Illeték cikkek


Változik a CSOK-hoz kapcsolódó illeték és még sok minden más az ingatlanadózásban

Változik a CSOK-hoz kapcsolódó illeték és még sok minden más az ingatlanadózásban 

Záródnak a kiskapuk, akár dupla illeték is felmerülhet!
Ingatlanvásárlás: eldőlni látszik, hogy nettó vagy bruttó az illetékalap

Ingatlanvásárlás: eldőlni látszik, hogy nettó vagy bruttó az illetékalap 

Az ingatlan bruttó vagy nettó vételárát kell-e megjelölni forgalmi értékként az illeték kiszabása tekintetében?
Újabb mentességet kapnak a csokosok

Újabb mentességet kapnak a csokosok 

Az égbe emelkedő büntetőkamat maximalizálása után újabb kedvező hírt kapnak a csokosok.
Hogyan lehet takarékoskodni az illetéken ingatlanvásárláskor?

Hogyan lehet takarékoskodni az illetéken ingatlanvásárláskor? 

A jelenleg hatályos jogszabályok értelmében ingatlanvásárlás esetén a vagyonszerző, azaz a vevő vagyonszerzési illeték megfizetésére köteles, amelynek általános mértéke az ingatlanért fizetett vételár 4 százaléka. Ez azt jelenti, hogy egy 50 milliós lakás vásárlása esetén a vevőnek a vételáron felül meg kell fizetnie az államnak 2 millió forintot, ami lássuk be, nem csekély összeg – mondta dr. Bognár Ivett, az act Bán & Karika Ügyvédi Társulás szakértője.
Ajándékozási illeték: ezeket nem árt tudni

Ajándékozási illeték: ezeket nem árt tudni 

Ajándékozási illetéket akkor kell fizetni, ha az ajándékozással történt vagyonszerzésről okiratot állítottak ki vagy ha okiratot nem állítottak ki, de az ingóság forgalmi értéke meghaladja a 150 ezer forintot.
Kinek nem kell illetéket fizetni lakásvásárláskor?

Kinek nem kell illetéket fizetni lakásvásárláskor? 

Ezeket az eseteket gyűjtötte most egy csokorba friss egyperces bejegyzésében az Írisz Office könyvelő- és adótanácsadó iroda.
Durva illetéket készül kiszabni a kormány

Durva illetéket készül kiszabni a kormány 

A tervek szerint a belterületbe sorolt ingatlanok után az illeték mértéke az illeték alapjának 90 százaléka lenne.
Visszakozott a kormány, mégis marad a tranzakciós illeték

Visszakozott a kormány, mégis marad a tranzakciós illeték 

A pénzügyminiszter korábbi javaslatának része volt a pénzügyi tranzakciós illeték szabályainak átírása, mégpedig oly módon, hogy a 20 ezer forintot meghaladó átutalások esetén egységesen évi 800 forintot határoz meg – írja az Mfor.hu.
Lakásvásárlás esetén mennyi a visszterhes vagyonátruházási illeték mértéke?

Lakásvásárlás esetén mennyi a visszterhes vagyonátruházási illeték mértéke? 

Lakásvásárlás esetén mennyi a visszterhes vagyonátruházási illeték mértéke? Az általános szabályon túlmenően a részletek az Írisz Office reggeli egyperceséből tudhatók meg.
Reggeli egyperces: Az öröklési illeték mértéke

Reggeli egyperces: Az öröklési illeték mértéke 

Reggeli egyperces címmel új sorozatot indítunk. A rövid cikkekből adózási és ahhoz kapcsolódó jogi kérdésekre kapunk tömör, pár mondatos választ az ÍriszOffice adótervezőitől.

Sokba kerülhet, ha a Brexit után is ott akar maradni 

A brit kormány jelentős illetéket fizettetne  a Brexit után az országban maradni kívánó uniós polgárokkal, de lehetséges, hogy az EU átvállalja ezeket a költségeket.

Kik nyerhetnek az ingatlanpiacon? 

Az ingatlanpiac szempontjából több fontos változást hozott a 2018-as év, amelyek a korábbinál kedvezőbb szabályokat írnak elő – írja az ingatlan.com, amely összegyűjtötte a legfontosabb változásokat.

Így változik a lakásvásárlás illetéke 

Egy, a parlamentnek kedden benyújtott törvényjavaslat januártól az adózók számára kedvezően módosítaná a magánszemélyek lakásvásárlásakor érvényesíthető illetékalapkedvezmény, illetve illetékmentesség szabályozását.

Olcsóbb lehet céget indítani jövőre 

Jövő márciustól megszűnne több, a közigazgatási ügyintézéshez kapcsolódó illeték és díj, többek között illetékmentes lehet a korlátolt felelősségű társaság, az egyéni cég, a közkereseti társaság és a betéti társaság bejegyzésére irányuló cégbírósági eljárás is. Az erről szóló törvényjavaslatot Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter jegyzi.

Jó hír is van az adócsomagban 

A tegnap elfogadott, a jövő évre vonatkozó adócsomag kedvező változást tartalmaz az illeték törvényben. Főleg a Kft.-k tulajdonosai örülhetnek, kevesebb illetéket kell ugyanis fizetniük – hívta fel a figyelmet szakértőnk.

Most gondolja át, mit kell módosítani a cégben! 

A kft-k törzstőke emelésének elhalasztásáról szóló törvénymódosítás azt is tisztázta, mennyi illetékkel jár majd a dolog. Lássuk, mikor marad illetékmentes a kötelező módosítás, és mennyibe kerül, ha van más is.

Felügyeleti díj, HIPA és illetékek: amire érdemes figyelni 

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat, az iparűzési adót és az illetékeket sem hagyták érintetlenül az idei évtől érvényes új adótörvények. A LeitnerLeitner adótanácsadó és könyvvizsgáló cég szakértőinek segítségével áttekintjük az ezeket a díjakat érintő legfontosabb újdonságokat.

Meglepetés a behajtási költségáltalány ügyében 

A behajtási költségátalány tekintetében még mindig érnek minket meglepetések. Lehet, még Ön sem tudta eddig, hogy ugyan ajándékozási illetéket nem kell fizetni az elengedett kötelezettség után, azonban 30 napon belüli bejelentési kötelezettség terheli a társaságot – figyelmeztet a Mazars.

Átutalással is fizethető az illeték 

2015. január 1-jétől az ügyfél választásán múlik, hogy a közigazgatási hatósági eljárásban felmerülő illetéket hogyan fizeti meg: illetékbélyeggel vagy pedig banki átutalással.

Cégmódosítás: mikor, mennyit kell fizetni? 

Mikor kell módosítani a társasági szerződést? És mennyi ennek a költsége? Összeszedtük, melyik módosítás, mennyibe kerül a cégnek és mi az, ami illetékmentes.

Cégalapítás: a legfontosabb tudnivalók 

Melyik cégforma lenne a megfelelő? És mennyibe kerül az egész cégindítás? Milyen papírok kellenek? Összeszedtük az alap tudnivalókat.

Figyelem! Változott az illetéktörvény 

Több ponton változott az illetéktörvény január 1-jétől: mentesül az illetékteher alól a házastársak közötti ajándékozás és vagyonátruházás, szigorodnak ugyanakkor a gazdálkodószervezetek közötti egyes tranzakciók illetékmentességének feltételei.

Vigyázzon, nehogy több illetéket fizessen jövőre! 

A 2014-es adótörvény-javaslat jelentősen befolyásolhatja, hogy egy ingatlannal rendelkező cégben való tulajdonszerzés jár-e vagy sem illetékfizetési kötelezettséggel. – figyelmeztet Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója.

Csalók trükköznek az illetékkel 

Érdemes ellenőrizniük illetékfizetési kötelezettségük tényleges teljesítését azoknak, akik gépjárművet vásárolnak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) több száz ügyletről derítette ki, hogy a gépjármű átírására hamis illetékbefizetési csekk alapján került sor. NAV költségvetési csalás, illetve magánokirat-hamisítás miatt feljelentést tett az illetékes nyomozóhatóságoknál.

Magyar cégek is bukhatnak a ciprusi döntéseken 

Ciprus az egyik legkedveltebb offshore-célpont a hazai vállalkozások körében, az ottani bankbetétekre kivetett illeték azonban gyökeresen megváltoztatná ezt a paradicsomi helyzetet. A magyar kormányzat az utóbbi években számos intézkedést hozott, amellyel próbálta a külföldre mentett jövedelmeket hazahozni, mégis 1500 hazai vállalat „büszkélkedik” jelenleg is offshore-kapcsolattal – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.

Fontos új részletszabályok az adózásban 

Emelkedtek az illetékek, szigorodott a készpénzfizetési korlátozás és az iratbevonás szabálya, bizonyos eljárások esetében pedig kötelező az adózó képviselete.

Ügyvezetők! Új bevallási kötelezettség 

A Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt. munkatársainak információi szerint a NAV megkezdte a 2012. január 1-jétől társas vállalkozónak minősülő magánszemélyekkel kapcsolatban a 12T1041-es és a 1208-as bevallások ellenőrzését. Amennyiben az adóhatóság hiányosságot tapasztal, jelentős összegű mulasztási bírságot szabhat ki. Mint ismeretes a korábban megbízottként ügyvezetői feladatokat ellátók 2012. január 1-jétől társas vállalkozóknak minősülnek, így járulékfizetési kötelezettség terheli őket.

Erre figyeljen a végtörlesztésnél! 

Sokan családi, rokoni, baráti kölcsönből, illetve ajándékba kapott pénzből oldják meg devizahitelük végtörlesztését. Ám ebben az esetben sem árt körültekintően eljárni, mert adott esetben súlyos összeget kell megfizetni illeték formájában a vagyonszerzéshez kapcsolódóan, és bejelentési kötelezettséget is teljesíteni kell az adóhatóság felé. 

Nőnek a járulékok és illetékek jövőre 

A félszuperbruttó 2 millió 424 ezer forint felett maradna meg jövőre, a termőföldként megvásárolt ingatlan értékesítése után pedig a szokásos hozam felett már a teljes eladási árra személyi jövedelemadót kell majd fizetni a péntek délután az országgyűlésnek benyújtott törvénymódosító csomag javaslata szerint. Változik a cafeteriajuttatás adózása, és tetemesen nő az autók átírási illetéke is. A cégeknek a teljes éves gépjárműadót január 20-áig be kell fizetniük. A javaslat kimondja: a foglalkoztató által fizetett tb-járulék közvetlen ellenszolgáltatással nem járó fizetési kötelezettség. A munkavállaló által fizetendő járulék mértéke ismét nő.

Jó hír a mezőgazdaságból élőknek 

Hétfőtől adó és illetékmentesen, apáról fiúra szállhat a családon belüli gazdaság, ekkor lép hatályba az erről szóló új rendelkezés, amely pénteken jelent meg a Magyar Közlönyben.

Sokat kért az Apeh az örökségünkből 

Illetékekből október végéig 129,3 milliárd forint folyt be, ebből közel 15 milliárd csak októberben. Öröklési illetékből 6,7 milliárdot kasszírozott az APEH - derül ki a hivatal honlapján közzétett statisztikából.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja

Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja 

Az elmúlt években több területen is fontos lépések történetek a dm gazdasági közösségében.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.

Pénzszerzés

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések  

11 ezer háztartásnak ítéltek meg összesen több mint 45 milliárd forint támogatást.

Adózás

Sokan ajánlhatják még fel személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát

Sokan ajánlhatják még fel személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát 

Tállai András: egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról - keddig lehet beadni az adóbevallást.

Cégblog

Biztonsági kockázatok miatt leállítja az egyik légitársaság a tel-avivi járatait

Biztonsági kockázatok miatt leállítja az egyik légitársaság a tel-avivi járatait 

A KLM holland légitársaság júliustól ismét leállítja az tel-avivi járatait biztonsági kockázatokra hivatkozva.

Klímablog

Újfajta bűnözés hódít a cégek körében

Újfajta bűnözés hódít a cégek körében 

Globálisan a negyedik legjelentősebb bűnözési forma a környezeti bűnözés, és évről évre tovább nő.

Infokom

Ilyen se történt még Oroszországban

Ilyen se történt még Oroszországban 

Három, alacsony pályán keringő kommunikációs műholdat indított el az orosz Brjuro 1440 cég.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo