ökológiai lábnyom cikkek

hirdetés

Mikor kapunk klímabarát hamburgert a gyorséttermekben?

Mikor kapunk klímabarát hamburgert a gyorséttermekben? 

A gyorsétterem franchise-ok húsintenzív étrendjükkel nagy motorjai az állattenyésztésnek, ami az egyetlen magas üvegházgáz-kibocsátású szektor a világban, melynek nincs emissziómérséklési terve. Nyolcvan nagy befektetési alap indított nyomásgyakorló kampányt a fast food hat világmárkája ellen: tessék zöldülni!
A nagy e-mail-lábnyom

A nagy e-mail-lábnyom 

A szerverközpontok valósággal zabálják az elektromos áramot, nemcsak a gépek működtetésére, hanem hűtésükre is. Bár az IT-szektor nagyágyúi igyekeznek megújuló energiából fedezni az adatközpontok működtetését, az internet energiafogyasztása exponencálisan nő.
A karácsonyi ajándékcsomagolás tradíciója nem fenntartható

A karácsonyi ajándékcsomagolás tradíciója nem fenntartható 

A karácsonyi ajándékok becsomagolásának komoly hagyományai vannak a világban – így Magyarországon is –, a szezonális ünnepi vásárokban például az egyik legnépszerűbb árucikk a csomagolópapír. Az ünnepi csomagolás tradíciója azonban nem fenntartható – ezt a fejenként évi 95 kg papírhulladék is bizonyítja.
Google és Netflix: óriási az adatforgalom ökolábnyoma

Google és Netflix: óriási az adatforgalom ökolábnyoma 

Minden Google-keresésünk erőforráshasználattal jár és károsítja a bolygónkat. Nem a felhőben zajlik a netes életünk és üzletvitelünk, hanem a Földön: az adathasználat és adatforgalom igenis szennyező, mint bármely más termelő tevékenység.
Hínárból készült ruha a zöld divatipar új reménysége

Hínárból készült ruha a zöld divatipar új reménysége 

A divatipar sok mesterséges anyagot használ. A műszálas ruhák elterjedtsége azonban felkeltette a természetes alapanyagok iránti igényt: komposztálható ruhák kellenek, hogy csökkenjen a szektor ökolábnyoma, mert túl sok poliészter-mikrorost szennyezi vizeinket a mosás után, és iszonyú mennyiségű kemikáliát ömlesztenek a természetbe a ruhagyárakból is.
hirdetés
Céges vízstratégia: víz nélkül nincs se bevétel, se profit!

Céges vízstratégia: víz nélkül nincs se bevétel, se profit! 

A tudatos cégek már felbecsülik a víz értékét, az általa nyújtott szolgáltatásokat, és költenek a vízbázisok megóvására, hogy elegendő minőségű és mennyiségű vízhez jussanak termelési folyamataik elvégzéséhez. Az Intel, a Gap és mások bukták már el profitjuk jelentős hányadát vízproblémák miatt.
Mennyi erőforrást pazarolunk egy termékre, ami megbetegít és öl?

Mennyi erőforrást pazarolunk egy termékre, ami megbetegít és öl? 

A dohányzás káros az egészségre, de nem csak a szervezetünket, hanem a környezetünket is tönkreteszi. Mennyi erőforrás elpazarolásába kerül egy termék, ami megbetegít és öl –a WHO legfrissebb jelentéséből megdöbbentő adatok derültek ki.
Már egy nagy globális bank is aggódik: kezdünk kifogyni a Föld erőforrásaiból

Már egy nagy globális bank is aggódik: kezdünk kifogyni a Föld erőforrásaiból 

1,7 Földre lenne szükségünk, hogy fogyasztásunk jelenlegi szintjén fedezni tudjuk igényeinket ökológiai erőforrásokkal, azok károsítása nélkül. 1970-ben még csak 2 nappal léptük túl a Föld kapacitását. A klímaváltozás negatív hatásaihoz való alkalmazkodás kerül majd a cégek és a kormányok programterveinek élére.
Gyorsabban növekednek a munkatársaikkal jól bánó cégek

Gyorsabban növekednek a munkatársaikkal jól bánó cégek 

A fenntarthatóság nemcsak a cégek ökológiai lábnyomáról szól, hanem a munkatársakkal és az érintettekkel, a stakeholderekkel való bánásmódról is. Ez a fenntarthatóság humanista aspektusa. A fenntartható biznisz egyik amerikai guruja szerint gyorsabban növekednek és jobb üzleti eredményt produkálnak az ezen elvek mentén működő vállalkozások.
Jobb lesz, ha megszeretjük a halhúst

Jobb lesz, ha megszeretjük a halhúst 

A Föld termőföldjei már csak hatvan évig, tehát nagyjából a 2070-es évek végéig képesek még szolgálni minket, ha kitartunk a jelenlegi mezőgazdasági módszerek mellett.
hirdetés

Megértik a fogyasztók, hogy mi a fenntartható termék? 

Minden marketinges tudja, hogy a vásárlók egyszerű üzeneteket akarnak, főleg, hogy egy túl zajos, túlinformált világban élnek. De az igazán fenntartható termékek és eljárások megértetése nem egyszerű dolog. A fenntarthatóság ritkán egyszerű képlet, hiszen összetett termelési folyamatokat, környezeti hatásokat és összefüggéseket feltételez.

Nyomja a pénzt a húsipar a műhúsba 

Világszerte gyors a népesség növekedése, és nő az igény a fehérjedús étrendre. A vásárlók GMO-mentes és egészséges húst szeretnének, de az állattenyésztésnek óriási az ökolábnyoma. A húsipari konszernek tolják a tőkét a műhúst fejlesztő startupokba, és a séfek is nagyon érdeklődnek a termék iránt. Ez lehet az állati fehérjetermelés jövője. Csodaszer a globális éhezés ellen?

Nemcsak az újrahasznosításról szól a körforgásos gazdaság 

A lineáris gazdaságról, az eldobó társadalomról, amelyben mindent kihajítunk, körforgásos gazdaságra kell átállnunk, különben nem leszünk képesek csökkenteni környezetszennyezésünket.

Ki zöldül a legjobban? 

Az élmezőnyben található a Unilever, a L'Oréal, a Danone, a Ford. Légszennyezés, vízhasználat és erdővédelem tekintetében osztályozták a nagyokat. A víz- és energiatakarékosság költségcsökkentő, a zöldülés pedig renomé-erősítő eszköz. Aki nem zöldül, az lemarad és a lúzerek közé kerül, vélik elemzők.

Sós vizes akkukkal csökkentik energiaszámlájukat a cégek 

Az alternatív energiatárolási módszer elsősorban az áramszünetek áthidalására hivatott, de egyúttal csökkenthető vele az energiaszámla is, ha éjjel végezzük a feltöltést.

Jó esetben a "bio" nem cél, hanem mellékhatás 

A sajtburgernek is volt fénykora. 1988-at írtunk, amikor az első hazai McDonald’s megnyitott a Régiposta utcában, amely vélhetően pár napig a legnépszerűbb hely volt Budapesten. Aztán ez is lecsengett, és a rendszerváltás után nem sokkal már egyre gyakrabban hangzottak el a „bio” és „öko” szavak. 2014–2016 között 1014 milliárd forint volt a tudatos vásárlói döntések értéke, amiből élelmiszerre 360 milliárdot költöttünk a Tudatos Vásárló Piaci Jelentés eredménye szerint. Az ökogazdálkodás mégsem virágzik, aminek a szigorú szabályok és az előállítási költségek miatti magas ár a fő oka.

Pusztítja a természetet a dohányipar 

Nagy a vízlábnyomuk a dohányipari világcégeknek, hatalmas erdőterületeket irtanak ki és irdatlanul sok vegyi anyagot használnak a termesztéshez, amik a gazdák szervezetének is rendkívül ártalmasak, nemcsak a természeti környezetnek. Mindezek ellenére a dohányipari multik még mindig nem részletezik eléggé a környezeti hatásukra vonatkozó adatokat. A WHO kötelezővé tenné az adatközlést.

Veszteségessé válna számos iparág, ha megfizetnék a környezetszennyezést 

Az ENSZ és a Trucost gazdasági elemzést készített arról, a nagy szennyező iparágak profitrátája hogyan sérülne, ha fizetniük kellene a tevékenységük által okozott környezeti károkért, vagyis az externáliákért. A légszennyezés beárazása az emissziókvótákkal ezt az ellentételezést szolgálja, de sok más módja is van még a környezetszennyezésnek, amit ingyen űzhetnek.

Beton helyett bambusz - ez jöhet Kínában 

Ahhoz, hogy az ember faházat építsen, rendszerint sok-sok szög szükségeltetik. De nem a Penda nevű pekingi cég építményéhez. A bambusznáddeszkákból összerakott lakóépület elemeit csakis köteleket tartják össze. A bambusz elképesztő tulajdonságokkal és előnyökkel bír.

Jöhet az ipari műhús 

A világ egyik legnagyobb húsfeldolgozó vállalata, az amerikai Beyond Meatben vett részesedést, melynek egyik korai befektetője Bill Gates. Mivel az állattenyésztésnek óriási az ökológiai és a vízlábnyoma, egyre nagyobb szükség lesz a hús környezetbarát alternatíváira.

A légkondival van az igazán nagy gond – és még csak most kezdődik 

Nagyon úgy néz ki, hogy 2016 lesz a meteorológiai mérések történetének legmelegebb éve. Újabb esztendő a közelmúlt rekorddöntő éveinek sorában, a szakértők szerint pedig ennek egyik legfőbb oka az, hogy hűtünk. Egyre többen.

Ki a zöldebb? Versenyeznek a farmergyártók 

8500 liter víz kell ahhoz, hogy megtermesszenek annyi gyapotot, ami egy farmernadrág legyártásához szükséges. A gyapot a legtöbb növényvédő szert igénylő fajták közé tartozik. A farmer ökolábnyomába bele kell még számítani mindazt a folyószennyezést, amit a ruhagyárakból kiáramló ipari szennyvíz okos: a textil megdolgozásához és színezéséhez rengeteg vegyi anyagot használnak.

Hogyan csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat? 

Hővisszanyerő zuhanytálca, energiatermelő lift, autóakkumulátorokról működtetett szerverek, mini vízerőmű, napelemes árnyékolás: számtalan praktikával csökkenthetik a vállalkozások a technológia segítségével az ökológiai lábnyomukat, ezekből gyűjtöttünk most néhányat csokorba.

152 kilométer autóúttal ér fel egy kiló bárányhús 

A toplista szerint a húsevéssel szennyezzük leginkább bolygónkat, mert az állattenyésztésnek a legnagyobb a CO2-vonzata. Egy kiló bárányhús elfogyasztása egyenlő azzal a füstkibocsátással, mintha 152 kilométert tennék meg autóval.

Abroncs lesz a gumipitypangból 

Már tesztelik a pitypangból készült gumiabroncsokat, így néhány éven belül már tömeggyártásra kerülhet az új, teljes egészében természetes alapanyagból származó termék, amelynek lényegesen kisebb lesz az ökológiai lábnyoma, mint a trópusokról származó kaucsuk abroncsoké.

Ökolakások praktikustól a mesebeliig - képekkel! 

A gondolatébresztő, művészeti installációszerű megoldásoktól az élhetőbb, gyakorlatiasabb otthonokig széles a spektrum. Visszatérő elem a meglévő anyagok, eszközök újrahasznosítása, a mindennapi élethez szükséges használati tárgyak számának csökkentése és a lakótér radikális minimalizálása. Ha nem is egy az egyben megvalósíthatók ezek az otthonok, ötleteket lophatunk a projektekből.

DiCaprio bort iszik és vizet prédikál? 

Az ENSZ Közgyűlésén tartott beszédében a klímapolitika mellett szállt síkra, ugyanakkor magánemberként luxuséletvitel jellemzi és magánrepülőgépeken utazik évente akár két tucatszor is.

A világ nem elég: mától a jövőnket fogyasztjuk 

Idén minden eddiginél korábban, már augusztus 19-én elérkeztünk a globális túlfogyasztás napjához, már most felhasználtuk azokat az erőforrásokat, amelyeknek fenntartható módon egy teljes évig elegendőnek kellett volna lenniük. Idén tehát a mai naptól kezdve év végéig, azaz 134 napon keresztül a jövő évi erőforrásokat fogyasztjuk.

Hatékonyabb lehet az ökológiai kéznyom, mint a lábnyom 

Az érzelmi intelligencia koncepciójának kitalálója és világszerte ismert szakértője, Daniel Goleman szerint a zöldeknek nem annyira a káros kibocsátás és környezetszennyezés felől kellene megfogni az ökotudatosság témáját, hanem az ökotudatos cselekedeteink irányából. Úgy véli, fogyasztásunk megváltoztatása és zöldítése a lényeg, vagyis az öko-lábnyom helyett az ”öko-kéznyom”.

Londoni olimpia: a vártnál kisebb lett az ökolábnyoma 

A több tízezer VIP-vendéget és 11 millió jegyváltó látogatót vonzó, 200 ezer embert foglalkoztató Nyári Olimpiai Játékok megrendezése Londonban 28 százalékkal kisebb mennyiségű széndioxid-kibocsátással járt, mint ahogy azt a szervezők várták. A megtakarítást főként a sportlétesítmények áramfogyasztásának csökkentésével érték el.

Ökológiai túllövés és a globális gazdaság 

Míg a globális recesszió -, amely 2008 októberében kezdődött - lelassította az emberiség erőforrások iránti igényét és a CO2 kibocsátás növekedését, a fogyasztásunk továbbra is növekszik.

Ma van az Ökológiai Túllövés Napja 

2012-ben augusztus 22-e az a „virtuális dátum", amelytől kezdve az emberiség túlfogyasztja a Föld természeti erőforrásait. Alig kilenc hónap alatt felhasználtuk azokat az erőforrásokat, amelyeket a bolygó fenntartható módon képes előállítani ebben az évben, és így átléptünk a túllövés állapotába. Másként megfogalmazva: már nem csak a természeti tőke - hosszú távon is rendelkezésre álló hozamait - használjuk, hanem azon túl már a tőkéből is költekezünk.

Akkor is két Föld kéne, ha mindenki úgy élne, mint a magyarok 

Radikális lépésekre van szükség világszerte - figyelmeztet a WWF által kétévente kiadott tanulmány, amelyet idén egy űrállomásról mutattak be! A növekvő fogyasztás, az erőforrások egyre intenzívebb használata és a sokasodó népesség egyre elviselhetetlenebb terhelést jelent Földünknek, világít rá a 2012-es Élő Bolygó Jelentés.

Elbírunk három Amerikát? 

Az Indiában és Kínában beindult gazdasági növekedés, iparosodás és népességszaporulat következtében Ázsia szennyezése és fogyasztása a következő évtizedekben utoléri az Egyesült Államokét. De vajon elbír-e a Föld három Amerikát?

Újfajta bíróság felállítását tervezik 

Mihail Gorbacsov támogatná egy olyan nemzetközi bíróság felállítását, amely ökológiai bűncselekményeket bírálna el - a Szovjetunió utolsó elnöke erről a Le Monde című napilap kedden délután megjelent számának adott interjúban beszélt.

Nincs több időnk! 

Az éghajlatváltozásból eredő természeti jelenségeket, az ökoszisztéma folyamatainak változásait, valamint ezek életvitelünkre gyakorolt hatását tekintették át rangos szakértők a Piac és Profit II. Fenntarthatósági Csúcsán.

Már a jövő évi készleteinket éljük fel 

Szeptember 27-éig az emberiség teljesen felélte a teljes évre rendelkezésére álló ökológiai erőforrások és szolgáltatások kereteit, így ma van az Ökológiai Túllövés Napja - állapította meg a Global Footprint Network (GFN).

Királyi esküvő: zöldben pompázik Vilmos és Kate 

A házasuló Vilmos walesi herceg apja, Károly herceg zöld aktivistaként ismert. Vajon mennyire lesz ökotudatos a televíziózás történetének egyik legnagyobb felhajtásának ígérkező ceremónia? Kate Middletonról annyit tudni, hogy támogatja a szelektív hulladékgyűjtést és újrahasznosítás ügyét.

Hollywood is csökkenti az ökológiai lábnyomát 

Nem "csak" tehetség és művészi érzék, de rengeteg nyersanyag, üzemanyag, elektromos áram megy el arra, hogy a mozivásznon vagy a tévéképernyőn másfél órás élményben legyen részünk. A filmgyártásnak, ennek az erőforrás-intenzív iparágnak a szereplői sok mindent megtesznek Hollywoodban, hogy zöldebb módon gyártsák terméküket: a játékfilmeket.

Hogyan tehetjük fenntarthatóvá az ellátási láncot? 

A fenntartható ellátási lánc, pontosabban ellátási hálózat nyersanyagot, gépparkot, munkaerőt és tudásanyagot egyaránt igénybe vesz, és azokat a lehető legkevesebb környezeti terheléssel, valamint az emberi jogok figyelembe vételével használja a termék vagy szolgáltatás létrehozásához.

Melyik a legzöldebb számítógép? 

Egy laptop összetevői a világ minden tájáról érkeznek az összeszerelő üzembe. Mindennapi munkaeszközünk gyakran elég ritkának számító, egzotikus ásványokat is tartalmaz, arról nem is beszélve, hogy a készülék gyártása és szállítása rengeteg energiát fogyaszt el. És akkor még be sem kapcsoltuk a megvásárolt computert! Gyártóik fokozatosan igyekeznek csökkenteni öko-lábnyomukat. A szektor legnagyobb szereplőinek öko-stratégiáit vette sorra egy San Francisco-i szakértő.

A héten elfogyasztjuk a Földet... 

Az emberiség az idei évre vonatkozóan némileg kevesebb, mint kilenc hónap alatt feléli a teljes évre rendelkezésre álló ökológiai erőforrások és szolgáltatások „költségvetését", a kaliforniai székhelyű, kutató szervezet, a Global Footprint Network kutatásai alapján.

Honnan szerzik a fát az építkezésekhez? 

Furcsa dolog történt az építőiparban: megnőtt az igény a fák iránt, mivel azok bedolgozása az épület-szerkezetekbe és épület-belsőkbe kisebb ökológiai lábnyomot produkál, mint a tégla- és betongyártás. Az új trend azonban nagy megerőltetés a természetnek, hiszen a keményfák kitermelése felgyorsítja a Föld tüdejeként működő esőerdők kiirtását. Ezért új famegmunkálási technológiákat fejlesztettek ki, hogy a puha fákat is alkalmazhassák az építészetben...

Kiderül, mennyire fenntartható város Győr! 

Magyarországon Győr lesz az első város, amelynek kiszámolják az ökológiai lábnyomát. A legnagyobb problémát az adatok összegyűjtése jelenti, de szerencsére sok a segítőkész vállalkozás.

Ökológiai felelőtlenség a politikában 

Előítéletet vagy tényállást tükröz az a vélekedés, melyet egyes társadalmi csoportok hangoztatnak a politikusok ökológiai felelőtlenségéről, akik elvileg a szavazóikat képviselik? A Fenntarthatósági Füzetek című ingyenes kiadványsorozat 3. száma a társadalom környezettudatosságát és az ökológiai lábnyom ismertségét vizsgáló kutatás eredményeiről számol be.

"Mohó Sapiens": szintugrás előtt 

Ökológiai lábnyomunk túl nagy, életmódunk és termelési rendszereink jelen állapotukban nem fenntarthatók. Egyre zaklatottabb világban élünk, az eddig stabil rendszerek sorra meginognak. Eközben ketyeg az óra a fejünk felett a globális felmelegedés visszafordításával kapcsolatban, előttünk az emisszió-csökkentéssel sürgető feladata. A Piac és Profit konferenciájának prominens előadói a kiútkeresés jegyében fogalmazták meg szemléletváltást sürgető gondolataikat és foglalták össze a legjobb vállalati gyakorlatokat.

Egy biztos: a csapot el kell zárni! 

Ökológiai lábnyomunk túl nagy, életmódunk és termelési rendszereink jelen állapotukban nem fenntarthatók. Egyre zaklatottabb világban élünk, az eddig stabil rendszerek sorra meginognak. Viták helyett dialógus, profit mellett felelősség, lineáris gondolkodás helyett rendszerszemlélet kell, hogy előnyt élvezzen. És persze el kell zárnunk a csapot és áramtalanítanunk kell, mert lehet, hogy ezzel tesszük a legtöbbet. A Piac és Profit konferenciájának prominens előadói a kiútkeresés jegyében fogalmazták meg szemléletváltást sürgető gondolataikat és gondolkodtak a megoldási lehetőségekről.

Már létezik öko-várostérkép is! 

San Francisco és Amszterdam környezetvédelmi vetélkedésbe kezdett az interneten, hogy melyikük a leginkább természetbarát metropolisz: az interneten "ökotérképpel" bizonyítják zöld várospolitikájuk hatékonyságát.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Készülhetnek a vállalatok! Új világot hoz az ESG

Készülhetnek a vállalatok! Új világot hoz az ESG 

A jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés
Elrajtolt a Te is legyél Pénzügyi Junior Klasszis verseny!

Elrajtolt a Te is legyél Pénzügyi Junior Klasszis verseny! 

Október 16-ig jelentkezhetnek a technikumok és szakképző iskolák négyfős csapatai.

Költségkímélés

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok 

Az Allianz Hungáriához az év első 8 hónapjában közel 35 ezer lakóingatlannal kapcsolatos kárbejelentés érkezett.

Pénzszerzés

Óriási innovációs támogatási program indul

Óriási innovációs támogatási program indul 

Lezárult a 35 milliárd forint keretösszegű új innovációs támogatási program társadalmi egyeztetése, megjelent a három fő területre koncentráló pályázat.

Jogi kisokos

Egyre gátlástalanabbak a kiberbűnözők

Egyre gátlástalanabbak a kiberbűnözők 

Kibertámadás érte a Nemzetközi Büntetőbíróság számítógépes rendszerét.

Cégblog

Erős KKV címmel új műsort indít a Trend FM és a radiocafé

Erős KKV címmel új műsort indít a Trend FM és a radiocafé 

Szeptember 25-én este 8 órakor startol el a radiocafén az Erős KKV, Tomán Szabina és Mihálovits András műsora.

Klímablog

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése  

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá.

Társadalom

Ördögi kört lát Szijjártó Péter

Ördögi kört lát Szijjártó Péter 

Szijjártó: a terrorizmus és az illegális bevándorlás egyfajta ördögi kört alkot egymással.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo