Nemcsak az újrahasznosításról szól a körforgásos gazdaság

A lineáris gazdaságról, az eldobó társadalomról, amelyben mindent kihajítunk, körforgásos gazdaságra kell átállnunk, különben nem leszünk képesek csökkenteni környezetszennyezésünket.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Dr. Jacqueline Cramer professzor, Amszterdam körzet körforgásos gazdaság nagykövete, Hollandia volt környezetvédelmi minisztere Budapesten járt és tartott előadást cégvezetőknek az Action 2020 Fórumán a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntarthatóságért (BCSDH) vendégeként.

Cramer szerint a körforgásos gazdaság életre hívását elsősorban az kényszeríti ki, hogy rohamosan gyarapodik a nagyvárosok népessége. Míg 1950-ben az emberiség 30 százaléka lakott városokban, 2050-re ez az arány eléri a 66 százalékot. Hogyan fog ez a sok milliárd ember a létéhez szükséges erőforrásokhoz hozzájutni ilyen koncentrált élőhelyeken? Hogyan jutathatunk a városokba vizet, áramot, élelmiszert, termékeket, s onnan kivonni a hulladékot - mindezt úgy, hogy közben ne növekedjen, sőt akár csökkenjen az ökológiai lábnyomunk?

Zárt ciklusok

A gazdaságban zárt köröket, ciklusokat (closed loops) kell teremteni, vagyis gondoskodni arról, hogy a felhasznált nyersanyagok nem hulladékként és szennyező anyagként kerüljenek vissza az ökoszisztémákba. A természetközeli életvitel, a régi növénytermesztő és állattenyésztő gazdálkodás alapvetően ismerte ezt, a gazdák komposztáltak, s az iparosodott országok árutermelése nem létezett még, így plasztik és sok más szennyező anyag sem. Ebben a rendszerben nem a "bölcsőtől a sírig" tartó folyamatokkal van dolgunk, hanem a "bölcsőtől a bölcsőig", mert minden anyagfolyam újrahasznosításra kerül, kvázi újjászületik, hangsúlyozta Cramer.

A zárt végű anyagciklusok lehetővé teszik, hogy felülkerekedjünk a nyersanyaghiányokon (az elektromos eszközökhöz szükséges fémeket nagyobb arányban kell újrahasznosítani), hogy kevesebb újonnan kitermelt nyersanyagot használjunk fel és kisebb környezet tehertétellel járjon a fogyasztásunk.

Jacqueline Cramer előadást tart a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért rendezvényén.
(fotó: BCSDH)

A körforgásos gazdaság azonban nem áll meg a háztartási hulladék -energiatermelés céljából történő- elégetésénél vagy a megunt ruhák begyűjtésénél. A szemetes kukában landoló ruhák kétharmada már nem használható. Ha ezekből kivonják a rostokat, azok újrahasznosíthatók.

Erőforráshatékonyság

 • Refuse: visszautasítani az erőforrások felhasználását. Ez lehetetlen. Ahhoz, hogy létrehozzunk valamit vagy pusztán fenntartsunk a testi létünket, valamilyen erőforrást ki kell vennünk a természetből és fel kell használnunk.
 • Reduce: csökkenteni a nyersanyagfelhasználást.
 • Re-use: újra felhasználni egy terméket.
 • Repair: megszerelni, megjavítani az elromlott eszközt.
 • Refurbish: újraéleszteni egy terméket.
 • Repurpose: újrahasználni a terméket, de eltérő funkcionalitással (pl. a matracok belsejét szigetelő anyagként használják épületekben).
 • Recover: elégetni a hulladékot, hogy energiát termeljünk vele.
Szétszedhető

Hozzátehetjük még: redesign. Amikor úgy tervezik a legújabb termékeket, hogy hatékonyabb bennük az anyagfelhasználás (tehát kevesebb anyagot építenek bele) és belső szerkezetének kialakításakor figyelembe veszik a különböző anyagtípusok könnyű szétszedhetőségét, megkönnyítve szétválaszthatóságukat. Hiszen azokban a hulladékkezelő üzemekben, ahol a szelektív gyűjtésből érkező anyagokat kezelik, nem mindegy, hogy egy tévékészülék könnyen szétszedhető darabjaira vagy sem.

Könnyű szétszedhetőség, mint szempont
(fotó: Accenture)

Cramer úgy látja, a megvalósításnak mindig helyi szinten és regionálisan kell megtörténnie. Ha a globális vagy uniós szintű kezdeményezésekre várunk, az túl sok időt vesz igénybe. Ő maga is volt már része olyan felbuzdulási hullámoknak, amikor a nagyvállalatok vezérigazgatói elkötelezték magukat a zöldülés mellett, a felsővezetés workshopokra járt, de aztán nem történt semmi.

Hulladékégetők
Hollandiában aA helyi önkormányzatok újrahasznosítási előírásai eltérőek, de arra már mutatkozik konszenzus, hogy a kevésbé fejlett hulladékégetőket előbb-utóbb bezárják.
Nagy hulladékégetőket azért nem érdemes létesíteni, mert nagy beruházást igényelnek, és ezek megterélüése sok időbe telik, vagyis a tőke bezárul ebbe egy időre, s az anyagfolyam is kényszeresen irányul ide (a megtérülést segítve), ahelyett, hogy az újrahasznosítás hatékonyabb módozatait segítené.
Bérelhető, lízingelhető

Cramer fontosnak tartja, hogy az emberek fejében is megváltozzon valami: nemcsak az óvatosabb, visszafogottabb fogyasztásra kell átállniuk, hanem a birtoklásban való tobzódást is felhagyhatnának.

A megosztás-alapú gazdaságban nagyobb arányban fogunk igénybe venni bérleti alapon tárgyakat (például ütve fúrót vagy ekét, olyan dolgokat, amiket ritkán használnánk, ezért felesleg birtokolnunk). Hollandiában magánszemélyek között ezt teszi lehetővé a peerby, a cégek eszközmegosztását pedig a Floow2.

A bérlési és lízingelési modell céges szinten is kezd érvényre jutni, nemcsak kézzel fogható eszközökben. Az amszterdami Schiphol repülőtér úgy szerződött a Philpip-szel, hogy nem lámpákat vesz, hanem a fényt (lumen) lízingeli.

Holland példa

Hollandia azért jár élen a körforgásos gazdaság kivitelezésében, mert az 1980-as években olyannyira súlyos problémává vált a talajszennyezés (túl sok szeméttelep működött ebben az alapvetően nem túl nagy kiterjedésű, Magyarországnál kisebb államban), hogy a hatóságok felismerték, muszáj tenniük valamit a hulladékújrahasznosítás arányának javítása érdekében.

Beton

Cramer a beton egyezmény egyik kidolgozójaként azért is sokat tesz, hogy 2030-ra az építőiparban javítsa az újrahasznosítási arányt. Jelen pillanatban a cement nem újrahasznosítható, mert nincs rá hatékony technológia rá, hogy kivonják a betonból, előállítása viszont energiaintenzív és nagy mértékű légszennyezéssel jár. Itt tehát még technológiai áttörésre van szükség, de az említett egyezmény már kitűzte, hogy 2030-ra 49 százalékkal kívánják csökkenteni a cementgyártás szén-dioxidemisszióját és 100 százalékban újrahasznosíthatóvá teszik a lebontott épületekből és utakból hátramaradt betont. Nyugat-Amszterdamban például 470 ház lebontásánál sikerült elérni, hogy az építőanyagokat 95 százalékban újrahasznosítsák.

Szálak, rostok.
(fotó: Nike/Accenture)

Biofinomító üzem

Cramer egy ideje már kampányol azzal cégeknél, hogy egyesítsék hulladékáramlásukat és közös üzemekben hasznosítsák újra azokat. Rendszerint azzal szerelték le őt a cégvezetők, hogy ez nem tartozik az üzleti profiljukba, nem az alaptevékenységük része. De amikor azzal érvelt, hogy így nem kell fizetniük a hulladék elszállításáért és elhelyezéséért, hanem még pénzt is kereshetnek az újrahasznosításon, akkor már nyitott fülekre talált. A professzorasszony 5 közepes méretű céget keresett meg azzal, hogy egy biofinomítóban (biorefinery) dolgozzák újra szerves hulladékaikat.

Hollandia 98 százalékos arányt ért el az üveg újrahasznosításban, de jól áll a papírújrahasznosításban is.

Anyagi előnyök
 • Az Európai Unióban évi 380-630 milliárd dollárnyi költségmegtakarítást eredményezhet a körkörös gazdaság mechanizmusainak megvalósítása. -Hollandiában a körforgásos gazdaság bevezetése 7,3 milliárd eurónyi üzleti lehetőséggel járna évente.
 • Ugyancsak Hollandiában 83 000 állást lehetne teremteni vele.
 • 2030-ra 2,9-3,7 ezer milliárd dollárnyi értékkel lehetne növelni vele az erőforráshatékonyságot.
 • Az Accenture kalkulációja szerint a körkörös gazdaság 4500 milliárd dollárnyi gazdasági növekedést generálhat 2030-ra.
Forrás: BCSDH, Jacqueline Cramer
 

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo