Felügyeleti díj, HIPA és illetékek: amire érdemes figyelni

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat, az iparűzési adót és az illetékeket sem hagyták érintetlenül az idei évtől érvényes új adótörvények. A LeitnerLeitner adótanácsadó és könyvvizsgáló cég szakértőinek segítségével áttekintjük az ezeket a díjakat érintő legfontosabb újdonságokat.

Élelmiszerlánc-felügyeleti díj

Mint azt korábban megírtuk, a kormány végül beadta a derekát Brüsszelnek és átalakította az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat. Az ügy háttere, hogy az Európai Bizottság két főigazgatósága (Versenypolitikai, illetve Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóság) is vizsgálatot folytat az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény 2015. január 1-jétől hatályos módosítása, azaz a kereskedelmi szektorban a napi fogyasztási cikkek értékesítése esetében progresszívan változó, úgynevezett sávos élelmiszerlánc-felügyleti díj kapcsán.Mint azt megírtuk, a szakértők által különadónak minősített élelmiszerlánc-felügyeleti díj ügyében az Európai Bizottság hivatalos, úgynevezett mélyreható vizsgálatot indított és a testület a progresszív kulcsok használatát is megtiltotta.

Az uniós eljárásnak köszönhetően változnak az élelmiszerlánc-felügyeleti díj mértékére vonatkozó szabályok. A sávos mérték megszűnik, helyette a díj egységesen a forgalom 0,1%-a lesz. Főszabály szerint az előző naptári év – a népegészségügyi termékadó és jövedéki adó nélkül számított – díjköteles árbevételének/bevételének alapján kell megállapítani. A díjat egy összegben kell majd 2016-tól megfizetni, amiből levonható a korábbi befizetés - figyelmeztet a LeitnerLeitner adótanácsadó és könyvvizsgáló szakmai blogja.

Kép: PP

Átmeneti szabályok vonatkoznak azokra az adóalanyokra, akik – gyakorlatilag az uniós felfüggesztés hatására – a 2015-ös élelmiszerlánc-felügyeleti díj kötelezettségüket még nem vagy hiányosan teljesítették. Bevallásukat a 2014-es naptári év árbevétele alapján 2015. december 30-ig pótolhatják, illetve helyesbíthetik; továbbá díjfizetési kötelezettségüket 2016. január 31-ig egy összegben, késedelmi pótlék nélkül fizethetik meg.

Adómentesen is mehetünk szurkolni az EB-meccsekre
Sok szurkoló már lázban ég az EB-meccsek miatt, ehhez kapcsolódóan akár munkáltatói, akár munkavállalói oldalról érdemes figyelembe venni, hogy a személyi jövedelemadóról szóló törvény adómentes juttatásként említi a sportrendezvényre szóló belépőt. De vajon kifizethető egy Franciaországban zajló mérkőzés belépője adómentes juttatásként, és mi a helyzet az EB magyar válogatott nélkül zajló további mérkőzéseivel? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Fata László cafeteriaszakértő segítségével.
Az illetéktörvény változásai

A megbízható adózóknak nem kell eljárási illetéket fizetniük, ha részletfizetési kedvezményt kérnek. A műemléknek minősülő, védetté nyilvánított épület megszerzése illetékmentessé válik, vagyis a már befizetett illetéket visszaadják, ha az új tulajdonos egy műemléképület felújítását 1 éven belül megkezdi, és azt 5 éven belül be is fejezi.

Nem kell illetéket fizetni az autóbuszok, nyerges vontatók és tehergépjárművek vásárlásakor a gazdálkodó szervezeteknek. Emellett ezentúl már nemcsak a kizárólag elektromos motorral ellátott gépjárművek megszerzése után nem kell illetéket fizetni, hanem a „környezetkímélő” gépkocsik vétele esetén sem.

HIPA változások

A logisztikai, szállítmányozási szektor szereplői számára jó hír, hogy bővül az útdíj levonási lehetőség, így nem csak az e-útdíj, hanem a külföldön vagy belföldön megfizetett, ráfordításként, költségként elszámolt úthasználati díjaknak még plusz 7,5%-a is leírható a helyi iparűzési adóból.

Az önkormányzatok K+F adókedvezménnyel ösztönözhetik a területükön folytatott kutatás-fejlesztési tevékenységet. A K+F költségeket már most is le lehet vonni az adóalapból, de 2016-tól 10%-os adókedvezményt is biztosíthatnak az önkormányzatok, ha így döntenek.

Jó hír, hogy csökkenni fognak a vállalkozások adminisztrációs terhei, egyrészt mivel a jövőben azoknak, akiknek nincs adófizetési kötelezettségük, bevallást sem kell benyújtaniuk. Másrészt 2017. január 1-től a több önkormányzat területén működő adóalanyoknak nem kell minden önkormányzathoz bevallást beadniuk, elég lesz az egységesített központi nyomtatványon (ÁNYK-n keresztül) az állami adóhatóság felé egyetlen egyet.

Építményadó, telekadó: kinek kell fizetni?
2016. január 15-ig van mód arra, hogy az arra kötelezett személyek szankció veszélye nélkül eleget tegyenek építmény-, illetve telekadó bevallási kötelezettségüknek. Az, hogy kiknek kell ezt a bevallást készíteniük és benyújtaniuk, számos körülménytől függ – ebben nyújtunk most segítséget az RSM-DTM szakértőjének segítségével.

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo