Agrárium cikkek

hirdetés

23 ezer gazda juthat hamarosan pénzhez

23 ezer gazda juthat hamarosan pénzhez

Megkezdődik a mezőgazdasági biztosítási díjtámogatások kifizetése.
Elindultak a zöldítés útján az agrárcégek

Elindultak a zöldítés útján az agrárcégek

A hatékony termelés érdekében ezekkel a kihívásokkal kell szembenéznie a mezőgazdaságnak.
Leverték a gabonaárakat itthon is az ukrán szállítások

Leverték a gabonaárakat itthon is az ukrán szállítások

Az ukránok tárolókapacitásainak egy részét szétlőtték az oroszok, ezért azonnal, úgymond a "kombájn alól" kínálják a gabonát. Persze olcsóbban.
Hányan éltek az agrár moratóriummal? Mérleget vont az MNB

Hányan éltek az agrár moratóriummal? Mérleget vont az MNB

A mezőgazdasági vállalkozások, egyéni vállalkozók, családi gazdálkodók hitelállományának negyede élvezi az augusztusban meghirdetett agrár moratórium védőhálóját.
Pénzhez juthatnak a szőlőtermesztők

Pénzhez juthatnak a szőlőtermesztők

Az idén november 2. és november 30. között ismét lehetőség van a szőlőültetvények szerkezetátalakításának támogatására vonatkozó egyéni tervek benyújtására.
hirdetés
Kopogtatnak a rendkívüli kamattámogatott agrárhitelek

Kopogtatnak a rendkívüli kamattámogatott agrárhitelek

Megjelent a rendkívüli mezőgazdasági kamattámogatási program szabályozása.
Borúsak a gazdák - nagy kérdés, mennyire lesz hideg a tél

Borúsak a gazdák - nagy kérdés, mennyire lesz hideg a tél

Az agrárgazdaság szereplőinek kilátásait meghatározta az energiaárak emelkedése, a nyári turisztikai szezon lecsengésével is összefüggő csökkenése.
Pénzhez jutnak a gazdák

Pénzhez jutnak a gazdák

Hétfőn indul az idei egységes kérelmek után az emelt összegű előlegfizetés.
Agyonvágta az aszály a gyümölcsösöket

Agyonvágta az aszály a gyümölcsösöket

Idén nem a késői fagyok, hanem az aszály okozott kiemelkedő károkat a magyarországi gyümölcságazatnak. A szárazság hosszabb távú hatásaként pedig tovább gyorsulhat a hazai gyümölcs-termőterületek csökkenése
Pénzhez jutnak a gazdák

Pénzhez jutnak a gazdák

Hétfőn indul az idei egységes kérelmek után az emelt összegű előlegfizetés.
hirdetés

Rendkívüli lépés: Magyarország egész területére aszályhelyzetet hirdetett az agrárminiszter

A korábbi gyakorlattól eltérve, a már nyár végén kihirdetett aszályhelyzet megalapozza a kárenyhítési rendszerben az aszálykárok utáni kárenyhítő juttatás igénylését, továbbá megkönnyíti a termelők ügyintézését az agrártámogatásokhoz kapcsolódó vis maior bejelentéseknél is.

Aszály: mihez kezdhetnek most a gazdák?

A biztosítóknak a kárbejelentéstől számított 14 napon belül kárelőleget kell fizetniük az aszálybiztosítások után, a hitelmoratórium iránti igényt pedig szeptember 15-ig kell a gazdáknak jelezni a bankok felé.

Brutális aszály sújtja Magyarországot - könnyítést kapnak a gazdák

A magyar gazdálkodókat több korábban megalkotott törvényi szabályozás segíti az ilyen helyzetben - közölte az Agrárminisztérium, amely arra is felhívta a figyelmet, a gazdálkodók a gabonapiaci szerződésekben vállalt kötelezettségek alóli teljes vagy részleges mentesülést kaphatnak.

Egyre borúsabbak a gazdák

Romlottak az agrár- és élelmiszergazdaság szereplőinek kilátásai, de lehetnek termelők, akiknek kedvezőbbé válik a helyzetük.

Ukrán gabonaexport: Magyarország lépne

Magyarország kész szorosan együttműködni és segíteni az ukrán gabonakivitel azonnali szélesítése érdekében.

A járvány után itt az újabb sokk a mezőgazdaságban

Az elmúlt két év rendkívüli alkalmazkodása után újabb sokkhatással szembesülnek az agrár- és élelmiszergazdaság szereplői az orosz-ukrán háború miatt – derült ki a Takarékbank és az MKB Bank elemzőinek összegzéséből, amelyet az agrárium szereplőinek megkérdezésével készítettek. Az inputanyagok árának további emelkedése és az agrárlogisztikai nehézségek szinte az összes termékpályán éreztetik hatásukat a kilátásokra.

Újabb baj a nyakunkon - hogyan jöhet ki ebből jól Magyarország?

Például úgy, hogy erős, hazai tulajdonú vállalatok szükségesek a biztonságos élelmiszerellátás garantálásához - közölte Szijjártó Péter.

Újranyílt egy pályázat: 500 millió forint is szerezhető

Február 28-tól ismét lehet pályázni a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett, Kertészet – ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása című felhívásra – közölte Nagy István agrárminiszter.

Kongatják a vészharangot a gazdák

Súlyos következményekkel járhat az uniós élelmiszertermelésre, a gazdaságokra és a vidékre nézve az Európai Bizottság „Termőföldtől az asztalig” (F2F) stratégiája. Sok gazdát tönkretennének, az élelmiszerek drágulnának – az üvegházhatásúgáz-kibocsátás pedig nem csökkenne érdemben. Máig nem készült kumulatív hatástanulmány a stratégia bevezetésének várható hatásairól – ezt újabb és újabb szervezetek kérik számon a Bizottságon.

Egyelőre óvatosak a termelők az élelmiszerárstop miatt

Továbbra is magas gabonaárakkal, és az emelkedő költségek ellenére pozitív eredménnyel számolnak a szántóföldi növénytermesztők az idén – derült ki a Takarékbank és a Magyar Bankholding agrár- és élelmiszeripari elemzőinek összegzéséből, amelyet az agrárium szereplőinek megkérdezésével készítettek. Az állattenyésztők, valamint az élelmiszeripar továbbra is érvényesíteni próbálja az átadási árakban az inputanyagok, illetve a feldolgozás növekvő költségeit, emiatt a kiskereskedelmi árak emelkedésével lehet számolni. A hazai piacot a globális árváltozások mellett a szűkös munkaerőkínálat, az építőanyag, és a nagyobb termelőknél az energiaárak emelkedése is befolyásolja.

Lesz elég hazai hal karácsonykor?

A kedvezőtlen időjárás miatt közepes minőségre lehet számítani.

Milyen támogatás várja a fiatal termelőket és a kisgazdaságokat?

Az új Agrárpolitikai Stratégiai Tervben nagyobb figyelem jut majd a fiatalokra és a kisgazdaságokra - mondta az agrárminiszter hétfőn az M1-en, amit az MTI szemlézett.

1100 milliárd forintot öntenek a vidékre

Az Agrárminisztérium Megújuló vidék, megújuló agrárium programjának keretében 2021-ben 1100 milliárd forintnyi pályázat jelenik meg, amelynek célja a vidéki gazdaságok megerősítése, a magyar mezőgazdaság és élelmiszertermelés modernizációja - jelentette be Feldman Zsolt.

Sok pályázati pénz zúdul az agrárszektorra

A 15-20 évvel ezelőtt elkezdődött folyamat, ami eleinte csupán kutatásokban és az egyetemi oktatásban volt téma, mára elkerülhetetlenné vált: muszáj racionalizálni az anyagkijuttatást a mezőgazdaságban, azaz cél-és okszerűen kell műtrágyázni, növényvédelmi kezeléseket folytatni, kizárólag ott, ahol arra szükség van.

Megvan, mikor juthatnak pénzhez a tejtermelők

Már októberben megkezdődik a tejtermelést segítő támogatások kifizetése.

Komoly bajban vannak a magyar sertéstartók

Több tagállammal együtt Magyarország is felszólította az Európai Bizottságot, hogy éljen a felhatalmazásával, és hozzon olyan azonnali piaci intézkedéseket, amelyek megakadályozzák, hogy a sertéstartók válsága még jobban elmélyüljön - jelentette ki Nagy István az uniós agrárminiszterek tanácsülés után.

Generációváltás az agráriumban: új lehetőségek jönnek a fiatal gazdáknak

Folyamatosan bővülnek a generációváltást segítő intézkedések. Mi várható a következő finanszírozási ciklusban?

Pénzvisszatérítést kap 70 ezer termelő

A Magyar Államkincstár jóval a határidő előtt, október 1-jén megkezdte a gazdálkodók számára az uniós szintű krízistartalékba a termelőktől korábban elvont, de ott fel nem használt források visszatérítését - közölte Nagy István agrárminiszter.

Újabb pályázat jelent meg a gazdáknak: akár 2 milliárd forintot is lehet szerezni

Már lehet pályázni a takarmány előállítási tevékenység fejlesztésére kiírt 50 milliárd forint keretösszegű új felhívásra - közölte Nagy István agrárminiszter.

2025-re aligha lesz ebben a szegmensben olyan cég, ahol nem alkalmaznak drónt

Az építőipar, a rendvédelem és a biztonságtechnikai területek mellett ma már az agráriumban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a drónozás. A tendenciát jól szemlélteti, hogy míg becslések szerint néhány évvel ezelőtt a mezőgazdasági vállalatok körülbelül 80 százaléka elzárkózott a technológiától, ma már 80 százalék nyitott arra. Török Gyula drónszakértő arról beszélt, az eszközök felhasználása az agráriumban a multispektrális mérésektől a vadállomány megfigyeléséig szerteágazó, és az elvégzendő feladatoktól függően a megtérülési idejük rendkívül gyors. 

50 milliárd forintos pályázat indult - most erre szerezhetnek pénzt a gazdák

A Vidékfejlesztési programban 50 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett, terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére augusztus 2-tól lehet pályázni - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a tárca keddi közleménye szerint.

Milliárdok a gazdáknak: ezek a pályázatok nyílnak a következő időszakban

Az elkövetkező hét évben az uniós forrásokkal együtt 4265 milliárd forintot fordít a kormány a magyar vidék, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére, amelyből 2021-re és 2022-re 1527 milliárd forint új forrás jut – közölte az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Így is lehet tovább csökkenteni az agrárium károsanyag-kibocsátását

Az eddigiektől eltérő módszerekkel lehet tovább csökkenteni az agrárium károsanyag-kibocsátását, amihez a szektornak szorosan együtt kell működnie más ágazatokkal, segítséget kell kapnia a lakosságtól és a szabályozóktól - hangzott el a Takarékbank sajtótájékoztatóján.

Miért nehézkes a generációváltás a mezőgazdaságban?

Az agrárkamara ennek kiderítésére indított felmérést.

50 milliárdos keret nyílik: hamarosan erre pályázhatnak a gazdák

Az Agrárminisztérium (AM) a megújuló vidék, megújuló agrárium program keretében 50 milliárd forintos keretösszeggel pályázatot hirdet terménytárolók, szárítók és tisztítók támogatására - jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Német cég szállhat be Csányi Sándor egyik agrárvállalkozásába

Amennyiben a Gazdasági Versenyhivatal nem emel kifogást, akkor a 175 éves múltra visszatekintő C. Thywissen GmbH szakmai befektetőként kisebbségi üzletrészt szerez az Ökoil Kft.-ben. E társaságban jelenleg még az a KITE Zrt. az egyedüli tulajdonos, amely részvényeit csaknem teljes egészében az OTP-vezér birtokolja.

Új miniszteri biztosa van Magyarországnak – itt van, mi lesz a dolga

A Balaton élővilágának megóvásával kapcsolatos feladatok ellátására miniszteri biztossá nevezte ki Szári Zsoltot az agrárminiszter május 1-től - közölte az Agrárminisztérium.

Mitől lehetne még hatékonyabb a mezőgazdaság?

Kutatások szerint a biodoverzitás, a növényfajok sokfélesége javítja a földművelés hatékonyságát – ismerteti az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) a Föld napja alkalmából kiadott közleményében.

Nem kell aggódni: ez nem ártott az idei szőlőtermésnek

Az Eszterházy Károly Egyetem vizsgálata szerint a szőlőültetvényeket a fagy nem károsította jelentősen, terméskiesés nem várható – közölte az intézmény.

Bekapcsolták a védelmi rendszert: szerda óta lövik a felhőket

Szerdán elkezdődött a 2018 óta üzemelő jégkármérséklő rendszer védekezési időszaka – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel csütörtökön.

Jó hír a mezőgazdasági vállalkozóknak: megemelték az Agrár Széchenyi Kártya keretét

Az Agrár Széchenyi Kártya (ASZK) tíz éve nyújt hatékony segítséget, kedvező finanszírozási lehetőséget a mezőgazdasági vállalkozásoknak.

Rengeteg kárt előz meg a különleges védelmi rendszer

Az idén is sok kárt előzött meg az országos jégkármérséklő rendszer: a szeptember végén zárult idei védekezési időszak 169 napja alatt összesen 94 napon - azaz átlagosan heti négy napon - kellett bekapcsolni a generátorokat - közölte a rendszert üzemeltető Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Újabb segítséget ígért a mezőgazdaságnak a miniszter

Az Agrárminisztérium vissza nem térítendő támogatás formájában segíti a mezőgazdasági termelőket, a termelői szervezeteket és élelmiszeripari vállalkozásokat, hogy kezelni tudják a koronavírus járvány gazdasági hatásait - jelentette ki Nagy István tárcavezető a Magyar Állattenyésztők Szövetségének tisztújító küldöttközgyűlésén.

Itt vannak a számok: hogy alakult a dinnyetermés?

Idén 160 ezer tonna görögdinnye termett, tízezer tonnával kevesebb, mint tavaly, miközben a termőterület húsz százalékkal csökkent – mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára.

Agrárvállalkozások beruházásai - mit terveznek a gazdák?

A hazai gazdák továbbra is kiemelkedően fontosnak tartják a beruházásokat, sőt, 22 százalékuk a tavalyinál nagyobb mértékben tervez fejleszteni – derült ki a Budapest Bank legfrissebb Agrárgazdasági Indexéből. A beruházások 31 százalékát banki hitel vagy pénzügyi lízing segítségével finanszírozzák, amely az elmúlt évek legmagasabb értéke. A koronavírus hatásának mérséklésére indított gazdaságvédelmi terv kedvezményes hitelprogramjai pedig különösen nagy segítséget jelentenek a számukra.

80 milliárd forintra pályázhatnak az állattenyésztők és a kertészek

A termelés bővítése a cél.

Kijött a rendelet: így kaphatnak támogatást az agrár- és élelmiszeripari cégek

Megjelentek az agrár- és élelmiszeripari vállalkozások által igénybe vehető átmeneti támogatásokról szóló miniszteri rendeletek.

Az agrárium lehet a K+F motorja

A mezőgazdasági kutatások lendülete nem tört meg – véli Malatinszki György. A Malagrow Kft. ügyvezetője szerint míg számos ágazat a mostani bizonytalanságban nehéz helyzetbe került, és nem egy esetben visszavesz a fejlesztési költségeiből, az aránylag stabil mezőgazdaság továbbra is perspektivikus terület, ezért világszerte folyik tovább az innováció ezen a területen. A már eddig is élénk fejlesztési kedvet ráadásul várhatóan nem töri meg a most már világosan mérhető és érezhető válság sem.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
hirdetés
Generációváltás: jeles!

Generációváltás: jeles!

Interjú Farkas Péterrel, a Nelson Flotta ügyvezető igazgatójával.

Költségkímélés

Mennyire éri meg most egy garzonlakás?

Mennyire éri meg most egy garzonlakás?

Bár a kislakások még ezekben a nehéz hónapokban is kelendőnek bizonyulnak, az OTP Ingatlanpont szakértői szerint ebből még nem következik, hogy 2023 a garzonok éve lesz a lakáspiacon.

Adózás

Sumák zöldségkereskedő bukott meg a NAV-nál

Sumák zöldségkereskedő bukott meg a NAV-nál

 Tartósan milliós nagyságrendű veszteséges működése, és az áfabevallásban lejelentett, beszállítói adatok miatt rendeltek el ellenőrzést.

Cégblog

Sumák zöldségkereskedő bukott meg a NAV-nál

Sumák zöldségkereskedő bukott meg a NAV-nál

 Tartósan milliós nagyságrendű veszteséges működése, és az áfabevallásban lejelentett, beszállítói adatok miatt rendeltek el ellenőrzést.

Klímablog

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

A mélyebb rétegekben, azaz 6-10 méter mélységben nagyobb arányban vannak jelen az 1 mm-nél kisebb mikroműanyagok, mint a felszínen.

Gazdaság

Mennyire éri meg most egy garzonlakás?

Mennyire éri meg most egy garzonlakás?

Bár a kislakások még ezekben a nehéz hónapokban is kelendőnek bizonyulnak, az OTP Ingatlanpont szakértői szerint ebből még nem következik, hogy 2023 a garzonok éve lesz a lakáspiacon.

Társadalom

Elszomorító adat: csak a románok és a bolgárok keresnek nálunk rosszabbul

Elszomorító adat: csak a románok és a bolgárok keresnek nálunk rosszabbul

A hazai keresetek az EU sereghajtói között vannak, a helyzet 2010 óta alig javult – derült ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzéséből. 

Infokom

Kevesebb mobil és számítógép fogy

Kevesebb mobil és számítógép fogy

A személyi számítógépek, táblagépek és mobiltelefonok kiszállítása az idén várhatóan 4,4 százalékkal, 1,7 milliárdra csökken globálisan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo