Műhúsgyártásba fektet Bill Gates, Richard Branson és Jack Welch

Húsfogyasztásunk ökolábnyoma óriási. Az állattenyésztés nagy metánkibocsátással, víz- és földlábnyommal jár. A műhús nemcsak környezetkímélő, de válasz lehet a globális éhínség problémájára is. Richard Branson szerint harminc év múlva nem fogunk többé állatokat lemészárolni, hogy megegyük a húsukat.

Míg kis hazánk nagy mogulja, Csányi Sándor a valódi húst favorizálja, a világ progresszív milliomosai és milliárdosai közül néhány a műhúst látja a közeljövő egyik világmegváltó, forradalmi újításának, mely óriási biznisszé nőheti ki magát. A biotechnológia új startupjai a gépi tanulást, vagyis a mesterséges intelligenciát "uszítják rá" az állati hússzövetekre, hogy megértsék a természetüket, struktúrájukat, működésüket. Ezt a tudást pedig arra használják, hogy mesterségesen is előállítsanak húst. Ma az élelmiszeripari mérnökök szent grálja a műhús erőforráshatékony legyártása.

Ökolábnyom

Miért van szükség rá? Két okból. A fejlődő országok középosztálya (főleg Indiában, Kínában) a történelem során először áll át egy húsban gazdag étrendre, s ez exponenciálisan növeli a globális húsigényeket. Az ipari méretű és rendszerű állattenyésztés egyrészt embertelen (hodályokban összezsúfolják az állatokat, növekedési hormonokkal tömik tele a szárnyasokat), másrészt kedvez a bakteriális fertőzéseknek (az összezsúfolt marhák és a csirkék is a saját ürülékükben tocsogva élnek, tömik beléjük az antibiotikumokat, ami rezisztenciát is előidéz).

Négy lábon járó metángyár
(Kép: Pixabay)

Az ENSZ becslése szerint az állattenyésztés fogyasztja el a világon megtermelt teljes gabonamennyiség egyharmadát, legelésre használják a termőföldek egynegyedét.

A húsipar nemcsak erőforrásintenzív szektor, hanem erősen szennyező is. Az állattenyésztés a globális üvegházgázkibocsátás 18 százalékáért felel. Ez az emissziómennyiség a következő tényezőkből áll össze:

 • Metánkibocsátás: 25 %
 • Dinitrogén-oxid: 31 %
 • Széndioxid (erdőirtás termőföld kialakítása céljából): 32 %
 • Egyéb: 12 %
Érthető hát, hogy az élelmiszeripari mérnökök, az agrártudósok és a startupmogulok igyekeznek megvalósítani az állat nélküli hústenyésztést. Laboratóriumi körülmények között állítanak elő műhúst.

Laboratóriumi hús

A San Francisco-i székhelyű Memphis Meats 2016 februárjában állt elő első mesterséges húsgombócával. A jövőben hamburgerekbe való húspogácsát is fog gyártani.

Ugyan műhúsnak nevezi a sajtó, de a cég termékei mégiscsak állati sejtekből készülnek. Csak éppen a hússzövetet "bioreaktorokban" tenyésztik ezekből a sejtekből. A cég létrehozott már mesterséges csirkehúst, marhahúst és kacsahúst is.

A másik címke, amit használnak e termékekre, a "tiszta hús" - állatok lemészárlása nélkül és ökológiai vonzatok megspórolásával.

Képek: CompassionUSA

Tömegtermék lesz

A Memphis Meats 17 millió dollárnyi befektetést szerzett a DFJ kockázati tőke alaptól, mely korábban olyan cégekbe fektetett, mint a Skype, a Tesla és a SpaceX. Az alap befektetői között van Bill Gates, Richard Branson, Kimbal Musk (Elon Musk fivére), Jack Welch (a GE egykori főnöke), valamint a Cargill konszern, melynek egyik fő tevékenysége a terménykereskedelem.

Richard Branson egyenesen úgy gondolja, hogy ez a jövő. "Hiszem, hogy harminc év múlva semmilyen állatot nem fogunk többé lemészárolni. Minden hús vagy tiszta hús lesz vagy növényalapú, ugyanolyan az íze és egészségesebb mindenki számára."

A fejlődő új szektornak egyébként neve is van. A Cargill Protein elnöke azt mondta, hogy a "tenyészett fehérje piacára" lépett be új befektetésével. Egy másik amerikai élelmiszergyár, a Tyson Foods is létrehozta saját kockázati tőkealapját a "fenntartható táplálékok" kifejlesztésére.

A Memphis Meats állítása szerint két éven belül megkezdődhet a műhúsokat kereskedelmi forgalomba hozatala. A cég képes lesz nagy méretben, tömegtermékként is gyártani, ha akkora igény van rá.

Egyelőre a műhús előállítása nem versenyképes a hagyományos hús előállítási költségeihez képest, de a Memphis Meats vezetői meg vannak győződve róla, hogy gyártási folyamataik fejlesztése révén az árversenyben előbb-utóbb életképes alternatívává válhat termékük, s nem a prémiumáras kategóriába fog tartozni.

A kifejezetten környezetkímélő céllal kitalált élelmiszerekkel -mint például a mesterséges majonéz, a Not Mayo- már nemcsak a vegetáriánusokat célozzák meg az élelmiszergyártók. A Not Mayo vásárlóinak például 80 százaléka nem vegán. A "tiszta hús" rajongói elsősorban az Y-generáció tagjai.

A cég már megkezdte séfek, marketingesek, kreatívok és menedzserek szerződtetését, hamarosan a jelenlegi négyszeresére nő az állománya.

Forrás: The Express, Bloomberg, The Daily Mail, futurism.com

Így készül a műhús
 • Marhákból és sértésekből izolálnak sejteket, melyeknek megvan a képességük, hogy újraképződnek. -A sejtet oxigénnel és, tápanyagokkal (pl. cukor, ásványok) látják el.
 • Úgynevezett bioreaktor tartályokban növesztik a vázizomszöveteket.
 • 9-21 nap alatt elkészül a laboratóriumi körülmények között termesztett hús.
 • Habár állatokat nem mészárolnak le az eljárás során, de szarvasmarhaszérumot használnak fel a meg nem született borjúk véréből.
 • A folyamat 90 százalékkal kevesebb üvegházgázemissziót generál, mint a hagyományos állattenyésztés és húsipari tevékenység.
 • A műhús nem igényel antibiotikumokat és egyéb adalékokat.
 • A befektetett kalória is hatékonyabban "térül meg": az állattenyésztésnél 23 kalóriányi takarmányra jut egy kalóriányi megtermelt hús, míg a Memphis Meats-nél csak 3 kalóriát fektetnek be, hogy egy kalóriát nyerjenek.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo