hirdetés

Minél hamarabb fékeznünk kell

Még mindig sokan vannak, akik kételkednek a klímaváltozás tényében, holott az adatokkal nem lehet vitatkozni, és már nem a cuki jegesmedvék megmentéséről van szó, hanem húsbavágó problémákat okoz a globális felmelegedés – hangzott el a Fenntarthatósági Csúcs 2016 konferencián.

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

Ürge-Vorsatz Diána - Kép: PP, Fotó: Hatlaczki Balázs

„Most már szakmai körökben megszűnt a klímaszkepticizmus a világban, (politikai körökben még nem, sőt a frissen megválasztott amerikai elnök még erősíti is ezt a vonalat) ezért mindig megdöbbenek, ha fel-felbukkan Magyarországon is. Sokan még mindig megkérdőjelezik ezt a tényt. Pedig egyre szomorúbb adataink vannak arról, hogy nem csak hogy létezik ez a jelenség, de nem csak cuki jegesmedvékről van szó, hanem nagyon is húsba vágó problémáról” – mondta Ürge-Vorsatz Diana a Nobel-díjas IPCC kutatócsoportjának tagja, a CEU éghajlati és energiapolitikai kutatócsoportjának vezetője a Piac & Profit által rendezett hetedik Fenntarthatósági Csúcson.

Holott az adatok egyértelműek: soha korábban nem volt ekkora növekedés a globális átlaghőmérsékletben ilyen rövid idő alatt. Az idei február 1,35 fokkal volt az 1980-as átlag felett, a melegedés, a kiugrás mértéke óriási. Voltak olyan területek, ahol 11,5 fokkal volt melegebb mint a havi átlag, Magyarországon hat fokkal volt a hosszú távú átlag feletti hőmérséklet. Magyarországon ráadásul gyorsabban is melegszik a klíma a globális átlagnál: már 1980-hoz képest is 1,5 fokot emelkedett az átlaghőmérséklet, ami ráadásul együtt járt a csapadék mennyiségének hét százalékos csökkenésével.

A melegedés eloszlása nagyon egyenlőtlen, éppen a tavasz és a nyár melegszik a legjobban. Ez jól látható a hőhullámos napok számának emelkedésében. Ezek a hőhullámok okozzák már most is a világon a legtöbb halálesetet, különösen a városokban. Az egyre gyakoribb hőhullámok idején pedig előbb-utóbb itthon is elérjük azt a szintet, hogy lehetetlen lesz külszíni fizikai munkát végezni.

„Az igazán durva hatásokat még viszonylag keveset tapasztaltuk itthon, de a világ más részei kevésbé szerencsések. A klímaváltozás okozta szélsőséges időjárási jelenségek miatti károk túlnyomó része a fejlődő világot sújtja, ahogy az éghajlatváltozás okozta emberéletben elszenvedett veszteség 95 százaléka is. Ennek következtében az egész politikai elit, és a teljes társadalom jobban aggódik a probléma miatt. Nem is csoda, hiszen például a Fidzsi-szigetét sújtó februári ciklon a sziget éves GDP-nek 10 százalékát vitte el.”

A menekülthullámnak is a klímaváltozás az oka
A megváltozott környezeti hatások világosan láthatóak okként a Szíriai események mögött is - mondta a hetedik alkalommal megrendezett Magyar Fenntarthatósági Csúcson tartott előadásában Juhász Árpád geológus, a konferencia egyik fővédnöke.
Persze nem csak a fejlődő világban láthatóak a problémák: nem véletlen, hogy az Egyesült Államok tavaly az élére állt a klímavédelmi mozgalomnak. Tavaly értették meg a legjobban (többek között a Kaliforniát sújtó aszály miatt) hogy milyen közvetlenül érinti őket a klímaváltozás. A nyugati part egyes részein olyan mértékű lett az ivóvízhiány, hogy Kalifornia megtanulta, pénzért sok mindent lehet venni, de vizet nem. A helyszínen járva megdöbbentő volt látni, hogy a fű, a fák megbarnultak: nem azért, mert nem tudták volna megengedni a locsolást, hanem mert kialakult egy olyan közvélekedés, amely megvetette azokat, akik luxuscélokra használták a vizet - mondta a szakember.

„Ezek a hatások az elkövetkező évtizedekben fokozódni fognak, ez pedig komoly változásokat fog hozni a társadalom szemléletében. Nagyon kevesen merték volna megjósolni a Párizsi Klímaegyezmény létrejöttét, pedig már a nagyhatalmak vezetői is belátják ennek a problémának a súlyosságát. Ezért is nagyon fontos, hogy a politika előrement és 1,5 fokban határozta meg a klímacélt. Az az ijesztő, hogy ahány jelentése volt az IPCC-nek annál több adattal rendelkezünk arról, hogy milyen nagy különbség van az 1,5 és a 2 Celsius fokos emelkedés között” – mondta Ürge-Vorsatz Diána.

Számos olyan kritikus pont van, amely éppen 1,5 és 2 Celsius fokos emelkedés közben „billen át”, azaz olyan visszafordíthatatlan változások történnek, amelyeket később már nem lehet visszacsinálni. Ilyen a korallszirtek pusztulása, vagy a grönlandi jégsapkák elolvadása, amely önmagában 7 méterrel emelné meg a tengerszintet. A mediterrán régióban 1,5 fokos emelkedésnél hét százalékkal csökkenne a csapadékmennyiség, míg 2 Celsius foknál 18 százalékkal. Két fokos emelkedésnél tehát ezek a területeken lényegében lehetetlenné válhat az emberi élet.

„A különbség tehát a menekültek számában is megmutatkozhat, holott nehéz meghatározni, hogy kit űz el az otthonából a klímaváltozás. (De a szakértők egyetértenek abban, hogy a mostani menekülthullám mögött is fellelhető okként a klímaváltozás.) Tény azonban, hogy ez a szám emelkedni fog. Ugyanakkor milliószámra lesznek emberek, akik nem képesek elmenekülni: őket csapdába ejti majd a klímaváltozás. Minél hamarabb cselekednünk kell tehát mert kifutunk az időből: minél később kezdünk fékezni, annál fájdalmasabb lesz az ütközés.

 

hirdetés

Véleményvezér

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo