Politika cikkek


Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Több a bizonytalan, mint a Fidesz-KDNP szavazó

Több a bizonytalan, mint a Fidesz-KDNP szavazó 

Csak a bizonytalanok száma nő az országban – pártpreferenciák 2023.
Szuverén-e Magyarország?

Szuverén-e Magyarország? 

A kormánynak rendeznie kell a viszonyát Magyarország szövetségeseivel.
Hogyan lehet megtörni az Orbán-Gyurcsány tengelyt?

Hogyan lehet megtörni az Orbán-Gyurcsány tengelyt? 

Válasszunk a jövőben közvetlenül köztársasági elnököt.
Magyarország két legnagyobb művésze jelenleg Nagy Feró és Győzike

Magyarország két legnagyobb művésze jelenleg Nagy Feró és Győzike 

A politikai celebek a magyar kultúrát nem felvirágoztatják, hanem lejáratják.
A vállalkozásban nincs helye a politikának?

A vállalkozásban nincs helye a politikának? 

A hazai fogyasztók 8 százaléka eláll a vásárlástól, amikor egy vállalkozás politizálni kezd. Ezzel szemben elenyésző, nem egész egy százalék azoknak a vevőknek az aránya, akik kifejezetten politika miatt döntenek a vásárlás mellett – állapítja meg egy friss országos közvélemény-kutatás.
Révbe ért a kalóz

Révbe ért a kalóz 

Petr Fiala kormányfő személyesen vállalt felelősséget azért, hogy Jan Lipavsky új cseh külügyminiszter tevékenységében tiszteletben fogja tartani a kormányprogramot. Milos Zeman cseh államfő a Prima News kereskedelmi hírtelevízióban ezzel indokolta döntését, hogy a korábban nyilvánosságra hozott fentartásai ellenére végül mégis a Kalózpárt jelöltjét nevezte ki a cseh diplomácia élére.
Begipszelik az egységes ellenzék miniszterelnökjelöltjét

Begipszelik az egységes ellenzék miniszterelnökjelöltjét 

Márki-Zay Péter csontja törött.
Kiakadtak a nyugdíjasok a 9 ezer forintos rezsiutalványon

Kiakadtak a nyugdíjasok a 9 ezer forintos rezsiutalványon 

Végtelenül megalázónak és igazságtalannak tartja a 9 ezer forintos utalványt a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas tagozata. 
Az „Ázsiai Évszázad” halála – szétesett a biztonsági struktúra

Az „Ázsiai Évszázad” halála – szétesett a biztonsági struktúra 

Ázsiában a történelmi sérelmek és a lezáratlan határviták sorra lobbannak föl a térség országai között. Washington katonai felsőbbrendűségére és diplomáciájának kiszámíthatóságára a térségben már senki sem venne mérget, miközben Peking egyre kevésbé fogadja el a másodhegedűs szerepét.

Amíg nem dolgozik, addig sem árt 

Donald Trump amerikai elnök napi munkaidejének 60 százalékát „magánidejének” tekinti. Ezekben az órákban lakásában ül, TV-t néz, twittereket küldözget – de órákat tölt azzal is, hogy szépítse magát.

A kínai külügyminiszter is beleállt a Huawei botrányba 

Miután a Huawei perli az amerikai kormányzatot, mert az megtiltotta termékeinek vásárlását, most a kínai külügyminiszter állt ki országa nagy IT-vállalata mellett és „politikai nyomásnak” nevezte a történteket.

A „felhő” is kábelen jön 

Sokan gondolják, hogy e-mailjeik, a YouTube-on látott filmek és a többi internetes tartalom a sokat emlegetett „felhőből” érkezik mobiljukra, számítógépükre. Tévedés: a világháló adatait először kábeleken továbbítják, amelyek már 1 200 000 km hosszan hálózzák be a Földet.

Képtelennek tartja a vádakat a Huawei főnöke 

Technikailag nincs lehetőség arra, hogy gyártmányaikkal kémkedjenek, a vád mögött politikai ok rejlik, állítja a Huawei igazgatója. Richard Ju szerint cégük piacvezető lesz az 5G technológia elterjesztésében, és jövőre a mobilkészülékeknél maga mögött hagyja a Samsungot.

Az influencerek az új politikusok 

Megérkezett az új politikus-generáció: a YouTube-influencerek. A brazíliai helyhatósági és szövetségi választáson néhány huszonéves influencernek sikerült arra használnia internetes népszerűségét, hogy mandátumot szerezzenek. A helyi választásokon óriási mennyiségű szavazatokat kaptak. Mozgalmukat, az MBL-t és kampányaikat a YouTube-csatornáik reklámbevételéből finanszírozták. Itt a képviseleti demokrácia és a független kampányfinanszírozás új korszaka. Brazíliában megtörtént. A többi országban is ez lesz.

Régen tényleg minden jobb volt? 

Az európaiak kétharmada úgy gondolja, hogy korábban jobb volt a világ – míg földrészünk fiataljainak többsége nincs ezen a véleményen.

Az emberi jóság mintapéldája az Airbnb? 

"Alapvető emberi jóság nélkül az Airbnb nem működhetne", mondta Brian Chesky, az Airbnb társalapítója. A vandalizmustól vagy a lopástól viszont a láthatóság tartja vissza a bérlőket. A transzparencia a legerősebb jóságra nevelő eszköz. Ha a lakást kibérlő személyek negatív kommentet kapnak, mert kárt tettek az ingatlanban, kidobja őket a rendszer. Megéri tehát jól viselkedni.

Politizáljon-e a vállalkozó? 

Tartanak a konfliktustól és vevőik elvesztésétől, ezért nem politizálnak a vállalkozók. Ha a vevő politizálni kezd, a vállalkozók passzívan hallgatnak, vagy másra terelik a szót – főleg, ha más a véleményük. 

Hol találkozhatunk idén politikai hirdetésekkel? 

A választási kampányok megszokott elemei a pártokat népszerűsítő reklámfilmek. Négy éve volt az első választás, hogy ez a kampányelem is szigorú szabályozás alá került. Ennek volt köszönhető, hogy végül csak a közszolgálati csatornákon lehetett találkozni politikai hirdetéssel. A mostani választás kapcsán a Policy Agenda heti elemzésében azt vizsgálta meg, a kereskedelmi televíziók változtatnak e ezen az idei évben.

Egyre több környezetvédőt ölnek meg a világban 

Halálos küldetés környezetvédőnek lenni. Legalábbis a világ némely pontjain. Csak az év első 8 hónapjában 127 aktivistát öltek meg. A környezetvédő persze nemcsak az ökológiai értékeket védi, hanem sokszor az őslakosok jogát is a lakhelyükhöz.

Hát mégis lesz karbonadó? 

Trump kampányígérete volt a cégeket sújtó adók csökkentése. De valamivel pótolni kell azt a bevételt, amitől az államkassza elesik. Az egyik lehetséges mód az üvegházgáz-emisszió megadóztatása. Utánanéztünk, mely országokban vezettek már be ilyen adónemet.

Európában és Amerikában is a bizonytalanság a fő tényező 

A gyorsuló gazdasági növekedés és infláció a részvénypiacok irányába tolja a befektetőket, hiszen jelenleg a kötvény és pénzpiaci befektetésekkel többnyire csak negatív reálhozam érhető el. A politikai kockázatokkal sem árt azonban tisztában lenni, ami a következő hónapokban meghatározhatja a piacok irányát.

Van, aki még bízik Trumpban 

Al Gore Trump lányával ült le tárgyalni klímakérdésekben. És állítólag Trump is bejött a meetingre. De Gore már hetekkel korábban bizakodó hangot ütött meg: ne vegyük készpénznek, hogy az új elnök minden téren klímatagadó álláspontot vesz majd fel.

Nem fogja bántani a megújuló energiákat Trump 

Kisebb dolga is nagyobb ennél. Hatalomátvételt intéző teamje egyik bennfentese megszellőztette, hogy Trump nem fog hozzányúlni a megújuló energiák állami támogatási rendszeréhez, vagyis az adókedvezményekhez. Sőt az energiaszektor sem élvez nála prioritást. Helyette öt másik kérdésre koncentrál.

László Ervin: "Nem megoldás, ha falakat építünk" 

A világhírű tudományfilozófus valószínűbbnek tartja, hogy az üzleti világ orvosolja a világ bajait, mint a nagypolitika, mely egyre inkább a megosztó, kirekesztő retorikára játszik. A Piac és Profit 2016-os Fenntarthatósági Csúcsán tartott beszédében a felelősségteljes magatartás filozófiáját vázolta fel a holisztikus gondolkodás és a rendszerelmélet felől közelítve.

Így rúghatja fel a Párizsi Klímaegyezményt Donald Trump 

Összeesküvésnek tartja Donald Trump a klímaváltozást övező nézeteket és a klímatudományt. Még be sem iktatták, de máris gyors kibúvót keres a Párizsi Klímaegyezmény alól. Megkezdte a konzultációt szakértőkkel arról, hogyan lehetne valamilyen jogi kiskaput kihasználna azonnali hatállyal kihátrálni a megállapodás alól - amire már választási kampányában ígéretet tett.

Nemzetközi bűn lehet a környezetpusztítás 

A Föld ügyvédjének tartja magát Polly Higgins skót jogász, aki a népirtás, vagyis genocide mellé a környezetirtást, vagyis az ecocide-ot is fel szeretné vetetni az ENSZ által elismert nemzetközi bűncselekménykategóriák közé. A Higginsről szóló portréfilmet a Thessaloniki Dokumentumfilm Fesztiválon láttuk.

Veszélyben a párizsi klímacsúcs céljai a terrorizmus miatt 

"Megérteni annyi, mint megbocsátani", választotta az ismert francia mondást mondanivalója mottójául László Ervin, aki szerint a terroristák szintjére alacsonyodik le az a politikai vezető, aki háborút hirdet a párizsi mészárlás válaszaként. A professzor szerint veszélyes polarizálni, jókra és rosszakra osztani a világot. Ehelyett a terrorizmus mögötti okokat, világproblémákat kell megérteni és orvosolni.

A gazdagokat sújtaná a tranzakciós adó Amerikában 

Egy fenntartható társadalomban kulcsfontosságú feladat lenne a vagyoni egyenlőtlenségek mielőbbi csökkentése. Warren Buffett egyetért a vagyonos befektetők által pörgetett származékos ügyletek, derivatívák adóztatásával, mégsem arra a demokrata politikusra szavazna, aki bevezetné ezt az adónemet, ha megválasztják elnöknek.

Választási téma a klímaváltozás Amerikában 

Az amerikai közvélemény nagy része már érti, hogy a klímaváltozás akut probléma és vallja, hogy ennek megoldásában a kormánynak is szerepet kell vállalnia. De az egyént érintő problémák rangsorolásában még mindig hátul kullog az éghajlat a listán.

Orbán felesége a legbefolyásosabb nő a közéletben 

Az üzleti szférában az OTP volt marketing és értékesítési ügyvezető igazgatója, Balogh Gabriella lett a legbefolyásosabb, aki jelenleg Spéder Zoltán médiabirodalmának meghatározó vezetője.

Újratervezés kormányoldalon 

Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének álláspontja szerint egyre bizonyosabb, hogy a világszerte tapasztalható szélsőséges és veszélyes éghajlati jelenségek az emberiség rovására írhatók. Ez a tény önmagában arra predesztinál minket, hogy komolyan vegyük felelősségünket az éghajlatváltozás mérséklése és az ahhoz való alkalmazkodás területén. Hizó Ferenc Zöldgazdaság Fejlesztéséért, Klímapolitikáért és Kiemelt Közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár beszélt lapunknak a kormányzat elképzeléséről.

Ki kapott felhatalmazást a változtatásra? 

Számtalanul idéztek - különösen Franciaországban - mert azt találtam mondani, hogy Európának egy új Margaret Thatcherre lenne szüksége - fogalmaz Steen Jakobsen, a dán székhelyű globális befektetési bank, a Saxo Bank vezető közgazdásza. Ez az utalás nem Thatcher asszony politikáját igyekezett igazolni, hanem inkább arra kívánta felhívni a figyelmet, hogy Európában a brit kormányfő 1979. májusi viharos győzelme óta sem kapott senki a szavazóktól hozzá hasonlóan egyértelmű felhatalmazást a változtatásra.

Beszólt Barroso klímatudósa 

Az Európai Bizottság nemrég tudományos főtanácsadót nevezett ki Anne Glover személyében. Az új állást betöltő szakember éles szavakkal bírálta Barroso elnökségét valamint a tagországok energia- és klímapolitikai döntéseit. A tudós szerint Brüsszel nem késlekedhet többet a klímavédelmi célok érvényesítésében.

Pénz a föld alatt maradó olajért 

Lehetséges-e az olaj nélküli jövő? Pontosabban, hogyan lehet ezt a koncepciót keresztülvinni napjaink nemzetközi politikájának és diplomáciájának labirintusában? Ennek lehetőségeit kutatja A Future Without Oil című dokumentumfilm. Laetitia Moreau kamerája előtt egy ecuadori delegáció lobbizását követhetjük nyomon, ahogy az ökológiai befektetések egy új rendszerét próbálják meghonosítani. A francia rendezőnő alkotását a Thesszaloniki Dokumentumfilm-fesztiválon láttuk.

Nem várnak sokat a klímacsúcstól 

A december 9-ig tartó, közel 200 országot összeterelő ENSZ csúcstalálkozótól senki sem vár globális, törvényileg kötelező érvényű megállapodást, megfigyelők szerint az legfeljebb csak 2014-2015-re jöhet össze, a borúlátóbbak 2018-2020-ra jósolnak megállapodást. Az éghajlatváltozás káros hatásainak leginkább kitett afrikai és ázsiai szegény országok megsegítésére létrehozott klímaalap finanszírozásának kérdésében azonban valószínűleg dűlőre jutnak a felek.

Alig bízunk a rendőrökben és a politikusokban 

A magyarok közepesen bíznak meg embertársaikban, az intézményekbe vetett bizalom szintje pedig változatlan, szintén közepes szinten van - közölte a Tárki Társadalomkutatási Intézet.

Ahol a takarító is népszerűbb a politikusnál 

Jobban becsülik a takarítókat, mint a parlamenti képviselőket a csehek - derült ki abból a csehországi felmérésből, amelyben évente megvizsgálják, mely foglalkozásoknak milyen a társadalmi elfogadottsága, megbecsülése.

Lobbizás és kvóta-svindlik: korrupció a klímapolitika körül 

A Transparency International megjelentette Globális Korrupciós Jelentését, ami a klímaváltozással kapcsolatos korrupciós kockázatokat elemzi. A jelentés gyakorlati iránymutatásokat nyújt kormányoknak, nemzetközi szervezeteknek és vállalatoknak a jó kormányzás elemeiről a klímapolitika területén. A Transparency International szerint a klímapolitika körül évi 50 000 milliárd forintnak megfelelő pénz áramlik ellenőrizetlenül a világban.

Beleszólhatnak a természetvédők az új Alkotmányba 

A Magyar Országgyűlés Alkotmány-előkészítő eseti bizottsága felkérte a Magyar Természetvédők Szövetségét, hogy tegyen javaslatot a készülő Alkotmány koncepciójához. A hetekben zajlik az alkotmányozással kapcsolatos konzultáció.

Milyen megoldások közül választhat a cancúni Klímacsúcs? 

A klímaváltozás olyan új területe a nemzetközi diplomáciának, tudománypolitikának és államigazgatásnak, mely a politikusok, az üzleti döntéshozók és a közvélemény nagy része számára ismeretlen fogalmakat és mechanizmusokat tartalmaz. A jövő hétfőn, november 29-én Cancúban kezdődő Nemzetközi Klímacsúcs előtt tekintsük át, milyen eszközök és megoldási lehetőségek állnak a klímatárgyalók és az államfők rendelkezésére, hogy orvosolják korunk egyik legnagyobb problémáját.

Kisebb fizetéssel is beérik a szlovák és a cseh politikusok 

Csökkenni fog a szlovák politikusok bére a kormány takarékossági intézkedéseinek következtében - közölte Iveta Radicová, szlovák miniszterelnök a pozsonyi Joj televízió Lampa című csütörtök éjjeli vitaműsorában.

Túlbonyolították a klímaegyezmény tervezetét 

Véget értek a bonni tárgyalások az ENSZ környezetvédelmi szervezetének szervezésében. 17 oldalról 34 oldalra bővült a megállapodás-tervezet, ami még több kifogásnak és ellentétnek adhat alapot. Milyenek az esélyek egy egyezményes szerződés elfogadására?

Ökológiai felelőtlenség a politikában 

Előítéletet vagy tényállást tükröz az a vélekedés, melyet egyes társadalmi csoportok hangoztatnak a politikusok ökológiai felelőtlenségéről, akik elvileg a szavazóikat képviselik? A Fenntarthatósági Füzetek című ingyenes kiadványsorozat 3. száma a társadalom környezettudatosságát és az ökológiai lábnyom ismertségét vizsgáló kutatás eredményeiről számol be.

Politikai reakciók az Orbán beszédre 

A Jobbik aknákról és hiányosságról beszélt, az LMP szerint a Fidesszel a parlamentből kikerült SZDSZ tért vissza a Házba, míg a kormánypárt szerint Orbán Viktor kormányának felelőssége, hogy visszaszerezze Európa bizalmát.

Mi lesz a leváltott politikusokkal? 

Minél meghatározóbb egy politikus személye, annál inkább háttérbe fog vonulni leköszönése után: alapít egy céget, vagy már meglévő vállalkozását, befektetetéseit igazgatja. De semmiképpen sem fogja a klasszikus munkavállalói életet élni - véli Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének elnöke. Másképp vélekedik azonban Lipcsei András, a Dr. Pendl & Piswanger ügyvezető igazgatója. Sokan megfordulnak ugyanis tanácsadói irodájukban lehetőségeikről érdeklődve.

Davos inkább a pénz, mint a klíma miatt aggódik 

A Klaus Schwab professzor által 1970-ben létrehozott Világgazdasági Fórum minden évben a világ legégetőbb problémáinak és a stratégiai fontosságú jövőbeli trendenek szenteli tanácskozásait. Idén a szennyezés-mentes gazdaság, a low-carbon economy nem tűnik kapósabb témának a svájci Alpok tetején. A koppenhágai csúcstalálkozó előtti hónapokban folyó diskurzus kimerítette a világ elitjét.

"Ugye te is arra szavazol, akire én?" 

A politikai véleménykutatás egyik kevéssé kutatott területe, az emberek személyes kapcsolataiban megjelenő politikai véleménycsere. A személyek közötti politikai diskurzus feltételez egyfajta bizalmi kapcsolatot, hiszen a politikai nézetek kényes kérdésnek tekinthetők a mai Magyarországon. A Forsense 2009. októberi 1000 fős telefonos kutatásában arra kereste a választ, mennyire jellemző a magyar állampolgárokra, hogy másokkal a politikáról beszélgetnek, és mekkora mértékben bizonyul a pártválasztás ebből a szempontból döntőnek.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Pénzszerzés

13,5 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók órabére

13,5 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók órabére 

Az idei második negyedévben 2104 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére.

Adózás

Win to win Németországban, vásárolnak az emberek, nőnek az adóbevételek

Win to win Németországban, vásárolnak az emberek, nőnek az adóbevételek 

A német adóbevételek 6,2 százalékkal nőttek júniusban.

Jogi kisokos

A háborúra hivatkozva magasabb bírságot fizethetnek a cégek

A háborúra hivatkozva magasabb bírságot fizethetnek a cégek  

Augusztus 1-től 13 százalékról 15 százalékra emelkedik a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által kiszabható bírság összegének felső határa.

Cégblog

Az emberre hasonlító robotokat vet be a Tesla

Az emberre hasonlító robotokat vet be a Tesla  

Saját gyártmányú humanoid robotokat használ majd a jövő évtől az üzemeiben a Tesla.

Társadalom

Elküldték melegebb éghajlatra Szijjártó Pétert

Elküldték melegebb éghajlatra Szijjártó Pétert 

Az oroszok többsége még a béketárgyalásokról sem akar hallani.

Infokom

Hogyan készítheti fel cégét az AI-korszakra?

Hogyan készítheti fel cégét az AI-korszakra?  

Alig van túl a vállalati szektor az agilis átálláson, az egyre szélesebb körben alkalmazott forradalmi technológiai megoldások máris újabb szemléletváltást sürgetnek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo