ügyvezető cikkek


Lehet-e a cég vezető tisztségviselő?

Lehet-e a cég vezető tisztségviselő? 

A vezető tisztségviselő egy jogi személy, például kft., bt. vagy rt. ügyvezetését és képviseletét ellátó személy. Feladatköre kétirányú: a külvilág felé ellátja a társaság képviseletét, a jogi személy belső viszonyai tekintetében pedig a társaság vezetői feladatait végzi.
Ügyvezető kontra tulajdonos – kié az információ?

Ügyvezető kontra tulajdonos – kié az információ? 

A cégek tagjai, tulajdonosai és az ügyvezetés gyakran elválik egymástól. Hogyan juthatnak információhoz a cég tagjai, a tulajdonosok?
Keményít a NAV: új módszerekkel hajtja be a tartozást

Keményít a NAV: új módszerekkel hajtja be a tartozást 

 Az idei évtől még komolyabban lép fel a NAV az adótartozásokat felhalmozó kft.-k vezetőivel szemben. Az adóhatóság raádásul 2019-től már perelőkészítő ellenőrzéseket is folytat majd, amikkel még egyszerűbb lesz megállapítani a cégvezetők hitelezői érdekeket károsító magatartását.
Mire figyeljünk, ha változik a cégtulajdonos?

Mire figyeljünk, ha változik a cégtulajdonos? 

Mire kell figyelnem, ha egy vállalkozás tulajdonosa vagy az ügyvezető személye változik? A tudnivalókról a Reggeli egyperces összeállításunkból tájékozódhat.
Nem mindenért a vezető felel

Nem mindenért a vezető felel 

Az új Polgári Törvénykönyv 2014-es bevezetése óta sok vitát és értelmezési bizonytalanságot okozott a vezető tisztségviselők felelősségének szabályozása. Különösen így volt ez a harmadik személyeknek okozott károkért való egyetemleges felelősség kérdésében, amely végül a törvény felelősségi szabályának módosításához vezetett. Szakértőnk segítségével áttekintjük a vezető tisztségviselők felelősségével kapcsolatos alapvető tudnivalókat.
5 dolog, amit érdemes tudni a bt-ről

5 dolog, amit érdemes tudni a bt-ről 

A betéti társaság (bt.) továbbra is a gazdasági társaságok egyik legnépszerűbb, gyakran alkalmazott formája. Szakértőnk segítségével lássunk néhány sajátosságot, amelyet ennél a társasági formánál fontos ismerni. Mit is jelent a beltag felelőssége? Kiléphet-e bármelyik tag a társaságból? Lehet-e ügyvezető a kültag?
Négy fontos kérdés és válasz társas vállalkozóknak

Négy fontos kérdés és válasz társas vállalkozóknak 

Mire vállalkozunk, ha céget alapítunk? Kivel szemben és milyen kötelezettségeink vannak? Mi a cég ügyvezetőjének legfőbb feladata? Az eKontento Online Könyvelőiroda összeszedte a legfontosabb tudnivalókat.
Mennyit keressen a főnök?

Mennyit keressen a főnök? 

A jelek szerint a kelleténél jobban szétnyílt az olló a vezetői és az alkalmazotti fizetések között. Magyarországon a „főnök” átlagosan a huszonötszörösét viszi haza egy szakképzetlen munkás fizetésének – és ezzel világviszonylatban még szerénynek számít.
Végelszámolás előtt áll? Így kerülheti el a bírságot!

Végelszámolás előtt áll? Így kerülheti el a bírságot! 

Akár 900 ezer forintra is bírságolható a volt cégvezető, ha a végelszámolás során nem a jogszabályoknak megfelelően jár el. Az adóhivatal szerint alábbi 10 dologra célszerű figyelnie, ha végelszámolást indít cége ellen.
Biztosítás rossz döntésekre

Biztosítás rossz döntésekre 

Az új Ptk. hatályba lépésével személyes vagyonukkal felelnek a cégvezetők a vezetői minőségükben hozott döntéseikért. Magyarországon körülbelül 300 ezer gazdasági társaságot, és ezen felül még néhány ezer egyéb jogi személyiséggel rendelkező szervezetet (pl. szövetkezeteket) érint. A kockázat biztosítással csökkenthető.

Már most tartanak az új Ptk.-tól az ügyvezetők 

Érezhetően megnőtt a biztosítóknál az érdeklődés az olyan konstrukciók iránt, amelyek védelmet nyújthatnak az új Ptk.-ban foglalt egyetemes felelősség miatti fenyegetéssel szemben.

Márciustól felel az ügyvezető - de miért is? 

Március közepétől gyökeresen megváltozhat a cégek vezetőinek élete. Az új Polgári Törvénykönyv egyik szabálya érzékenyen érintheti a vezető tisztségviselőket, hiszen a jövőben akár saját vagyonukkal is felelhetnek a társaság működésével kapcsolatban másnak okozott kárért. Jogi szakértőnk segít áttekinteni a lényeget.

Hogyan legyünk jó vezetők? Tippek szakértőnktől 

Hogy lehet az, hogy egyes vezetők nem látják tisztán a valóságot? Nos, ennek alapvetően két oka van: hiányoznak a napi-heti „mérőeszközök”, másrészt a vezető olykor nem mer szembenézni a tényekkel. Pilát Gábor, a Falkvezér.hu vezetőjének tanácsai segítségével mindkét hiányosságot orvosolhatjuk.

Üzletember-találkozó szeptemberben 

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara XIV. kerületi Tagcsoportja és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Közép-Magyarországi Regionális Szervezetének közös szervezésében, a BKIK Tagozatai és a ZVSZ támogatásával kerül megrendezésre immár 15. alkalommal az Üzletember-találkozó - Sport- és Egészségnap szabadtéri rendezvény szeptember elsején.

Adószakértőnk válaszol: külföldi ügyvezető hazai járulékfizetési kötelezettsége 

Ügyvezetők! Új bevallási kötelezettség című cikkünk kapcsán egyik olvasónk azt kérdezte, hogy mi annak a külföldi állampolgárságú ügyvezetőnek a  magyarországi társadalombiztosítási jogállása, aki egyben a társas vállalkozás tagja.

Közel 900 ezer cégtulajdonos Magyarországon 

Több mint 880 ezer személy tulajdonos valamilyen vállalkozásban ma Magyarországon, derül ki a Bisnode csoporthoz tartozó PartnerControl döntéstámogató céginformáció szolgáltató elemzéséből. Ez különösen magas szám, mivel jelenleg 565 ezer cég működik hazánkban.

Ügyvezetők figyelem! Adószakértőnk válaszol 

Ügyvezetők! Új bevallási kötelezettség című cikkünk kapcsán egyik olvasónk azt kérdezte, hogy milyen jogszabály szerint nem lehet az adminisztrációt egyszerűsítő NY nyilatkozattal kiváltani az 1208-as és az 1258-as bevallásokat. Számos munkaviszonnyal és biztosítási jogviszonnyal rendelkező kisvállalkozó, egyéni társas vállalkozó ugyanis ezt adta be az év elején a NAV nyilatkozata alapján. Íme, a Saldo Zrt. adótanácsadó munkatársának válasza.

Mitől jobbak a jobbak? 

A versenyképes vállalatok adatbányászatban is ügyesebbek, mint társaik, az ideális munkaerő nemcsak kreatív, de jó kapcsolatteremtő is, a jövő vezetője közösségi platformon építi a vállalati kultúrát, és üzletet is itt köt. Az IBM új felméréséből kiderül, hogyan alakítja át az ügyvezetők szerint a technológia a menedzsment eszközeit.

Ügyvezetők! Új bevallási kötelezettség 

A Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt. munkatársainak információi szerint a NAV megkezdte a 2012. január 1-jétől társas vállalkozónak minősülő magánszemélyekkel kapcsolatban a 12T1041-es és a 1208-as bevallások ellenőrzését. Amennyiben az adóhatóság hiányosságot tapasztal, jelentős összegű mulasztási bírságot szabhat ki. Mint ismeretes a korábban megbízottként ügyvezetői feladatokat ellátók 2012. január 1-jétől társas vállalkozóknak minősülnek, így járulékfizetési kötelezettség terheli őket.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Pénzszerzés

Ne hagyja veszni a 150 ezer forintot!

Ne hagyja veszni a 150 ezer forintot! 

Itt az év vége, így most kell résen lenniük azoknak, akik szeretnének élni a nyugdíj- és egészségpénztári tagság után igénybe vehető 20 százalékos személyijövedelemadó-visszatérítés lehetőségével.

Adózás

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól  

Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek.

Cégblog

Kihirdették a Klasszis TopDesign 2023 győzteseit: íme a nyertes hotelek, éttermek, tervezők

Kihirdették a Klasszis TopDesign 2023 győzteseit: íme a nyertes hotelek, éttermek, tervezők 

A napokban megnyílt ötcsillagos pesti belvárosi Hotel Dorotheában átadták a győzteseknek a díjakat a Klasszis Csoport által meghirdetett Klasszis TopDesign 2023 gálaestjén.

Klímablog

Ebben is beelőztek a románok

Ebben is beelőztek a románok  

Elindult Romániában az italcsomagolásra használt műanyagflakonok, üvegpalackok és fémdobozok visszaváltását ösztönző betétdíjas rendszer.

Infokom

Minden, amit a munkavállalóknak tudniuk kell, mielőtt használni kezdik a ChatGPT-t

Minden, amit a munkavállalóknak tudniuk kell, mielőtt használni kezdik a ChatGPT-t 

Az elmúlt hónapok során felerősödtek a mesterséges intelligenciát (AI) alkalmazó eszközökről szóló viták.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo