Fenntarthatósági csúcs cikkek


Kihíztuk a Földet

Kihíztuk a Földet 

A globális népességnövekedés megállíthatatlan, csak az ökológiai erőforrások gondosabb ápolása és hatékonyabb felhasználása biztosíthatja az emberi életet – vélekedtek előadók a Piac & Profit által rendezett Magyar Fenntarthatósági Csúcson. Vajon képesek vagyunk megfelelni és korszerű válaszokat adni a kihívásoknak?
Mennyi megújulót bír el a magyar áramhálózat? Titok

Mennyi megújulót bír el a magyar áramhálózat? Titok 

A szolgáltatók szinte ipari titokként kezelik az idevonatkozó adatokat, így nem lehet kiszámítani, mit bír el a magyar hálózat. Az sem segít, hogy 2017-ben tizenötször változott az energiatörvény, idén csak nyolc alkalommal. A témában adtak elő szakemberek a Piac & Profit Magyar Fenntarthatósági Csúcs – 2018 című rendezvényén.
Válaszúton vagyunk, de a kezünkben van, hogy milyen világot teremtünk

Válaszúton vagyunk, de a kezünkben van, hogy milyen világot teremtünk 

Úgy már nem élhetünk, fogyaszhatunk, termelhetünk és szennyezhetünk tovább, ahogy eddig tettük. A bioszféra egy új egyensúlyra fog beállni, de a kérdés az, hogy ez az emberi létnek kedvező lesz-e? Új módon kell viszonyulnunk nemcsak a természeti környezethez, de egymáshoz is, annak átérézésével, hogy egy nagyobb egész részei vagyunk. A kulcsszó az empátia és az együttműködés, mert a természeti rendszerek is az együttműködés alapelvén működnek, hangsúlyozta László Ervin világhírű tudományfilozófus-író, a Budapest Klub alapítója a Piac & Profit által kilencedik alkalommal megrendezett Magyar Fenntarthatósági Csúcson.
Hetesi Zsolt: "Hamarabb összeomolhat az emberi civilizáció, mint gondolnánk"

Hetesi Zsolt: "Hamarabb összeomolhat az emberi civilizáció, mint gondolnánk" 

A legnagyobb ketyegő bomba a szibériai fagyott talajban lapuló metánkészletek. Ha ez a talaj felolvad, a klímaváltozás felgyorsulhat, mert a metán jóval nagyobb üvegházhatású gáz, mint a széndioxid, figyelmeztet Hetesi Zsolt.
Nem atom, hanem naperőmű boom van Magyarországon

Nem atom, hanem naperőmű boom van Magyarországon 

A tavalyi KÁT-dömpingnek köszönhetően a következő néhány évben megsokszorozódhat a magyarországi naperőművek száma. A kiemelkedő megtérülést ígérő naperőmű-beruházások azonban számos sajátos jogi, műszaki és pénzügyi kockázatot hordoznak magukban, amelyek kezelésére sok esetben nélkülözhetetlen a külső szakértők bevonása.
A jövőnk a tét

A jövőnk a tét 

Nyolcadik alkalommal hívta össze a felelősen gondolkodókat a Piac & Profit. Idén a „Magyar Fenntarthatósági Csúcs” konferencia fókuszában az esélyegyenlőtlenség globális és magyarországi problémája áll. Az emberiség jelentős részének esélye sincs a mindennapi betevő falathoz, szomjának oltásához, fedélhez a feje fölé. Mélyszegénység, nélkülözés, erőszak és háború. – ez jut nekik. S itthon mi a helyzet? Javultak a leszakadók esélyei?
Luxemburg-békedíjat kapott László Ervin

Luxemburg-békedíjat kapott László Ervin 

Luxemburg-békedíjat kapott László Ervin professzor, a magyar származású, nemzetközi hírű gondolkodó, a Budapest Klub megalapításáért és a szervezettel véghezvitt humanitárius tevékenységéért. László Ervint ugyanezen tevékenységért már két alkalommal jelölték Nobel-békedíjra is.
Őrült évünk volt, újratervezésre van szükség

Őrült évünk volt, újratervezésre van szükség 

Az ember felülemelkedett mindenki máson, kivette magát a rendszerből, és irányítani próbálja azt. Vissza kell térnünk ahhoz a szemlélethez, hogy mi is a rendszer részei vagyunk – mondta László Ervin professzor a Budapest Klub jubileumi ülésén.
Több szerepben, egy erkölccsel

Több szerepben, egy erkölccsel 

Mindannyian több szerepben "játszunk" a világban, polgárok, fogyasztók, szülők, kollégák, cégvezetők vagyunk, és képtelenség, hogy ezeket a funkciókat teljesen eltérő erkölcsi normákkal töltsük be. Felelősségteljesnek kell lennünk minden szerepünkben – hangzott el a hetedik Fenntarthatósági Csúcs konferencia üzleti szektor felelősségéről szóló paneljében.
A zöld gazdaságnak is igazságosnak kell lennie

A zöld gazdaságnak is igazságosnak kell lennie 

Totálisan kihasználjuk a környezetünket ráadásul elsősorban azokat az erőforrásokat fogyasztjuk, amelyek nem, vagy csak részlegesen és lassan képesek megújulásra. Az elmúlt évtizedekben azonban megindult egy lassú szemléletváltozás, amely most már az emberek egy jelentős részét is elérte – vélték szakértők a hetedik Fenntarthatósági Csúcson.

Az energiatermelésben is eljött a rendszerváltás ideje 

Két út áll előttünk: vagy a végletekig kifacsarjuk Földünk erőforrásait, vagy pedig a megújuló energiaforrások használatára váltunk. Ezt azonban a politikai szereplőknek is fel kell ismernie. Az energetikában igazi rendszerváltásra van szükség – mondták el szakértők a hetedik Fenntarthatósági Csúcson.

László Ervin: "Nem megoldás, ha falakat építünk" 

A világhírű tudományfilozófus valószínűbbnek tartja, hogy az üzleti világ orvosolja a világ bajait, mint a nagypolitika, mely egyre inkább a megosztó, kirekesztő retorikára játszik. A Piac és Profit 2016-os Fenntarthatósági Csúcsán tartott beszédében a felelősségteljes magatartás filozófiáját vázolta fel a holisztikus gondolkodás és a rendszerelmélet felől közelítve.

Az unatkozás szükségképpen vandalizmushoz vezet 

Túl késő megváltoztatni a világot, hacsak nem tudunk többet fogyasztani a szeretetből. Így boldogabbak lehetnénk és csökkenne az ökológiai lábnyomunk, ezáltal fenntarthatóbbá válna a világ - mondta Kerekes Sándor, a hetedik Fenntarthatósági Csúcson.

Ha a döntéseket ugyanúgy hozzuk, nem változik semmi 

Csak az a vég! - Csak azt tudnám feledni! – panaszolja Ádám az Úrnak Madách Imre: Az ember tragédiájának végén. Ezzel a gondolattal is indíthatta volna előadását Farkas István, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács társelnöke, az MTVSZ ügyvezető elnöke, aki arról beszélt a Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2016 konferencián, hogy vajon van-e értelme az egyéni akcióknak a globális elszennyeződés katasztrofális helyzetében?

A 11. korong – avagy a fenntarthatatlanság okai 

Soha ne oldd meg az okokat, csak az okozatokat „kezeld”! A politikai gondolat Abraham Lincolntól, az Egyesült Államok 16., és egyben első republikánus elnökétől származik. Mint hozzátette, ha megoldod a problémát, a végén feleslegessé válsz! Ez lehetne akár a fenntarthatatlanság receptjének mottója is – mondta előadásában Gyulai Iván ökológus a Magyar Fenntarthatósági Csúcson.

Feldmár András: „Ha a szeretet vírus nem lesz járványszerű, kihalunk” 

A világ legnagyobb problémája a hanyagság, vagyis az, hogy nem arra figyelünk, ami fontos. Feldmár András, a Feldmár Intézet alapítója, pszichoterapeuta szerint az engedelmesség jelentheti fajunk végét.

Mi húzzuk a rövidebbet, ha tovább pusztítjuk a természetet 

Ha tovább folytatjuk a természet kizsákmányolását mi húzzuk a rövidebbet. Az erdőirtások és a környezetkárosító mezőgazdasági művelés miatt lepusztul a termőtalaj, pedig a fenntartható technikákkal és az erdők védelmével megmenthetnénk a termőföldjeinket – mondta Hetesi Zsolt fizikus a Piac&Profit által szervezett hetedik Fenntarthatósági Csúcson.

Minél hamarabb fékeznünk kell 

Még mindig sokan vannak, akik kételkednek a klímaváltozás tényében, holott az adatokkal nem lehet vitatkozni, és már nem a cuki jegesmedvék megmentéséről van szó, hanem húsbavágó problémákat okoz a globális felmelegedés – hangzott el a Fenntarthatósági Csúcs 2016 konferencián.

A menekülthullámnak is a klímaváltozás az oka 

A megváltozott környezeti hatások világosan láthatóak okként a Szíriai események mögött is - mondta a hetedik alkalommal megrendezett Magyar Fenntarthatósági Csúcson tartott előadásában Juhász Árpád geológus, a konferencia egyik fővédnöke.

Az emberi és társadalmi értékek válsága állt a Fenntarthatósági Csúcs fókuszában 

Hetedik alkalommal rendezte meg a Piac & Profit a Magyar Fenntarthatósági Csúcs konferenciát. Idén a fókuszban az emberi és társadalmi értékek válsága állt. Az elhangzottak részletes összefoglalóját itt olvashatja!

Feldmár András: gyakorolni kell a szeretetet 

Napjainkban az erőszak, az agresszivitás, a populizmus, a gyűlöletkeltés egyszerre erősödött fel a tolerancia, az együttműködés, az egyéni autonómia és a társas együttélés igényével. Hogyan hat ránk a rettegés? Kiért vagyunk felelősek? Feldmár Andrással beszélgettünk, aki következő előadását november 16-án a Fenntarthatósági Csúcson tartja.

Adótörvények: itt a második kör 

Novemberben második körben is jelentős változásokat fogadott el a parlament az adótörvényekben, kezdett körvonalazódni, mire számíthatunk 2016-ban. Hatályba lépett a közbeszerzési törvény, és döntöttek az adminisztrációcsökkentésről is. Kiderült, lesz pótlás az NHP helyett. A hónap végén már Párizsra figyelt a világ.

Alulról indulva lehet megoldani a problémákat 

Nem tudjuk kívül tartani a világunkon a globális problémákat, ezekkel saját szintünkön kell kezdenünk valamit. A Fenntarthatósági Csúcs kerekasztal beszélgetésén elefántcsontparti, magyar, üzleti és emberi, civil megközelítések, jó gyakorlatok hangzottak el.

Halódó vidék és fiktív tőke a vidékfejlesztésben 

A "szelíd térségfejlesztés" alapelveiről, a környezetbarát tisztítási technológiákról és a gazdaság entrópiájáról esett szó a Fenntartható termelés, fogyasztás és fejlesztés nevű szekcióban.

Az új célokkal fenntartható lesz a fejlődés? 

Az ENSZ tagállamai ez év szeptemberében új együttműködési programot fogadtak el, amely magában foglalja a következő másfél évtizedben elérendő fenntartható fejlődési célokat. A célkitűzések dicsérendőek, de még sokat kell tennünk azért, hogy el is érjük ezeket – hangoztatták szakértők a Piac&Profit által hatodik alkalommal rendezett Fenntarthatósági Csúcs keretében tartott kerekasztal-beszélgetésen.

Veszélyben a párizsi klímacsúcs céljai a terrorizmus miatt 

"Megérteni annyi, mint megbocsátani", választotta az ismert francia mondást mondanivalója mottójául László Ervin, aki szerint a terroristák szintjére alacsonyodik le az a politikai vezető, aki háborút hirdet a párizsi mészárlás válaszaként. A professzor szerint veszélyes polarizálni, jókra és rosszakra osztani a világot. Ehelyett a terrorizmus mögötti okokat, világproblémákat kell megérteni és orvosolni.

Az agrárium és a környezetvédelem nagy találkozása 

A Nemzeti Vidékstratégia célja, hogy megállítsák az agrárium és a vidék hanyatlását, javítsák az ottani életminőséget, és megteremtsék a minőségi mezőgazdasági termelés feltételeit – mondta Szabó Teréz Krisztina, az FM Környezetfejlesztési Főosztályának osztályvezetője. A legfontosabb feladat a talaj minőségének megőrzése, de fontos az ökogazdaságokra koncentrálni is.

Diagnózis nélkül nem lesz megoldás a menekült problémára 

Ez a menekültek évszázada lesz, az ezzel kapcsolatos kihívások megoldására viszont esélyünk sincs, ha nem születik először is egy, a tünetek mögött álló okokra vonatkozó pontos diagnózis. Ahhoz, hogy valódi integrációról beszélhessünk, nem csak a bevándorlóknak, hanem a befogadó társadalmaknak is változnia kell. Hogy erre képesek legyünk, a „non-business” innovációkra kéne koncentrálni – mondta Dinya László a Magyar Fenntarthatósági Csúcson tartott előadásában.

A trend is negatív, de van annál rosszabb is  

Nem a trendszerű éghajlatváltozás, hanem a kiugró szélsőségek okoznak majd rövidtávon gondot – mondta Dr. Mika János meteorológus, egyetemi tanár, az MTA doktora a Magyar Fenntarthatósági Csúcson tartott előadásában.

A tudás erkölcs nélkül semmit sem ér 

Az első és legfontosabb lépés az lenne, hogy az erkölcs szerepét állítsuk vissza – mondta dr. Farkas István, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács társelnöke, az MTVSZ ügyvezető elnöke, aki két civilszervezet véleményét tolmácsolta az ENSZ fejlesztési céljaival kapcsolatosan a konferencián. A szakember hangsúlyozta: szerintük problémás a célrendszer, amelyből hiányzik a rendszerszemlélet. Nem lehet egyszerre felszámolni a természeti károkat, a szegénységet és növelni a gazdaságot.

Ürge-Vorsatz Diana: a világtörténelem egyik legnagyobb sikerét könyvelhetjük el 

Az ENSZ által deklarált Millenniumi Fejlesztési Célok hangzatosnak és irreálisan nagy horderejűnek tűnnek, mégis az emberi történelem egyik legnagyratörőbb, az alapvető szegénységet felszámoló programként értékelte Ürge-Vorsatz Diána. A szakember nem derűlátó a felmelegedés 2100-ig történő megfékezését illetően.

Nézzünk szembe vele, mi vár ránk 

Hol járunk mi, magyarok a fenntartható fejlődés felé tartó úton? Mit tehetnek az államok és a civilek a klímaváltozás hatásainak kivédése érdekében? Mitől lesz fenntarthatóbb a mezőgazdaság? És hogyan függ össze mindezzel a migráció problémája? Minderről szó esett a Fenntarthatósági Csúcs Konferencián, melynek részletes beszámolóját olvashatják.

Emissziócsökkentés: egyszerűen kevés lesz 

A 2020 előtti kibocsátás-csökkentés jelentőségére hívta fel a figyelmet az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) legfrissebb jelentése. Nőttek ugyan a nemzetek által vállalt kibocsátás-csökkentési célszámok, de még mindig csak félúton járunk az éghajlatváltozás elkerüléséhez szükséges kibocsátás-csökkentés mértékéhez viszonyítva, ami a WWF szerint nagyon aggasztó.

Szembe kell néznünk azzal, ami ránk vár 

Egyre gyakoribb árvizekkel, aszályokkal kell szembenéznie már néhány évtized múlva az emberiségnek, Európának pedig az emiatt útra kelő több millió ember problémájával is. A Magyar Fenntarthatósági Csúcson megvitatjuk a fenntarthatóság aktuális kérdéseit számos nézőpontból. Tartson velünk!

Az államoknál is erősebbek már a cégek? 

Az egyes államoktól egyre jobban függetlenedő multi- és transznacionális üzleti konglomerátumok érdekérvényesítése már a nagyhatalmi státuszú államokénál is erősebb – véli Garaczi Imre a Pannon Egyetem docense. Az, hogy a globalizálódott és óriási tőkeerejű üzleti érdekek továbbra is a nyugati univerzalizmus köpönyegét magukra öltve képviselik-e érdekeiket, avagy stílust váltva megkezdődhet egy új nemzetközi rend alapján egy új típusú párbeszéd a nyugati és nem nyugati civilizációk között, a következő évtizedek nagy kérdése.

Jubileumi elismerés: 15. alkalommal kaptak díjat az üzleti etika zászlóvivői 

A független, üzleti szereplők által nem befolyásolható Üzleti Etikai Díj 2000 óta, immár 15. éve kiemelkedő szerepet tölt be az üzleti életben etikusan működő cégek elismerésében. Az idei megmérettetésen az eddigi ötvenöt díjazott mellett újabb 8 magyarországi bejegyzésű cég kapta meg az elismerést. A november 19-én este a Piac & Profit által rendezett ünnepélyes díjátadó gálára ez évben is a Magyar Fenntarthatósági Csúcs konferencia zárását követően került sor, nem véletlenül: ez is kiemeli az üzleti etika és a fenntartható fejlődés szoros kapcsolatát.

Nyereséges etika 

A cégvezetők még könnyen elbizonytalanodnak az etikus működés hallatán, pedig az egyáltalán nem áll ellentétben a nyereségességgel. Ugyanakkor ahhoz, hogy valós változás történjen fontos, hogy a profit ne írja felül a felelős üzleti gyakorlatot.

Egyszerű törvényekhez kell visszatérnünk 

A természet törvényeit és az alapvető emberi értékeket nem hagyhatjuk figyelmen kívül, ha megpróbáljuk, annak olyan bukdácsolás a vége, mint ami most látszik a gazdaságban - hangzott el a Fenntarthatósági Csúcs üzleti etikus magatartásról szóló kerekasztal beszélgetésén. A növekedés helyett a fejlődés szakaszába kell átlépnünk.

Csökkenthetjük a pazarlást? 

Óriási mértékben zsákmányoljuk ki Földünk erőforrásait, miközben a megtermelt javak jelentős része a szemétben landol, a hulladékot pedig akkor sem hasznosítjuk újra, ha lehetne – hívták fel a figyelmet a szakemberek az V. Fenntarthatósági Csúcson.

Az etikus működés megtérül! 

A gazdaság és az etika kooperatív szimbiózisa a túlélésünk egyetlen esélye – mondta előadásában Garaczi Imre, a Pannon Egyetem docense. A gazdaság és etika kapcsolata mindig is létezett, azt kell most megtalálnunk, hogy a modern világban mi az, ami képes működtetni és szabályozni ezt.

Juhász Árpád: felszínes korunk televíziózása 

Az ország egyetlen tévés-geológusa rámutatott, a kereskedelmi televíziók alaptermészetüktől fogva képtelenek az azt megérdemlő terjedelemben és mélységben foglalkozni korunk ökológiai kihívásaival.

"Hálásnak kell lennünk a klímaváltozásnak" 

A nemzetközi hírű tudományfilozófus parazitához és rákos daganathoz hasonlította a társadalomtól és a bioszférától önmagát önkényesen leválasztó üzleti szektort. A túlélés feltétele az újra egységben való gondolkodás és cselekvés, hangsúlyozta videóinterjújában László Ervin a Piac & Profit Fenntarthatósági Csúcsán.

3 millió munkahelyet teremthet a megújuló energia 

A megújuló energia 2008-ig 1,2 millió, 2020-ig közel 3 millió új, uniós munkahelyet teremthet. Ehhez azonban fogyasztói szemléletváltásra, körkörös hulladékgazdálkodásra van szükség. Mit jelent mindez a gyakorlatban? V. Németh Zsolt a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára beszélt minderről a a Piac&Profit által szervezett Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2014 című konferencián.

Nem a kapitalizmus a gond, hanem a globalizáció 

Nem a kapitalizmus fenntarthatatlan, hanem a globalizáció – mondta Kerekes Sándor a Fenntarthatósági Csúcson elhangzott előadásában. Az elosztás megváltozatásával tehetnénk jelentős lépéseket, de ehhez arra lenne szükség, hogy a kapitalizmus számára kezelhető üzleti eseté tegyük a fenntarthatóságot is.

Több mint négyszázmilliárd jut energetikai fejlesztésekre 

Magyarország több mint 400 milliárd forintot kaphat az energiaszektor fejlesztésére, emellett 220 milliárd forint fejlesztési forrással bővülhet a hazai költségvetés. Ilyen hatással is lehetnek a globális klímapolitikai tárgyalások a magyar gazdaságra.

Visszafordíthatatlan a felmelegedés! Vagy mégsem? 

50 százalékos azonnali kibocsátás-csökkentéssel lehetne elérni, hogy a globális felmelegedés ne érje el a 2 Celsius fokot, amit tudományos körökben az irreverzibilitás határaként emlegetnek. Ez viszont szinte lehetetlen.

Arányosan kéne vállalnunk a felelősséget 

Hiába történnek már lépések a működésünk megváltoztatására, egyik napról a másikra nem fog menni a dolog. A lényeg az lenne, hogy mindenki saját felelősségének mértékében vállaljon részt a folyamatban – mondta Faragó Tibor a Magyar Fenntarthatósági Csúcs konferencián.

Láng István: "Nem vitatkozni, cselekedni kell" 

A klímaváltozás természetes biológiai folyamat, de az nem vitatható, hogy a modern korban tapasztalt légköri felmelegedés emberi okokra vezethető vissza, szögezte le Láng István akadémikus a Fenntarthatósági Csúcs konferencián.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport

Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport 

Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő cégcsoport.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában 

Amikor a világ változik, akár kis mértékben is, valaki éppen dokumentálja azt fényképezőgéppel, mozgó- vagy állóképen.
Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.

Költségkímélés

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten  

Márciusban felbolydult a lakásbiztosítási piac, először válthattunk lakásbiztosítást évfordulótól függetlenül.

Adózás

Használtautó-kereskedő bukott a NAV-nál

Használtautó-kereskedő bukott a NAV-nál  

Elhasalt az adóellenőrzésen az a kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.  

Jogi kisokos

Új világ kezdődhet a taxisok, futárok foglalkoztatásában

Új világ kezdődhet a taxisok, futárok foglalkoztatásában 

A platform alapú munkavégzés az elmúlt években egyre jelentősebbé vált, legyen szó akár az ételkiszállítást, vagy a taxis szolgáltatást nyújtó applikációkról.

Cégblog

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában 

Amikor a világ változik, akár kis mértékben is, valaki éppen dokumentálja azt fényképezőgéppel, mozgó- vagy állóképen.

Klímablog

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben  

Míg 2022-ben nem egészen ezer, addig tavaly már több mint négyezer balkon napelemet telepítettek Bécsben.

Társadalom

Hazaárulók-e az egykori oroszbarát ukrán parlamenti képviselők?

Hazaárulók-e az egykori oroszbarát ukrán parlamenti képviselők? 

Ukrajnai háború - Az ukrán korrupcióellenes bíróság elkobozta a Zaporizzsja megye orosz ellenőrzés alatti részét vezető Jevhen Balickij vagyonát.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo