hirdetés

Régen tényleg minden jobb volt?

Az európaiak kétharmada úgy gondolja, hogy korábban jobb volt a világ – míg földrészünk fiataljainak többsége nincs ezen a véleményen.
hirdetés

A német Bertelsmann Alapítvány felmérése azt mutatja, hogy az olaszokra legjellemzőbb a múlt iránti nosztalgia: 77 százalékuk véli, hogy korábban jobban mentek a dolgok. A legkevésbé a lengyelek osztják ez a véleményt, náluk csak 59 százalék látja rózsaszínben a múltat.

Egyébként elsősorban az életkortól függ, hogy ítéljük meg a korábbi időket és a jelent: a 35-65 évesek két harmadára jellemző a nosztalgia, míg a fiataloknál ez az arány jóval alacsonyabb.

Csúcson az EU támogatottsága Magyarországon
Az egész Unióban növekszik az EU támogatottsága. Magyarországon különösen kedvezően ítélik meg az uniós tagságot, a magyarok 79 százaléka szerint előnyös az EU-tagság, tavaly még csak 72 százalék volt az arány.

Megmutatkozik az életkor a migráció megítélésében is: míg a nosztalgikusok 53 százaléka tart attól, hogy a bevándorlók elveszik tőlük a munkahelyüket, a múltat kevésbé fontosnak tartóknál ez az arány csak 30 százalék. Ugyanakkor nagyjából minden korosztály egyetért abban, hogy a EU-ra szükség van: a nosztalgikusok 82, a nem-nosztalgikusok 67 százaléka támogatja országa uniós tagságát.

A múltba-vágyódás elsősorban a társadalom bizonytalanságát tükrözi, hangsúlyozzák a felmérést végzett szociológusok. Ezt a bizonytalanságot használják ki bizonyos politikai pártok, azt hirdetve: vissza kell térni ahhoz az erőhöz, stabilitáshoz, amely az adott országot a múltban jellemezte. Amint azonban többek mellett az Egyesült Államok és Nagy-Britannia példája is mutatja, ez a politika csak tovább növeli a bizonytalanságot és feszültségeket teremt a társadalmakban.

(Forrás: bertelsmann.de)

hirdetés

Véleményvezér

Kielégül-e Kövér László?

Kielégül-e Kövér László?

Kövér László házelnök elvette Hadházy Ákos fizetésének nagy részét, mert a képviselő többször nem jelent meg az üléseken.
Nálunk akkor emelkedik a benzinár, amikor az olajár éves mélypontra esik

Nálunk akkor emelkedik a benzinár, amikor az olajár éves mélypontra esik

Az unortodox magyar gazdaságpolitika csodákat produkál. Mindig fordítva ülünk a lovon.
A vétójogok korlátozására készülnek az Európai Unióban

A vétójogok korlátozására készülnek az Európai Unióban

Földrengéserejű változásokat hoz az Európai Unióban az orosz-ukrán háború. A legbefolyásosabb vezetők egyszerűsíteni és gyorsítani akaják a döntéshozatalt.
A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

Lenne benzin, ha nem lenne ársapka. Viszont még ársapka sem kellene, ha nem zuhant volna hatalmasat a forint árfolyama.
Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László házelnökről az a benyomása a külső szemlélőnek, hogy legszívesebben be se engedné a parlamentbe az egyik ellenzéki képviselőt, hiába is választották meg teljesen törvényesen a szavazók.
Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo