A Vidékfejlesztési Minisztérium a sertésstratégia részeként 2013-ban döntött arról, hogy létrehozza a Kiváló Magyar Sertéshús védjegyet, a védjegy mögött álló terméktanúsítási rendszer kidolgozásával és annak bevezetésével a VHT-t bízta meg. Az új védjegy létrehozásával a Minisztérium célja a hazai sertéshús mennyiségének növelése mellett, a minőségi magyar sertéshústermékek előtérbe helyezése.
„Bízunk benne, hogy az új védjegy bevezetésével, a tisztességes versenyfeltételek fenntartása mellett bővül majd a hazai piac és növekedésnek indul az itthon előállított sertéshús termékek aránya az üzletek polcain” – mondta Dr. Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. „Szeretnénk elérni, hogy egyre több hazai húsipari vállalkozás kövesse a most KMS tanúsítást elnyert vállalkozások példáját és pályázzon a védjegy használatára” – tette hozzá a szervezet elnöke.
A Kiváló Minőségű Sertéshús védjegy használatát pályázat útján nyerhetik el sertéshizlaló vállalkozások, őstermelők, sertés vágóhidak, daraboló és feldolgozó üzemek csakúgy, mint a kereskedelmi és vendéglátóipari egységek. A KMS egy vertikális, egymásra épülő tanúsítási rendszer, ami azt jelenti, hogy a takarmánytól kezdve, a sertéshizlaldákon, vágóhidakon, daraboló és feldolgozó üzemeken át, egészen a kiskereskedelmi vagy vendéglátó ipari egységekéig, a teljes folyamat nyomon követhető és megfelel a tanúsítási rendszer kritériumainak. Ez azt is jelenti, hogy csak olyan termékre kerülhet a KMS védjegy, amely olyan alapanyagból készült, amely szintén rendelkezik a védjeggyel.
Élőállat termelő cégek közül a Hage Zrt., a Göcsej Pig Kft. a Bold Agro Kft., vágó és feldolgozó vállalkozások közül pedig a Hajdúhús 2000 Kft., valamint a Babati és Társa Kft. vehette át elsőként a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanácstól (VHT) a három évre szóló terméktanúsítást. A Szerencsi Mezőgazdasági Zrt. termelőként és vágó vállalatként is elismerésre került. A most átadott tanúsítások jól tükrözik a KMS vertikális tanúsítási rendszerét, ami azt jelenti, hogy az adott termék előállításának minden állomása az új védjegy szempontjai szerint tanúsított. (Szakemberek szerint a magyar élelmiszerek, többek között a fagyasztott sertéshús exportja is élénkülhet Kína felé.)