Adótörvények: itt a második kör

Novemberben második körben is jelentős változásokat fogadott el a parlament az adótörvényekben, kezdett körvonalazódni, mire számíthatunk 2016-ban. Hatályba lépett a közbeszerzési törvény, és döntöttek az adminisztrációcsökkentésről is. Kiderült, lesz pótlás az NHP helyett. A hónap végén már Párizsra figyelt a világ.

November közepén másodszor is jelentős változásokat fogadott el a parlament a 2016-os adótörvényekkel kapcsolatban. Kiderült, hogy jövőre megkezdik az adózók minősítését, újra adóköteles lesz a pálinkafőzés, minden kereskedelmi egység fizetheti az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat, viszont adókedvezményt kapnak a fuvarozók és az elektromos gépjárművek. Az elfogadott törvényekről itt olvashat.

Megszavazta az Országgyűlés az új szabályokat a környezetvédelmi termékdíjra. Egyszerűsödik az egyéni hulladékkezelést választók díjfizetése, a gépjárműgyártók és -forgalmazók átalánydíjat fizethetnek, és a külföldi gazdálkodóknak is fizetniük kell, ha díjköteles termékeiket online értékesítik magyarországi vevőnek.

Kép: Visionary7

Fenntarthatósáig Csúcs és etikus vállalatok
Immár hatodik alkalommal rendezte meg a Piac & Profit 2015. november 18-án a Magyar Fenntarthatósági Csúcs konferenciát, amelyen a civil és üzleti szféra képviselői gyűlnek össze, hogy közösen keressenek megoldást a problémákra. Hatodszorra hívtuk össze a felelősen gondolkodó embereket Magyarországon, hogy megvitassuk, hol tartunk mi, magyarok tetteinkkel a fenntartható fejlődés, vagyis élhető világunk fennmaradása érdekében. Idén a konferencia fókuszában az új globális fenntartható fejlődési program, a rendkívüli mértékű migráció és a klímaváltozás összefüggései álltak. A téma nagy gondolkodói, többek között László Ervin, Juhász Árpád és Ürge-Vorsatz Diana mellett az üzleti szektor szereplői is elmondták, mit tesznek a fenntartható fejlődés érdekében mindennapi üzleti és emberi tevékenységeikben. A konferencia előadásairól készült részletes beszámolókat itt találja.
Az esemény zárását követően került sor az Üzleti Etikai Díj átadására. Az Üzleti Etikai Díj 2000 óta, immár 16. éve kiemelkedő szerepet tölt be az üzleti életben etikusan működő cégek elismerésében. Az idei megmérettetésen – az eddigi 56 aktívan működő díjazott cég után – újabb 8 magyarországi bejegyzésű cég vehette át az elismerést. A díjazott cégekről itt olvashat részletesen.
Kiderült, hogy a kormány a feketegazdaság visszaszorítását segítő további lépésekre készül, így az elektronikus számlarendszer elindítására, valamint az online pénztárgépek bevezetésére a szolgáltatóknál, egyebek mellett a gépjármű-szervizeknél, taxiknál, tisztítóknál, a konditermeknél, a wellnesseknél, pénzváltóknál – mondta Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter korábban már jelezte: ezúttal elegendő időt adnak a felkészülésre, a cél, hogy a következő évet már minden vállalkozás úgy kezdhesse meg, hogy tudja: kell-e új berendezést vennie, s ha igen, mikorra kell azt rendszerbe állítania – bár december közepéig erre nem került sor.

Sok tekintetben könnyebbé vált a közbeszerzési eljárásokban való ajánlattétel, illetve részvételre jelentkezés 2015. november 1-től  az új közbeszerzési törvény hatálybalépésével, így várhatóan jelentősen bővül a részt vevő gazdasági szereplők köre, és ennek következtében a verseny. A főbb változások érintik többek között az üzleti titok, a kizáró okok és alkalmassági követelmények, valamint azok igazolásának szabályozását.

Ugyanakkor nemcsak a közszférára, hanem a magánszféra vállalkozásaira is közbeszerzési terhet ró a támogatásból megvalósuló beszerzéseknél. Ennek egyik esete az, ha a támogatási összeg eléri a huszonötmillió forintot. Mivel az új szabályozás a már korábban megkötött támogatási szerződések tekintetében is irányadó, ez akár fel is boríthatja az érintett projektet időtervét.

Vigyázó szemetek Párizsra vessétek
November utolsó napján vette kezdetét a párizsi klímacsúcs. Szakértők szerint ez az utolsó utáni pillanat, amikor, ha meg nem is állíthatjuk, de legalább még lelassíthatjuk a klímaváltozást. November 30-án a világ vezetői nem csak arról kezdenek el tanácskozni, hogy ki mennyivel csökkentse üvegházgáz kibocsátását. A tét sokkal több: maga az általunk ismert emberi civilizáció.
Újratölti Matolcsy a csodafegyvert

November elején jött a bejelentés: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2016 januárjában elindítja a Növekedéstámogató Programot (NTP), ami a bankok piaci hitelezéshez való visszatérését segíti elő a Növekedési Hitelprogram (NHP) fokozatos kivezetésével és a pozitív ösztönzést jelentő új Piaci Hitelprogram (PHP) meghirdetésével. Az NTP részeként a jegybank elindítja az NHP két pillérből álló harmadik, kivezető szakaszát, melynek keretében 2016. január elejétől december végéig köthetnek hitelszerződést a hazai kkv-k. Az MNB mindkét pillért 300 milliárd forintos keretösszeggel hirdeti meg. A programokról itt olvashat részletesen.

Könnyebb  adminisztráció, nagyobb bírság

Közigazgatási bürokráciacsökkentésről fogadott el törvénycsomagot a parlament. Ez érinti egyebek mellett a szociális ellátásokat, az anyakönyvi és gyámügyeket, a közlekedés területét, az illetékekre vonatkozó szabályozást, a környezetvédelmet, a bányászatot és az örökségvédelmet. A módosítással általános eljárási szabályok egyszerűsödnek, kevesebb lesz az engedélyhez kötött tevékenység, és csökkennek az ügyintézési határidők. Itt találja a részleteket.

A feketegazdaság csökkentése érdekében is egyre több új szabályt hoznak. Levélben hívja fel például a jogkövető cégek figyelmét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), ha áfacsaló szereplőkkel üzletelnek. A címzett cégé a döntés, hogy megszünteti-e az üzleti kapcsolatot a kétes vállalkozással, vagy fenntartja azt.

A jövőben minden cégnek elektronikusan kell megküldenie a beszámolóját a céginformációs szolgálat részére, amelyik társaság ezt felszólításra is elmulasztja, 300 ezer forintnyi mulasztási bírságot fizet – olvashattuk november elején a kormány honlapján. A kezdő cégek mulasztási bírsága viszont csak 100 ezer forint, továbbá ennyi a bírság akkor is, ha bármely cég a mulasztást megelőző két üzleti évben szabályszerűen és határidőben nyújtotta be a beszámolóját.

Egyre jobban ügyel a cégek igényeire a Facebook

Most már nem fog gondot jelenteni, ha több telephelyünket is szeretnénk megjeleníteni a Facebookon, sőt automatikusan hirdethetjük is őket. A legnagyobb közösségi oldal új funkciókkal kényezteti a vállalkozásokat novembertől.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo