Nyomja a pénzt a húsipar a műhúsba

Világszerte gyors a népesség növekedése, és nő az igény a fehérjedús étrendre. A vásárlók GMO-mentes és egészséges húst szeretnének, de az állattenyésztésnek óriási az ökolábnyoma. A húsipari konszernek tolják a tőkét a műhúst fejlesztő startupokba, és a séfek is nagyon érdeklődnek a termék iránt. Ez lehet az állati fehérjetermelés jövője. Csodaszer a globális éhezés ellen?

Az élelmiszeripar innovációinak új hulláma a műhús megalkotásáról szól napjainkban. Nem véletlen, hogy a műhúst „tiszta húsnak” nevezik a piaci szereplők.

Tiszta hús

A mesterséges hússzövet gyártása környezetbarátabb, mint a hagyományos hústermelés.

  • Az állattenyésztés az üvegházgáz-kibocsátásnak mindössze 10 százalékával jár.
  • A termőföldhasználat is tízszer kevesebb.
  • Nagyságrendekkel kisebb a fertőzésveszély. (A szarvasmarhák és a csirkék a nagy farmokon a saját ürülékükben tocsognak, könnyen szereznek így fertőzéseket, ezért vannak telenyomva antibiotikumokkal, ami viszont rezisztenciát alakított ki a kórokozókban.)
Rendben, hogy az állattenyésztés rendkívül erőforrás-igényes és környezetszennyező (a tehenek böfögése és ürüléke metánt produkál, a takarmány termesztése rengeteg termőföldet és vizet igényel), de ha a műhús előállítása túl drága, akkor hogyan válhat tömegtermékké?

Fotó: Memphis Meat

Nagy üzleti lehetőség

Sokáig 10 000 dollár körül mozgott a kilónkénti előállítási költség, de mára sikerült egyes startupoknak lehozniuk a műhús költségszintjét 800 dollárra. A Future Meat Technology tudományos főmunkatársa már 5-10 dolláros költségről beszél, ennek elérését célozzák meg 2020-ra.

A Memphis Meats nevű cég úgy tervezi, hogy náluk a műhúsgyártás előállítási költsége nagyjából 2021-re egyenlő lesz a hagyományos húséval. A vállalkozás arról számolt be a Sustainable Brands cikkírójának, hogy a séfek és a catering- és ételszállító cégek nagy érdeklődést mutatnak a műhús iránt.

Elemzők úgy becsülik, hogy évi 1000 milliárd dolláros forgalmat generálhat a műhúspiac globálisan, és ebbe még nem számolják bele a kínai piac robbanásszerű növekedését.

Fejlesztők

Több cég is piacképes fejlesztéssel rendelkezik már. A Memphis Meats társalapítója azt állítja, hogy tápanyagérték és szerkezet tekintetében a műhús nem marad el a jelenleg ismert húsipari termékektől. Ugyanúgy néz ki, ugyanúgy főzhető, és ugyanolyan az íze, mint a húsipari készítményeké. (Egyébként már klónozott állatokból is állítanak elő hústermékeket. Ez az Egyesült Államokban nem igényel külön címkézést a csomagoláson.)

Fotó: Memphis Meat

Alapvetően két „iskola” létezik:

  • A legtöbb cég egy-egy sejtből hozza létre a műhúst, méghozzá úgy, hogy az egyes rétegeket szétválasztja, és/vagy megemeli egy petricsészében. Ennek a műhúsnak a szerkezete nem „integrált” és fejlett, mint a rendes húsé. Ez tehát inkább a húsipari üzemekben feldolgozott hústermékek állagához hasonlít.
  • Az izraeli Aleph Farms (korábbi neve: Meat the Future) az állatból kivett sejteket kontrollált laboratóriumi környezetben, egy sajátos 3D-technológiával tenyészti ki úgy, hogy az – a cég állítása szerint – a leginkább hasonlít a szabadban, hagyományosan tenyésztett jószágok húsához. Ennek a műhúsnak van izomrostja, zsírrétege, kötőszövete, vérerei és kollagénje. „A mi húsunk úgy növekedik, mint az igazi hús” – állítja Didier Toubia, a cég vezérigazgatója. Az eljárást a Technion Intézetben dolgozták ki.
Az erőforrás-hatékonyság óriási. Egyetlen biopsziából – vagyis állatból kivett szövetmintából – 10 000 szarvasmarha húsának megfelelő mennyiséget tudnak előállítani laboratóriumi körülmények között – hangoztatja Eric Schulze, a Memphis Meats alelnöke.

Az időhatékonyság sem elhanyagolható. Ahhoz, hogy 544 kilónyi szarvasmarhánk legyen, 18 hónapig kell nevelni a tehenet, ám ebből a súlyból csak 204 kilogramm a hasznos hús, ami a piaci termékbe kerül.

Jelenleg 23 kalória szükséges (ásványi anyagok, vitaminok, cukor, s mindez takarmány formájában) ahhoz, hogy 1 kalóriányi marhahúst nyerjünk. A műhúsnál ez a képlet jóval kedvezőbb, és a 18 hónapos „gyártási” idő is lerövidül két hétre! (Időnként ennél kicsit rövidebb idő alatt is képesek előállítani a húst.)

fotó: Beyond Meat

Kockázati tőke az élelmiszer-technológiában

A tradicionális húsipari konglomerátumok egyáltalán nem állnak ellen az új fejlesztési iránynak. Vezetőik pontosan tudják, hogy a Föld növekvő lakosságának ellátása állati fehérjével  (hússal) nem igazán történhet ökológiai katasztrófa nélkül. A műhúsra szükség van, mint környezetbarát megoldásra.

Pengeváltás
Az amerikai Állattenyésztők Szervezete kérelmet nyújtott be a Mezőgazdasági Minisztériumhoz, hogy az tiltsa meg a műhúsgyártó cégeknek a hús szó használatát. A műhús-pionírok azzal védekeznek, hogy nincs olyan érvényben lévő jogszabály, mely előírná, hogy a hús szó csak olyan terméken szerepelhet, amelyek a hagyományos módon tenyésztett állatok szöveteiből készülnek, ezért a minisztérium nem adhat ki ilyen tiltást. A tiszta hús előállítói szerint a meglévő jogi környezet elegendő a fejlődő szektor szabályozásához.
E felismerés jegyében az izraeli húsgyár, a Soglowek a növény alapú termékeiből termelt éves profit 20 százalékát fekteti a SuperMeat K+F-jébe. A cég laboratóriumban akar előállítani csirkehúst. Európai egyik legnagyobb csirkehústermelője, a PHW Group is invesztált a vállalkozásba, mely 4 millió dollárnyi tőkét szedett össze eddig. Befektetői között van még a New Crop Capital és a Stray Dog Capital (utóbbi a Beyond Meatbe is befektetett), de Ázsiából és Amerikából további potenciális befektetőkkel folytat tárgyalásokat.

A Cargill és a Tyson Foods élelmiszeripari multik a Memphis Meats első befektetői voltak. A Tyson Foods 2018 januárjában növelte részesedését a Beyond Meat nevű amerikai startupban, mely növényi alapú „húspogácsát” gyárt, idén tavasszal pedig a Tyson kockázati alapja, a Tyson Ventures 2,2 millió dolláros tőkebevonást vezetett a jeruzsálemi székhelyű Future Meat Technologies cégnél. A társbefektetők között van a Neto Group izraeli élelmiszeripari konglomerátum, valamint a BitsXBites, Kína első élelmiszer-technológiai kockázati alapja, a New York-i HB Ventures és a chicagói S2G Ventures.

A húsipar tulajdonképpen ugyanazokat a lépéseket teszi meg, mint más szektorok – a gyáripar, a technológiai és pénzügyi szektor – óriásai, amikor lépést próbálnak tartani a technológiai fejlődéssel: platformagnosztikus filozófiát követve kockázati alapokat hoznak létre, és azon keresztül fektetnek be startupokba. Az alapelv emögött a következő: az egymással versenyző új technológiák közül nem tudjuk, melyik jut majd érvényre, nem fejlesztünk házon belül, a startupok valamelyik innovációja majd csak bejön, és akkor megvetették a céges részesedésünkkel már benne vagyunk egy lábbal az új piaci szegmensben.

(Sustainable Brands, FoodNavigator-USA)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo