hirdetés

Ökológiai felelőtlenség a politikában

Előítéletet vagy tényállást tükröz az a vélekedés, melyet egyes társadalmi csoportok hangoztatnak a politikusok ökológiai felelőtlenségéről, akik elvileg a szavazóikat képviselik? A Fenntarthatósági Füzetek című ingyenes kiadványsorozat 3. száma a társadalom környezettudatosságát és az ökológiai lábnyom ismertségét vizsgáló kutatás eredményeiről számol be.
hirdetés

Míg a megkérdezettek önmagukat és családjukat, ismerőseiket környezettudatosnak vallják, véleményük szerint a politikusok hajlamosak figyelmen kívül hagyni a környezeti szempontokat.

A CG & Partners Kft. kutatásából kiderül, hogy a tudósokról kialakult vélemény teljes mértékben pozitív, mintegy elvárásként fogalmazódik meg velük szemben a környezeti szemléletmód alkalmazása, nemcsak a tudományos életben, hanem a hétköznapokban is.  

Gyanakszunk a politikusokra

A válaszadók jóval kedvezőtlenebbül értékelték azokat a személyeket, akiket csak a különböző médiákon keresztül ismernek. Mind hazai, mind világviszonylatban érezhető a politikai döntéshozókkal szembeni előítélet, a "csak beszélünk, és nem cselekszünk" miatti ellenérzés. A megkérdezettek még csak nem is feltételezik, hogy a politikusok döntéseik során figyelembe vennék a környezeti kérdéseket.

A kutatás nemcsak a környezettudatossági kérdéseket vizsgálta, hiszen elsődleges célja az emberek környezeti mutatókról való ismeretének felmérése volt. Jellemző, hogy a GDP különböző alternatív, környezeti illetve humán értékeket is magában foglaló mutatóit (például ISEW, MEW, NEW) kevésbé vagy egyáltalán nem ismerjük. A válaszadók közül - a kérdések becsapósságától tartva - sokan gyanakodtak arra, hogy ezek nem is mutatók. Pozitívumként tekinthetünk arra, hogy az ökológiai lábnyomról ‑ melynek bevezetését az Európai Bizottság is szorgalmazza ‑ szinte már mindenki hallott. Ettől azonban többen tartanak.

Visszaélnek majd az ökológiai lábnyommal?

A lehetséges veszélyek közül a válaszadók a leginkább reálisnak az ebből adódó adminisztrációs terhet és pluszköltséget emelték ki. Az emberek nagy része tart továbbá attól is, hogy az ökológiai lábnyom a lobbiérdekek érvényesítésének újabb eszközévé válik.

A lakosság az ökolábnyom méretét illetően hazánkat helyesen az átlagos ökológiai lábnyommal rendelkező országok közé sorolja, és az Amerikai Egyesült Államokat - szintén helytállóan - szinte mindenki a leginkább környezetterhelő országok egyikének tekinti. Érdekesség ugyanakkor, hogy az ugyancsak "élmezőnybe" tartozó, fényűzéséről és pazarlásáról ismert Egyesült Arab Emírségeket a megkérdezettek csak közepesen gondolják környezetterhelőnek.

A CG & Partners Kutató és Tanácsadó Kft. által kiadott Fenntarthatósági Füzetek a fenntarthatósággal és környezettudatos gondolkodással kapcsolatos szakmai irodalomból jelenleg hiányzó témákat dolgozzák fel és kínálják oktatási segédanyagként.

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo