Adó cikkek

hirdetés

Kapuzárás néhány napon belül, ha valaki devizában akarja fizetni az adót

Kapuzárás néhány napon belül, ha valaki devizában akarja fizetni az adót

Adófizetés devizában: néhány napon belül dönteni kell.
Szigorúbb adóellenőrzésekre készülhetnek a hazai cégek

Szigorúbb adóellenőrzésekre készülhetnek a hazai cégek

Szigorúbb adóellenőrzésekre számítanak 2023-ban a hazai vállalatok, a legkockázatosabb területnek a transzferárazást tartják.
Megsarcolják az orszták energiavállalatokat

Megsarcolják az orszták energiavállalatokat

Az osztrák kormánykoalíció úgy döntött, hogy ideiglenesen rendkívüli adót vet ki az energiavállalatok többletnyereségére.
Befellegzett a brit adócsökkentési terveknek

Befellegzett a brit adócsökkentési terveknek

Elődje csaknem összes adócsökkentési intézkedését visszavonta az új brit pénzügyminiszter.
Cégércsere a Fideszben, adócsökkentés kormánya helyett családvédő kabinet vezeti az országot

Cégércsere a Fideszben, adócsökkentés kormánya helyett családvédő kabinet vezeti az országot

Emlékszik valaki még, hogy áprilisban mit ígért a Fidesz? „Történelmi adócsökkentések” várhatók.
hirdetés
Magyarország hamarosan elveszíthet egy fontos csatát

Magyarország hamarosan elveszíthet egy fontos csatát

Nem marad más lehetőség, csak a globális minimumadó bevezetése?
Amit az adóhatóság vizsgálatairól tudni kell, kötelező olvasmány

Amit az adóhatóság vizsgálatairól tudni kell, kötelező olvasmány

7 kérdés – 7 válasz a jogkövetési vizsgálatokról.
Visszább vesz a látványos adócsökkentési tervéből a brit kormány

Visszább vesz a látványos adócsökkentési tervéből a brit kormány

Részlegesen visszavonják a hatalmas piaci és politikai viharokat kavaró adócsökkentési terveket.
Önkritikát gyakorolt a kormány

Önkritikát gyakorolt a kormány

Brit miniszterelnök: "jobban is előkészíthettük volna az adóintézkedéseket".
Pénzt talált az Európai Unió

Pénzt talált az Európai Unió

Uniós biztos: tanácsi megállapodás született az energiaágazat többletbevételeinek megadóztatásáról.
hirdetés

Adókedvezmény kapható energiahatékonysági beruházások után

Fókuszban az energiahatékonyság.

Van, ahol drasztikus adócsökkentéssel válaszolnak a válságra

Komoly mértékű adócsökkentéseket jelentett be Kwasi Kwarteng brit pénzügyminiszter a gazdasági aktivitás élénkítése és a megélhetési költségek csökkentése végett.

A kata megszűnését követően külföldön is megérheti céget alapítani

Sokan alapítanak céget Dubajban a kata után.

Úgy behúzott a K&H Banknak az extraprofitadó, hogy nyeresége a tavalyi negyedére csökkent

A K&H Bank 9,7 milliárd forint adózás utáni nyereséget ért el 2022 első félévében, 74 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbi 37,4 milliárdnál, a profitot egyszeri tételek, köztük a banki extraprofitadó jelentősen csökkentette - közölte Guy Libot, a csoport vezérigazgatója online sajtótájékoztatón.

Pórul járnak a magyar utazók, a Ryanair megkezdi kivonulását

Megszünteti nyolc budapesti útvonalát a Ryanair, amely már a repülőjegyadó bevezetése után jelezte, hogy a plusz költségnek járatrikítások és -leállítások lehetnek a következményei - -írja a Bank360.

Gondolta volna, hogy a választási ígéretek nem teljesülnek?

Egészen érdekes és különleges útra kanyarodott a magyar gazdaságirányítás. A válságot úgy igyekeznek kezelni, hogy egyszerre tesznek olyan lépéseket, amelyek növelik az inflációt és olyanokat, amelyek csökkentik. Az adóemelések pörgetik az árakat, az alapkamat növeléssel pedig elvileg visszafogják azokat.

Hol van már az egyházi tized nagysága, a kormány extra adója elvitte az Erste nyereségének négyszeresét

Az Erste Banknál 18 százalékkal nőtt az új finanszírozás volumene az idei első félévben, míg az ügyfélhitelek és kötvények állománya 11 százalékkal bővült egy év alatt. A működési bevételeket 9,4 százalékkal sikerült növelni, az emelkedő költségek, az „extraprofit” adó és a Sberbank-ügyfelek kártalanítása azonban elvitte a pénzintézet nyereségének nagy részét.

Németország nem a magyar receptet választja, giga-adóemelés helyett gigacsökkentés

Tízmilliárd eurós adócsökkentést tervez a német pénzügyminisztérium az infláció hatásának ellensúlyozására, a szerdán ismertetett javaslat a tárca szerint több tízmillió ember helyzetét javítaná.

Ravaszul fogalmaz a kormány

Varga Mihály pénzügyminiszter facebook posztban közli, hogy a kormány újabb adókönnyítésről döntött. A cégek a társasági adót és az iparűzési adót nemcsak forintban, hanem euróban és dollárban is megfizethetik.

Számlázhat-e még gyorsan előre egy katás?

Az új kata jogszabály megjelenése óta sokan keresik azokat a lehetőségeket, amellyel a kata élettartama egy kicsit „meghosszabbítható”, ami a céges partnereknek történő számlázást illeti. Ezzel kapcsolatban merült fel több fórumon az a kérdés, hogy kiszámlázhatóak – e előre az év hátralévő időszakára vonatkozó teljesítések, tekintettel arra, hogy a jogszabály szerint az augusztus 31. napjáig kibocsátott bizonylat alapján járó díj még a jelenlegi szabályok hatálya alatt járó bevételnek minősül. Erre egy esetben van lehetőség, de az esetben figyelni kell a rendeltetésszerű joggyakorlásra – hívja fel a figyelmet Dr. Korponai Babett, az ICT Business Advisory Zrt. vezető adószakértője.

A Magyarországon extraprofit adóra kötelezett Ryanair-nek nincs extraprofitja

A Ryanair ír fapados légitársaság az elemzők által vártnál kisebb nyereséggel zárta a június végével záródott negyedévet az egy évvel korábbi veszteség után.

Lengyelország is extraprofit adóra készül, de ők ott, ahol valóban van extraprofit

Lengyelország fontolóra veheti a túl alacsony betéti kamatokból származó banki extraprofitra kivetett különadó bevezetését, ha a bankok nem hajlandóak "szilárd" szintre emelni a betéti kamatokat - mondta Jaroslaw Kaczynski, a PiS kormánypárt vezetője a választókkal tartott találkozón.

Trehány munka az extraprofit adó rendelet?

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara szakemberei úriember módjára ugyan egy rossz szót nem szólnak az extraprofit adó rendeletről, de annyi módosító javaslatot tesznek, amiből az látszik, nagyon trehány módon készülhetett a jogszabály.

Kőkemény levelet kaptak a Ryanair utasai

Politikai háború közepébe keveredtek a Ryanair utasai, valószínűleg teljesen akaratukon kívül. Esetleg csak nyaralni szerettek volna, most meg törhetik a fejüket, a barikád melyik oldalára álljanak. A légitársaságtól mindenesetre levelet kaptak az utasok.

Nincs már ingyen kenyér, a cégek át fogják hárítani az extraadót a vevőkre

Az extraprofit-adó nagy megdöbbenést keltett a magyar gazdasági élet szereplői között, sokak szerint jelentős áremelkedéshez és egyes beruházások elhalasztásához vezet az új sarc. A gazdaságfejlesztésért felelős miniszter szerint „… jobban kellene félnünk a recessziótól, mint az inflációtól”, illetve „nem számít arra, hogy az új adókat áthárítják a lakosságra”. Ezzel a GKI Gazdaságkutató Zrt. több szempontból sem ért egyet. A továbbiakban elemezzük az extraprofit adó súlyát ágazatonként és megbecsüljük a többlet adóból keletkező potenciális áremelkedés mértékét.

Kitört a háború a Ryanair és a magyar kormány között

Ahogy várható volt a légitársaságok a repülőjegyadót arcizomrándulás nélkül áthárítják az utasokra. A Ryanair ezt már meg is tette és erről e-mailben értesítette utasait.

Fizet az OTP a kormánynak, mint a katonatiszt

Az OTP Bank 78,3 milliárd forintnyi extraprofitadót fizet az idén.

Most érdemes elmenni diákmunkásnak, dől a lé

A tanév és a vizsgaidőszak végéhez közeledve erősödik a nyári diákmunkák iránti érdeklődés. Az ifjú munkavállalók két kedvező változásnak, a minimálbér-emelésnek és a fiatalok szja-fizetés alóli mentességének köszönhetően – ugyanabban a munkakörben – idén jóval többet kereshetnek, mint tavaly.

Nagy népámítás, hogy az extraprofit adózna

A Kormány a költségvetési túlköltés miatti elszaladó hiányt speciális adókkal (extraprofit adókkal) kívánja finanszírozni. A hivatkozás az, hogy egyes ágazatok az áremelkedések miatt jelentős többlet nyereséget érnek el. Ennek ellenére mégsem a nyereséget (profitot, adó előtti eredményt), hanem az adott ágazatok, cégek árbevételét adóztatja, ami nincs tekintettel a költségszerkezetre. Az, hogy a megszokáson kívül mi okozta az adóztatni kívánt cégek kiválasztását, más hivatalos magyarázat nem született.

Mészáros Lőrinc nagyon örülhet Orbán Viktor adócunamijának

Kik a nyertesei és kik a vesztesei Orbán adócsomagjának? A magyar családokban azt számolgatják, hogy hány forinttal rövidülnek meg a rezsicsökkentés védelmében.

Extraprofit adó helyett adócunami érkezett

Az extraprofit adóból pótadó és új adók rendszere lett. Van benne repülőjegyadó, cégautó adóemelés, banki tranzakciós illeték, és a kiskereskedőknek pótadó. 500 millió forintos árbevétel felett minden boltosnak ugrik felfelé a kisker adója. Óvatos becslés szerint a 2021-es közel 80 milliárdnyi kisker adót megkétszerezik 2022-ben a pótadóval.

Még az adóra is adó kerül

A kormány elfogadta az extraprofitadóként emlegetett új adókat és elvonásokat. Az erről szóló rendelet már meg is jelent. A repülések után 3900-9750 forintot kell fizetni, az értékpapírügyletekre 0,3 százalék lesz a tranzakciós illeték, és Revolut jellegű utalások után is fizetni kell ezután. A cégautóadó év végéig megduplázódik – derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.

A bankárok úgy érzik, sokat tettek, köszönet helyett pedig bunkósbot az extraadó

A Magyar Bankszövetség határozottan ellenzi a kormány extraadóját. Legfontosabb érvük, hogy 2022. első negyedévében a hazai bankszektor jövedelemtermelése megszűnt, vagyis nemhogy extraprofit nincs, de még profit se.

Értelmezhetetlen az árbevételből számított profit

Az Országos Kereskedelmi Szövetség gyakorlatilag tiltakozik az extraprofit adó miatt, bár konkrétan közleményükben ezt a szót nem használják. Mindazonáltal érveik figyelemreméltók.

Megszűnnek az adóparadicsomok

Az Európai Parlament (EP) képviselői jóváhagyták azt az európai bizottsági javaslatot, amely kötelezővé tenné a globálisan minimum 15 százalékos társaságiadó-kulcsról született nemzetközi megállapodást - közölte az uniós parlament.

Mit ne felejtsünk el májusban

Számos kötelezettségük van a cégeknek május 31-ig.

Jó hír a vállalkozóknak, hogy felgyorsulhatnak az adó és más közigazgatási perek, rossz hír, ehhez az kellett, hogy megbukjon a 2020-as reform

2022. március 1-jétől a Kúria tehermentesítése érdekében bevonják a Fővárosi Ítélőtáblát a közigazgatási ítélkezésbe. Az átalakítással a 2020. április 1. előttihez hasonló szervezeti-hatásköri struktúra áll vissza, amely a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal szakértő ügyvédei szerint magával hozhatja az adó- és más közigazgatási perek lefolyásának felgyorsulását. További fontos változás, hogy az új rendszerben a Kúriának újra felülvizsgálati hatásköre lesz a kétfokú közigazgatási perekben.

Befellegzik az adóparadicsomoknak

Jön a globális minimumadó. Az OECD nyilvánosságra hozta modellszabályait a globális minimumadóról, és az EU is kiadta irányelvtervezetét a minimumadó EU-n belüli alkalmazásáról. Ezek roppant szigorúak és egymást kiegészítve biztosítják, hogy az előírt többletadó beszedésre kerüljön valamely ország vagy országok által.

Minden fontos tudnivaló a 25 év alattiak adókedvezményéről

A fiataloknak jár az adókedvezmény, az nem veszhet el, és nem is lehet lemondani róla.

Így adózunk az idén - mely cégek lehetnek a legnagyobb nyertesek?

Szinte mindenkit érintenek az adócsökkentések 2022-ben, összességében több mint 1500 milliárd forint marad többek között a családoknál, a fiataloknál, a kis- és közepes vállalkozásoknál, a kripto-devizával kereskedőknél, valamint a munkáltatói adó csökkentése és a minimálbér emelése révén a dolgozók jelentős többségénél is.

Utolsó lehetőség kisvállalkozóknak, gyermekes szülőknek

Több, a kisvállalkozásoknak és a gyermekes szülőknek fontos adóügyi határidő jár le december 31-én. Szilveszterig nyújtható be a februári adóvisszatérítéshez szükséges nyilatkozat, a VISSZADO, és eddig lehet választani 2022-re a kisvállalati adót, a katát, az alanyi mentességet az áfában, illetve térhetnek át a katások és az egyéni vállalkozók a jövőre sokkal kedvezőbbé váló átalányadóra – tájékoztatott Izer Norbert.

10 százalékos adófizetési lehetőség

December eleje óta már több mint ötezren választották a kisvállalati adót, amely január 1-jétől még kedvezőbb lesz, a mértéke 10 százalékra csökken. Bár december 31-ig már csak négy nap van hátra, a korábbi évek tapasztalata alapján a kivát választók tábora még tovább nőhet – tájékoztatott Izer Norbert.

Szja-visszatérítés: erre figyelmeztet a NAV

A NAV tisztázott néhány pletykát.

Globális minimumadó: mit jelent ez Magyarországon?

Október 10-én az OECD elfogadta nemzetközi adórendszer egyik legfontosabb reformtervezetének módosítását, amely biztosítja, hogy a multinacionális vállalatok 2023-tól minimum 15 százalékos társasági adókulccsal adóznak ezen túl gyakorlatilag székhelytől függetlenül.

Mennyi adókedvezményt kaphat egy gazdag nagycsaládos?

Február közepéig visszakapják a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót a gyermeket nevelő szülők, legfeljebb 809 ezer forintig. Az összeg viszont csak a befizetett adóra jár vissza, így a családi adókedvezmény miatt már megspórolt adót nem kaphatja vissza még egyszer a családos munkavállaló. De ha elegendően nagy az adóalapja, akár mindkettő beleférhet. A Bank360 kiszámolta, mekkora fizetés kell ehhez.

Akár 809 ezer forint visszajárhat: mit kell tudni az adóvisszatérítésről?

A kormány meghozta a döntést, így jön a széleskörű adóvisszatérítés, amelynek a gyermeket nevelő szülők örülhetnek – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján szedte össze a legfontosabb tudnivalókat.

Nagyot változik az életünk csütörtöktől

Nemcsak a vállalkozásokat és webáruházakat érintő szabályok módosulnak csütörtöktől, olyan változások is jönnek, amelyek mindannyiunk életére hatással lesznek. Például búcsút inthetünk az egyszer használatos műanyagoknak, a posta sem kézbesít többé napilapot, de a nyugíjasok számára is tartogat újsonságokat a következő hónap. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat. 

Reflektorfényben a globális minimumadó: ezek a leglényegesebb kérdések

Mérföldkőnek számító megállapodás született június 5-én a világ hét vezető ipari hatalma (G7) pénzügyminisztereinek találkozóján, miszerint a G7 országok támogatják egy 15 százalékos globális társasági minimumadó létrehozását.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

Az orosz-ukrán háború miatt kialakult válság egyre jelentősebb hatást gyakorol a vállalkozókra is.
hirdetés

Költségkímélés

Vállalati ügyfeleket érintő négynapos bankszünnap jön

Vállalati ügyfeleket érintő négynapos bankszünnap jön

A 2022. december 1. 22 óra és december 4. 24.00 óra közötti változások a lakossági ügyfeleket jelentősebben nem érintik az Erste Banknál.

Jogi kisokos

Komoly veszélyei lehetnek a munkavállalókra nézve a mesterséges intelligenciának

Komoly veszélyei lehetnek a munkavállalókra nézve a mesterséges intelligenciának

A hazai vállalatoknál is egyre elterjedtebb mesterséges intelligencia alkalmazásakor érdemes körültekintéssel eljárni, mert a jogszerűtlen adatkezelés jelentős bírsággal járhat.

Klímablog

Bombabiztos erőművet építenek Bécsben

Bombabiztos erőművet építenek Bécsben

2040-re klímasemleges lehet a távfűtés Bécsben - épülhet az első geotermikus erőmű.

Gazdaság

Az igazán bátrak a NAV-tól vesznek alkoholt

Az igazán bátrak a NAV-tól vesznek alkoholt

A hivatal következő árverésén a szeszesitalokra is lehet licitálni.

Társadalom

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.

Infokom

Komoly veszélyei lehetnek a munkavállalókra nézve a mesterséges intelligenciának

Komoly veszélyei lehetnek a munkavállalókra nézve a mesterséges intelligenciának

A hazai vállalatoknál is egyre elterjedtebb mesterséges intelligencia alkalmazásakor érdemes körültekintéssel eljárni, mert a jogszerűtlen adatkezelés jelentős bírsággal járhat.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo