Húsipar cikkek
Adalékmentes erdélyi ízekkel robbannának be a magyar húspiacra Romániából
Saját E-mentes termékcsaláddal erősít Magyarországon a székelyföldi húsüzem.
Jelképes bírság lett a vizsgálat vége a Kométánál
A húsipari vállalat kommunikációs kampányait vizsgálta a GVH.
Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha
Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Zöld utat kapott a magyar hús a Fülöp-szigetekre
Hosszú évek kitartó munkájának eredményeként első alkalommal kaptak húsexportengedélyt magyar vállalatok.
Nemhiába épít juhakolt Orbán Viktor édesapja
AM államtitkár: érdemes juhtenyésztéssel foglalkozni, a báránynak lesz kereslete az európai piacon.
Változnak a vásárlói igények: mit lépnek erre a húsipari vállalatok?
Egyre nagyobb méreteket ölt a glutén- és laktózmentes termékek iránti igény.
Mekkora a háziállatod ökolábnyoma?
Napjainkban jóval elterjedtebb a háziállatok tartása a városi lakásokban, mint az a rendszerváltás idején volt. Egyre több ember él, egyre többen érzik magányosnak magukat, egyre többen találnak lelki vigaszt egy háziállat társaságában. Ideje, hogy elkezdjük négylábú kedvenceink ökolábnyomát is számolni. Hiszen kilószámra vásároljuk nekik az eledelt és az almot.
Húsadóval lehetne rendbe rakni az egészségügyet
Az állattenyésztésnek óriási az ökolábnyoma, ezért egyes szakértők szerint adóval kellene drágítani, hogy így az újonnan kifejlesztett mesteréges húsok felé tereljék a fogyasztókat. Kevesebb pénzt emésztene fel a betegellátás is, mert kevesebben kapnának rákot a vörös húsoktól. Az Oxford Egyetem konkrét számokkal álltak elő: ekkora legyen az adó, ennyi belőle a megtakarítás, ennyi elhalálozás előzhető meg.
Nyomja a pénzt a húsipar a műhúsba
Világszerte gyors a népesség növekedése, és nő az igény a fehérjedús étrendre. A vásárlók GMO-mentes és egészséges húst szeretnének, de az állattenyésztésnek óriási az ökolábnyoma. A húsipari konszernek tolják a tőkét a műhúst fejlesztő startupokba, és a séfek is nagyon érdeklődnek a termék iránt. Ez lehet az állati fehérjetermelés jövője. Csodaszer a globális éhezés ellen?
Húsadó lenne az ökoadók egyik formája
A hústermelés óriási tempóban nő világszerte, ökolábnyoma pedig nem csekély. Az állattenyésztés externáliái, kedvezőtlen környezeti hatásai azonban nincsenek beárazva a kész húsipari termékbe. Ezen változtatnának a zöldek.
7 megatrend, ami megállíthatja a globális felmelegedést
2020-től csökkennie kellene az éves globális emissziónak, különben felköthetjük a gatyánkat. De még mindig nő a légszennyezésünk. Mégsincs veszve minden.
Műhúsgyártásba fektet Bill Gates, Richard Branson és Jack Welch
Húsfogyasztásunk ökolábnyoma óriási. Az állattenyésztés nagy metánkibocsátással, víz- és földlábnyommal jár. A műhús nemcsak környezetkímélő, de válasz lehet a globális éhínség problémájára is. Richard Branson szerint harminc év múlva nem fogunk többé állatokat lemészárolni, hogy megegyük a húsukat.
A baromfik felhúzzák a húsipart
Elsősorban a baromfi ágazat átlag feletti növekedésének köszönhetően tavaly 4,5 százalékkal bővült a húságazat teljesítménye, meghaladva az ipar és az élelmiszeripar átlagos növekedését is - közölte Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) társadalmi elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
Tényleg az áfa a gond a hallal?
A halhús áfájának 5 százalékra csökkentése lendületet adhat a magyar akvakultúrának, a halászati termékek előállításának, és segíti a fogyasztás növekedését – mondta Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MAHAL) elnöke az M1 aktuális csatornán.
További áfacsökkentés jöhet
A Földművelésügyi Minisztérium indítványozza a vadhús és halhús áfájának 5 százalékra mérséklését, annak érdekében, hogy az egészséges, jórészt bio élelmiszerek szélesebb fogyasztói rétegekhez juthassanak el - jelentette be Fazekas Sándor.
Megmenti a Pápai húst a tajvani tulaj?
A tulajdonosváltást követően rögtön növekvő pályára állt és fokozta termelését a Pápai Hús, a cég közleménye szerint. A vállalat sikerrel indította meg a külföldi terjeszkedést is: a nyers hús és húskészítmények exportjából származó árbevétel 153 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. A hányattatott sorsú vállalat egy Brit Virgin-szigeteken bejegyzett társaság tajvani tulajdonosához került tavaly.
Jöhet az ipari műhús
A világ egyik legnagyobb húsfeldolgozó vállalata, az amerikai Beyond Meatben vett részesedést, melynek egyik korai befektetője Bill Gates. Mivel az állattenyésztésnek óriási az ökológiai és a vízlábnyoma, egyre nagyobb szükség lesz a hús környezetbarát alternatíváira.
Tajvani titkok Pápán
Bár a Pápai Hús új tajvani tulajdonosának üzleti stratégiáját és szándékait egyelőre még homály fedi, a konkurencia mégis örül a felszámolástól csődeljárásig bukdácsoló versenytárssal kapcsolatos fejleményeknek. Na de miért is?
Tajvani titkok Pápán
Bár a Pápai Hús új tajvani tulajdonosának az üzleti stratégiáját és szándékait egyelőre még homály fedi, a konkurencia mégis örül a felszámolástól csődeljárásig bukdácsoló versenytárssal kapcsolatos fejleményeknek. Na de miért is?
Jó kapcsolatai hozhatták ide a Pápai hús tajvani vevőjét
Egy Brit Virgin-szigeteken bejegyzett társaság tajvani tulajdonosához került a hányattatott sorsú pápai húsipari cégcsoport az értékesítésére kiírt pályázaton. Utánajártunk, ki a tulajdonos és mi csábíthatta ide.
Orosz hústilalom: százmilliárdos a tét
280 milliárdos árbevételt ért el 2012-ben az a 14 cég, amelyek tiltólistára kerültek az orosz piacon. A vállalkozások árbevételének nagyjából fele exportból származik, nyolcezer munkahely kerülhet veszélybe.
Kiszúrtak az oroszok a magyar húsiparral
Komoly problémát okoz az exportra termelő magyarországi húsipari cégeknek, hogy május 14-étől átmenetileg megtiltotta termékeik bevitelét Oroszországba az ottani állat- és növényegészségügyi felügyelet, a Roszszelhoznadzor. Többen kifogásolták azt is, hogy az intézkedést az orosz hatóság nem indokolta.
Sok a kiváló sertés
Már hat vállalkozás szerezte meg az új, Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjegy használati jogát. Az új védjegy azt jelöli, hogy a sertéshús és húskészítmények Magyarországon felnevelt, GMO mentes kukorica és egyéb szemes gabona alapú, az EU által engedélyezett takarmánnyal etetett sertésekből származnak, szigorú minőségbiztosítási és nyomonkövethetőségi szempontok szerint készültek és kiemelkedő élvezeti értékkel bírnak.
Kinek kell a kapuvári húsgyár?
Újabb pályázatot írtak ki a felszámolók az egykori kapuvári húsgyár két cégének vagyonára, amelyet ezúttal is együttesen hirdettek meg. A korábbi pályázatok sorra sikertelenül zárultak.
Áfacsökkentés nélkül bajban lesz a magyar húsipar
A húsipari szakmai szervezetek szerint a sertés- és a baromfihús, valamint az ezekből készült hústermékek általános forgalmi adójának 5 százalékra csökkentése nélkül a hús- és baromfiipar termelése nem növelhető, sőt talpon maradása is kétséges.
Pluszpénzt kapnak a Pápai Hús beszállítói
Az európai uniós támogatási lehetőségek keretében csekély összegű támogatást nyújtanak azoknak az előállat beszállítóknak, amelyeknek lejárt és elismert követeléseik vannak a Pápai Hús 1913. Kft.-vel szemben. A beszállítóknak a cég felé fennálló követeléseikről nem kell lemondaniuk.
Áfacsökkentés: hát mégis?
Január 1-jétől a hús - ami főként a baromfi- és sertéshúst érinti - áfája 10 százalék alá csökkenhet a mostani 27 helyett. Ezzel kapcsolatosan az érintett tárcák jelenleg hatástanulmányokat végeznek.
Pénzüket várják a pápai húsosok
Mintegy hetven gazda demonstrált a Pápai Hús 1913 Kft. székhelyénél hétfőn, többek között azt követelve, hogy az ajánlott 70 százalék helyett teljes egészében kapják meg járandóságukat szeptember 30-ig, s erre az önkormányzat vállaljon készfizető kezességet.
Szójapárizsi és harcsazalai: új receptek kkv húsfeldolgozóknak
Elsősorban a kis és közepes élelmiszer-feldolgozóknak dolgoztak ki az egészséges táplálkozást szolgáló élelmiszerrecepteket az Országos Húsipari Kutatóintézetben.
Olcsóbban adnák a Zalai Baromfifeldolgozót
Mintegy 600 millió forint vételárért ismét meghirdetik a pacsai Zalai Baromfifeldolgozót, mert az első körben, 720 millió forint értékben nyilvánosan meghirdetett felhívásra egyetlen pályázat sem érkezett.
Négyszázmilliós támogatás a sertéshús-feldolgozóknak
A kormányzati sertésstratégia végrehajtása keretében vissza nem térítendő, csekély összegű (de minimis) támogatást nyújt a szaktárca a sertéshús feldolgozásának és húskészítmények gyártásának technológiai fejlesztéséhez.
Az átlagnál is rosszabb helyzetben a húsipar
Komoly gondokkal küzd a magyar húsipar, ezen belül elsősorban a sertéságazat, amely az átlagosnál rosszabb kockázati minősítéssel rendelkezik hitelbiztosítási szempontból.
Védelem alatt a pápai húsüzem
A kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a Pápai Hús 1913 Kft.-t és a Pápa-Ser Sertéstenyésztő- és hízlaló Kft.-t, az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlöny szerdai számában jelent meg. A két társaságra az jogszabály alapján a csődtörvény 65-67. paragrafusát kell alkalmazni.
Gondban a magyar élelmiszeripar
Komoly problémák vannak a magyar élelmiszeripar gerincét adó hús- és tejágazatban. A tavaly elszabaduló takarmányárak, és csökkenő felvásárlási árak, valamint a belső fogyasztás gyengélkedése miatt patinás húsüzemek egész sora küzd a felszámolás ellen. A tejtermelők közben az olcsó külföldi dömping miatt aggódnak, bár ők remélik, hogy az idei év jobb lehet a tavalyinál.
Kapuvár sorsára jut a Gyulai Húskombinát is
Leállhat a termelés a Gyulai Húskombinátban a jövő héten, a termelést a cég nem tudja finanszírozni, a számlavezető bankok zárolták a kifizetéseket. A nagy múltú élelmiszeripari cég ellen kedden rendelt el felszámolást a bíróság.
Segítséget kap a kormánytól a kapuvári húsgyár
A rendkívüli intézkedésekre szolgáló tartalékból 53,9 millió forintot csoportosít át egy keddi határozatával a kormány a Kapuvári Hús Zrt., mint stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezet felszámolási eljárásával kapcsolatos feladatok ellátásának.
Kapuvár: itt a vége?
Dolgozóinak kétharmadát elbocsáthatja a kapuvári húsgyár - erősítette meg az üzem szakszervezeti vezetője. Pászli Tibor tájékoztatása szerint az üzemi tanács szerdán kapott tájékoztatást arról, hogy a munkaügyi központnak 212 fős létszámleépítést jelent be a tulajdonos; ez a Kapuvári Hús Zrt. teljes állománya.
Folyik a harc a kapuvári húsüzemért
A kisebbségi tulajdonosok a válságtervet készítenek, a többséggel rendelkező Zsobrák Péter szerint azonban a cég működésképtelen, a felszámolás elindításában látja a kapuvári húsgyárban kialakult helyzet megoldását.