Válaszúton vagyunk, de a kezünkben van, hogy milyen világot teremtünk

Úgy már nem élhetünk, fogyaszhatunk, termelhetünk és szennyezhetünk tovább, ahogy eddig tettük. A bioszféra egy új egyensúlyra fog beállni, de a kérdés az, hogy ez az emberi létnek kedvező lesz-e? Új módon kell viszonyulnunk nemcsak a természeti környezethez, de egymáshoz is, annak átérézésével, hogy egy nagyobb egész részei vagyunk. A kulcsszó az empátia és az együttműködés, mert a természeti rendszerek is az együttműködés alapelvén működnek, hangsúlyozta László Ervin világhírű tudományfilozófus-író, a Budapest Klub alapítója a Piac & Profit által kilencedik alkalommal megrendezett Magyar Fenntarthatósági Csúcson.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

"Tény, hogy mind a természeti, mind az emberi világ válaszúton van. Válságban vagyunk, ez okozza a káoszt, ebből a csőd következhet és összeomlás" - fejtegette László Ervin, a Magyar Fenntarthatósági Csúcs fővédnöke, a felelősen gondolkodó szervezetek kilencedik alkalommal megrendezett éves eseményén. "Mi a változás? Bifurkáció. A tudomány ezt a szót használja arra, amikor van egy evolúciós folyamat, és ez a fejlődés nem úgy folytatódik, mint ahogy eddig ment, hanem megváltozik és válaszútra kerül. Itt vagyunk most. A tudományban úgy hívják ezt, hogy katasztrofális bifurkáció, ami egy nem fenntartható rendszer miatt keletkezik."

A válaszútnak vannak hajtóerői. El kell határoznunk, hogy hozzá akarunk-e járulni ahhoz, hogy mi történjen a világon. Mert mi is hozzá tudunk járulni." Mi motiválja a szereplőket, az emberiséget arra, hogy változtasson? Hogy tisztában vagyunk már vele, hogy azok a hatások, amiknek kitesszük az ökoszisztémákat -és az esélyegyenlőtlenség miatt a társadalmat-, az nem fenntartható. "A folyamat kimenetele nincs meghatározva. Sok minden lehet, de két dolog nem: az egyik az, hogy minden változatlanul marad, vagyis a status quo. A másik az, hogy visszatérünk oda, ami korábban volt. Tehát új utat kell keresnünk."

László ervin dedikál a kilencedik Fenntarthatósági Csúcson - Kép: PP, Fotó: Bánkuti András

Befolyásunk a világ sorsára

A legnyilvánvalóbb kihívás László Ervin szerint a klímaváltozás, mert ennek a jeleit már nem tudjuk nem tudomásul venni. "A természetet annyira megzavartuk, hogy az egyensúlyai felborultak. Tízmillió évig éltünk egyfajta globális egyensúlyban. A természeti rendszerek új egyensúlyt fognak találni, de hogy ez mennyire lesz kedvező az emberi létnek, azt nem tudjuk. Ha ez megváltozik, lehet, hogy az új egyensúly a bálnáknak lesz jó vagy mondjuk az egereknek. Ezt meg kell értenünk és alkalmazkodnunk kell, de nem egy passzív alkalmazkodásról van szó, hanem annak megértéséről, hogy nagy részben a kezünkben van, hogy milyen világot teremtünk."

Ürge-Vorsatz Diana: tizenkét évünk maradt
Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete, az IPCC elkészítette új jelentését, mely arról szól, hogyan fékezhetjük meg a globális felmelegedést 1,5 Celsius-foknál. A Nobel-békedíjas testület tagjával, Dr. Ürge-Vorsatz Dianával beszélgettünk a jelentésről, de nem voltak jó hírei számunkra.
László Ervin szerint az új magatartásmód és gondolkodás, ami kivezethet a válságból azon alapszik, hogy "van egy érzés bennünk, hogy idetartozunk és együtt kell működnünk, csak ebből lehet egy virágzó Föld. Ez nem teljes utópia. Azt mondom, hogy lehetséges." Új kultúra mutatkozik abban is, ahogyan a természethez viszonyulunk. Ennek alapgondolata, hogy "nem a természet kárára élünk. Együtt kell tudnunk élni a természettel." László munkatársaival megnézte, milyen mozgalmak vannak a világban, "nem a szegény országokban, ahol nehéz bármit megváltoztatni, hanem azokban az országokban, ahol a változás lehetséges. Nagyon sok területen vannak pozitív változások."

Együttműködés és egység = fenntarthatóság

Pozitív alatt az értendő, hogy az emberek úgy élnek egyénileg, hogy az fenntartható, képesek együttműködni és mindenkinek valami jó származik belőle." Ez a win-win szituáció. "Tehát nem az vad verseny van, hogy nekem, csak nekem kell nyernem, te pedig vesztesz. Ez az új, alternatív kultúra jelentkezik a fiatalok körében. Ők nagyon erősen reagálnak erre a szellemiségre. Egy világnak a részei vagyunk és ebben éljünk úgy, hogy mindenki tudjon létezni. Vannak mozgalmak, amik az egység és az összetartás felé mutatnak."

"Egésznek lenni azt jelenti, hogy egészségesnek lenni. Amikor az emberek egymáshoz beszélnek és elgondolkodnak azon, hogy ki és mik vagyunk, arra alapítják önképüket, hogy ők nem idegenek egymásnak, hanem egy egység részei."
Dinya László: csókos kapitalizmus
Magyarországon a fenntarthatóság, ezen belül a megújuló energia még mindig keresi a helyét. Jellemző példái az útkeresésnek az átgondolatlan, rossz helyre és rosszul telepített biomassza alapú erőművek. A kudarcok tanulságairól is beszélt lapunknak Dinya László, az Eszterházy Károly Egyetem és a Szegedi Egyetem tanára.
László Ervin szakterületeiből, a tudományból és a rendszerelméletből az derül ki "egyre jobban, hogy a természet az együttműködésre alapulva működik. Persze, hogy van benne erőszak és egymás megölése, de soha nem azért, mert olyan jól esik, hogy egyik a másik kárára vagyok. Mindig egy fenntartható rendszeren belül történik minden. A természet összekötöttség alapján működik, nem egymás ellen, hanem egymással. Ezt meg kellene tanulnunk. Az emberiség tulajdonképpen eltérült annak belátásától, hogy mi egy közösség részei vagyunk."

Koherencia = Világharmónia = Kozmikus intelligencia

A szubatomi szinten, a kvantumfizikában is ezt mutatkozik meg, "hogy nincs elhatároltság és különbség, eddig vagyok én, innentől vagy te. Egymással vagyunk, egymásban vagyunk. Egy hologram részei vagyunk, ahol minden információ együtt van."

"Max Planck, a nagy fizikus, atomtudós mondta, hogy már abban, hogy egy atom felépülésében a neutronok és a protonok együtt rezegnek és az elektronokat úgy fogadják be, hogy abból egy nagyobb rendszer keletkezik, egy komplett atom, és a molekulák szerkezetéből pedig az anyag, ez az összekötöttség azt mutatja szerinte, hogy van a világon egy kozmikus intelligencia, aminek az emberi intelligencia csak egy kivetülése, megjelenése. Ebben a nagy intelligenciában együttműködik a bal és a jobb, a pozitív és a negatív, a lent és a fent úgy, hogy egy egységet alkot. Ezért van a világon koherencia."

Klímaváltozás: pollenszezon januárban, malária az Alföldön
A klímaváltozás valószínűleg a 21. század legsúlyosabb környezet-egészségügyi problémája. Hazánkban a legfontosabb egészségi kockázatot az extrém hőmérsékleti események jelentik – derült ki a Magyar Tudomány szeptemberi számában megjelent írásból. A hőhullámok öt év alatt közvetlenül több mint 3800 ember halálához járultak hozzá Magyarországon.
"Olyan koherenciák vannak a világon, amik nem lehet, hogy véletlenszerűen jöttek létre. Tehát van valami a világban, ami hajtja a mi világegyetemünket, ami a kozmosznak egy része. Ez a valami hajtja a világegyetemünket egy egység felé, egy holotróp állapotba. Van egy tropizmus a természetben. Tropizmus az, amikor valami hajtva van egy irányba. Ez a földi természetben benne van, és hiszem, hogy bennünk is. Mi ezt a nyugati világban elhagytuk, nem vesszük figyelembe."

Pedig ennek a hologramszerű filozófiának a szellemében kell cselekednünk és munkálkodnunk a világ és saját magunk, saját magatartásunk átalakításán. Az elmúlt néhány száz évben az emberiség letért ettől a természetes úttól. És itt lenne az ideje, hogy visszatérjünk, mert a bifurkációs folyamat lehetőséget ad rá."

A megoldás "nem a technológia. De a technológia segíthet" a helyes útra találásban, "mert össze tud kötni bennünket" és egyúttal csökkenteni tudja a környezeti tehertételünket. A lényeg az, hogy "időben változzunk, ne a vissza nem térés pontján túl, ami már közeledik hozzánk."
Ahogy Gandhi mondta: "Legyél az a változás a világban, amit látni akarsz benne." László Ervin úgy látja, "ha változunk, az terjed ebben a kvantumszemléletű világban. Amit csinálunk, az hat másokra is. Legyünk mi a változások. Ha ezt el tudjuk érni, akkor megérte ebben a világban élni. Tegyünk azért együtt, hogy az egépsz világ egy virágzó, szép, jó rendszer legyen. Ilyen világot teremtsünk egymásnak."

Véleményvezér

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo