Franciaország cikkek

hirdetés

Európa gazdasági hajója új irányt vesz

Európa gazdasági hajója új irányt vesz

Scholz és Macron: Európa jövőjének alapja a francia-német együttműködés.
Fordulat az európai árampiacon

Fordulat az európai árampiacon

Franciaország ismét több áramot exportál, mint importál.
Európa egyik legnagyobb áramfogyasztója rendbe szedte magát, ezért nálunk is csökkenhet az áram ára

Európa egyik legnagyobb áramfogyasztója rendbe szedte magát, ezért nálunk is csökkenhet az áram ára

Franciaországban elhárult az áramhiány veszélye.
Meglepetés Franciaországban

Meglepetés Franciaországban

Franciaországban mérséklődött az infláció decemberben.
Kitört a háború a francia kisvállalkozók és az energiaszolgáltatók között

Kitört a háború a francia kisvállalkozók és az energiaszolgáltatók között

A francia kormány nyomást gyakorol az energiaszolgáltatókra a kkv-k érdekében.
hirdetés
Áramhiányra készülnek a franciák

Áramhiányra készülnek a franciák

Franciaországban két újabb atomreaktor állt újból üzembe, az 56-ból negyven működik.
Utcára vitte az infláció az embereket

Utcára vitte az infláció az embereket

Fizetésemelést követelve szólított fel a szakszervezetek egy része.
Csökkennek az árak Franciaországban

Csökkennek az árak Franciaországban

Franciaországban lassult az infláció szeptemberben.
Komolyabb szállítási díjat vetnek ki az interneten rendelt könyvekre Franciaországban

Komolyabb szállítási díjat vetnek ki az interneten rendelt könyvekre Franciaországban

A könyvesboltok megmentése és az igazságos piaci verseny érdekében három eurós kiszállítási díjat vezetnének be az interneten megrendelt könyvekre.
A francia rezsicsökkentés keményebb, mint a magyar

A francia rezsicsökkentés keményebb, mint a magyar

Franciaország 15 százalékra korlátozza jövőre az energiaárak emelését.
hirdetés

Egy korszak véget ért, az Északi Áramlat gázvezeték bezárt

A német-orosz kereskedelem zászlóhajója volt az Északi Áramlat nevű földgázcső-rendszer, amely élt 10 évet. 2012 óta üzemelt. Ötlete 1997-ben született meg.

Atomerőművekkel biztosítja Európa télen az energiabiztonságot

Valamennyi atomerőmű működni fog télen.

Több ezer eltitkolt házi úszómedencét találtak

Szó szerint tízezrével azonosította a francia adóhatóság az eltitkolt úszómedencéket a mesterséges intelligencia segítségével.

Kard ki kard a franciák és az oroszok között

A Gazprom orosz energetikai vállalat szerződéssel kapcsolatos nézeteltérések miatt keddtől csökkenti az Engie globális energiaszolgáltatónak szánt gáz mennyiségét - közölte az Engie, amely Franciaország legnagyobb gázszolgáltatója.

Megszűnt az orosz gázszállítás Franciaországba, ennek ellenére köszönik jól vannak

A francia gázszállító hálózat, a GRTgaz bejelentette: az orosz vezetékes földgázszállítások megszakadása ellenére nincs ellátási hiány Franciaországban. A gázellátást ugyanis több forrásból biztosítják, és a Spanyolország felől érkező vezetékes importot Párizs a közelmúltban növelte, emellett cseppfolyósított földgázból (LNG) is jelentős mennyiséget vásárolt közeli terminálokról.

Beiktatták hivatalába Emmanuel Macron újraválasztott francia államfőt, miniszterelnök-jelölt viszont még nincs

Ez a negyedik alkalom az 1958 óta tartó V. köztársaság történetében, hogy újraválasztották az államfőt, így Charles de Gaulle, Francois Mitterrand és Jacques Chirac újbóli beiktatásához hasonlóan az elnök nem hagyta el a hivatalát. Az Elysée-palotában rendezett rövid ünnepséget a franciák a televíziók képernyője előtt élőben követhették.

Bor, mámor, Champagne és Hévíz – magyar-francia turisztikai kapcsolatok

Míg 2021. szeptember elején az MTÜ és a magyar szakemberek vendégeskedtek Párizsban, múlt héten francia régiók mutatkoztak be Pascale Andréani nagykövet Csaba utcai rezidenciáján.

Franciaországban mától megszűnik a létszámkorlátozás a rendezvényeken

Franciaországban az előzetes ígéreteknek megfelelően fokozatosan feloldják a koronavírus-járvány ötödik hulláma miatt bevezetett korlátozásokat, miután hatodik napja csökken a fertőzési szint, bár továbbra is sok az új fertőzött.

A francia igazságszolgáltatás felfüggesztette a kültéri maszkviselési kötelezettséget Párizsban

A párizsi közigazgatási bíróság felfüggesztette a párizsi prefektúrának azt a határozatát, amely alapján a koronavírus-járvány megfékezése céljából december 31. óta kötelező a maszkviselés a kültereken a francia fővárosban - tudta meg az AFP hírügynökség hivatalos forrásokból.

Megugrottak a számok: itt már az ötödik hullámmal küzdenek

Franciaországban a koronavírus-járvány ötödik hullámában hirtelen emelkedik a napi esetszám, a kormányzat azonban továbbra is bizakodó: a magas átoltottságnak köszönhetően nem számít a súlyos esetek és az elhalálozások számának jelentős növekedésére.

Milliárdos beruházások: francia cégek jönnek Magyarországra

Három francia vállalat 20 milliárd forintnyi beruházást hajt végre az elkövetkező hónapokban Magyarországon a mérnöki szolgáltatások, az autóipari beszállítás és az egészségipar területén - mondta az MTI-nek Párizsban Szijjártó Péter, az érintett cégek vezetőivel folytatott megbeszélés után.

Messzebbre kerülhet Magyarország az európai élvonaltól?

Pénteken tették közzé a harmadik negyedévre vonatkozó első becsléseket s német és a francia GDP-re is, amelyek a vártnál erősebb növekedésről tanúskodtak. Ezen a napon erősítette meg Varga Mihály pénzügyminiszter, hogy a korábbinál nagyobb visszaesést várnak. Ez pedig azt vetítheti előre, hogy a lemaradásunk idén nem csökken, hanem növekszik a centrumhoz képest.

Itt ismét kötelezővé válhat a maszkviselés

Franciaországban döntés született, az elnök már a második hullámra készül.

Megvan az új francia miniszterelnök

Jean Castext bízta meg pénteken Emmanuel Macron francia államfő az új kormány megalakításával néhány órával az után, hogy lemondott az Édouard Philippe vezette kabinet - közölte az elnöki hivatal Párizsban.

Lemondott a francia kormány

Lemondott az Édouard Philippe vezette francia kormány - jelentette be a francia elnöki hivatal Párizsban, hozzátéve, hogy Emmanuel Macron államfő elfogadta a lemondást.

Mentenék a menthetőt: közel 20 milliárd eurós csomagot kap a francia turizmus

Edouard Philippe francia miniszterelnök 18 milliárd eurós mentőcsomagot jelentett be a turisztikai szektor támogatására, amely a koronavírus-járvány egyik legfőbb vesztese a vendéglátóhelyek és a szállodák március közepi bezárása óta.

Döntöttek a franciák – hónapokig maradnak a korlátozások

A francia kormány úgy döntött, hogy július 24-ig meghosszabbítja a koronavírus-járvány miatt kihirdetett egészségügyi rendkívüli állapotot - jelentette be a mai kormányülés után az egészségügyi miniszter.

Bajban vannak a kis cégek Franciaországban

Ugyan az év kezdetén a sárgamellényesek mozgalma kedvezőtlen hatással volt a francia vállalatok fizetőképességére, a mozgalom erejének alábbhagyása, illetve a gazdaság kitartó növekedése márciusban és áprilisban már pozitívan befolyásolta a fizetésképtelenségi statisztikát.

Ez a piac nem hiányozhat egy cég bakancslistájáról sem

Ha egy cég külföldi piacokra szeretne exportálni, akkor Franciaországnak rajta kell lennie a listáján. Németország után ugyanis ez a második legnépesebb ország Európában, így az e-kereskedelemben is jó lehetőség.

Párizsban tilos a rovarirtó szer: híres épületek tetőin laknak a méhek

Magyarországon 2018-ban a méhpopuláció fele elpusztult. Párizsban viszont van belőlük elég, mert a francia főváros világhírű épületeinek tetején a főpolgármester engedélyével szisztematikus méhkaptár-létesítő programba kezdtek.

Tengerszint-emelkedés: megkezdődtek a pereskedések

Az emberek ösztönösen ellenzik a változást. De a tengerszint-emelkedés nem múlik el, nem megy el, inkább a part menti lakosoknak kell továbbállniuk. A legsikeresebb evakuációs stratégiák azok, amelyeket a helyi közösség bevonásával dolgoznak ki.

Panaszt tesznek Franciaország ellen a fapadosok

Az International Airlines Group (IAG), a Ryanair, az easyJet és a Wizz Air panaszt nyújtottak be az Európai Bizottságnál Franciaország ellen, mivel a francia légiirányítók sztrájkjai korlátozzák az EU-n belüli mozgás szabadságának alapvető elvét.

Gigabírságra számíthatnak a techóriások Franciaországban

Jogi eljárást indít „jogsértő pénzügyi gyakorlatok” miatt a Google és az Apple ellen is a francia kormány. Bruno Le Maire pénzügyminiszter szerdán azt mondta, a techóriások kizsákmányolják a francia webfejlesztőket.

Véget ért a nagy francia sajtháború

A hagyományos kistermelők kudarcot vallottak, a jövőben a nagyipari eljárással készült sajtokra is rátehető a korábbi minőségbélyeg, a „Camembert de Normandie” név.

Verték egymást az emberek a Nutelláért

Szabályos Nutella-háború tört ki egy francia szupermarket-hálózat boltjaiban, miután negyedére szállították le a Franciaországban különösen népszerű mogyorós csokikrém árát. A vevők összeverekedtek, rendőrséget hívtak, azután korlátozni kellett, ki mennyi Nutellát vehet...

Ne legyen atom, de a számla se dráguljon

A franciák ugyan nem akarnak – német példára – kiszállni az atomenergiából, de csökkenteni kívánják annak részesedését és támogatják a megújítható energiaforrásokat, tükrözi egy francia-német felmérés.

Duplájára emelnék az elektromos kocsik utáni támogatást

Eddig csak az alacsony jövedelmű családoknak volt elérhető ez a támogatás. 2018-tól minden francia állampolgárnak járna, sőt viszonylag új használt autók vételénél is igénybe lehetne venni.

Macron betiltja az olajkitermelést?

A francia elnök olyan törvénytervezetet fog benyújtani még idén a parlamentnek, mely 2040-től beszüntetné az olaj- és gázkitermelést. Norvégia viszont belendíti a sarkköri kitermelést, ráadásul ennek kockázatait az adófizetőkkel fizetteti meg.

Franciaország várja a Trump által üldözötteket

Franciaország új elnöke meghívta a klímatudósokat és az ökológiai technológiák fejlesztőit, hogy dolgozzanak Franciaországban, ha Trumptól nem kapnak pénzt a programjaikra. Alighanem új markáns, hangadó alakot kapott a nemzetközi klímapolitika Macron személyében.

Startupokat keres párizsi inkubátorába a Facebook

A következő nagy startup-dobást keresi a Facebook. 10-15 korai fázisú olyan tech-céget segítene a közösségi platform, amelyek adatfeldolgozással foglalkoznak. Érdekes módon nem befektetésről van szó, hanem egy fizikai helyről, ahol összeülnek - 80 asztalt biztosít egy párizsi startup campuson. Szaktanácsot kapnak és nem vásárolja fel őket a kék óriás.

Európának nem kellenek Trump tanácsai

Francois Hollande hétfő este válaszolt Donald Trump megválasztott amerikai elnök éles bírálatára, amellyel az Európai Uniót illette. A francia elnök szerint az EU-nak nincs szüksége olyan külső tanácsokra, amelyek megmondják, hogy mit tegyen.

Etanolhívő terminátor és klímaszkeptikus elnökjelölt

A 69 éves Schwarzenegger etanolt és hidrogént tankol óriási terepjáróiba. A filmsztárból kormányzóvá lett, majd újra színésszé visszavedlett terminátor-gubernátor nem válik meg hatalmas Hummerjétől. Sarkozy pedig az elnökségre gyúr, és klímát ignorál.

Kötelező adakozni a nagyáruházaknak Franciaországban

Súlyos büntetéseket kaphatnak ez évtől azok a franciaországi szupermarketek, amelyek nem ajánlják fel a megmaradt élelmiszert jótékonysági szervezeteknek. Nálunk közel kétmillió tonna étel vész kárba.

Félsiker a káros pálmaolaj adóztatásának terve

Esőerdőket irtanak ki Ázsiában, hogy helyet csináljanak az olajpálma-ültetvényeknek. Ez okolható többek között az orangutánok rettenetes helyzetéért. Olcsóbb, mint más növényi olajok, ezért nyomják az élelmiszeripari és kozmetikai cégek mindenféle termékbe. Gyakran úgy, hogy fel sem tüntetik a címkéken, mindössze növényi olajnak titulálják. A világ legnépszerűbb mogyorókréme például 20%-ban ebből áll.

Van egy jó ötlete? Már reklámügynökség is pénzelné

Legalább 10 millió eurós támogatást oszt szét a Publicis reklám- és PR-multi 90 startupcég között, melyeket egy évig mentorálna is. Hogy miért? Mert szüksége van az innovatív ötletekre.

Veszélyben a párizsi klímacsúcs céljai a terrorizmus miatt

"Megérteni annyi, mint megbocsátani", választotta az ismert francia mondást mondanivalója mottójául László Ervin, aki szerint a terroristák szintjére alacsonyodik le az a politikai vezető, aki háborút hirdet a párizsi mészárlás válaszaként. A professzor szerint veszélyes polarizálni, jókra és rosszakra osztani a világot. Ehelyett a terrorizmus mögötti okokat, világproblémákat kell megérteni és orvosolni.

Sötétségbe borul a Fények városa

Többé nem Párizs lesz a Fények városa, július 1-jétől ugyanis miniszteri rendelet tiltja éjjel 1 és reggel 7 óra között Franciaországban a kirakatok és a nem lakóépületek megvilágítását. Az Európában úttörőnek számító intézkedés célja az energiapazarlás csökkentése.

Fél óráig ingyenes a városi biciklibérlés

Nem Budapesten. Párizsban. Sokak nyári kirándulását teszi kellemesebbé a bicikli- és elektromos autó-bérlési rendszer. A turisták millióit vonzó városban 23 ezer kétkerekű bérelhető.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
hirdetés
Generációváltás: jeles!

Generációváltás: jeles!

Interjú Farkas Péterrel, a Nelson Flotta ügyvezető igazgatójával.

Költségkímélés

Mennyire éri meg most egy garzonlakás?

Mennyire éri meg most egy garzonlakás?

Bár a kislakások még ezekben a nehéz hónapokban is kelendőnek bizonyulnak, az OTP Ingatlanpont szakértői szerint ebből még nem következik, hogy 2023 a garzonok éve lesz a lakáspiacon.

Adózás

Sumák zöldségkereskedő bukott meg a NAV-nál

Sumák zöldségkereskedő bukott meg a NAV-nál

 Tartósan milliós nagyságrendű veszteséges működése, és az áfabevallásban lejelentett, beszállítói adatok miatt rendeltek el ellenőrzést.

Cégblog

Sumák zöldségkereskedő bukott meg a NAV-nál

Sumák zöldségkereskedő bukott meg a NAV-nál

 Tartósan milliós nagyságrendű veszteséges működése, és az áfabevallásban lejelentett, beszállítói adatok miatt rendeltek el ellenőrzést.

Klímablog

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

A mélyebb rétegekben, azaz 6-10 méter mélységben nagyobb arányban vannak jelen az 1 mm-nél kisebb mikroműanyagok, mint a felszínen.

Gazdaság

Mennyire éri meg most egy garzonlakás?

Mennyire éri meg most egy garzonlakás?

Bár a kislakások még ezekben a nehéz hónapokban is kelendőnek bizonyulnak, az OTP Ingatlanpont szakértői szerint ebből még nem következik, hogy 2023 a garzonok éve lesz a lakáspiacon.

Társadalom

Elszomorító adat: csak a románok és a bolgárok keresnek nálunk rosszabbul

Elszomorító adat: csak a románok és a bolgárok keresnek nálunk rosszabbul

A hazai keresetek az EU sereghajtói között vannak, a helyzet 2010 óta alig javult – derült ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzéséből. 

Infokom

Kevesebb mobil és számítógép fogy

Kevesebb mobil és számítógép fogy

A személyi számítógépek, táblagépek és mobiltelefonok kiszállítása az idén várhatóan 4,4 százalékkal, 1,7 milliárdra csökken globálisan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo