hirdetés

Már érik a bor, de még a murciban ülünk

Valamiféle átmeneti állapotban vagyunk most a felelősség felé a Fenntarthatósági Csúcs egyik dialógusa szerint. Már elindult a változás, de egyelőre még nem „érett meg a bor”. Annyi viszont már látszik, hogy az alapvető értékekben és irányokban a látszólag legkülönbözőbb ideológiák között is van közös pont, csak kommunikáció kérdése, hogy ezekre építhessünk.
hirdetés

Fotó: Fényes Gábor

A piacot nem elvetni kéne, hanem egy kicsit visszavenni belőle – mondta Tóth Gergely a KÖVET Egyesület főtitkára előadásában. Ugyanakkor, hogy tegyünk valamit a fenntarthatóságért, ahhoz általában az észre próbálunk hatni, de tapasztalatai szerint jobban működik, ha a szívre hatunk.

Az egyetlen legitim misszió a közgazdaságtanban a szegénység eltüntetése. Ha nem találjuk meg ennek a módját, akkor ennek a gazdasági világnak vége lesz, amitől az egész világnak vége lesz. A multik számára is ez az egyetlen lehetőség, hogy ezeknek az embereknek adjanak valamit. Ezzel megtagadtuk a fizetőképes kereslet alaptételét. Ez furán hangzik, de ha csak rájuk koncentrálunk, be kell látni, hogy „vége a sztorinak”.  Másodsorban nagyon fontos, hogy visszaszerezzük a hitet az emberekben és ismét a bizalomra építsük a gazdasági rendszert. Az emberi jogok fejlődése sok száz éves történet, ma már alapvetés. De hol kezdtünk el nem hinni az emberben? Mióta látjuk költséghelyként és nem jövendő tőkeként a gyermeket? A bizalmatlanság tranzakciós költségei hatalmasak, a kapitalizmus alapvetően bizalomra épül – ld. hitelpiac – ezért elengedhetetlen lenne, hogy visszatérjünk ehhez az alaphoz – mondta Tóth.

A Fenntarthatósági Csúcson elhangzott többi előadást itt olvashatja!

Ugyanakkor, tette hozzá, nem szabad elfelejtkezni a versenyről. Ennek azonban van egészséges és káros szintje. Ma gyakorlatilag nincsenek nyertesek, mindenki boldogtalan. Pedig sok tapasztalat bizonyítja, hogy nem érdemes túlnyerni magunkat és lenyomni a vesztest, mert hosszú távon mind rosszul járunk. Ezt a háborúkban valamennyire megtanultuk, de a piacon egyelőre nem. Mindenki első akar lenni a piacon és nem zavarja, hány másikon gázol át. Ennek meg kéne változnia. Tudjuk a korlátainkat – a pénz egy darabig boldogít Magyarországon  65.000 ft/fő nettó jövedelemig egy kutatás szerint. E fölött csökkenti a boldogságot.  Olyan rendet kéne építeni, ami az ingyenességre, a testvériségre és a nagylelkűségre épít. Fontos lenne a személyességen alapuló reciprocitás – egészen más lenne így a világ – tette hozzá Tóth Gergely.

Átmenetben vagyunk

Valóban nem az ész, hanem a szív oldaláról lehet elköteleződni ez iránt a téma iránt – csatlakozott a felvezető előadás gondolatához a következő dialógusban Demcsák Mária, a Piac&Profit alapító főszerkesztője.  – László Ervin volt rám nagy hatással, akkor szembesültem vele, hogy máshogy is lehet gondolkodni. Úgy éreztem, hogy nekem szól a gondolat, hogy korábban is ezt éreztem, amit kimondott: hogy felelősnek kell lenni magadért, a cselekedeteidért, a környezetedért.

Mára szerencsére a kompetitivitás helyett a kooperativitás lett a divatosabb szó, ebben hiszek én is – kapcsolódott be Baritz Laura nővér a beszélgetésbe. Ahogy abban is hiszek, az előttem szólókhoz hasonlóan, hogy az ember alapvetően jó. Az látom, hogy összeérnek és sűrűsödnek a dolgok amelyek az emberiséget előre viszik. A reciprocitás, ingyenesség, emberségesség fogalmai talán gyakrabban elhangzanak – fogalmazott optimista szemlélettel a nővér. Azonban azért,hogy ezek tényleg összeérjenek, még sok tennivaló van hátra, nem dőlhetünk hátra – tette hozzá Berendi Carmel Budapest Klub képviseletében.  Ráadásul nehéz látni, hogy merre vezet az út – Rúzsa Ágota, a SOL intézet igazgatója szerint. Egyszerűbb volt régen a világ, jobban lehetett tudni, hogy az embernek mi a dolga. Ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni, sokszor szükség van az intuícióra ebben a nehezen átlátható, bonyolult világban. Tóth Gergely szerint mielőtt Caesar átlépte a Rubicon folyót, sokáig gondolkodott. Miután viszont megtette, nem habozott. A folyamatos növekedésnek vége – ez volt a Rubicon most. Ha ezt elfogadnánk, akkor új, határozott léptekkel mehetnénk előre. A mostani állapot olyan mint a murci – már nem finom tiszta szőlőlé, de nem is a bor. A kettő között vagyunk. Ahhoz, hogy megérjen, egyezségre kell jutnunk, hogy hogy is legyen ezután. Ezért fontos az új értékrend, paradigma, elmélet közös megalkotása.

Együtt, de külön

Brezovits László, a Környezettudományi Intézet Alapítvány igazgatója szerint a környezet és az ember nem elválasztható, nem két külön dolog, hanem egy rendszer. A környezetvédelem mesterséges kifogás, hiszen saját magunktól akarjuk védeni. Ha eleve a rendszerbe illeszkedve élnénk, nem kellene senkitől semmit védeni – mondta. Ugyanakkor optimistának nevezte magát, mivel úgy gondolja, nem vagyunk zsákutcában. Az emberiség fejlődése a szellemi fejlődés irányába mutat, ami pedig lehet korlátlan. Napi egy marék rizsen is végtelen szellemi magasságokba lehet emelkedni. Itt van a jövő, hogy az anyagi, mennyiségi növekedésről át kell térni a szellemi fejlődésre – ezt a bioszféra is bírná. Némiképp másképp látja ezt Baritz Laura nővér, aki szerint az ember szerves, de különálló része a természetnek. Része, de ugyanakkor kiemelkedik és felelős a természetért – a katolikus teológia szerint: műveld és őrizd, szolgált úgy, ahogy Isten az embereket szolgálja. A szubszidiaritás elve is hasonló, ami megenged hierarchiát, de csak olyat, amely az alatta lévőket szolgálja. Így van a természet és az ember szerepe is. Aquinói Szent Tamásnál megjelenik a természetes erkölcs fogalma – amit sokan meghaladottnak gondolnak, de lám, most Brezovits Lászlónál is megjelenik. A keresztény értékek is visszajönnek, dialógus kérdése, hogy egyesítsük ezeket – tette hozzá Baritz Laura nővér. Mindennek alapján örömmel láthatjuk, hogy régebben nagyon különböző, akár ellentétben lévő területek is most bizonyos pontokon kezdnek összeérni, találkozni ezeken a fontos pontokon – hangsúlyozta Rúzsa Ágota.

Brezovits László akkor működik a társadalom, ha az alapvető törvények egyeznek. Ha nem nyomjuk el, a természeti törvények mindenkibe bele vannak írva és szabályozzák a működést. Növeli a harmóniát, amit teszek? Szolgálja-e a többieket is? – ezt kéne mindenkinek minden cselekedetére végiggondolni.  Szerencsére azért van haladás, mondta Berendi Carmel. Ezt az is mutatja, hogy a Budapest Klub 1996-ban kiadott Manifesztója, amelynek alapja a sokszínűség elismerése és a felelősség felvállalása volt, mára szerencsére elavulttá vált, mára mindenki számára alapvető. A következő, 2013-as nyilatkozat már a rendeltetésünk felismerésére koncentrál.

A változás általánossá tételében alapvető üzleti szektor szerepvállalása – hangsúlyozta Demcsák Mária. Nagyon sok múlik azon, hogy a társadalmi hasznosság eleme be van-e építve a működésükbe. Egyenlően fontosnak kell lennie, hogy körülöttünk lévők jólléte iránt is felelősek legyünk. Mára egyre több cég már tudja, hogy nem az a fő dolga, hogy minél több pénzt termeljen, érzi felelősségét a világban. Amikor tárgyalunk, akkor is már azt nézzük, hogy mit tudunk segíteni egymásnak. Ez a gondolkodásmód szerencsére egyre szélesebb körben terjed el, egyre többen válnak tudatosan felelőssé.

hirdetés

Véleményvezér

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.
Sorozatos meglepetések a boltokban

Sorozatos meglepetések a boltokban

A boltok többségében áttértek a napi árazásra, szinte kiszámíthatatlan milyen meglepetések érhetik a vásárlókat.
A jövő üzlete a nővérimport

A jövő üzlete a nővérimport

Az életkor folyamatos emelkedése egyre nagyobb terheket ró az egészségügyre a világon mindenütt.
Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo