Csúcson az EU támogatottsága Magyarországon

2018. október 17. szerda - 12:30 / piacesprofit.hu
  •    

Az egész Unióban növekszik az EU támogatottsága. Magyarországon különösen kedvezően ítélik meg az uniós tagságot, a magyarok 79 százaléka szerint előnyös az EU-tagság, tavaly még csak 72 százalék volt az arány.

Az Eurostat szerdán tette közzé felmérési eredményeit arról, hogyan vélekednek az EU-ról az egyes országok lakosai. A közvélemény-kutatásból kiderült, Magyarországon az EU-s átlagnál kedvezőbb az uniós tagság megítélése: a magyarok 79 százaléka szerint az ország számára kedvező az EU-tagság.

A brexit sokat dobott az EU megítélésén

Pár nappal a csúcs előtt zátonyra futottak a brexit-tárgyalások
Sajtóértesülések szerint zátonyra futottak a brexit-tárgyalások, egyre valószínűbbnek tűnik a megegyezés nélküli kilépés.

Ez az arány az EU-s átlag felett van, az EU-tagságunk megítélése Magyarországon a nyolcadik legjobb a tagországok közül. A legpozitívabban Írországban nyilatkoztak, itt az emberei 92 százalék gondolja úgy, hogy előnyös számukra a tagság. Az íreket követi Málta (91), Észtország és Litvánia (88 százalék).

A képet kicsit árnyalja, hogy arra kérdésre, hogy „általánosságban jó dolog-e az EU-tagság”, Magyarországon kevesebb ember, 60 százalék válaszolt igennel. Ugyanakkor tavaly ez az arány csak 50 százalék volt, 2014-ben, a legutóbbi Európai Parlamenti Választás idején pedig csak 30 százaléka nevezte általában pozitív dolognak az EU-t. Ma rossz dolognak csak az emberek 7 százaléka tartja az uniós tagságunkat, míg 32 százalék közömbös. Így biztosan állítható, hogy az elmúlt négy évben jelentősen javult az EU megítélése Magyarországon – ez beleillik egy össz-európai tendenciába.

Érdekesek az EU-ból kifele tartó Nagy-Britanniában felvett adatok: a brexit-népszavazás óta többen gondolják úgy, hogy az országnak előnyére vált az EU-tagság. 2016-ban a britek 56 százaléka mondta előnyösnek, 33 százalék hátrányosnak a tagságot. Idén ez az arány már 60-30 százalék.