A gazdagokat sújtaná a tranzakciós adó Amerikában

Egy fenntartható társadalomban kulcsfontosságú feladat lenne a vagyoni egyenlőtlenségek mielőbbi csökkentése. Warren Buffett egyetért a vagyonos befektetők által pörgetett származékos ügyletek, derivatívák adóztatásával, mégsem arra a demokrata politikusra szavazna, aki bevezetné ezt az adónemet, ha megválasztják elnöknek.

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az amerikai elnökjelöltségért versenybe szálló republikánusok – és sokszor a demokraták is – rendszerint azzal szeretik magukhoz édesgetni a voksokat, hogy adókedvezményt és adócsökkentést ígérnek. (A The New York Times szerint a szövetségi adónemek átlaga amúgy is történelmi rekordot dönt jelenlegi alacsony szintjével, az adócsökkentés még alacsonyabb szintre vinné.) Vermont állam szenátora, Bernie Sanders azonban ennek ellenkezőjére tett ígéretet. 

Robin Hood-adónak csúfolják

Ha megválasztják, bevezeti a befektetések megadóztatását. Sanders tranzakciós adója nem a banki átutalásokra és általában véve a kispolgárok és a középosztály ügyes-bajos ügyintézéseinek megsarcolására fókuszálna, mint mifelénk. Az adó minden egyes 100 dolláros értékpapírügyletnél 0,1 százalék, a derivatíváknál 0,01 százalék lenne. (Májusban még arról volt szó, hogy Sanders 50 százalékos adónemben gondolkodik, írta akkor a Bloomberg.) Vagyis pont a vagyonos polgárok pénzeinek, megtakarításainak mozgatásából fölözne le a szövetségi kormány adóbevételt. (Az EU évek óta tervez hasonlót, épp mostanában vették fel újra az ügy fonalát.)

Kép: Fotolia

A Tax Policy Center becslése szerint az adónem 185 milliárd dollárt hozna az amerikai államkasszának 10 év alatt. Sanders úgy látja, az adó csökkentené az automatizált értékpapír-kereskedés (high-frequency trading) iránti kedvet, amit elemzők rendszerszintű kockázati tényezőnek tartanak. A módszer lényege, hogy a nagy gyorsaságú számítógépek a másodperc tört része alatt apró árfolyamkülönbségekre játszanak, és ezekből profitálnak. (Ld. Piac & Profit, 2015/9, könyvajánló: Michael Lewis: Flash Boys)

Az automatizált kereskedés volumene és tempója jelentősen megugrott Amerikában, ahol a legnagyobb tőzsdék (közel tucatnyi tőzsde működik az USA-ban) forgalmának 50 százalékáért felel.

Warren Buffett, aki már többször szóvá tette, hogy az amerikai adórendszer a gazdagokat favorizálja, és szégyen, hogy a titkárnője magasabb adósávba esik, mint ő, a milliárdos főnök, a CNBC-nek kijelentette: természetesen egyetért az ötlettel, mégis Hillary Clintonra adná le a voksát – már amennyiben az ex-First Lady meg tudja szerezni a demokrata párttól az elnöki jelölést, merthogy külügyminiszteri e-mailjei és Bill Clinton alapítványának pénzhajhászása – egyes külföldi adományozóinak húzós politikai elkötelezettsége – miatt finoman szólva nem éppen szeplőtelen a politikus asszony renoméja manapság.

Buffett dicsérete elsősorban arra vonatkozik, hogy Sanders nem kívánja ócsárolni riválisát, Hillary Clintont, és ellenzi azt, hogy a legfelsőbb bíróság fellazította a cégek és szakszervezetek politikai és párttámogatásaira vonatkozó szabályokat. "Kampánya modellértékű. Nem fogják megválasztani, de én akkor is nagyra tartom őt" – tette hozzá Buffett.

A Tax Policy Center úgy kalkulálta, a Robin Hood-adó 75 százaléka a lakosság legnagyobb adóterheket fizető 20 százalékától folyna be, vagyis a leggazdagabbaktól, ezen belül is 40 százalékot a legtehetősebb 1 százalék bankszámlájáról emelne le az állam. Az még nem világos, hogy Sanders az értékpapírok eladóira vagy vevőire róná ki az adót, vagy esetleg mindkét félre, és államkötvényekre is vonatkozna-e.

Véleményvezér

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos 

Önkéntes munka, aminek kapcsán azért a tűzhöz közeliek el tudnak hozni majd 20 millió forintot.
Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk

Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk 

2024 első negyedéve siralmas a magyarországi kockázati befektetések területén.
52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb

52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb 

Gyönyörű smukkokal domborítanak a szép hölgyek.
Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo