Társadalom cikkek


Vészesen fogy a magyar

Vészesen fogy a magyar  

Áprilisban 6352 gyermek született, és 10 096 fő vesztette életét.
Svájcban a munkavállalók harmada külföldi

Svájcban a munkavállalók harmada külföldi 

Svájc lakosságának negyede, kétmillió ember, munkavállalóinak harmada külföldi – ez Európában Luxemburg után a legmagasabb arány. Túlnyomó többségük elégedett mind munkalehetőségeivel, mind a társadalomba való beilleszkedésével.
Brexit: hogyan nem jutottunk el ideáig?

Brexit: hogyan nem jutottunk el ideáig? 

Eljött a nap, amikor Nagy-Britannia elhagyta volna az uniót, de, mint annyi mindent a Brexit folyamatban, még ezt sem sikerült összehozni. Ez a nap minden euroszkeptikusnak fontos lecke kellene, hogy legyen.
Régen tényleg minden jobb volt?

Régen tényleg minden jobb volt? 

Az európaiak kétharmada úgy gondolja, hogy korábban jobb volt a világ – míg földrészünk fiataljainak többsége nincs ezen a véleményen.
Externáliák: már minden kár házon belül van

Externáliák: már minden kár házon belül van 

Földünk öntisztító, regeneráló kapacitásának a határait feszegetjük. A társadalmi problémák is összefüggenek az üzleti szféra működésével. Nincsenek már házon kívül lévő externáliák: érvényesül a bumeránghatás, minden visszaüt. Új üzleti gondolkodásra van szükség, mely a saját üzleti döntések következményeként ismeri el a válságjelenségeket, és orvosolni tudja azokat.
Az emberi jóság mintapéldája az Airbnb?

Az emberi jóság mintapéldája az Airbnb? 

"Alapvető emberi jóság nélkül az Airbnb nem működhetne", mondta Brian Chesky, az Airbnb társalapítója. A vandalizmustól vagy a lopástól viszont a láthatóság tartja vissza a bérlőket. A transzparencia a legerősebb jóságra nevelő eszköz. Ha a lakást kibérlő személyek negatív kommentet kapnak, mert kárt tettek az ingatlanban, kidobja őket a rendszer. Megéri tehát jól viselkedni.
Gyorsabban növekednek a munkatársaikkal jól bánó cégek

Gyorsabban növekednek a munkatársaikkal jól bánó cégek 

A fenntarthatóság nemcsak a cégek ökológiai lábnyomáról szól, hanem a munkatársakkal és az érintettekkel, a stakeholderekkel való bánásmódról is. Ez a fenntarthatóság humanista aspektusa. A fenntartható biznisz egyik amerikai guruja szerint gyorsabban növekednek és jobb üzleti eredményt produkálnak az ezen elvek mentén működő vállalkozások.
Kopátsy Sándor: fogamzásgátlás nélkül nem itt tartanánk

Kopátsy Sándor: fogamzásgátlás nélkül nem itt tartanánk 

Miután a Homo sapiens áttért a talált nyers termékek fogyasztásáról a táplálék megsütés és megfőzés utáni fogyasztására, a gabona megőrlésére, élesztővel történt vegyítése utáni megsütésére és az állattenyésztésre, többen születtek, és ezekből több és jobb munkaképes lakos lett, mint amennyit a társadalom foglalkoztatni tudott.
A siker titka a világjobbítás?

A siker titka a világjobbítás? 

A társadalomtudatos cégforma, a B Corp növekedésének mértékéről állt elő meglepő adattal egy brit kutatás. Az ilyen vállalkozások huszonnyolcszor gyorsabban nőnek, mint Anglia GDP-je, mely évente 0,5 százalékkal bővül.
Választások: lehetne pontosabb is a prognózis

Választások: lehetne pontosabb is a prognózis 

Az elmúlt években többször és látványosan tévedtek az előrejelzések a választási küzdelmekben, holott van olyan módszer, amely viszonylag egyszerűen sokkal pontosabb eredményre vezet a prognózisokban.

Nem is vagyunk idegengyűlölők 

Az emberiség valószínűleg nincs egyedül a világegyetemben, ebben a legtöbb kutató egyetért. Abban viszont, hogyan reagálnánk a földönkívüli élet felfedezésére, már nagyobb a bizonytalanság, de egy friss kutatás eredményei szerint sokkal pozitívabban, mint gondolnánk.

A szellemi vagyontermelés piacosítása 

Kopátsy Sándor történész-közgazdász, korunk meghatározó gondolkodója 96 éves. Szelleme most is fiatalosan ragyog, ír, publikál, vitázik. A Piac & Profit alapítója, szerkesztő bizottsági tagja három születésnapi kívánságát, legfrissebb írásait juttatta el hozzánk. Változtatás nélkül megosztjuk olvasóinkkal mind a hármat a következő napokban, hónapokban. Tanuljunk tőle!

Hat évet öregedett a magyar társadalom 

A miniszterelnök évértékelő beszédének hangsúlyos eleme volt az elmúlt évek javuló demográfiai trendje. Az értékelés szerint a termékenységi mutató jelentősen nőtt az elmúlt években. Ez pedig, ahogy elmondta: a családtámogatási rendszernek köszönhető. 

Nagy nyalóka nap Nagy-Britanniában 

Hatvanöt évvel ezelőtt minden brit legszebb álma teljesült: Winston Churchill kormányfő aláírásával kikerültek az édességek a jegyre kapható élelmiszerek közül. Egy évtizedig vártak erre a napra az angol fogyasztók.

Ilyen irányba megy a világ 2018-ban 

Az Ericsson ConsumerLab a technológiai újítások korai befogadói körében végzett közvélemény-kutatást, amely alapján idén hetedik alkalommal adta közre a várható fogyasztói trendekről szóló, éves jelentését „A 10 legfontosabb fogyasztói trend 2018-ban” címmel.

Dupla fizuért hagynák el a mamahotelt a fiatalok 

A fiatalok több mint fele még a szülők vagy a család tulajdonában lévő ingatlanban lakik, 23 százalékuk pedig lakást bérel. A 19-29 évesek legnagyobb része arra számít, hogy 26-30 évesen lesz majd saját lakása. Hosszabb távon pedig a kertes házak a legvonzóbbak, míg a lakóparkok nem örvendenek túl nagy népszerűségnek, a fiatalok mindössze 8 százaléka élne itt szívesen a következő 10 évben – derült ki a K&H adataiból.

Mindennél jobban féltjük a pénzünket 

Mitől félünk a legjobban? Aggódunk a testi épségünkért, a szeretteinkért, a vagyontárgyainkért, de úgy tűnik, a pénzünket még az egészségünknél is jobban féltjük. A Generali kutatása lerántja a leplet a leggyakoribb félelmeinkről, és az is kiderül, hogy a nők vagy a férfiak aggódnak-e többet.

Az unatkozás szükségképpen vandalizmushoz vezet 

Túl késő megváltoztatni a világot, hacsak nem tudunk többet fogyasztani a szeretetből. Így boldogabbak lehetnénk és csökkenne az ökológiai lábnyomunk, ezáltal fenntarthatóbbá válna a világ - mondta Kerekes Sándor, a hetedik Fenntarthatósági Csúcson.

Egyre kevésbé érdekel minket a fenntarthatóság 

Nem túl hízelgő eredmények születtek egy friss kutatásban, a magyarokat ugyanis egyre kevésbé érdekli a fenntarthatóság. A lakosság ötödét nem érdekli a környezetvédelem, a fele pedig nem vallja magát környezettudatosnak.

Már kiröppent a mamahotelből az Y generáció 

Az Y generáció tagjainak többsége (56%) már kirepült a fészekből: a legfrissebb Cofidis Hitel Monitor kutatás eredményei szerint önálló háztartást visznek, és anyagilag már csupán harmaduk függ a szülőktől. Viszont jelentős életeseményeik (párválasztás, együttélés, házasság) rendre későbbre tolódnak, és nehezebben élik meg a felnőtté válást az előző generációkhoz képest.

Egészségügy: saját zsebből töltjük be az űrt 

Az összes hazai egészségügyi ráfordításon belül fokozatosan csökken a közfinanszírozás súlya, és belép helyére a magánköltés. Ezzel párhuzamosan bővül a magán-egészségügyi szolgáltatást nyújtók száma és a számlásan kínált szolgáltatások köre. Egészségügyi reform nélkül azonban a fejlődés lassú.

Dobbantana a diákok fele 

A magyar diákok – nappali tagozatos felsőoktatásban tanuló hallgatók – 45 százaléka tervez külföldi munkavállalást, a budapesti diákok között pedig 60 százalék az arányuk. Az aktív keresők mindössze 29 százaléka érzi úgy, hogy megbecsülik a munkahelyén.

A magyaroknál marad a mélabú 

Megjelent az ENSZ éves Világboldogság Jelentése, melyben rendre a sereghajtók között szerepel hagyományosan depresszív, mélabús népünk. Ismét a dánok a legboldogabbak, akárcsak két év, bár tavaly Svájc ütötte ki őket az első helyről. A japánoknál a fukusimai katasztrófa után is nőtt a boldogság.

A fiúk vállalkoznának, a lányok nonprofitban utaznak 

A lányok körében népszerűek az orvostudományi és művészeti képzések, szívesebben dolgoznának a nonprofit szférában, és fontos feltétel számukra a jó munkahelyi környezet. A fiúk az informatikai és műszaki szektorok iránt érdeklődnek, 60 százalékuk pedig szívesen indítana saját vállalkozást az iskolai évek után.

Tudja mi az a binge-watch? Pedig csinálja... 

A binge-watch-ot választotta a 2015-ös év szavának a Collins English Dictionary. A szót arra a cselekvésre használják, amikor valaki egy tévésorozat több részét tekinti meg gyors egymásutánban.

Minden újév három napig tart… 

Legalábbis a japánoknál. Míg nálunk a karácsonyi időszak hagyományokban és ünnepi hangulatban is megelőzi a Szilvesztert, addig Japánban épp fordítva van: az új év kezdete, valamint a régi lezárása a nagy dobás.

Ünnepeken viselik a matyót 

Hagyományőrzők gondoskodnak arról, hogy a népművészet ne vesszen ki. Az egyik leghíresebb hímzés Matyóföldön alakult ki. A színes rózsamotívumokról könnyen felismerhető ruhákat ma már csak évi néhány alkalommal, a nagyobb nemzeti ünnepeken és a templomi körmeneteken veszik föl. A mezőkövesdi népművészeti boltban is inkább a turisták vásárolnak.

Zsúfoltan és drágán lakik a magyar 

A magyarok átlagban jövedelmük 11,4 %-át költik lakhatásra, hazánk lakosságának 44,6 %-a él zsúfolt lakásban és jelentős részük elégedetlen a körülményeivel – olvasható ki a többi között az Eurostat friss kutatásából.

Nyugdíj? Magad uram, ha szolgád nincsen! 

Ahelyett, hogy a nyugdíjrendszerünk fenntarthatóságán elmélkednénk, hasznosabb, ha azon gondolkodunk, miből fogunk megélni öregkorunkban. A kérdés mindenkit érint: cégvezetőt, cégtulajdonost és munkavállalót egyaránt.

Nyugdíjasként fityiszt mutatnánk a hintaszéknek 

A magyarok nem a jól megérdemelt, gondtalan pihenés időszakaként tekintenek nyugdíjas éveikre: sok unokát, aktív életet szeretnének. Az emberek 27 százaléka gondolja úgy, hogy majdani unokái közül biztosan lesz olyan, aki külföldön fog élni. Tizedük az ejtőernyős ugrást is szeretné kipróbálni.

Főállás lett a rajongás 

A Comedy Central nemzetközi felméréséből kiderül, hogy gyökeresen megváltozott a rajongás fogalma: az online generáció sokkal több mindenért akar lelkesedni mint az idősebbek, és rajongása tárgyáról is jóval többet szeretne tudni.

Klímaváltozás? Az ausztrálok szerint kamu 

Az ausztrálok 17 százaléka nem hisz a klímaváltozásban, a norvégok 15, az új-zélandiak 13 és az amerikaiak 12 százaléka nem ért egyet azzal, hogy globális felmelegedés megy végbe a Földön - derült ki egy nagyszabású nemzetközi kutatásból.

Éppen a legszegényebbek rezsije nő 

Idén március 1-jével megszűnt a normatív lakásfenntartási támogatás és az adósságkezelési szolgáltatás. Tavasz óta már az önkormányzatok saját döntési hatáskörébe tartozik, hogy „települési támogatás” keretében nyújtanak-e egyáltalán támogatást az adóságokkal és lakhatási problémákkal küzdő háztartásoknak, és ha igen, kiknek és milyen feltételekkel. A Habitat for Humanity Magyarország felmérte, hogyan változott a lakhatási támogatások mértéke, a segélyezettek köre, és milyen hatással lehet ez a rászorulók lakhatási helyzetére.

Kevesebb nyugdíjból, tovább élnek a nők 

Az átlagos magyar nő tovább él a férfi társainál, de egészségi állapota rosszabb az európai átlagnál, nyugdíjat is kevesebbet kap, más OECD államokban élőkhöz képest pedig a legkevésbé elégedett az életével.

Öt megdöbbentő tény a karácsonyfáról 

Itt az év legszebb és egyben legfontosabb ünnepe, a karácsony. Ebben az időszakban minden családnak megvannak a saját hagyományai, egyvalami azonban a legtöbb esetben azonos: Szentestére egy tündöklő karácsonyfa ékesíti majd az otthonokat.

A japánok is karácsonyoznak: de még hogy! 

Gyakori tévhit, hogy Japánban nincsen karácsony. Valójában a karácsonyt a keleti szigetország lakói is megünneplik, ám számunkra igen szokatlan módon. Lássuk az öt legfurcsább dolgot, amivel a felkelő nap országában találkozhatunk az ünnep idején.

Egyre több a szupergazdag és egyre gazdagabb 

Csaknem kétszer akkora a vagyonuk, mint az USA éves GDP-je, és ez a vagyon egyre nő. Ráadásul egyre többen is vannak, ők a szupergazdagok, akiket még a válság is csak gazdagabbá tett.

Ijesztően tudatlan a magyar lakosság 

Habár büszkék vagyunk Nobel-díjasainkra, és gyakran ugratjuk más nemzetek szülötteit tájékozatlanságuk miatt, azért nekünk is lenne mit bepótolnunk általános műveltség terén! Nem ismerjük saját országunkat sem – derül ki egy friss felmérésből.

Sokan még mindig befőttesüvegben tartják a megtakarításaikat 

Bár az OECD egy 2012-es tanulmánya szerint a magyarok átlagon felüli pénzügyi alapismeretekkel rendelkeznek, a tudatosság és a megtakarítások tekintetében jelentős lemaradást mutatnak a többi vizsgált országhoz képest, az átlagos 60 százalékkal szemben 27 százalék az aktív megtakarítók aránya.

Valamit kezdenünk kell a nyugdíjrendszerrel 

Magyarországnak, Lengyelországnak, Szlovákiának és a Cseh Köztársaságnak a nyugdíjrendszerük hosszú távú fenntarthatóságát fenyegető, növekvő kockázatokkal kell szembenéznie, mivel a második pillér kiesése növeli a szegénységi küszöb alá jutás kockázatát.

Fehér kocsi, L-es rendszámmal? Menekülj! 

2013-ban a fehér színű autók szenvedték el a legtöbb balesetet, a rendszámokat figyelembe véve pedig az „L” betűvel kezdődőek kerültek a legtöbbször bajba. A férfi és a női vezetők között viszonylag kiegyenlített eredmény született, ugyanakkor a bak horoszkóppal rendelkezők messze megelőzték a többi 11 csillagjegy szülötteit ezen a listán. A keresztnevek vonatkozásában a Lászlók és a Katalinok jártak „az élen”.

Nincs kedve dolgozni menni? Pedig már túl vagyunk az év legrosszabb napján 

Egy brit felmérés szerint idén január 6-a volt az év leglehangolóbb napja. Nemcsak az első munkanap volt, de többen is válnak ilyenkor. Szóval a legrosszabbon már túl vagyunk.

Húszas évei végére érik pénzügyileg felnőtté a magyar 

A mai fiatalok többnyire 18 és 23 éves koruk között kerülnek a pénzintézetekkel szorosabb kapcsolatba. A pénzügyi ismeretek megszerzése is egészen erre az életkorra tolódik ki, a középiskolás korosztály az átlagnál sokkal tájékozatlanabbnak érzi magát.

Csak az dolgozzon, aki akar? 

Az emberiség most már megengedheti magának, hogy csak azok dolgozzanak, akik akarnak? Ez a gyakorlatban azáltal válik lehetővé, hogy alanyi jogon mindenki: gyerek és felnőtt – munkavégzéstől függetlenül – annyi pénzt kapna, amennyiből szerényen, de tisztességesen megélhet. A munka ily módon egy – a legtöbb ember számára lelkileg nélkülözhetetlen – kedvteléssé válik, viszont megszűnik alapvető bevételi forrássá lenni.

Már érik a bor, de még a murciban ülünk 

Valamiféle átmeneti állapotban vagyunk most a felelősség felé a Fenntarthatósági Csúcs egyik dialógusa szerint. Már elindult a változás, de egyelőre még nem „érett meg a bor”. Annyi viszont már látszik, hogy az alapvető értékekben és irányokban a látszólag legkülönbözőbb ideológiák között is van közös pont, csak kommunikáció kérdése, hogy ezekre építhessünk.

Média a társadalomért 

A Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) immár tizenkettedik alkalommal hirdeti meg pályázatát, melynek célja: elismerni a társadalmi összefogás és felelősségvállalás példaértékű bemutatását.

Élet pénz nélkül 

Az ingyenélés (freeganism) hívei hátat fordítanak a pénz világának - ám éppen az általuk kritikusan szemlélt fogyasztói társadalom szemetéből szerzik a napi betevőt. Nem "csövesek", ám a kukázás fontos részét képezi életformájuknak, az önfenntartásnak.

Szellemvárosban is Kína az első 

Építésekor Észak-Kína Dubajának is nevezték. A térség fürdik a gazdagságban, közel van az értékes természeti erőforrásokhoz, mégis évek óta szinte lakatlan. Nem gazdasági okokból, nem is a szennyezettség miatt. Egyszerűen nem tudják meggyőzni az embereket arról, hogy oda költözzenek.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Ezzel spórolhat online filmes előfizetésein

Ezzel spórolhat online filmes előfizetésein 

A Pénzcentrum megmutatta, hogy miként takaríthatjuk meg streaming-előfizetéseink költségeinek jelentős részét.
Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után?

Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után? 

Szép hozamokat adott 2023 a kötvényalapok befektetőinek, ritka, hogy ilyen nagy áremelkedést lehet látni. De a jelenlegi állampapírhozamok sem éppen alacsonyak.

Pénzszerzés

A kiberbűnözők mostanában rákaptak a sportra

A kiberbűnözők mostanában rákaptak a sportra 

A népszerű sporteseményekben a kiberbűnözők is lehetőséget látnak.

Adózás

Sneakerárusok buktak a NAV-nál

Sneakerárusok buktak a NAV-nál  

Limitált gyártású cipők kereskedőinél indult revízió.

Jogi kisokos

Nem lehet elutasítani az örökbefogadást csak azért, mert a kérelmező meleg

Nem lehet elutasítani az örökbefogadást csak azért, mert a kérelmező meleg 

A gyámhatóság nem jogalkotó: hipotetikus jövőbeni kockázatokra hivatkozva nem utasítható el a melegek örökbefogadásra való alkalmassága.

Klímablog

Van valami, amiben Magyarország a világon a harmadik helyen áll

Van valami, amiben Magyarország a világon a harmadik helyen áll 

Idén februárban a saját célra termelő erőművekkel együtt 6000 megawatt fölé nőtt az összes napelemes beépített teljesítmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo