hirdetés

Pénzüket várják a pápai húsosok

Mintegy hetven gazda demonstrált a Pápai Hús 1913 Kft. székhelyénél hétfőn, többek között azt követelve, hogy az ajánlott 70 százalék helyett teljes egészében kapják meg járandóságukat szeptember 30-ig, s erre az önkormányzat vállaljon készfizető kezességet.
hirdetés

Nem fizettek a disznókért - Kép: SXC

A demonstrálók korábban élőállatot szállítottak a Pápai Hús 1913 Kft.-nek, ám az ellenértéket még nem kapták meg. A gazdák petíciót adtak át a Pápai Hús Kft. vezetésének, amelyben jelezték azt is: állami garanciavállalás mellett hajlandóak segíteni a húsgyár reorganizációját további beszállításokkal. Csepregi Kálmán, a 15 családi vállalkozást képviselő Mezőföld 15 termelői csoport vezetője szerint a cég legutóbb azt az ajánlatot tette a gazdáknak, hogy a fennálló tartozás 70 százalékát kifizetik 2014 decemberig, ha a harminc százalékról lemondanak - erre azonban a gazdák nem hajlandók, mondta a szónok. A demonstrálók petíciót adtak át a Pápai Hús Kft. vezetésének, amelyben azt követelik, hogy a Pápai Hús szeptember 30-ig fizesse ki a hitelezőknek a tartozások száz százalékát, s erre a pápai önkormányzat vállaljon készfizetői kezességet. Ha ez nem valósul meg, akkor az önkormányzat tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az állam kifizesse a hitelezőket - kérték, valamint azt, hogy ugyancsak az önkormányzat dolgozzon ki konstrukciót a gyár zavartalan működése, a munkahelyek megőrzése érdekében. Mint azt korábban megírtuk, a Pápai Húsüzem csődeljárás alatt áll, hasonlóan a kapuvári húsüzemhez, amelyet még mindig nem sikerült értékesíteni és szintén százmilliókkal tartozik a termelőknek.

Saját zsebből fizet a VM

Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) saját forrásból fizeti ki a Pápai Hús 1913 Kft. azon kistermelő élőállat-beszállítóit, akiknek a korábbi követeléseit még nem teljesítették. Azok a beszállítók juthatnak hozzá a kintlévőségükhöz várhatóan október végéig, akinek a követelése nem haladja meg a 2,5 millió forintot. Ez a minisztérium információi szerint 122 élőállat-beszállító. A segítségnyújtást lehetővé tevő jogszabályon már dolgoznak a szaktárcánál.

Az átlagnál is rosszabb helyzetben a húsipar
Komoly gondokkal küzd a magyar húsipar, ezen belül elsősorban a sertéságazat, amely az átlagosnál rosszabb kockázati minősítéssel rendelkezik hitelbiztosítási szempontból.
A csütörtöki adatok szerint a termelők kintlévősége - azaz a cég tartozása az élőállat-beszállítóknak - 666 millió 356 ezer forint volt. A 122 termelőnek - akiknek első körben a szaktárca felajánlja a segítséget - mintegy 82 millió forint a kintlévőségük. A tárcánál úgy számolnak, hogy a nagyobb beszállítók is kaphatnak a de minimis támogatási keret terhére, s ezzel együtt a kifizethető összeg nagyságrendileg 150 millió forint körül lehet.  A második körben azokkal egyeztetnek majd, akiknek a követelésállománya meghaladja a 2,5 millió forintot.

Gondban a magyar élelmiszeripar

Válságban a sertéstartók, gondban a tejtenyésztők: az elmúlt két évben tapasztalt rendkívül aszályos időjárás, az elszabaduló takarmányárak, valamint a belső fogyasztás gyengélkedése miatt patinás húsüzemek egész sora küzd a megszűnés ellen. A jelek szerint a tulajdonosok sorra dobják be a törülközőt: tavaly a Kapuvári, a Gyulai húskombinát került bajba, idén már a Zemplén-Hús, és a Pápai Húsüzem is, de az önkormányzat szállt be a kaposvári Kométába is. A termelőket nem csak a feldolgozószektor válsága, hanem új költségek, mint az útdíj is hátrányosan érintik.

 Az agrárkamara békésen rendezné a vitát

Választott bírói bizottságot alakít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Pápai Hús 1913 Kft. és a neki beszállító termelők közötti vita békés rendezésére. A kamara bízik abban, hogy az általa felajánlott segítség elfogadását az érintettek érdemben mérlegelni fogják.  Miután az érintettek mindegyike tagja a kamarának, a szervezet szerint ki kell használni minden olyan lehetőséget, amelyet a kamara az érintetteknek a békés vitarendezés érdekében nyújtani tud. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a szervezet mellett működő Állandó Választott Bíróság elnökével egyetértésben a kamarai választott bírói listán szereplő személyek közül három tagú jószolgálati bizottságot kért fel. A bizottság tagjai magas szintű jogi, mediációs, élelmiszeripari, valamint pénzügyi ismeretekkel rendelkező személyek.

hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo