Felügyeleti díj, HIPA és illetékek: amire érdemes figyelni

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat, az iparűzési adót és az illetékeket sem hagyták érintetlenül az idei évtől érvényes új adótörvények. A LeitnerLeitner adótanácsadó és könyvvizsgáló cég szakértőinek segítségével áttekintjük az ezeket a díjakat érintő legfontosabb újdonságokat.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Élelmiszerlánc-felügyeleti díj

Mint azt korábban megírtuk, a kormány végül beadta a derekát Brüsszelnek és átalakította az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat. Az ügy háttere, hogy az Európai Bizottság két főigazgatósága (Versenypolitikai, illetve Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóság) is vizsgálatot folytat az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény 2015. január 1-jétől hatályos módosítása, azaz a kereskedelmi szektorban a napi fogyasztási cikkek értékesítése esetében progresszívan változó, úgynevezett sávos élelmiszerlánc-felügyleti díj kapcsán.Mint azt megírtuk, a szakértők által különadónak minősített élelmiszerlánc-felügyeleti díj ügyében az Európai Bizottság hivatalos, úgynevezett mélyreható vizsgálatot indított és a testület a progresszív kulcsok használatát is megtiltotta.

Az uniós eljárásnak köszönhetően változnak az élelmiszerlánc-felügyeleti díj mértékére vonatkozó szabályok. A sávos mérték megszűnik, helyette a díj egységesen a forgalom 0,1%-a lesz. Főszabály szerint az előző naptári év – a népegészségügyi termékadó és jövedéki adó nélkül számított – díjköteles árbevételének/bevételének alapján kell megállapítani. A díjat egy összegben kell majd 2016-tól megfizetni, amiből levonható a korábbi befizetés - figyelmeztet a LeitnerLeitner adótanácsadó és könyvvizsgáló szakmai blogja.

Kép: PP

Átmeneti szabályok vonatkoznak azokra az adóalanyokra, akik – gyakorlatilag az uniós felfüggesztés hatására – a 2015-ös élelmiszerlánc-felügyeleti díj kötelezettségüket még nem vagy hiányosan teljesítették. Bevallásukat a 2014-es naptári év árbevétele alapján 2015. december 30-ig pótolhatják, illetve helyesbíthetik; továbbá díjfizetési kötelezettségüket 2016. január 31-ig egy összegben, késedelmi pótlék nélkül fizethetik meg.

Adómentesen is mehetünk szurkolni az EB-meccsekre
Sok szurkoló már lázban ég az EB-meccsek miatt, ehhez kapcsolódóan akár munkáltatói, akár munkavállalói oldalról érdemes figyelembe venni, hogy a személyi jövedelemadóról szóló törvény adómentes juttatásként említi a sportrendezvényre szóló belépőt. De vajon kifizethető egy Franciaországban zajló mérkőzés belépője adómentes juttatásként, és mi a helyzet az EB magyar válogatott nélkül zajló további mérkőzéseivel? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Fata László cafeteriaszakértő segítségével.
Az illetéktörvény változásai

A megbízható adózóknak nem kell eljárási illetéket fizetniük, ha részletfizetési kedvezményt kérnek. A műemléknek minősülő, védetté nyilvánított épület megszerzése illetékmentessé válik, vagyis a már befizetett illetéket visszaadják, ha az új tulajdonos egy műemléképület felújítását 1 éven belül megkezdi, és azt 5 éven belül be is fejezi.

Nem kell illetéket fizetni az autóbuszok, nyerges vontatók és tehergépjárművek vásárlásakor a gazdálkodó szervezeteknek. Emellett ezentúl már nemcsak a kizárólag elektromos motorral ellátott gépjárművek megszerzése után nem kell illetéket fizetni, hanem a „környezetkímélő” gépkocsik vétele esetén sem.

HIPA változások

A logisztikai, szállítmányozási szektor szereplői számára jó hír, hogy bővül az útdíj levonási lehetőség, így nem csak az e-útdíj, hanem a külföldön vagy belföldön megfizetett, ráfordításként, költségként elszámolt úthasználati díjaknak még plusz 7,5%-a is leírható a helyi iparűzési adóból.

Az önkormányzatok K+F adókedvezménnyel ösztönözhetik a területükön folytatott kutatás-fejlesztési tevékenységet. A K+F költségeket már most is le lehet vonni az adóalapból, de 2016-tól 10%-os adókedvezményt is biztosíthatnak az önkormányzatok, ha így döntenek.

Jó hír, hogy csökkenni fognak a vállalkozások adminisztrációs terhei, egyrészt mivel a jövőben azoknak, akiknek nincs adófizetési kötelezettségük, bevallást sem kell benyújtaniuk. Másrészt 2017. január 1-től a több önkormányzat területén működő adóalanyoknak nem kell minden önkormányzathoz bevallást beadniuk, elég lesz az egységesített központi nyomtatványon (ÁNYK-n keresztül) az állami adóhatóság felé egyetlen egyet.

Építményadó, telekadó: kinek kell fizetni?
2016. január 15-ig van mód arra, hogy az arra kötelezett személyek szankció veszélye nélkül eleget tegyenek építmény-, illetve telekadó bevallási kötelezettségüknek. Az, hogy kiknek kell ezt a bevallást készíteniük és benyújtaniuk, számos körülménytől függ – ebben nyújtunk most segítséget az RSM-DTM szakértőjének segítségével.

Véleményvezér

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.
Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt

Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt 

Amíg marad a református egyház jelenlegi vezetése, addig lemond lelkipásztori fizetés-kiegészítéséről
Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk

Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk 

Kiszámíthatóbb gazdaságpolitikára lenne szükség.
Taxis balhé tört ki Romániában

Taxis balhé tört ki Romániában 

Ki lesz az erősebb? A hagyományos taxisok, vagy az utazásmegosztók?
Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet

Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet 

A kormánypropaganda a magyar csúcsinfláció miatt a szankciókat okolta, de a számok világméretű összehasonlításban ezt nem igazolják.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo