Nézzünk szembe vele, mi vár ránk

Hol járunk mi, magyarok a fenntartható fejlődés felé tartó úton? Mit tehetnek az államok és a civilek a klímaváltozás hatásainak kivédése érdekében? Mitől lesz fenntarthatóbb a mezőgazdaság? És hogyan függ össze mindezzel a migráció problémája? Minderről szó esett a Fenntarthatósági Csúcs Konferencián, melynek részletes beszámolóját olvashatják.

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hatvan fokos hőhullámok lehetetlenítik el az emberi életet a Közel-Kelet térségében, viharok, új kártevők tizedelik meg a termést világszerte a klímaváltozás miatt, kiszáradó Kárpát-medence, emelkedő tengerszint, egy jobb élet reményében útra kelő emberek milliói – ezekkel a problémákkal kell szembenéznie az utánunk következő nemzedéknek. Ahhoz, hogy jobb életet teremthessünk nekik, most kell belátnunk tetteink következményeit.

Ezért immár hatodik alkalommal rendezte meg a Piac & Profit 2015. november 18-án a Magyar Fenntarthatósági Csúcs konferenciát, amelyen a civil és üzleti szféra képviselői gyűlnek össze, hogy közösen keressenek megoldást a problémákra. Hatodszorra hívtuk össze a felelősen gondolkodó embereket Magyarországon, hogy megvitassuk, hol tartunk mi, magyarok tetteinkkel a fenntartható fejlődés, vagyis élhető világunk fennmaradása érdekében.

Idén a konferencia fókuszában az új globális fenntartható fejlődési program, a rendkívüli mértékű migráció és a klímaváltozás összefüggései álltak. A téma nagy gondolkodói, többek között László Ervin, Juhász Árpád és Ürge-Vorsatz Diana mellett az üzleti szektor szereplői is elmondták, mit tesznek a fenntartható fejlődés érdekében mindennapi üzleti és emberi tevékenységeikben.

Az előadások összefoglalóit alább megtalálja.

Juhász Árpád: Itt kopogtat a baj az ajtónkon

„A nyolcvan év alatt, amit megéltem, nagyot változott a világ” – mondta Juhász Árpád geológus, a konferencia fővédnöke. „Amikor megszülettem kétmilliárd ember élt a földön, míg napjainkban hétmilliárd. Az emberiség demográfiai robbanása óriási mértékű és a mai világunk kulcskérdésévé vált” – hangsúlyozta a szakember. „Amikor egyetemre jártam, a vas-és acél korszakát éltük, az oktatásunk a minél több nyersanyag kitermelése, feldolgozása körül forgott, anélkül, hogy egyáltalán figyelembe vettük volna a negatív környezeti hatásokat. Minél több olaj, minél több ásványi nyersanyag – ez volt a jelszó” – emlékezett vissza Juhász Árpád.

További részleteket itt olvashat!

Ürge-Vorsatz Diana: a világtörténelem egyik legnagyobb sikerét könyvelhetjük el

Az ENSZ által deklarált Millenniumi Fejlesztési Célok hangzatosnak és irreálisan nagy horderejűnek tűnnek, mégis az emberi történelem egyik leghatékonyabb szegénységet felszámoló programjaként értékelte Ürge-Vorsatz Diána. A szakember nem derűlátó a felmelegedés 2100-ig történő megfékezését illetően.

További részletek itt

 Farkas István: A tudás erkölcs nélkül semmit sem ér

Az első és legfontosabb lépés az lenne, hogy az erkölcs szerepét állítsuk vissza – mondta dr. Farkas István, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács társelnöke, az MTVSZ ügyvezető elnöke, aki két civilszervezet véleményét tolmácsolta az ENSZ fejlesztési céljaival kapcsolatosan a konferencián. A szakember hangsúlyozta: szerintük problémás a célrendszer, amelyből hiányzik a rendszerszemlélet. Nem lehet egyszerre felszámolni a természeti károkat, a szegénységet és növelni a gazdaságot.

További részletek itt

Mika János: A trend is negatív, de van annál rosszabb is

Nem a trendszerű éghajlatváltozás, hanem a kiugró szélsőségek okoznak majd rövidtávon gondot – mondta Dr. Mika János meteorológus, egyetemi tanár, az MTA doktora a Magyar Fenntarthatósági Csúcson tartott előadásában.

További részletek itt

Dr. Dinya László: Diagnózis nélkül nem lesz megoldás a menekült problémára

Ez a menekültek évszázada lesz, az ezzel kapcsolatos kihívások megoldására viszont esélyünk sincs, ha nem születik először is egy, a tünetek mögött álló okokra vonatkozó pontos diagnózis. Ahhoz, hogy valódi integrációról beszélhessünk, nem csak a bevándorlóknak, hanem a befogadó társadalmaknak is változnia kell. Hogy erre képesek legyünk, a „non-business” innovációkra kéne koncentrálni.

További részletek itt

Szabó Teréz Krisztina: Agrárium és környezetvédelem nagy találkozása

A Nemzeti Vidékstratégia célja, hogy megállítsák az agrárium és a vidék hanyatlását, javítsák az ottani életminőséget, és megteremtsék a minőségi mezőgazdasági termelés feltételeit – mondta az FM Környezetfejlesztési Főosztályának osztályvezetője. A legfontosabb feladat a talaj minőségének megőrzése, de fontos az ökogazdaságokra koncentrálni is.

További részletek itt

László Ervin: Veszélyben a párizsi klímacsúcs céljai a terrorizmus miatt

“Megérteni annyi, mint megbocsátani”, választotta az ismert francia mondást mondanivalója mottójául László Ervin, aki szerint a terroristák szintjére alacsonyodik le az a politikai vezető, aki háborút hirdet a párizsi mészárlás válaszaként. A professzor szerint veszélyes polarizálni, jókra és rosszakra osztani a világot. Ehelyett a terrorizmus mögötti okokat, világproblémákat kell megérteni és orvosolni.

További részletek itt olvashatóak!

Hajnal Klára: Szakítani kell a növekedési alapú modellel

Nem növekedhetünk a végtelenségig, elérkezünk a lehetőségeink határaihoz, de még megválaszthatjuk, hogy saját döntésünk lesz, hogy szakítunk az eddigi gyakorlattal, vagy egy apokaliptikus katasztrófában összeomlik az emberi civilizáció – mondta Hajnal Klára egyetemi docens a Piac&Profit által rendezett Fenntarthatósági Csúcson.

További részletekért kattintson ide!

Tud-e győzni az alternatív energia a fosszilisokkal szemben?

Vagy! Ez volt Dr. Hetesi Zsolt fizikus tömör válasza – utalva a kubai viccre. Egyszer egy nagygyűlésen Fidel Castro felszólította a hallgatóságot: válasszatok: szocializmus vagy halál? Mire a tömeg üvöltötte: vagy! Nos, a PTE KTK tudományos főmunkatársa szerint győzhetne az alternatív, de nincs jelentősége, mert olyan problémák előtt áll a világ, hogy e kérdés eltörpül mellette.

További részletek itt olvashatók!

Az új célokkal fenntartható lesz a fejlődés?

Az ENSZ tagállamai ez év szeptemberében új együttműködési programot fogadtak el, amely magában foglalja a következő másfél évtizedben elérendő fenntartható fejlődési célokat. A célkitűzések dicsérendőek, de még sokat kell tennünk azért, hogy el is érjük ezeket – hangoztatták szakértők a Piac&Profit által hatodik alkalommal rendezett Fenntarthatósági Csúcs keretében tartott kerekasztal-beszélgetésen.

További részletek itt olvashatók!

Halódó vidék és fiktív tőke a vidékfejlesztésben

Sok sebből vérzik a vidék agrárium, és általában a Budapesten túli gazdasági élet. Munkanélküliség, elöregedés, szegregáció, a fiatalok külföldre áramlása, vállalkozások hiánya, rossz közlekedési viszonyok jellemzik – hangzott el a Magyar Fenntarthatósági Csúcs fenntartható termelés, fogyasztás, fejlesztés nevű szekciójában, ahol Tarr Gyula a “szelíd térségfejlesztés” alapelveit és megvalósulásának példáit ismertette, Kassay Márta a környezetbarát tisztítási technológiákról, Szigeti Tamás János pedig a gazdaság entrópiájáról beszélt.

További részletek itt olvashatók!

Alulról indulva lehet megoldani a problémákat

A nap zárásaként az erősödő civil szféra szerepéről volt szó a hatodik Magyar Fenntarthatósági Csúcson. A segítségre szorulók és a segítők erejéről és a felmerülő feladatokról több nézőpontból tekinthettünk a kerekasztal beszélgetés résztvevőinek köszönhetően. Elhangzott, hogy nem tudjuk kívül tartani a világunkon a globális problémákat, ezekkel saját szintünkön kell kezdenünk valamit. A Fenntarthatósági Csúcs kerekasztal beszélgetésén elefántcsontparti, magyar, üzleti és emberi, civil megközelítések, jó gyakorlatok hangzottak el.

További részletek itt olvashatók!

Véleményvezér

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?
Nagyot javult a közbiztonság Európában

Nagyot javult a közbiztonság Európában 

Csak a nézettség számít.
Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo