Adózás 2016 cikkek

hirdetés

Nemzetközi szinten szállnak rá az adócsalókra

Nemzetközi szinten szállnak rá az adócsalókra 

A transzferár-szabályozás és a határokon átnyúló ügyletek ellenőrzése került az adóhatóságok fókuszába nem csak Magyarországon, hanem régiós, sőt OECD szinten is. Az adóelkerülés elleni fokozott küzdelem jelentős többletterhet jelent a vállalatoknak – mondták el a Mazars szakértői a cég régiós adózási környezetet vizsgáló jelentésének bemutatóján.
Cafeteria: ami adható, és amit adni kell

Cafeteria: ami adható, és amit adni kell 

Az új tudásalapú gazdaságban a béren kívüli juttatások keretében adható motivációs eszközök kikerülhetetlenek a Piac&Profit konferenciáján felszólaló szakértők szerint. Ugyanakkor fontos észben tartani, hogy melyik elemnek milyen adózási és adminisztrációs vonzata van.
Környezetvédelmi termékdíj: amire idén ügyelni kell

Környezetvédelmi termékdíj: amire idén ügyelni kell 

Első olvasatra 2016 látszólag nem sok újdonságot hozott a környezetvédelmi termékdíj-szabályozás szempontjából; ha azonban kicsit mélyebbre ásunk, kiderül, hogy vannak olyan módosítások, amelyek komoly változásokat hozhatnak bizonyos kötelezetti körre vonatkozóan. Ezekre szeretnénk felhívni a figyelmet, a Mazars szakértőjének segítségével.
Felügyeleti díj, HIPA és illetékek: amire érdemes figyelni

Felügyeleti díj, HIPA és illetékek: amire érdemes figyelni 

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat, az iparűzési adót és az illetékeket sem hagyták érintetlenül az idei évtől érvényes új adótörvények. A LeitnerLeitner adótanácsadó és könyvvizsgáló cég szakértőinek segítségével áttekintjük az ezeket a díjakat érintő legfontosabb újdonságokat.
Erre kell ügyelni nagyon a társasági adóban az idén

Erre kell ügyelni nagyon a társasági adóban az idén 

A novemberi salátatörvény változásokat vezet be a társasági adózásban is. A változások közül a LeitnerLeitner szakérőinek segítségével a három legfontosabb területet emelünk ki, a növekedési adóhitelt, az előadó-művészeti szervezet támogatását és a munkavállalói résztulajdonosi programokat.
hirdetés
Javulhat az adómorál az adózók minősítésével

Javulhat az adómorál az adózók minősítésével 

Feltétlenül javulni fog az adófizetési morál azzal, hogy megbízható és kockázatos kategóriákba sorolják az adózókat - mondta Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő az M1 csatornán. A besorolás a cégbejegyzésre kötelezett adózókra vonatkozik, az egyéni vállalkozókat és a magánszemélyeket ez az intézkedés nem érinti.
Adóbevallások: a cégeken csattan az ostor?

Adóbevallások: a cégeken csattan az ostor? 

Hamarosan az adóhatóság átvállalja az alkalmazottak adóbevallását, azonban az új rendszerben a teljes körű adminisztrációhoz egyszerre több helyről, többek között a munkáltatótól kell majd információkat bekérnie a hatóságnak, ez pedig jelentősen növelheti az érintett cégek adminisztrációs terheit, - hívja fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Baker Tilly Hungária.
Adótörvények: itt a második kör

Adótörvények: itt a második kör 

Novemberben második körben is jelentős változásokat fogadott el a parlament az adótörvényekben, kezdett körvonalazódni, mire számíthatunk 2016-ban. Hatályba lépett a közbeszerzési törvény, és döntöttek az adminisztrációcsökkentésről is. Kiderült, lesz pótlás az NHP helyett. A hónap végén már Párizsra figyelt a világ.
Lottóláz és hőségriadó fűtötte a júniust

Lottóláz és hőségriadó fűtötte a júniust 

Forró hangulat uralkodott júniusban: az ötös lottó ötmilliárdos giganyereménye és az első hőségriadó is felfűtötte a kedélyeket, amiket a kormány a 2016-os költségvetéssel és az új adótörvények elfogadásával hűtött le némiképpen. Összefoglaltuk a legfontosabb júniusi eseményeket!
Így módosul januártól a környezetvédelmi termékdíj

Így módosul januártól a környezetvédelmi termékdíj 

Már megszokhattuk, hogy minden évben módosul a termékdíj törvény. Nem lesz ez másként 2016. január 1-től sem. Bár általánosan mindenkit érintő változások nem lesznek, vannak olyan fogalmi változások, pontosítások, és kisebb változtatások, amik egy-egy adott céget bizony lényegi szinten érinthetnek. Ezeket gyűjtöttük egybe az RSM-DTM szakértőjének segítségével.
hirdetés

Hétfőn fontos határidő jár le 

December 20-a (illetve idén december 21-e hétfő) a határidő a KIVA-ból való kilépés szempontjából, de eddig lehet váltani az evá-ba is. Érdemes nem elfeledkezni erről, mert a határidő jogvesztő hatályú!

Kellemetlen meglepetés az áfatörvényben 

Az áfatörvény friss módosítására nagyon oda kell figyelni! 2016-tól váratlan meglepetésként – nem szerepelt a törvénytervezetben - rövidül az az időszak, amelyen belül az adóalany a levonási jog keletkezésétől számítva érvényesítheti adólevonási jogát.

Jól jár a megbízható 

2016-tól a NAV megbízható, illetve kockázatos kategóriába sorolja az adózókat, mely alapján meghatározott kedvezményeket kapnak, vagy éppen ellenkezőleg szigorúbb elbánásban fognak részesülni. Mivel a minősítésnek megfelelően jól – vagy éppen rosszul járhatunk, érdemes a minősítés kritériumait alaposan megismerni. A LeitnerLeitner szakértője segít.

Adózás 2016: bonyolult, de jó lesz ez  

A tervek szerint már jó előre fel lehetett volna készülni a jövő évi új adózási szabályokra, valójában viszont sok törvényből kell kiokoskodni, mit is kell tenni pontosan. A legfontosabb változások talán az adózás rendjében lesznek a Mazars szakértői szerint, összességében pedig számos üdvözlendő újítást látnak az olykor nem egyszerű szabályokban.

Eva vagy sem? Itt az idő, válasszatok! 

2015. december 1-je és december 21-e között választhatják 2016-ra az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) az újonnan bejelentkező adózók. Azoknak, akik 2015-ben az eva szerint teljesítették adókötelezettségüket, és jövőre is fenn akarják tartani ezt az adózási módot, nem kell újra bejelentkezniük.

SZJA 2016 - így adózunk jövőre 

A jövő évi adóváltozások közül számos - jelentős részben eljárásrendi változás - a személyi jövedelemadót érinti. Egyszerűbb lesz a bevallás, alacsonyabb az adókulcs. A PwC szakértői összeszedték a legfontosabb tudnivalókat.

Így működik az időszaki elszámolás januártól 

Január 1-től változik az időszaki elszámolású ügyletek - más néven folyamatos teljesítésű ügyletek - szabálya. Adószakértőnk segít áttekinteni a praktikus tudnivalókat.

Lehet jövőre is pálinkát főzni, csak fizetni kell 

Továbbra is megmarad a magán pálinkafőzés jogintézménye; a magánfőzést minimális költség és adminisztráció terheli - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) főosztályvezetője az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága szőlő-, bor-, pálinka albizottságának ülésén.

Elfogadták: így adózunk jövőre 

Elfogadta a Parlament az adótörvények módosítását, így jövőre megkezdik az adózók minősítését, újra adóköteles lesz a pálinkafőzés, minden kereskedelmi egység fizetheti az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat, viszont adókedvezményt kapnak a fuvarozók és az elektromos gépjárművek.

Már idén spórolhatunk a jövő évi adóváltozásokkal 

Bár a múlt héten benyújtott adócsomag számos – főként az adózás rendjét érintő – új szabályt tartalmaz, a vállalkozásoknak nem szabad elfelejteni, hogy a jövő évi adótörvény-változások nagy részét már nyáron elfogadták – emlékeztet a MAZARS legfrissebb összefoglalója. Érdemes áttanulmányozni a korábbi módosításokat is, hiszen egyes szabályok, így például a vállalkozásokat érintő növekedési adóhitel, már az év végi adókalkuláció készítése során is alkalmazhatóak.

Megint átírják az adószabályokat – van, amivel jobban járunk 

Komoly változások jönnek az adózásban a vállalkozásoknak és a magánszemélyeknek, ezek közül válogattunk ki néhányat a Deloitte szakértőinek segítségével. A módosítások között van néhány olyan, ami konkrét költségcsökkentést jelent a vállalatoknak.

Fontos változásokat terveznek az adótörvényben 

Eljárási szabályok is változhatnak az adózás rendjéről szóló törvény módosításával, így például közös folyószámla-nyilvántartásba kerülhetnek az adó- és vámhatóság által nyilvántartott fizetési kötelezettségek, az szja-ban felemelhetik a részletfizetés értékhatárát és szigoríthatják az adóregisztrációs eljárás rendelkezéseit.

Könnyebb lesz az élet a jó adósoknak 

Alapvető változások következnek az adórendszerben: a NAV 2016. április elsejétől három minősítési kategóriába sorolja a vállalkozásokat, a jó adózók különféle kedvezményekben részesülnek majd, a kockázatos, vagy átlagos adózok viszont nem. Adókedvezményeket kapnak az elektromos autók és a fuvarozók és a NAV fogja elkészíteni az SZJA bevallásokat is.

Hogyan éljünk a növekedési adóhitellel? 

A 2016-tól igénybe vehető növekedési adóhitel első pillantásra nagyszerű lehetőségnek tűnik a beruházást tervező vállalkozásoknak, csakhogy szigorú feltételeknek kell megfelelniük, ha élni szeretnének a lehetőséggel. Ezeket mutatjuk be.

Jelentősen változik jövőre a számviteli törvény 

A módosított törvény hatályba lépésére 2016. január elsején kezdődő üzleti évtől számíthatunk. A legfontosabb változások között említhetjük a mérleg- és az eredménykimutatás szerkezetének változását, a rendkívüli tételek törlését, és az osztalékfizetéssel kapcsolatos elszámolások szabályainak módosulását is - írja az RSM DTM hírlevele.

Ezek a legfontosabb adóváltozások jövőre 

Június 24-ei Közlönyben került kihirdetésre a adózással összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2015. évi LXXXI. törvény. Hegedüs Sándor az RSM DTM adóüzletág vezetője blogbejegyzésében a legfontosabb változásokat elemzi, a vállalkozásokat leginkább érintő tételekről olvashat az alábbiakban.

Kinek segít a növekedési adóhitel? 

A 2016. évi adócsomag tervezetében megjelent, TAO fizetést érintő változás, a növekedési adóhitel új adótervezési lehetőséget biztosíthat azon adózók számára, amelyek eredménye az egyik évről a másikra hatszorosára változik. Hegedüs Sándor, az RSM DTM Zrt. adópartnere körüljárta a részleteket.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés
Megér az egészsége napi egy kávé árát?

Megér az egészsége napi egy kávé árát? 

Az egészség az egyik, ha nem a legfontosabb magánvagyonunk, a legtöbben azonban ezt nem mérik fel időben és csak kevesen gondolnak arra, hogy az egészségükre is biztosítást kössenek.

Költségkímélés

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok 

Az Allianz Hungáriához az év első 8 hónapjában közel 35 ezer lakóingatlannal kapcsolatos kárbejelentés érkezett.

Jogi kisokos

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.

Cégblog

Zsinórban harmadszor nyerte az Országgyűlés a Csúcs Kupát

Zsinórban harmadszor nyerte az Országgyűlés a Csúcs Kupát 

A Csúcs Kupa kispályás közéleti labdarúgó tornáján vett részt a Magyar Színészválogatott, a Magyar Újságírók Válogatott, a Magyar Országgyűlés Labdarúgó Válogatottja, és az Üzletemberek csapata.

Klímablog

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése  

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá.

Infokom

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo