hirdetés

A gazdagokat sújtaná a tranzakciós adó Amerikában

Egy fenntartható társadalomban kulcsfontosságú feladat lenne a vagyoni egyenlőtlenségek mielőbbi csökkentése. Warren Buffett egyetért a vagyonos befektetők által pörgetett származékos ügyletek, derivatívák adóztatásával, mégsem arra a demokrata politikusra szavazna, aki bevezetné ezt az adónemet, ha megválasztják elnöknek.
hirdetés

Az amerikai elnökjelöltségért versenybe szálló republikánusok – és sokszor a demokraták is – rendszerint azzal szeretik magukhoz édesgetni a voksokat, hogy adókedvezményt és adócsökkentést ígérnek. (A The New York Times szerint a szövetségi adónemek átlaga amúgy is történelmi rekordot dönt jelenlegi alacsony szintjével, az adócsökkentés még alacsonyabb szintre vinné.) Vermont állam szenátora, Bernie Sanders azonban ennek ellenkezőjére tett ígéretet. 

Robin Hood-adónak csúfolják

Ha megválasztják, bevezeti a befektetések megadóztatását. Sanders tranzakciós adója nem a banki átutalásokra és általában véve a kispolgárok és a középosztály ügyes-bajos ügyintézéseinek megsarcolására fókuszálna, mint mifelénk. Az adó minden egyes 100 dolláros értékpapírügyletnél 0,1 százalék, a derivatíváknál 0,01 százalék lenne. (Májusban még arról volt szó, hogy Sanders 50 százalékos adónemben gondolkodik, írta akkor a Bloomberg.) Vagyis pont a vagyonos polgárok pénzeinek, megtakarításainak mozgatásából fölözne le a szövetségi kormány adóbevételt. (Az EU évek óta tervez hasonlót, épp mostanában vették fel újra az ügy fonalát.)

Kép: Fotolia

A Tax Policy Center becslése szerint az adónem 185 milliárd dollárt hozna az amerikai államkasszának 10 év alatt. Sanders úgy látja, az adó csökkentené az automatizált értékpapír-kereskedés (high-frequency trading) iránti kedvet, amit elemzők rendszerszintű kockázati tényezőnek tartanak. A módszer lényege, hogy a nagy gyorsaságú számítógépek a másodperc tört része alatt apró árfolyamkülönbségekre játszanak, és ezekből profitálnak. (Ld. Piac & Profit, 2015/9, könyvajánló: Michael Lewis: Flash Boys)

Az automatizált kereskedés volumene és tempója jelentősen megugrott Amerikában, ahol a legnagyobb tőzsdék (közel tucatnyi tőzsde működik az USA-ban) forgalmának 50 százalékáért felel.

Warren Buffett, aki már többször szóvá tette, hogy az amerikai adórendszer a gazdagokat favorizálja, és szégyen, hogy a titkárnője magasabb adósávba esik, mint ő, a milliárdos főnök, a CNBC-nek kijelentette: természetesen egyetért az ötlettel, mégis Hillary Clintonra adná le a voksát – már amennyiben az ex-First Lady meg tudja szerezni a demokrata párttól az elnöki jelölést, merthogy külügyminiszteri e-mailjei és Bill Clinton alapítványának pénzhajhászása – egyes külföldi adományozóinak húzós politikai elkötelezettsége – miatt finoman szólva nem éppen szeplőtelen a politikus asszony renoméja manapság.

Buffett dicsérete elsősorban arra vonatkozik, hogy Sanders nem kívánja ócsárolni riválisát, Hillary Clintont, és ellenzi azt, hogy a legfelsőbb bíróság fellazította a cégek és szakszervezetek politikai és párttámogatásaira vonatkozó szabályokat. "Kampánya modellértékű. Nem fogják megválasztani, de én akkor is nagyra tartom őt" – tette hozzá Buffett.

A Tax Policy Center úgy kalkulálta, a Robin Hood-adó 75 százaléka a lakosság legnagyobb adóterheket fizető 20 százalékától folyna be, vagyis a leggazdagabbaktól, ezen belül is 40 százalékot a legtehetősebb 1 százalék bankszámlájáról emelne le az állam. Az még nem világos, hogy Sanders az értékpapírok eladóira vagy vevőire róná ki az adót, vagy esetleg mindkét félre, és államkötvényekre is vonatkozna-e.

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo