forgalomból - közölte a hivatal. 

Egyszer használatos műanyagok helyettesítése - indul a pályázat előminősítése 

 A zöld szemléletű hazai cégek mától regisztrálhatnak az egyszer használatos és egyéb műanyag termékeket helyettesítő késztermékeket gyártó vállalkozásokat támogató pályázat előminősítésére, amelyben 7 milliárd forint áll rendelkezésre. 

Tonnányi műanyagot von ki a forgalomból a Tesco 

Magyarországon eddig 62 tonna nehezen újrahasznosítható anyagot vontak ki a használatból.

Pluszpénz a műanyagok ellen - indul a társadalmi egyeztetés 

Társadalmi egyeztetés indul csütörtökön arról a pályázati konstrukcióról, amelynek keretében 7 milliárd forint áll a vállalkozások rendelkezésére az egyszer használatos műanyag termékeket helyettesítő késztermékek előállítására - hívta fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Sokba lesz, ha kevesebb a műanyagszemét 

Hosszas huzavona után végül döntött a magyar kormány, és törvényben szabályozta a műanyag zacskók gyártását és forgalmazását az országban. A szigorító lépést a környezetvédők ujjongva, a műanyagcsomagolás-gyártó szakma a fogát szívva fogadta. A döntéstől a kormány az országban termelt műanyaghulladék csökkenését várja – de mit várnak tőle a gyártók?

Egyre fontosabb a magyaroknak a környezetbarát csomagolás 

Miközben a fém kevésbé környezetszennyező, mi még mindig inkább műanyagot használunk - derült ki az alumínium- és fémdobozok visszagyűjtését népszerűsítő mindendoboz.hu felméréséből.

Áttörés: már az emberi szervekből is ki tudják mutatni a mikroműanyagokat 

Most már el lehet kezdeni az élettani vizsgálatokat, melyek pontosabban felbecsülhetik a mikroműanyagoknak az emberi egészségre gyakorolt kockázatát.

Még kevesebb műanyagot használ a Lidl 

Tovább csökkentette műanyag-felhasználását a Lidl Magyarország, ezúttal zöldség-gyümölcs kínálatában optimalizálta számos termék csomagolását. A fejlesztés eredményeképpen, éves szinten több mint 17 tonna műanyagot takarít meg a vállalat.

Van, amit már biztosan nem találsz a Lidl üzleteiben 

Eleget téve 2018-as vállalásuknak, már nem kaphatóak az egyszer használatos műanyag termékek. Az alternatív és a minél fenntarthatóbb, környezetbarát termékekre való átállásnak köszönhetően a vállalat így mintegy 37 tonna műanyagot takarít meg.

Megvan, mikor tilthatják be a műanyagokat Magyarországon 

Több idő kell a cégeknek a felkészülésre.

Műanyagok betiltása: ezért vonta vissza a kormány a törvényjavaslatot 

A szaktárca szerint a munka folytatódik az egyszer használatos műanyagok 2021-ben megkezdődő kivezetéséhez.

Saját javaslatát vonta vissza a kormány 

Múlt héten nyújtották be a tervezetet az egyszer használatos műanyagok jövő évi betiltásáról, ezt most egyszer csak visszavonták. Még dolgoznak rajta. 

Jön a tilalom: mennyi műanyagot száműzhetünk az életünkből? 

Éves szinten több mint tízezer tonnányi terméket érinthet az egyszer használatos műanyagok küszöbön álló magyarországi tilalma. A környezetvédelmi szervezetek által üdvözölt döntés több iparágat is sürgős lépéskényszerbe hoz. A csomagolószakma érdekképviselete úgy látja, a száműzendő anyagok egy részének van megfelelő alternatívája. A szükséges technológiaváltást a kormány is támogatná.

Magyarország sem menekülhet a műanyagok betiltása elől 

Egy éve tudni lehet, hogy 2021-től idehaza is be kell tiltani egyes egyszer használatos műanyagok forgalmazását. Minderről végre egy kormányrendelet és egy törvényjavaslat is napvilágot látott.

Van, amivel egyre kevesebbszer lehet találkozni a Spar üzleteiben 

Folymatosan csökken a vállalat működése során jelentkező műanyaghulladék.

Betiltanák a rövid távú repülőutakat az európaiak 

Egy felmérés szerint a klímaváltozás elleni küzdelemben az európaiak többsége fontosnak tartaná a rövid távú repülőutak tilalmának bevezetését.

Műanyagok betiltása: az életben maradást jelenti a hazai cégeknek, hogy meg tudnak-e felelni az új elvárásoknak 

Az elmúlt hetekben ismét előtérbe került a műanyagok kérdése, miután Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette: jövőre Magyarországon is betiltják az egyszer használatos műanyagok forgalmazását. Itthon kevés olyan cég működik, amely ilyen csomagolóeszközt gyárt. Az Indepack Kft. egy vállalkozás a néhány nagyobb hazai piaci szereplő közül. Vásárlóikhoz 10 ezer kis- és középvállalat tartozik, köztük büféket, éttermeket és nagyobb rendezvényeket is kiszolgálnak. Győrvári Gábort, a cég ügyvezetőjét kérdeztük, miként látják a műanyagok betiltásának ügyét.

Közeleg a műanyag eszközök betiltása: mihez kezdenek a vendéglősök? 

Hamarosan itt van az egyszer használatos műanyagok részleges betiltásának határideje: a cégeknek egy év áll rendelkezésükre, hogy megoldást találjanak több eldobható műanyag eszközük kiváltására. 

Elárulták az italgyártók, mit terveznek a műanyag palackokkal 

Az ásványvíz- és üdítőital gyártók 2030-ig 50 százalékra növelik az újrahasznosított műanyag alapanyagok arányát a palackokban, és valamennyi cég saját kampányt indít az italcsomagolások szelektív gyűjtésének népszerűsítésére.

Kína is betiltja az egyszer használatos műanyagokat 

A világ egyik legnagyobb műanyag-felhasználója bejelentette, hogy a tervek szerint 2020 végére nagyvárosaiban, 2022-re pedig minden városában betiltja a nem lebomló műanyagzacskókat. A kínai vendéglátóhelyeken az egyszer használatos műanyag szívószálak használatát is megtiltják.

Sokkal kevesebb műanyagot fog használni a Nestlé 

Megközelítőleg 2 milliárd svájci frankot ruház be a Nestlé, hogy áttérjen az újonnan gyártott műanyagokról az élelmiszeripari minőségű újrahasznosított műanyagok használatára és felgyorsítsa az innovatív fenntartható csomagolási megoldások fejlesztését.

Nyakunkon az EU-s szigorítás: mi lesz a magyar műanyagiparral? 

Az egyszerhasználatos műanyagokra vonatkozó Európai Uniós irányelv és a műanyag újrahasznosítás egyre szigorúbb szabályozása miatt növekedhet a fizetésképtelenség és a csődök kockázata a magyar műanyagiparban. A vállalatoknál szemléletváltás szükséges, kénytelenek lesznek innovációra költeni, annak érdekében, hogy alternatív, környezetbarátabb megoldásokkal váltsák ki a jelenlegi technológiákat, alapanyagokat, melynek következtében több szereplő is nehéz helyzetbe kerülhet. Másrészről éppen az alapanyagok tekintetében az alternatív alapanyagokra történő részleges áttérés hozhat áttörést az ágazatban, melyre a kapcsolódó iparágaknak, mint például az élelmiszeripar fel kell készülni – állítja az Euler Hermes szakértője. A hitelbiztosító a műanyagipar kilátásait vizsgálta legfrissebb elemzésében.

Eltüntetni a műanyagfedelet a Spar 

Újabb 5,5 tonnával csökkenti műanyag-felhasználását a Spar azzal, hogy több saját márkás termékére decembertől nem tesz műanyagfedelet.

Felismerték a problémát Európában - belefulladunk a műanyaghulladékba 

Az európai fogyasztók több mint 53 százaléka szerint a műanyaghulladék az egyik legnagyobb globális környezeti kihívás, 44 százalékuk szerint pedig a klímaváltozás. Amikor a legfontosabb, környezeti szempontból aggodalomra okot adó tényezőről kérdezték, az európai válaszadók 23 százaléka említette a műanyaghulladékot, szemben a globális szinten mért 15 százalékkal.

A Tesco is száműzi a műanyag szatyrokat 

Az áruházlánc az online bevásárláshoz eddig választható műanyag szatyrok helyett újrahasznosított papírtáskákat kínál. A Tesco a házhozszállításhoz ezentúl csak a legszükségesebb termékeket csomagolja műanyag zacskóba, a megrendeléseket pedig alapesetben csomagolás nélkül teljesítik. A vásárlók ugyanakkor eldönthetik, hogy kérik-e a megrendelt árukat papírtáskába csomagolni.

Jobb, hogy nem tudjuk, mennyi műanyagot eszünk a popcornnal 

Elgondolkodott már azon, hogy az autóülésre helyezett pizza-doboz miért nem zsírozza be a huzatot? Vagy, hogy miért nem lobban lángra a mikróban a túlhevített popcorn? Azért, mert egészségünkre veszélyes műanyagokat alkalmaznak.

Nem is olyan nagy baj, hogy műanyag van az ivóvízben 

Csak minimális egészségi kockázatot jelentenek az ivóvízben lévő műanyag mikroszemcsék. Mindez most az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) jelentéséből derült ki.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Készülhetnek a vállalatok! Új világot hoz az ESG

Készülhetnek a vállalatok! Új világot hoz az ESG 

A jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés

Költségkímélés

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok 

Az Allianz Hungáriához az év első 8 hónapjában közel 35 ezer lakóingatlannal kapcsolatos kárbejelentés érkezett.
Törődjön többet megtakarításaival!

Törődjön többet megtakarításaival!  

A nehéz gazdasági helyzet és az elmúlt időszak váratlan eseményei sokak figyelmét ráirányították a megtakarítások fontosságára.

Pénzszerzés

Lesújtó: 5 ezer forintot sem tudnak havonta félretenni a magyar fiatalok

Lesújtó: 5 ezer forintot sem tudnak havonta félretenni a magyar fiatalok  

A 18-35 év közötti magyar lakosság több mint 63 százaléka érzi bizonytalannak a jövőjét.

Jogi kisokos

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.

Cégblog

Zsinórban harmadszor nyerte az Országgyűlés a Csúcs Kupát

Zsinórban harmadszor nyerte az Országgyűlés a Csúcs Kupát 

A Csúcs Kupa kispályás közéleti labdarúgó tornáján vett részt a Magyar Színészválogatott, a Magyar Újságírók Válogatott, a Magyar Országgyűlés Labdarúgó Válogatottja, és az Üzletemberek csapata.

Klímablog

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése  

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá.

Infokom

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo