Szójapárizsi és harcsazalai: új receptek kkv húsfeldolgozóknak

Elsősorban a kis és közepes élelmiszer-feldolgozóknak dolgoztak ki az egészséges táplálkozást szolgáló élelmiszerrecepteket az Országos Húsipari Kutatóintézetben.

Miért ne lehetne egészséges és finom a felvágott? –  kép: Pixabay

Mátyus Imre igazgató szerint az intézet tudósai összesen 12-féle újdonságot fejlesztettek ki. Közöttük csökkentett sótartalmú felvágottakat, sonka és kolbász receptjét, afrikai harcsából előállítható felvágottat és többféle vega felvágott előállításának technológiáját, amelyekben a húst szójával, borsóval és más növényi alapanyagokkal helyettesítik, ízben mégsem különbözik a zsíros húsból készített változatoktól.

Az intézet laboratóriumában kidolgozták a Csajági sonka márkanevű termék új technológiáját is, amely szerint a hagyományos, egy hónapos érlelési időt egy hétre csökkentik, és ezalatt a pác-só felhasználása is elhagyható.

A váci Táncsics Mihály Mezőgazdasági Szakképző Iskola tangazdaságával együttműködve pedig hamarosan Ómega 3 telítetlen zsírsavval dúsított tejet állítanak elő. A tehenek takarmányába ugyanis ezen esszenciális zsírsavban gazdag lenmagot kevernek, így a tejjel több vérnyomást csökkentő, az érelmeszesedést gátló, az agyműködést serkentő táplálékhoz juthatnak a tejivók – tette hozzá.

A kutatóintézet a húsok, a többi között a sertéshús jó minőségének biztosítására olyan normatívát is kidolgozott, amely 20-25 ellenőrző pont beiktatásával a szántóföldtől a takarmánykeverőn, a vágóhídon, a bolti hűtőpulton át a terített asztalig nyomon követi a termék útját. Ez a szigorú kontroll azért fontos, mert a jelenlegi gyakorlat szerint a multi élelmiszerláncokon keresztül külföldről nagy tételekben érkezik olcsó, de gyakran ellenőrizetlen, kétes minőségű fagyasztott húsárú. „E dömpinggel szemben az ellenőrzött, garantáltan jó minőségű hazai termékkel lehet versenyre kelni, az állandó jó minőség a külpiacon is kelendő" – szögezte le az ügyvezető igazgató. (A magyar húsiparnak egyébként minden segítség elkél.)

Fontos hívószó a fogyasztónak az egészség
A lakosság átalakuló fogyasztási szerkezetében egyre erősödik az a tendencia, mely szerint az egészséges és egészségesnek gondolt termékekre és szolgáltatásokra egyre nagyobb figyelmet fordítanak a háztartások.
Az intézet az egyenletesen jó minőségű hústermékek biztosítására kidolgozta a mészárosmester-képzés követelményrendszerét is. Ez azért fontos, mert az állati termékekre berendezkedett, hozzávetően 1200 hazai kis- és közepes méretű vágóhíd, feldolgozóüzem egy részében hiányzik az olyan felkészült mester, aki a bonyolult feldolgozási technológia minden elemét jól ismeri.

A kormány által tavaly indított sertésprogram a jelenlegi 3 milliós állatállomány megkétszerezését tűzte ki feladatul, ennek sikeres végrehajtásához több feldolgozóra és így több szakemberre van szükség. Az intézet, szakiskolákkal és az agrárkamarával közösen részt vállal a szakember-utánpótlásban is – hívta fel a figyelmet Mátyus Imre.

Véleményvezér

Svédország gazdasági csodája

Svédország gazdasági csodája 

A svédek nem másokra mutogatnak, hanem csak egyszerűen jól teljesítenek.
A szlovák kormány meggondolta magát, mégis támogatják Ukrajnát katonai eszközökkel

A szlovák kormány meggondolta magát, mégis támogatják Ukrajnát katonai eszközökkel 

Magyarország egyre jobban elszigetelődik Ukrajna ellenes álláspontjával.
Kormányváltás lesz Csehországban, de Ukrajna támogatása marad

Kormányváltás lesz Csehországban, de Ukrajna támogatása marad 

Babis célja egypárti kormány létrehozása, amelyet más pártok kívülről támogatnának.
Hadházy Ákos szerint luxusutakra jártak a köztévé vezetői az adófizetők pénzéből

Hadházy Ákos szerint luxusutakra jártak a köztévé vezetői az adófizetők pénzéből 

Az adófizetők pénze könnyen vihető préda.
Egy magyar szervezet is részt vett egy olyan gyűlésen, amelynek célja az Orosz Birodalom helyreállítása

Egy magyar szervezet is részt vett egy olyan gyűlésen, amelynek célja az Orosz Birodalom helyreállítása 

Az Orosz Birodalom helyreállítása sok ember álma Keleten.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo