Ügyvezetők figyelem! Adószakértőnk válaszol

Ügyvezetők! Új bevallási kötelezettség című cikkünk kapcsán egyik olvasónk azt kérdezte, hogy milyen jogszabály szerint nem lehet az adminisztrációt egyszerűsítő NY nyilatkozattal kiváltani az 1208-as és az 1258-as bevallásokat. Számos munkaviszonnyal és biztosítási jogviszonnyal rendelkező kisvállalkozó, egyéni társas vállalkozó ugyanis ezt adta be az év elején a NAV nyilatkozata alapján. Íme, a Saldo Zrt. adótanácsadó munkatársának válasza.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A 1208-as bevallást NY-es nyomtatvánnyal kizárólag akkor lehet kiváltani, ha a társas vállalkozásnak nincs természetes személy tagja és az ügyvezető a tevékenységét megbízási szerződés keretében látja el, és a havi díjazása nem éri el a minimálbér 30 százalékát – szögezi le a Saldo Pénzügyi Tanácsadó adószakértője.

2012. január 1-jétől a betéti társaság, a közkereseti társaság és a korlátolt felelősségű társaság ügyvezetője társas vállalkozónak minősül, amennyiben tagja (tulajdonosa) a társaságnak és az ügyvezetést nem munkaviszonyban látja el (Tbj. 4.§ d) pont). A társas vállalkozó – kivéve a kiegészítő tevékenységet folytató – díjazástól függetlenül biztosítottnak minősül a Tbj. 5. § (1) bekezdés f) pontja alapján, ahogyan azt Ügyvezetők! Új bevallási kötelezettség című cikkünkben ismertettük.

Ez azt jelenti, hogy a vezető tisztségviselőt, aki a fenti megváltozott szabályok alapján 2012. január 1-jétől a vezető tisztség ellátása tekintetében társas vállalkozónak minősül, a 12T1041-es adatlapon a biztosítottak körébe be kell jelenteni, kivéve akkor, ha a jogszabályok alapján kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó.A biztosítási bejelentés mellett a társaságnak a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig a 1208 számú bevallást is be kell adnia a vezető tisztségviselővel kapcsolatban az Adózás rendjéről szóló törvény (Art.) 31. § (2) bekezdés alapján.

Amennyiben többes jogviszonyú társas vállalkozónak minősül az ügyvezető és e tevékenységéért díjazásban nem részesül, a 12T1041-es nyomtatványon a bejelentési kötelezettséget ebben az esetben is teljesíteni kell.
Sőt, a havonta esedékes 1208-as bevallás kötelező akkor is, ha a társas vállalkozónak minősülő vezető tisztségviselő heti 36 órát elérő munkaviszonnyal rendelkezik, és díjazást nem kap a feladat ellátásáért. Az Art. említett előírása alapján a bevallást akkor is be kell nyújtani, ha nincs fizetési kötelezettség, mivel biztosítási idő ilyenkor is keletkezik.

Az Art. 31. § (2) bekezdés 5. pontja azt írja elő, hogy a bevallást a biztosításban töltött idő tartamáról is be kell adni, és biztosításban töltött ideje azoknak a társas vállalkozóknak is van, akiknél tényleges adó- és járulék kötelezettség nem keletkezik. Abban az esetben, ha a 1208 bevallásban kizárólag az érintett magánszemély biztosításban töltött idejét kell közölni, akkor az M-09-es lap 560-562. sorok valamelyikébe 0-át kell írni, de a biztosítási időt közölni kell. Tehát ezen esetben a 1208 nem váltható ki az NY-es nyomtatvánnyal.

Véleményvezér

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo