Biztosítás rossz döntésekre

Az új Ptk. hatályba lépésével személyes vagyonukkal felelnek a cégvezetők a vezetői minőségükben hozott döntéseikért. Magyarországon körülbelül 300 ezer gazdasági társaságot, és ezen felül még néhány ezer egyéb jogi személyiséggel rendelkező szervezetet (pl. szövetkezeteket) érint. A kockázat biztosítással csökkenthető.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Kép:PP/FényesGábor

Az új Polgári törvénykönyv bevezetésével alapjaiban változik meg a gazdasági társaságok és egyéb jogi személyek vezető tisztségviselőinek valamint felügyelő bizottsági tagjainak felelőssége.  Míg a jelenlegi jogszabályok értelmében csak kivételes esetekben (felszámolás vagy környezetszennyezés) lehet közvetlenül kárigénnyel fellépni a kárt szenvedett harmadik személyeknek a vezetőkkel szemben, márciustól a döntést hozó vezetőt is perelhetik a károsultak.  Mindeddig a társaság, mintegy védő sorompóként állt a vezetői előtt, hiszen helyt állt a vezetők károkozásáért.  Az új Ptk. azonban kimondja, hogy az általa, vezetői minőségében okozott kárért a vezető a társasággal egyetemlegesen felel, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a jövőben a vezető ellen bárki közvetlenül is felléphet, és a kárért teljes magánvagyonával felel. A módosítás körülbelül 300 ezer gazdasági társaságot, és ezen felül még néhány ezer egyéb jogi személyiséggel rendelkező szervezetet (pl. szövetkezeteket) érint Magyarországon.

A változásról és, hogy miért és hogyan felel az ügyvezetői itt találja a Piac&Profit jogi szakértőjének írását.

Biztosítás döntésekre

A felső vezetők a vállalat méretétől függetlenül különösen nagy kockázattal néznek szembe, mivel az ő döntéseiknek van a legnagyobb hatása a vállalati vagyonra. Míg egy vállalat számára az akár pár száz millió forintos kártérítések is elviselhető költséget jelentenek, egy vezető számára nagy terhet jelenthet, ha ezt a saját vagyonából kell fedeznie.   Az ilyen kárigény érvényesítések ellen nyújt védelmet a vezető tisztségviselők és felügyelőbizottsági tagok felelősségbiztosítása, amely a hagyományos szakmai felelősségbiztosításokkal ellentétben, a vezetői tevékenységre, és nem a szakmai tevékenységre nyújt biztosítást. A vezető tisztségviselők és felügyelőbizottsági tagok felelősségbiztosítását megköthetik azok társaságok, akik védeni szeretnék saját vezetőiket, vagy azok a természetes személyek, akik vezető pozíciót töltenek be, és szeretnének gondoskodni személyes vagyonuk védelméről.  Ráadásul a pénzügyi veszteségek megtérítésén túl, a biztosítás fedezi a jogi védekezés során felmerülő költségeket is, amelyek azokban az esetekben is jelentős költséget jelenthetnek, ha a kártérítési igény végül nem bizonyul megalapozottnak.

Külföldön megszokott

„A vezetők felelőssége olyan kérdés, amely valamennyi iparágban érinti a nagyobb cégeket és kis- és középvállalkozásokat egyaránt, és szinte bármilyen ügy kapcsán felmerülhet” – mondta Horváth Andrea, az Allianz Hungária Zrt. vezérigazgató-helyettese. Az Allianz Global Corporate & Specialty statisztikái alapján Európában a pénzügyi szervezetek, valamint az Internet/IT/Media/PR profillal rendelkező vállalatok részéről érkezik a legtöbb vezető tisztségviselők és felügyelőbizottsági tagok felelősségbiztosítással kapcsolatos kárbejelentés. Bár Magyarországon a termék kihasználtsága még gyerekcipőben jár, Nyugat-Európában és az USA-ban a penetráció csaknem 100 százalék, ami egyértelműen alátámasztja a biztosítás típus létjogosultságát és fontosságát. (Bár már most érezhető, hogy itthon is nő az érdeklődés az ilyen biztosítási konstrukciók iránt.)

„Az egyre erősödő verseny következtében a vállalatvezetői döntések egyre összetettebb feladatot jelentenek. Egy-egy rossz döntés azonban még abban az esetben is megszülethet, ha egy cégvezető teljes mértékben vállalata érdekeit tartja szem előtt, éppen ezért nagy terhet vehet le a válláról, ha rendelkezik olyan biztosítással, amellyel a személyére irányuló kártérítési igények kivédhetőek” – foglalta össze Horváth Andrea.

Véleményvezér

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo