László ervin cikkek


2019-ben  is 10 vállalat kapta meg az Üzleti Etikai Díjat

2019-ben is 10 vállalat kapta meg az Üzleti Etikai Díjat 

Az alapítók huszadik alkalommal ítélték oda a díjakat az etikus jelző viselésére érdemes kis- közép és nagyvállalatoknak, illetve multinacionális vállalatoknak. Immár 102 cég viselheti az üzleti etikus vállalat jelzőt Magyarországon. A díjakat már csak olyan cégek, vállalatok kaphatják meg, melyek a fenntartható fejlődés szolgálatába állították gondolkodásukat, működésüket és profitérdekeiket.
Válaszúton vagyunk, de a kezünkben van, hogy milyen világot teremtünk

Válaszúton vagyunk, de a kezünkben van, hogy milyen világot teremtünk 

Úgy már nem élhetünk, fogyaszhatunk, termelhetünk és szennyezhetünk tovább, ahogy eddig tettük. A bioszféra egy új egyensúlyra fog beállni, de a kérdés az, hogy ez az emberi létnek kedvező lesz-e? Új módon kell viszonyulnunk nemcsak a természeti környezethez, de egymáshoz is, annak átérézésével, hogy egy nagyobb egész részei vagyunk. A kulcsszó az empátia és az együttműködés, mert a természeti rendszerek is az együttműködés alapelvén működnek, hangsúlyozta László Ervin világhírű tudományfilozófus-író, a Budapest Klub alapítója a Piac & Profit által kilencedik alkalommal megrendezett Magyar Fenntarthatósági Csúcson.
László Ervin: a szuverenitás csak illúzió

László Ervin: a szuverenitás csak illúzió 

A rendszerelmélet felől érkezett el a modern tudomány, az ökológia és az ősi spiritualitás szintetizálásáig László Ervin tudományfilozófus, a Budapest Klub alapítója. A kozmosz intelligenciája címmel megjelent új könyve apropóján beszélgettünk a 86 éves professzorral.
A szuverenitás már régóta illúzió

A szuverenitás már régóta illúzió 

A rendszerelmélet felől érkezett el a modern tudomány, az ökológia és az ősi spiritualitás szintetizálásáig László Ervin tudományfilozófus, a Budapest Klub alapítója. A kozmosz intelligenciája címmel megjelent új könyve apropóján beszélgettünk a 86 éves professzorral.
Mi köze van egymáshoz Trumpnak, Gandhinak és a pillangóknak?

Mi köze van egymáshoz Trumpnak, Gandhinak és a pillangóknak? 

Jöjjön el Ön is László Ervin „A kozmosz intelligenciája” című könyvének magyarországi könyvbemutatójára és a könyv megjelenése alkalmából rendezendő kerekasztal-beszélgetésre.
Analóg lények vagyunk egy felgyorsult digitális világban

Analóg lények vagyunk egy felgyorsult digitális világban 

Alapérzésünk, hogy sietünk és nincs időnk semmire. A gépek még gyorsabb információtermelést hoznak életünkbe. Minden exponenciálisan gyorsul. És mi is mindent gyorsan akarunk. Hova vezet ez?
Luxemburg-békedíjat kapott László Ervin

Luxemburg-békedíjat kapott László Ervin 

Luxemburg-békedíjat kapott László Ervin professzor, a magyar származású, nemzetközi hírű gondolkodó, a Budapest Klub megalapításáért és a szervezettel véghezvitt humanitárius tevékenységéért. László Ervint ugyanezen tevékenységért már két alkalommal jelölték Nobel-békedíjra is.
Budapest Klub: ideje a szavakat tettekre váltani

Budapest Klub: ideje a szavakat tettekre váltani 

A Magyar Tudományos Akadémia Kodály-termében ünnepélyes keretek között vehették át kitüntető okleveleiket a Budapest Klub Global Executive Council első tagjai. A Budapest Klub Alapítvány kuratóriuma által újonnan kinevezett testületi tagok feladata, hogy a magyar alapítású, nemzetközi humanitárius szervezet életébe kreatív, a mai kornak megfelelő tevékenységekkel olyan intenzitást vigyenek, ami által a Budapest Klub kommunikációjában és tevékenységében eléri, összeköti és immáron mozgósítja is azokat, akik világszerte szimpatizálnak a szervezet világjobbító törekvéseivel.
Fekete bárányok - Miért nem juthatunk el oda, ahova menni szeretnénk?

Fekete bárányok - Miért nem juthatunk el oda, ahova menni szeretnénk? 

László Ervin 85 éves. A Magyar Tudományos Akadémia ma konferencia keretében köszönti a professzort, az MTA külső tagját, a Budapest Klub elnökét. Lapunk ezzel a máshol még nem publikált esszéjével tiszteleg a tudományfilozófus és zongoraművész előtt, aki Demcsák Máriával, a Piac & Profit alapító főszerkesztőjével 2000-ben együtt hozta létre Magyarországon az Üzleti Etikai Díjat.
Őrült évünk volt, újratervezésre van szükség

Őrült évünk volt, újratervezésre van szükség 

Az ember felülemelkedett mindenki máson, kivette magát a rendszerből, és irányítani próbálja azt. Vissza kell térnünk ahhoz a szemlélethez, hogy mi is a rendszer részei vagyunk – mondta László Ervin professzor a Budapest Klub jubileumi ülésén.

László Ervin: "Nem megoldás, ha falakat építünk" 

A világhírű tudományfilozófus valószínűbbnek tartja, hogy az üzleti világ orvosolja a világ bajait, mint a nagypolitika, mely egyre inkább a megosztó, kirekesztő retorikára játszik. A Piac és Profit 2016-os Fenntarthatósági Csúcsán tartott beszédében a felelősségteljes magatartás filozófiáját vázolta fel a holisztikus gondolkodás és a rendszerelmélet felől közelítve.

Veszélyben a párizsi klímacsúcs céljai a terrorizmus miatt 

"Megérteni annyi, mint megbocsátani", választotta az ismert francia mondást mondanivalója mottójául László Ervin, aki szerint a terroristák szintjére alacsonyodik le az a politikai vezető, aki háborút hirdet a párizsi mészárlás válaszaként. A professzor szerint veszélyes polarizálni, jókra és rosszakra osztani a világot. Ehelyett a terrorizmus mögötti okokat, világproblémákat kell megérteni és orvosolni.

16. alkalommal ítélték oda az Üzleti Etikai Díjat 

Az Üzleti Etikai Díj 2000 óta, immár 16. éve kiemelkedő szerepet tölt be az üzleti életben etikusan működő cégek elismerésében. Az idei megmérettetésen – az eddigi 56 aktívan működő díjazott cég után – újabb 8 magyarországi bejegyzésű cég veheti át az elismerést november 18-án este a Piac & Profit által rendezett ünnepélyes díjátadó gálán. Az eseményre ismét a Magyar Fenntarthatósági Csúcs konferencia zárását követően kerül sor, kiemelve az üzleti etika és a fenntartható fejlődés szoros kapcsolatát.

Így élheti túl a Föld Űrhajó 

Közel vagyunk ahhoz a kritikus ponthoz, ahol végképp eldől, hogy lefelé ,vagy felfelé halad tovább a világunk - László Ervin professzor szerint. Az Üzleti Etikus Cégek Fórumára küldött üzenetében a professzor hangsúlyozta, mind egy űrhajóban utazunk, amelynek fenntartása közös kötelességünk és érdekünk is.

"Hálásnak kell lennünk a klímaváltozásnak" 

A nemzetközi hírű tudományfilozófus parazitához és rákos daganathoz hasonlította a társadalomtól és a bioszférától önmagát önkényesen leválasztó üzleti szektort. A túlélés feltétele az újra egységben való gondolkodás és cselekvés, hangsúlyozta videóinterjújában László Ervin a Piac & Profit Fenntarthatósági Csúcsán.

Vigyázz, a láthatatlan kéz agyoncsap! 

A magánszektor és közszféra szétválasztása hibás gondolkodás, mondta László Ervin profeszor, a Római Klub tagja, a Budapest Klub alapítója, aki a holisztikus szemlélet szükségességéről beszélt a Piac & Profit által rendezett Fenntarthatósági Csúcson.

A felelősségvállalás teszi etikussá az üzletet 

Üzleti etikával foglalkozó tudósok, üzletemberek, gondolkodók gyűltek össze csütörtök délután, hogy megvitassák az üzleti etika iránt elkötelezettek felelősségét az idén először összehívott Üzleti Etikus Cégek Fórumán, ahol a korábbi Üzleti Etikai Díjat nyert cégek közül többen is bemutatták programjaikat. A jó példák révén is igazolást nyert, hogy etika és profit nem egymást kizáró fogalmak.

Válságmegváltó lehet az üzleti szféra 

Az üzleti szférának komoly válságmegváltó szerepe lehet László Ervin akadémikus szerint. A Budapest Klub elnöke azt hangsúlyozta Piac&Profit által szervezett Fenntarthatósági Csúcson, ez a szektor hatékonyabb, mint a politika és gyorsabb, mint a civilek, vagyis mindenképpen szükség van rá, hogy ne „eső után köpönyeg” legyen a fenntartható szemlélet terjedése.

Kezünkben gyermekeink jövője 

Fennmaradásunk múlik azon, hogy milyen válaszokat találunk a földi életlehetőségek drámai romlására. A világ tudósaink a többsége egyetértésre jutott abban, hogy a ma élő nemzedék az emberiség történetének legnagyobb kihívásával szembesül. A természetben zajló változások rövid távon megállíthatatlanok, káros hatásuk azonban mérsékelhető. Nyilvános párbeszédre van szükség a kibontakozó ökológiai válságról és az előttünk álló tennivalókról. Ennek egyik fontos állomása a Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2012.

A fenntarthatóság alapja a párbeszéd 

A párbeszéd és az együttműködés jegyében zajlott a „VilágVÁLTÁS: A Fenntarthatóság Forrása” civil eseménysorozat rendezvénye október 27-én a TIT Stúdióban.

Meg tudjuk változtatni világunkat! 

Elérkeztünk a kritikus ponthoz, az emberek gondolkodásának tömegesen és gyorsan kellene megváltoznia ahhoz, hogy elkerüljük a visszafordíthatatlan változásokat. László Ervin professzor szerint a holisztikus gondolkodásnak az üzleti életbe és a személyes identitásba való beépülése lenne a megoldás. A világhírű professzor a Piac&Profit által szervezett beszélgetésen a hallgatók kérdéseire is válaszolt, az előadáson készült vizuális jegyzeteket most közzétesszük.

Változunk, de vajon elég gyorsan? 

Elérkeztünk a kritikus ponthoz, az emberek gondolkodásának tömegesen és gyorsan kellene megváltoznia ahhoz, hogy elkerüljük a visszafordíthatatlan változásokat. László Ervin professzor szerint a holisztikus gondolkodásnak az üzleti életbe és a személyes identitásba való beépülése lenne a megoldás. A világhírű professzor a Piac&Profit által szervezett beszélgetésen a hallgatók kérdéseire is válaszolt.

Vitatkozzon László Ervinnel! 

A társadalmi feszültségek, a gazdasági válság és a klímaváltozás fenyegető veszélye kétségbeejtő, de egyben esélyt ad életvitelünk gyökeres megváltoztatására is. László Ervin szeptemberi előadásán Ön is vitába szállhat a hazánk egyik legnagyobb élő gondolkodójával.

Veszélyben az emberi kaland  

László Ervin (1932) sokat hangoztatott vesszőparipája az az Albert Einsteintől kölcsönzött gondolat, miszerint "a problémákat nem lehet megoldani azzal a gondolkodással, amely azt létrehozta", újabb és újabb megerősítést nyer az egyre súlyosbodó pénzügyi, ökológiai, társadalmi és egyéni válságokkal. Paradigmaváltásra van szükség. A Budapest Klub alapítója a Kossuth Klubbal megrendezett Világváltás című konferencián beszélt a jövőesélyekről.

Digitális könyv Di Caprioval és Gorbacsovval 

Több Nobel-díjas tudós, ismert filozófus és a változtatás szükségességének felismerésében élen járó közszereplő gondolatait is tartalmazza az a digitális kötet, amelyet Marco Roveda, a LifeGate alapítója László Ervin filozófussal, a Budapest Klub alapítójával és a Világváltás Tanácsának tagjával együtt írt.

LEADERSHIFT: Túl a hagyományos vezetési filozófiákon 

A Budapest Klub és az ELA European Leadership Academy nagyszabású eseményt tart a Planetáris Tudat 11. Világnapjának Ünnepségén 2011. március 21-én. A kerekasztal-beszélgetésen a hazai és nemzetközi tudományos élet jeles képviselői beszélnek a globális gondolkodásról, a planetáris tudatról, az egyéni és a társadalmi tudatváltozás szükséges elemeiről a fenntartható világ érdekében.

A kérdés ugyanaz: hol vannak a növekedés határai? 

A népességnövekedés és az ipari fejlődés gyorsulása, valamint a természeti erőforrások véges volta közötti veszélyes ellentétet először tette egyértelművé a széles nyilvánosság számára harmincnyolc évvel ezelőtt a Meadows-jelentés. A Római Klub megbízásából készült, 1972-ben megjelent tanulmány címe a ma számára is sokat mondó: A növekedés határai.

A fejlődésnek is vannak határai 

„Ez egy túltermelő rendszer miközben a népesség fele éhezik, egyötöde pedig a létminimum környékén él. A természet kihasználása nem folytatható, be kell látni, az erőforrások nem végtelenek és a fejlődésnek is vannak határai. Ennek nyomán alakulnak ki a krízisek az élet különböző területein." - üzente László Ervin, a Budapest Klub elnöke a november végén tartott az Első Magyar Fenntarthatósági Csúcson. Az interjút a Piac és Profit főszerkesztője, Demcsák Mária készítette.

Bármit teszünk, azt nem szabad mások kárára 

A második nap plenáris ülésének nyitányaként László Ervin, a Budapest Klub elnöke videóinterjúban osztotta meg gondolatait az Első Magyar Fenntarthatósági Csúcs résztvevőivel. Az interjút a Piac és Profit főszerkesztője, Demcsák Mária készítette.

László Ervin: "Túl a káoszponton" 

Ahogy az emberi testnek, a társadalomnak is megvannak a maga rákos sejtjei, mégpedig a csak a profittal törődő vállalatok - állította László Ervin filozófus professzor a Piac és Profit által szervezett "Krízis és túlélés, A hazai cégek válasza a pénzügyi és gazdasági válságra" konferencián.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Pénzszerzés

Ne hagyja veszni a 150 ezer forintot!

Ne hagyja veszni a 150 ezer forintot! 

Itt az év vége, így most kell résen lenniük azoknak, akik szeretnének élni a nyugdíj- és egészségpénztári tagság után igénybe vehető 20 százalékos személyijövedelemadó-visszatérítés lehetőségével.

Adózás

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól  

Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek.

Cégblog

Kihirdették a Klasszis TopDesign 2023 győzteseit: íme a nyertes hotelek, éttermek, tervezők

Kihirdették a Klasszis TopDesign 2023 győzteseit: íme a nyertes hotelek, éttermek, tervezők 

A napokban megnyílt ötcsillagos pesti belvárosi Hotel Dorotheában átadták a győzteseknek a díjakat a Klasszis Csoport által meghirdetett Klasszis TopDesign 2023 gálaestjén.

Klímablog

Ebben is beelőztek a románok

Ebben is beelőztek a románok  

Elindult Romániában az italcsomagolásra használt műanyagflakonok, üvegpalackok és fémdobozok visszaváltását ösztönző betétdíjas rendszer.

Gazdaság

Vége egy korszaknak, és ezt a cégeknek is észre kell venni

Vége egy korszaknak, és ezt a cégeknek is észre kell venni 

A megélhetési költségek emelkedésének hatására egyre többen tervezik visszafogni a költéseiket.

Társadalom

Elszabadultak a politikusok

Elszabadultak a politikusok 

Új dimenzióba került a világ. Az eddigi helyi összecsapásokon túl immár három nagy ország áll valóságos háborúban. Kettő közülük atomnagyhatalom. Az egyik Európát is megfenyegette atomcsapásokkal. Mi történt, mi változott, ami olyan mértékben felturbózta a hadviselést, hogy bár a fegyvergyárak csúcsüzemben termelnek, mégis egyes frontokon lőszerhiány van.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo