Veszélyben a párizsi klímacsúcs céljai a terrorizmus miatt

"Megérteni annyi, mint megbocsátani", választotta az ismert francia mondást mondanivalója mottójául László Ervin, aki szerint a terroristák szintjére alacsonyodik le az a politikai vezető, aki háborút hirdet a párizsi mészárlás válaszaként. A professzor szerint veszélyes polarizálni, jókra és rosszakra osztani a világot. Ehelyett a terrorizmus mögötti okokat, világproblémákat kell megérteni és orvosolni.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A világhírű tudományfilozófus, az ENSZ egykori kutatási igazgatója, a Budapest Klub alapítója tart attól, hogy a párizsi klímacsúcs és annak céljai, melyek világszintű együttműködést igényelne, sérülhetnek a párizsi terrortámadások miatt. "Ami történik, az egy polarizáció. Jókra és gonoszokra osztása a világnak. Idecsapás meg visszacsapás." - utalt a professzor a szíriai célpontok erősödő bombázására.

A konferencia további előadásainak összefoglalóját itt találja.

Megértés = megbocsátás

"Háborúzni egy olyan ellenséggel, aki nem fél attól, hogy meghal, hanem örül neki, bizonyos tekintetben, mert akkor mennek a Mohamedhez a Mennyországba." És hogyan lehet kiszűrni a társadalomban a terrorista elemeket. "Mindenkinek, akinek szakálla van?"

A jó vezető "nem polarizál, nem mi vagyunk a jók és ők a gonoszok, és másik részről mi a gonoszok és ők a jók." László Ervin Mahatma Gandhit idézte ("nem másokról van szó, hanem rólunk") és Martin Bubert ("én te vagyok"), s ennek szellemében nyilatkozatot adott ki a Budapest Club vezetőjeként, mely november 19-én jelenik meg az interneten.

Egy kis előzetes a magyar fordításából:

"A franciák azt mondják, hogy "Tu Comprendre C'est Tout Pardonner". Mindent megérteni annyi, mint mindent megbocsátani.

A halál és öldöklés egy teljes mértékben helytelen, hiábavaló és iszonyúan rossz válasz napjaink gondjaira és persze minden egyéb problémára. Ez nyilvánvaló, de az erre adott válasz is ennyire egyértelmű? Hová vezetne, ha a bosszú útját választanánk, és a terrorra terrorral, az erőszakra erőszakkal válaszolnánk, amint ez egyes politikai vezetők próbálják megtenni."

Kíséreljük meg a problémát mélyebb szinten megérteni. Tekintsünk önmagunkra egyazon család tagjaiként. Ebben a családban nincsenek mások, mint mi - mondta a professzor.

László Ervin beismerte, hogy nyilatkozata következő mondata alighanem megosztó lesz, ellentmondásos lesz érzéseket kelt majd egyesekben:

"Ezek az emberek nem ördögök és nem teljes mértékben gonoszak. Mindössze egy olyan embercsalád elkeseredett tagjai, akikben saját elmeállapotuk elhomályosította a család, mint közösség képét. Ebből a szempontból nem sokban különböznek azoktól, akik a fegyverekkel hadonászva, azok pusztító erejét dicsőítve szállnak harcba."

Hozzátette: "Mi is ezt csináljuk. Aki visszaüt, az ugyanazt csinálja, mint amit ők, anélkül, hogy megértenénk, miért csinálják." A migráns-hullám annyiban hasznos volt László Ervin szerint, hogy ráébresztette az európai közvéleményt arra, a válságok nem lokálisak, hamar átterjednek más régiókra és hogy az elvándorlás társadalmi megosztottság (gazdagokra és szegényekre) tünete. Ez a legtöbb krízis alapja, gyökere.

Vigyázó szemetek Párizsra vessétek

Nem szabad, hogy a terrorizmust övező felháborodás, negatív érzelmek és bosszúvágy elterelje figyelmünket "az alapkérdésről, ami az, hogy hogyan lehet ebből a világból egy élhető egységet kihozni, amiben ez az embertömeg meg tud élni", s igazságosan, arányosan részesüljenek az értékrendszerekből -mint szabadság, emberi jogok, gondolatok- és az ökológiai erőforrásokból.

"A politikusok mindig azt csinálják, ami éppen népszerű, amire az emberek reagálnak," mondta a 83 éves filozófus. François Hollande válasza, a megtorlás és hogy "háborút" hirdet, tulajdonképpen nem sokban különbözik George W. Bush retorikájára a 2001. szeptember 11-i atrocitások után.

Ezzel az az "áldozatokkal járó" hadakozással "nehéz elképzelni", hogy a hónap végén kezdődő klímacsúcson a teljes összefogás érvényesülhessen. Egy olyan horderejű megállapodás, mint a globális klímaegyezmény, annak megvalósításához "nagyon nagy támogatás kell a civil szférában". A 2009-es koppenhágai klímacsúcs kudarcának "nem szabad újra megtörténni".

Szétosztva, szétfosztva

A terrorizmus és a migráció "szimptómái egy alaphelyzetnek. Az emberiség egy olyan pontra ért el, ahol a 7,4 milliárd ember olyan polarizált helyzetben él, amit itt nem is nagyon észlelünk Európában, a nyugati világban. "Szét van osztva, szét van fosztva a világ. A társadalom szétbomlik a kiváltságosokra és azokra, akik nem jutnak hozzá az erőforrásokhoz."

László Ervin nemrég egy ismerősétől hallott egy szólást, ami a közönségnek is tetszett: "A jövő már itt van, csak még nincs egyenletesen elosztva."

A népek a saját közvetlen jövőjükről tudnak gondolkodni és ezzel kapcsolatban tudnak valami más cselekedni, ami több, mint a puszta túlélés. A migránsok életveszély, háború, sivatagosodás, nyomor elől menekülnek. "Lehet félni attól, hogy állandó háborús állapot keletkezik." Napjainkban 70 különféle háborút vívnak világszerte, a hadi kiadások a fejlett országokban mindenütt nagyok.

Titanic és űrhajó

Olyan helyzetben vagyunk, mint az emberek a "Titanicon, amely jéghegy irányába megy, és azon veszekszünk, hogy ki kap jobb helyet a fedélzeten, nem pedig az irányváltásról." László Ervin professzor újfent Einsteint idézte -s a Budapest Klub mottóját-, miszerint "nem tudjuk megoldani a kritikus problémákat azzal a tudatállapottal, amelyekben azok létrejöttek".

"Egy olyan természetes űrhajón élünk, aminek az energiája nyitva van, mert energia állandóan jön a napból, ebből tudunk élni, és az anyag zárva van. Ezt az űrhajót rosszul kezeljük." Szennyező anyagokat terítünk szét, fosszilis energiákat használunk fel.

Új "űrhajó-etikára" lenne szükség. A professzor természetesen körvonalazta, milyen új gondolkodásmódra és paradigmaváltásra lenne szükség. Az énközpontú hozzáállástól kellene eljutni az ember- és öko-centrikus magatartáshoz. "Új tudat, új identitás kellene. Túl kell azon lépnünk, hogy egymagunk érdekeit képviseljük. Képviseljük az emberiség érdekeit is. Az emberiség érdekeit pedig egyúttal a természet, a bioszféra érdekei."

Honnan hova:

  • Énközpontú, egocentrikus etika
  • Antropocentrikus (emberközpontú) etika
  • Környezetközpontú, ökocentrikus etika
  • Antropo-ökocentrikus etika

Véleményvezér

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo