hirdetés

Ürge-Vorsatz Diana: a világtörténelem egyik legnagyobb sikerét könyvelhetjük el

Az ENSZ által deklarált Millenniumi Fejlesztési Célok hangzatosnak és irreálisan nagy horderejűnek tűnnek, mégis az emberi történelem egyik legnagyratörőbb, az alapvető szegénységet felszámoló programként értékelte Ürge-Vorsatz Diána. A szakember nem derűlátó a felmelegedés 2100-ig történő megfékezését illetően.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

 

Ürge-Vorsatz Diana - Kép: Hatlacky Balázs

Az ENSZ által deklarált Millenniumi Fejlesztési Célok hangzatosnak és irreálisan nagy horderejűnek tűnnek, mégis az emberi történelem egyik leghatékonyabb, szegénységet felszámoló programjaként értékelte Ürge-Vorsatz Diána. A szakember nem derűlátó a felmelegedés 2100-ig történő megfékezését illetően.

A Milleniumi Fejlesztési Célokat 2000 szeptemberében tűzték ki és 2001-ben fogadták el a "legmagasabb politikai szinten". A célokból és alcélokból álló program mégsem pusztán "politikai retorika", a program "intézményrendszert épített" és számos területén nagy áttörést ért el a világ, hangsúlyozta Ürge-Vorsatz Diána, az ENSZ IPCC kutatócsoportjának tagja, a Közép-Európai Egyetem (CEU) munkatársa. "A világtörténelem egyik legnagyobb sikerét könyvelhetjük el."

Jó hírek

Néhány jelentős előrelépés:

  • 1990-ben az emberiség 47%-a élt napi 1,25 dollárnál alacsonyabb jövedelmből. 2015-ben már csak 14%. Mintegy egymilliárd embert sikerült kiemelni a mélyszegénységből. (Vagyis a hétmilliárd fős emberiség jelentős hányadát.)
  • Számottevően bővült az iskolába járók köre. A Milleniumi Célok kitűzésekor az általános iskolás korúak 83%-a járt iskolába, ma 93%. Az előirányozott bővülés éppen a Sub-Szaharai régióban maradt el a tervezettől, ám itt is nagy fejlődés történt: 52%-ról 82%-ra sikerült feltornászni az iskolába járók arányát. 
  • Javultak a gyerekhalandósági adatok is, 1000 élve születésből 43 a korai halál.
  • 900 millió ágyhálót osztottak szét a fejlődő világban a fertőző szúnyogok elleni védelem jegyében, ezek elejét veszik a malária terjedésének.
  • 1,9 milliárd embernek továbbra sincs hozzáférése egészséges vezetékes ivóvízhez.
  • Továbbra is az emberiség 40%-a szenved ivóvízhiánytól.

Irreális emissziós célok?

Ma már külön Fenntarthatósági Fejlesztési Célokat (SDG) támogat az ENSZ, amelyek összetett tünetrendszereket kívánnak orvosolni, kihatva a közlekedésre, a közúti balesetekre (ezek számát a felére kellene csökkenteni 2020-ra), az alkoholizmusra, az oktatásra (ingyenes oktatást kellene elérhetővé tenni bolygónk minden gyermeke számára), a népességnövekedésre éppúgy, mint a növényi génbankok létesítésére (2020-ra a begyűjtött vetőmagokat hozzáférhetővé kellene tenni olyan országok számára, amelyeknél egyes élelmiszernövények léte veszélybe sodródott), HIV-vírus terjedésére, a biodiverzitásra. Ürge-Vorsatz fontos célnak tartja az otthon dolgozó családanyák és nagyszülők munkájának elismerését is, hogy céges munkaviszony nélkül ők is részesüljenek nyugdíjban és társadalombiztosításban.

Itt kopogtat a baj a szomszédban
A klímaváltozás nem önmagában fenyegeti az emberi civilizációt, hanem több más problémával együtt. Ezért ezekre a gondokra közös megoldást kell találnunk, méghozzá globális szinten – vélekedtek hatodik Fenntarthatósági Csúcson felszólaló szakértők.
Ürge-Vorsatz szerint az nem biztos, hogy mindenkinek jó, ha a gazdaság nő. Ahhoz, hogy ez ne így legyen szükség van arra a 17 pontból álló ENSZ együttműködési programra, amely magában foglalja a következő másfél évtizedben elérendő fenntartható fejlődési célokat. Ezek alapvetően szociális, környezeti és gazdasági problémák megoldására fókuszálnak.

- Nem lehet a legalapvetőbb emberi fejlődést sem folytatni, ha a környezetvédelmi problémákat nem tudjuk megoldani. Ha nem előzzük meg az éghajlatváltozást, a fenntartható fejlődés többi célját sem fogjuk tudni elérni - hangsúlyozta a szakember.

Az ENSZ tagállamai által szeptemberben elfogadott együttműködési program energia célkitűzésébe belevették azt a kitételt, hogy a Föld polgárainak "univerzális és kellő mennyiségű, modern energiaszolgáltatást" biztosítsanak. A "modern" és a "szolgáltatás" szó azért kulcsfontosságú, mert ha egy család energiapazarló gépekkel rendelkezik, akkor a megvásárolt energiával sokkal kevesebbet tud kezdeni, mintha energiatakarékos eszközökkel működnének a háztartásban.

Nem éppen kedvező adat, hogy 1990 óta 50%-kal nőtt a globális üvegházgáz kibocsátás. Az ENSZ a napokban bejelentette, hogy a párizsi klímacsúcs előtt az egyes országok által bevállalt emissziócsökkentési célokkal kalkulálva 2,7 Celsius fokban lehetne fixálni a globális felmelegedést, ami jobb eredmény, mint az a 2 Celsius fok, amiről évek óta szó esik a klímapolitikai diskurzusokban.

Ürge-Vorsatz fontosnak látta leszögezni, hogy az egy főre jutó emisszió az EU-ban és Amerikában is "jelentősen csökkent," de sajnos ezt "sokan a szakmában sem tudják." Ugyanakkor nagy emissziómérséklést kellene végrehajtani ahhoz, hogy a felmelegedés megfékezése  megvalósulhasson - és ez nem túl reális cél.

hirdetés

Véleményvezér

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha 

Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo