Kiderül, mennyire fenntartható város Győr!

Magyarországon Győr lesz az első város, amelynek kiszámolják az ökológiai lábnyomát. A legnagyobb problémát az adatok összegyűjtése jelenti, de szerencsére sok a segítőkész vállalkozás.

 

Mi is tippelhetünk
A lakosságnak lehetősége van arra, hogy megtippelje a számítás végeredményét. Az erre a célra létrehozott kérdőív a kutatást végző Innovációval a Fenntartható Fejlődésért Egyesület honlapjáról (www.iffegyesulet.hu) indítható, de a számítást szakmai tanácsadással támogató CG & Partners Kutató és Tanácsadó Kft. webes felületéről (www.cgpartners.hu) is közvetlenül elérhető. Aki pedig a legjobb becslést adja Győr Város ökológiai lábnyomára, bekerül a kutatást bemutató kiadványba is.

Az ökológiai lábnyom, bár a legtöbb ember számára nem fog többet jelenteni egy számnál, valójában nagyon is lényeges dolgokra hívja fel a lakosság figyelmét: megmutatja, hogy milyen mértékben vesszük igénybe bolygónk és közvetlen lakóhelyünk természeti erőforrásait. A szemlélet megértéséhez, így az ökológiai lábnyom, vagy annak mértékegységéül szolgáló globális hektár fogalmának megértéséhez is nagy segítséget ad a www.gyorlabnyom.blogspot.com oldalon elérhető blog. Az érdeklődők itt pontos képet kapnak arról, honnan származik a számítás ötlete, milyen előzményei voltak, hogyan fogtak hozzá a kutatók az adatok begyűjtéséhez, milyen nehézségekbe ütköztek, hol tartanak most, illetve arra is választ kaphatunk, mit várnak a számítás végeredményétől.

„A puding próbája az evés" alapon a győri Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégiumának tagjai 2010 februárjában már kiszámították a Győrben, az egyetemen megrendezett Országos Pénzügyi Esettanulmányi Verseny ökolábnyomát, így megfelelő tapasztalatot szereztek az adatok feldolgozásában.

Győr ökolábnyomának kiszámolásánál így inkább az adatok összegyűjtése jelenti a problémát. Bár Magyarországon is működik Központi Statisztikai Hivatal, a szükséges (fogyasztási-, felhasználási, közlekedési és hulladék-) adatok a nyilvántartásokban nem találhatók meg olyan részletezettséggel, ahogy az a londoni ökológiai lábnyom számítás során rendelkezésre állt. Ugyanez a probléma jelentkezik akkor is, ha az egyes szervezetektől (cégektől, hivataloktól) közvetlenül kérnek adatokat. Ezen adatok szolgáltatására törvényi kötelezettség nincsen, az adatok kért összegyűjtése pedig meglehetősen nagy munka.

Véleményvezér

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo