hirdetés

Válságmegváltó lehet az üzleti szféra

Az üzleti szférának komoly válságmegváltó szerepe lehet László Ervin akadémikus szerint. A Budapest Klub elnöke azt hangsúlyozta Piac&Profit által szervezett Fenntarthatósági Csúcson, ez a szektor hatékonyabb, mint a politika és gyorsabb, mint a civilek, vagyis mindenképpen szükség van rá, hogy ne „eső után köpönyeg” legyen a fenntartható szemlélet terjedése.
hirdetés

László Ervin Kép:FényesGábor

A Fenntarthatóság Titka címmel tartotta meg előadását László Ervin professzor a harmadik Magyar Fenntarthatósági Csúcs konferencián. A professzor örömét fejezte ki, hogy az üzleti szektor felelősségvállalása már nem csak az üzleté, az egész emberiség kezdi felismerni ennek fontosságát.

Megvan a lehetőségünk arra, hogy ezen a kis bolygón az emberiség jól tudjon élni- hangsúlyozta a professzor. Ennek ellenére a kérdés most leginkább a túlélés, mert sokak számára nem áll rendelkezésre elegendő élelem vagy ivóvíz – nem is beszélve mondjuk a megfelelő oktatásról. Az emberiség van veszélyeztetett helyzetben, a kérdés a túlélésünk. Nem kérdés, hogy valamit tenni kell, de az ENSZ szintjén is csak beszélnek róla, de amikor tettekre kerül a sor, a szavazások során mégis a hagyományos értékek kerülnek előtérbe és nem történik semmi. Azt mondjuk, a politikai akarat még nincs ott ezen a területen. De erre már nincs idő, ha nem teszünk valamit, késő lesz.

A felmelegedés csak egy tényező, de példának alkalmas. Ha ez ilyen ütemben folytatódik, akkor szárazságok lesznek, az emberek jelentős részének nem lesz hozzáférése elég vízhez és élelemhez. Ráadásul ebben az esetben is működik a pozitív visszacsatolás, vagyis minél jobban nő a felmelegedés, az további felmelegedéshez vezet, vagyis radikális változások jöhetnek. Az biztos, hogy a mai rendszer nem fenntartható. 7 milliárd embernek biztosan nem, de nem tudjuk, mennyinek igen. Van, aki szerint mindössze 100 millió ember életfeltételei biztosítottak hosszú távon.

A mi űrhajónk
Nem a felhalmozott és fogyóban lévő fosszilis energiát kell használni, hanem a végtelenül rendelkezésre álló, a Napból származó energiát – hangsúlyozta professzor. Ami már az űrhajónk - vagyis a Föld - fedélzetén van, azt ne használjuk el, hanem használjuk újra és újra. Kikerültünk a rendszer logikájából. Azt hisszük, azt magunk képére tudjuk formálni. Azt hisszük, dominánsak vagyunk, nem a rendszer részei. De ez hamis. Új gondolkodás kell, űrhajó gondolkodás, melynek alapja, hogy mi részei vagyunk ennek a rendszernek. Ami korábban évszázadok alatt alakult ki, azt a gondolkodást most néhány év alatt kellene megváltoztatni. Az összekapcsolt rendszer azt jelenti, hogy ha jót teszek mással, magammal is jót teszek. Ha pedig rosszat, végül magamnak is ártani fogok. Ez a felismerés egy új rendszer alapja lehetne. Hogy mindannyiunknak nyernie kell, mert összetartozunk egymással. Ennek a felismerésnek meg kell történnie ahhoz, hogy átvészeljük a változásokat.
A professzor szerint nem lehet elvárni, hogy a politika oldaláról jöjjön az akarat ezen terület fontosabbá tételéhez, a mindennapi döntésekbe való bekerüléséhez, hiszen a mostani rendszer tette őket vezetővé, így érthető módon nem akarják azt feldönteni. Nem változtatni vagy jobbá tenni akarják a rendszert, hanem a meglévőt erősíteni. Ez azonban hosszú távon egyre nagyobb krízisek kialakulásához vezet majd. A fenntarthatósági probléma létezik, arra van szükség, hogy az emberek is belássák ezt.

Az üzlet szerepe

Akitől a változtatást várhatjuk, az a civil társadalom, ahol van is mozgolódás, de még nincs politikai és gazdasági hatalma. Emellett az üzleti szférának kéne átlátni, milyen helyzetben vagyunk. Ha továbbra is csak foltozgatják a jelenlegi rendszert és próbálják kihasználni, ahol még valami pénzt lehet csinálni belőle, az rövid távon ugyan még vezethet sikerhez, de hosszabb távon az egész rendszer mindenképpen fenntarthatatlan. Vagyis alapvető gondolati változásra van szükség. Persze a cégeknek szüksége van profitra ahhoz, hogy működni tudjanak, ez azonban nem cél, hanem eszköz. Arra lenne szükség, hogy legyen mellette vállalati misszió. Be kell látni azonban, hogy az üzlet csak akkor fog beszállni, ha látja, hogy ebből közvetlen haszna van. Ezt kell bebizonyítani ahhoz, hogy a gondolatmenet alapvetően megváltozzon. Vannak már vezető üzletemberek, akik belátják, hogy van felelősségük a világ, a Föld és az emberiség felé. Ha ez a gondolat tovább fejlődik, akkor az üzleti szférának komoly válságmegváltó szerepe lesz. Gyorsabb mint a civilek és hatékonyabb mint a politika – tehát van esélye, hogy ne eső után köpönyeg legyen amit tesz.

A konferencia előadásainak összefoglalóját itt olvashatja.

hirdetés

Véleményvezér

Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo