hirdetés

Pusztítja a természetet a dohányipar

Nagy a vízlábnyomuk a dohányipari világcégeknek, hatalmas erdőterületeket irtanak ki és irdatlanul sok vegyi anyagot használnak a termesztéshez, amik a gazdák szervezetének is rendkívül ártalmasak, nemcsak a természeti környezetnek. Mindezek ellenére a dohányipari multik még mindig nem részletezik eléggé a környezeti hatásukra vonatkozó adatokat. A WHO kötelezővé tenné az adatközlést.
hirdetés

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO 2005-ben fogadtatta el a dohányiparra vonatkozó nemzetközi egyezményt, amit 179 ország ratifikált, köztük Magyarország is. A keretegyezmény a dohányipari termékek reklámozásának és a dohánycégek szponzorációs ügyleteinek tiltását szorgalmazta, valamint e termékek külön megadóztatását, hogy ezzel is elvegyék a kedvet a cigaretták megvásárlásától. A cigaretták és szivarok meggyújtása önmagában is káros a légkörnek és a tüdőnek. Évente 7 millió ember hal meg világszerte dohányzás által előidézett betegségekben. De a dohány, mint növény teljes életciklusa, termékgörbéje során további környezeti károkat okoz.

Kép: SXC

Förtelmes ökolábnyom

  • A dohányültetvények létesítése érdekében erdőket irtanak ki.
  • A dohánytermesztés és a levelek megmunkálása során rengetegféle vegyi anyagot használnak fel, többek között rovarirtószereket, gombaölő permeteket, gyomirtókat és gáznemű növényvédőszereket is. Ezek közül több a növénytermesztő gazdák egészségére nézve is rendkívül káros, ezért többet már betiltottak egyes országokban.
  • A dohányipar szennyező anyagai 7000-féle(!) kemikáliát tartalmaznak. Ezek közül több rákkeltő anyag.
  • A cigarettacsikk (ahol szívjuk a füstöt) nem biológiailag lebomló anyag, ez is szemétnek minősül. Évente több millió kilónyi kerül ebből a környezetbe és a szemétdombokra.
  • A dohánylevelek kezeléséhez rengeteg fát is égetnek, ami tovább növeli az iparág emisszióját. (Kína és Zimbabwe szenet is használ e célra, ami még szennyezőbb.)
Titkolózás

A WHO sajnos nem számolta ki, hogy az iparág karbonlábnyoma pontosan mennyi, pedig üzenete akkor lenne igazán kézzelfogható és hathatós.

Kép: Pixabay

A WHO főtitkárhelyettese, Oleg Csesztnov hangsúlyozta, hogy a dohányipari szereplők vegyi anyagokat öntenek vagy szivárgással juttatnak a környezetbe (az előbbi ige szándékos tettre utalhat, az utóbbi szándékolatlan tevékenységre).

A WHO kritikával illette a három nagy dohánymultit, a Japan Tobacco Inc.-t, a Philip Morris Internationalt és a British American Tobacco-t, amiért jelentéseikben még mindig nem eléggé specifikusan nyilatkoznak arról, milyen környezeti károkat okoznak és pontosan hova juttatják a vegyi anyagaikat, miután a termelés véget ért. Közléseik "behatároltak és homályosak" fogalmazott a WHO. A világ cigarettatermelésének 44 százalékát a China National Tobacco Company adja, ez még annyi infót sem közöl ökolábnyomáról, mint nyugati vetélytársai. A WHO azt szeretné elérni, hogy a dohányipari cégeknél kötelezővé tegyék az átfogó ökológiai információk publikálását.

Veszteségessé válna számos iparág, ha megfizetnék a környezetszennyezést
Az ENSZ és a Trucost gazdasági elemzést készített arról, a nagy szennyező iparágak profitrátája hogyan sérülne, ha fizetniük kellene a tevékenységük által okozott környezeti károkért, vagyis az externáliákért. A légszennyezés beárazása az emissziókvótákkal ezt az ellentételezést szolgálja, de sok más módja is van még a környezetszennyezésnek, amit ingyen űzhetnek.
hirdetés

Véleményvezér

Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo