Ügyvezetők! Új bevallási kötelezettség

A Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt. munkatársainak információi szerint a NAV megkezdte a 2012. január 1-jétől társas vállalkozónak minősülő magánszemélyekkel kapcsolatban a 12T1041-es és a 1208-as bevallások ellenőrzését. Amennyiben az adóhatóság hiányosságot tapasztal, jelentős összegű mulasztási bírságot szabhat ki. Mint ismeretes a korábban megbízottként ügyvezetői feladatokat ellátók 2012. január 1-jétől társas vállalkozóknak minősülnek, így járulékfizetési kötelezettség terheli őket.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A Saldo Pénzügyi Tanácsadó adószakértői azt javasolják, hogy azok az ügyvezetők, akik a társaság ügyvezetését nem munkaviszony alapján látják el és eddig nem tettek eleget az idéntől kötelező bejelentési, bevallási kötelezettségüknek, pótolják azt minél előbb.

A késve benyújtott bejelentés, bevallás is bírságolható a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) részéről, de enyhítő körülményként vehető figyelembe, ha a társaság ugyan határidőn túl, de önként teljesítette a kötelezettségét. A határidőre benyújtott 1208-as bevallások helyesbítését is a fentiek szerint kell elvégezni, amennyiben a biztosított társas vállalkozó adatait az adott havi bevallás nem tartalmazta (kimaradt).


Érdemes alaposan utánaszámolni

Idéntől változott a törvény

2012. január 1-jétől a Bt., a Kkt. és a Kft. tagjai társas vállalkozónak minősülnek, ha a társaság ügyvezetését nem munkaviszony alapján látják el.

 

Figyeljünk a cégalapításnál
Erőteljesebb adóhatósági fellépésre számíthatnak a vállalatok, valamint szigorodnak a jogkövetkezmények: emelkedik a szankciók mértéke, nő a cégtulajdonosok, ügyvezetők felelőssége, akiknél a büntetőjogi felelősségre vonás sem kizárt. Az adóelkerülés céljából létrehozott fiktív cégek már eddig is az adóhatósági vizsgálatok célkeresztjében álltak, de ezután még erőteljesebb támadásokra kell számítaniuk. Az új adóregisztrációs eljárás keretében az adóellenőrök már a kezdeti szakaszban igyekeznek kiszűrni a fiktív cégalapításokat. Ha a leendő ügyvezetők vagy többségi tulajdonosok - illetve a kezükben lévő más cégek - kiemelkedő adótartozással rendelkeznek, nem kapnak adószámot, annak hiányában a cégbíróság megtagadja a bejegyzést. A már bejegyzett fiktív cégek is jobban aggódhatnak, őket az adószámuk azonnali törlésével büntetheti az adóhatóság.

Ennek értelmében a Tbj. 5. § (2) bekezdésének módosítása szerint 2012. január 1-jétől biztosítottnak kell tekinteni a gazdasági társaság társas vállalkozónak nem minősülő vezető tisztségviselőjét (ügyvezetőjét) is.
Ez azt jelenti, hogy a vezető tisztségviselőt, aki a fenti megváltozott szabályok alapján 2012. január 1-jétől a vezető tisztség ellátása tekintetében társas vállalkozónak minősül, a 12T1041-es adatlapon a biztosítottak körébe be kell jelenteni. Kivéve azokat, akik kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozónak minősülnek. Ebbe a körbe tartoznak a vállalkozói tevékenységet saját jogú nyugdíjasként végzők, továbbá az özvegyi nyugdíjban részesülők amennyiben az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötték.

A biztosítási bejelentés mellett a társaságnak a vezető tisztségviselővel kapcsolatban a bevallási kötelezettséget az Art. 31. § (2) bekezdése alapján a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig a 1208 számú bevallásban kell teljesíteni.

Amennyiben többes jogviszonyú társas vállalkozónak minősül – vagyis más foglalkoztatónál is munkaviszonyban áll vagy egyéb jogviszonyban végez munkát, illetve más társaság tagjaként személyesen közreműködik – az ügyvezető és e tevékenységéért díjazásban nem részesül, abban az esetben is teljesíteni kell a 12T1041-es nyomtatványon a bejelentési kötelezettséget.

Havonta 1208-as bevallást kell beadniuk azoknak is, akik társas vállalkozónak minősülő vezető tisztségviselőként heti 36 órát elérő munkaviszonnyal rendelkeznek, és a feladatuik ellátásáért nem kapnak juttatást. Ugyanis az Art. fentebb idézett előírása alapján a bevallást akkor is be kell nyújtani, ha fizetési kötelezettség nincs, mivel biztosítási idő ilyenkor is keletkezik.
Ebben az esetben a 1208 bevallásban kizárólag az érintett magánszemély biztosításban töltött idejét kell közölni, és az M-09-es lap 560-562. sorok valamelyikébe 0-át kell írni. Tehát a 1208 nem váltható ki az NY-es nyomtatvánnyal, figyelmeztet a Saldo adótanácsadója.

Véleményvezér

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo