Pusztítja a természetet a dohányipar

Nagy a vízlábnyomuk a dohányipari világcégeknek, hatalmas erdőterületeket irtanak ki és irdatlanul sok vegyi anyagot használnak a termesztéshez, amik a gazdák szervezetének is rendkívül ártalmasak, nemcsak a természeti környezetnek. Mindezek ellenére a dohányipari multik még mindig nem részletezik eléggé a környezeti hatásukra vonatkozó adatokat. A WHO kötelezővé tenné az adatközlést.

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO 2005-ben fogadtatta el a dohányiparra vonatkozó nemzetközi egyezményt, amit 179 ország ratifikált, köztük Magyarország is. A keretegyezmény a dohányipari termékek reklámozásának és a dohánycégek szponzorációs ügyleteinek tiltását szorgalmazta, valamint e termékek külön megadóztatását, hogy ezzel is elvegyék a kedvet a cigaretták megvásárlásától. A cigaretták és szivarok meggyújtása önmagában is káros a légkörnek és a tüdőnek. Évente 7 millió ember hal meg világszerte dohányzás által előidézett betegségekben. De a dohány, mint növény teljes életciklusa, termékgörbéje során további környezeti károkat okoz.

Kép: SXC

Förtelmes ökolábnyom

  • A dohányültetvények létesítése érdekében erdőket irtanak ki.
  • A dohánytermesztés és a levelek megmunkálása során rengetegféle vegyi anyagot használnak fel, többek között rovarirtószereket, gombaölő permeteket, gyomirtókat és gáznemű növényvédőszereket is. Ezek közül több a növénytermesztő gazdák egészségére nézve is rendkívül káros, ezért többet már betiltottak egyes országokban.
  • A dohányipar szennyező anyagai 7000-féle(!) kemikáliát tartalmaznak. Ezek közül több rákkeltő anyag.
  • A cigarettacsikk (ahol szívjuk a füstöt) nem biológiailag lebomló anyag, ez is szemétnek minősül. Évente több millió kilónyi kerül ebből a környezetbe és a szemétdombokra.
  • A dohánylevelek kezeléséhez rengeteg fát is égetnek, ami tovább növeli az iparág emisszióját. (Kína és Zimbabwe szenet is használ e célra, ami még szennyezőbb.)
Titkolózás

A WHO sajnos nem számolta ki, hogy az iparág karbonlábnyoma pontosan mennyi, pedig üzenete akkor lenne igazán kézzelfogható és hathatós.

Kép: Pixabay

A WHO főtitkárhelyettese, Oleg Csesztnov hangsúlyozta, hogy a dohányipari szereplők vegyi anyagokat öntenek vagy szivárgással juttatnak a környezetbe (az előbbi ige szándékos tettre utalhat, az utóbbi szándékolatlan tevékenységre).

A WHO kritikával illette a három nagy dohánymultit, a Japan Tobacco Inc.-t, a Philip Morris Internationalt és a British American Tobacco-t, amiért jelentéseikben még mindig nem eléggé specifikusan nyilatkoznak arról, milyen környezeti károkat okoznak és pontosan hova juttatják a vegyi anyagaikat, miután a termelés véget ért. Közléseik "behatároltak és homályosak" fogalmazott a WHO. A világ cigarettatermelésének 44 százalékát a China National Tobacco Company adja, ez még annyi infót sem közöl ökolábnyomáról, mint nyugati vetélytársai. A WHO azt szeretné elérni, hogy a dohányipari cégeknél kötelezővé tegyék az átfogó ökológiai információk publikálását.

Veszteségessé válna számos iparág, ha megfizetnék a környezetszennyezést
Az ENSZ és a Trucost gazdasági elemzést készített arról, a nagy szennyező iparágak profitrátája hogyan sérülne, ha fizetniük kellene a tevékenységük által okozott környezeti károkért, vagyis az externáliákért. A légszennyezés beárazása az emissziókvótákkal ezt az ellentételezést szolgálja, de sok más módja is van még a környezetszennyezésnek, amit ingyen űzhetnek.

Véleményvezér

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos 

Önkéntes munka, aminek kapcsán azért a tűzhöz közeliek el tudnak hozni majd 20 millió forintot.
Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk

Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk 

2024 első negyedéve siralmas a magyarországi kockázati befektetések területén.
52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb

52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb 

Gyönyörű smukkokal domborítanak a szép hölgyek.
Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo