Jöhet az ipari műhús

A világ egyik legnagyobb húsfeldolgozó vállalata, az amerikai Beyond Meatben vett részesedést, melynek egyik korai befektetője Bill Gates. Mivel az állattenyésztésnek óriási az ökológiai és a vízlábnyoma, egyre nagyobb szükség lesz a hús környezetbarát alternatíváira.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A húskészítmények politikai korrektségét elég sok aggodalom kezdte ki az elmúlt években. Állatvédők a lemészárolt jószágok jóléte, a zsúfolt helyen való tenyésztésük miatt támadják a húsipart. A népegészségért kampányolók a káros mesterséges anyagok, a csirkéknek adott növekedésfokozó hormonok és antibiotikumok, az élelmiszernövényekre permetezett vegyszerek, az élelmiszerekbe adagolt íz- és állagjavító adalékok miatt lázonganak. Egyébként éppen a zsúfolt tartás miatt kezelik antibiotikumokkal az állatokat, mert azok a saját ürülékükben tocsogva élnek, és kapnak el mindenféle betegségeket.

Engedve a fogyasztói nyomásnak, az amerikai tojástermelők 95 százalékát képviselő csoport idén júniusban jelentette be, hogy felhagynak a legszörnyűbb tenyésztési módszerekkel, és állatbarát megoldásokhoz folyamodnak. Számos étteremhálózat, mint a McDonald's és a Taco Bell tudatosan áll át a „ketrecmentes” tojások használatára, vagyis ezek olyan csirkéktől származnak, melyeket nem beltérben összezsúfolva tenyésztenek. (A címke kritikusai azonban megkérdőjelezik a zsúfoltság hiányát.)

Bill Gates is megnyalja utána a tíz ujját.

A környezetvédők az állattenyésztés irdatlan nagy ökológiai lábnyomát helytelenítik. Az éves globális emisszió 18 százalékért a hústermelés felel (legelők létesítésével, hűtéssel, szállítással együtt), a legnagyobb vonzata ennek a takarmány megtermesztése. Vízlábnyoma sem csekély, Amerikában például a teljes éves vízhasználat 9 százaléka takarmánytermesztésre megy el. Ahogy a fejlődő országok (elsősorban Kína és India) középosztálya egyre inkább átáll a húsintenzív életmódra, hogy élvezze azokat a kulináris örömöket, amielyekben fejlett országbeli embertársaiknak régóta része van, exponenciálisan nő az igény a húskészítményekre.

Erdőirtás nélkül is lehet több pálmaolaj
A WWF ugyan lesújtó adatokat közölt arról, mennyire nem fenntartható módon termesztik a pálmaolajat, a világ legnépszerűbb növényi olaját. Egy jó hír azonban mégis van: tudósok szerint erdőirtás nélkül is lehetne növelni az ültetvények méretét.
Ez az igény azonban kielégíthetetlen az ökoszisztémák mainál súlyosabb károsítása nélkül. Nagy hát a kereslet a hús kiváltását lehetővé tevő, környezetbarát alternatívákra. Ilyen a laboratóriumi körülmények között létrehozott „műhús”, vagy más néven a „plant protein”. A Tyson Foods 5 százalékos részvénypakettet vett a Beyond Meatben. A cég a „Beyond Burger” nevű vegánszendvics kitalálója, amelyből állításuk szerint répalé folyik, ha megfacsarják. A Tyson Foods nem hozta nyilvánosságra, mekkora összegért vásárolta meg a cégben a részesedést.

A befektetés is megerősíti, hogy „a piac nyitott a gyári fehérjékre” – nyilatkozta a Beyond Meat alapító-vezérigazgatója, Ethan Brown. A Huffington Post szerint a „ha nem tudod őket legyőzni, csatlakozz hozzájuk” klasszikus esetéről van szó, vagyis amikor a cég alaptevékenységének fennmaradását veszélyeztető konkurenciába vásárolja bele magát a piaci szereplő. A Tyson egyébként nem az egyetlen élelmiszeripari óriás, amely meglovagolja az új biotrendet. Májusban a Hormel Foods Corp. megvette a Coloradóban működő Justin'st, mely organikus vegetáriánus mogyoróvajat állít elő.

„Ha a mesterséges húst gazdaságos módon lehetne elkészíteni, akkor az nagyon pozitív dolog lenne – jegyezte meg idén a The New York Times Dot Earth blogjának adott interjújában Bill Gates, utalva rá, hogy a módszer még mindig túl drága. – Több cégbe is fektettem e téren. Remélem, hogy a húsgyártásunk teljesen más pályára áll rá, mint amit eddig hagyományosan követett. De még mindig túl korai szakaszban vagyunk.”

Nincs elég újító a mezőgazdaságban
Míg az élelmiszeripar az elsők között, addig a mezőgazdaság az utolsók között szerepel az újítók listáján, amelyet a K&H állított össze. Az innovatív élelmiszeripari termékek listáját a tejtermékek, míg az exportra alkalmas áruféléket a zöldség-gyümölcsfélék vezetik.

Véleményvezér

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo