ügyvezetői felelősség cikkek


Nem mindenért a vezető felel

Nem mindenért a vezető felel 

Az új Polgári Törvénykönyv 2014-es bevezetése óta sok vitát és értelmezési bizonytalanságot okozott a vezető tisztségviselők felelősségének szabályozása. Különösen így volt ez a harmadik személyeknek okozott károkért való egyetemleges felelősség kérdésében, amely végül a törvény felelősségi szabályának módosításához vezetett. Szakértőnk segítségével áttekintjük a vezető tisztségviselők felelősségével kapcsolatos alapvető tudnivalókat.
Fellélegezhetnek a cégvezetők?

Fellélegezhetnek a cégvezetők? 

Megváltoztatta a vezető tisztségviselők egyetemleges felelősségére vonatkozó passzust a Polgári Törvénykönyvben a Parlament. Mostantól az egyetemleges felelősségnek akkor van helye, ha a kárt a vezető tisztségviselő szándékosan okozta.
Felelőtlenül bátrak a magyar cégek

Felelőtlenül bátrak a magyar cégek 

A környezetszennyezés, a biodiverzitás fenntartása és a klímaváltozás új és egyre növekvő mértékű kockázatot jelent a vállalkozásoknak. A hagyományos biztosítások nem fedezik az ebből fakadó károk többségét, Magyarországon mégis nagyon csekély az érdeklődés a felelősségbiztosítások iránt.
Büntethet a NAV, ha nem ismerjük fel a csalót

Büntethet a NAV, ha nem ismerjük fel a csalót 

Személyes felelősséggel tartozhatnak a vállalatok vezetői, ha a NAV úgy ítéli meg, az adózási jogokat gyakorló társaság kellő körültekintés mellett tudott vagy tudhatott volna az értékesítési láncban elkövetett adókijátszásról. Szükség van belső szabályzatokra és az ügyfelek ellenőrzésére ahhoz, hogy biztonságban legyünk.
Ki viszi el a balhét a bt-ben?

Ki viszi el a balhét a bt-ben? 

A 2013. évi V. törvény hatályba lépését megelőzően ügyvezetője „csak” a kft-knek volt. Az új Ptk. egyik fontos újítása azonban, hogy a betéti társaságoknak nem csak lehet, de kell is, hogy legyen ügyvezetője.
Új Ptk.: nem lett akkora gond

Új Ptk.: nem lett akkora gond  

A várakozások ellenére nem öntötték el a perek a bíróságokat az ügyvezető felelőssége, a hitelbiztosíték újraszabályozása és az alapító okiratban foglaltaktól eltérés miatt, amelyek az egy évvel ezelőtt hatályba lépett új Ptk legtöbbet vitatott intézkedései voltak.
Adómentesség is rejtőzik a jövő évi csomagban

Adómentesség is rejtőzik a jövő évi csomagban 

A vezető tisztségviselői feladatok ellátásával kapcsolatban kötött és a társaság által fizetett felelősségbiztosítás díja adómentes lesz, méghozzá visszamenőlegesen is a BDO Magyrország szerint.
Csökkenthető az ügyvezetői felelősség egy jó szerződéssel

Csökkenthető az ügyvezetői felelősség egy jó szerződéssel 

Az ügyvezetők megváltozott felelősségi viszonyokból adódó kockázatának csökkentésére a legkézenfekvőbb módszer a szerződések pontos megfogalmazása – hangsúlyozta dr. Németh Gabriella ügyvéd a Piac & Profit KKV- Akadémiáján. De hogyan írjuk át a szerződéseket, hogy csökkentsük az ügyvezető rizikóját?
Kisokos az ügyvezetői felelősség változásához

Kisokos az ügyvezetői felelősség változásához 

Még mindig sok a tisztázatlan kérdés a tavasszal hatályba lépett új Ptk.-ban meghatározott, megváltozott ügyvezetői felelősség kapcsán. A Piac & Profit KKV-Akadémiáján összefoglaltuk, amit tudni lehet és amire mindenképpen figyelni kell.
Hogyan védjük ki a korlátlanná tett ügyvezetői felelősség és a reklámadó veszélyeit?

Hogyan védjük ki a korlátlanná tett ügyvezetői felelősség és a reklámadó veszélyeit? 

Ismét indul a KKV-AKADÉMIA konferenciasorozat, ahol a kis- és középvállalkozások szert tehetnek a sikeres működésükhöz elengedhetetlen tudásra. A szeptemberi első akadémia az ügyvezetők korlátlan felelősségéről és a reklámadó terheinek kivédéséről szól. A kkv-vezetőknek szóló konzultáción kiderül, hogy az ügyvezetők hogyan optimalizálhatják megnövekedett adminisztrációs terheiket.

Jót tett az adókedvezmény a nyugdíjbiztosításoknak 

Egyre inkább érdeklődnek a magyarok a nyugdíjbiztosítások iránt, de az új Ptk.-ban meghatározott ügyvezetői felelősség témaköre is megdobta a biztosítások piacát, miközben emelkedik a kgfb-biztosítások díjbevétele is.

KKV-AKADÉMIA a reklámadótól a tartalommarketingig 

Szeptembertől ismét indul a KKV-AKADÉMIA konferenciasorozat 7 új, a kis- és középvállalati döntéshozókat érintő témával. A témák ismételten, mint az eddig években, azonnal használható, gyakorlati tudást adnak a kkv-vezetőknek mindennapi üzletvitelükhöz. Az előadók maguk is gyakorló vállalkozók, az adott témák legjobb, legtapasztaltabb szakemberei, akik a legújabb trendekről, jogszabályokról adnak át sehol le nem írt tudást.

Felmenthetik az ügyvezetőket?  

Semmi ok a pánikra, a címbeli felmentés – hivatalos nevén felmentvény – az ügyvezetőknek kedvez, már amennyiben megkapják. De miről is van szó? Ki, mikor, mi alól és milyen célból mentheti fel az ügyvezetőt? A Piac & Profit szakértője segít!

Adóköteles az ügyvezető felelősségbiztosítása 

A vezető tisztségviselők növekvő felelősségi köre az egyik legnagyobb visszhangot kiváltó változás az új Ptk-ban. Ha azt a gyakorlat dönti is el, hogy mennyire kell félnie az ügyvezetőknek a perektől, úgy tűnik az őket védő biztosítások általánossá válnak. A Piac&Profit szakértője segít átlátni a kapcsolódó adózási kérdéseket.

Nem az ügyvezetőt kell védeni, hanem a pozíciót 

Az új Ptk.-ban rögzített ügyvezetői felelősség alól nehéz lesz kibújnia a vezető tisztségviselőknek, a legtöbb kárigény várhatóan mégsem fog eljutni a bíróságokig – hangzott el a BKIK és a Piac & Profit KKV Akadémia rendezvényén.

Nem vicc, kell a humor 

Megjelent a Piac & Profit áprilisi száma, benne érdekes üzleti trendekkel, startup-történetekkel, interjúkkal és gyakorlati tippekkel a hatékony üzletvitelhez. Tájékozódjon szórakozva májusban a Piac & Profitból!

Vége a szóbeli egyezségeknek! 

Jelentősen felértékelődik az írásban rögzített szerződések, nyilatkozatok jelentősége, vége a szóbeli egyezségeknek, megállapodásoknak- hangzott el a BKIK és a Piac & Profit közös rendezvényén.

Nem forgatják ki vagyonukból az ügyvezetőket 

Számos téves elképzelés kering az új Ptk-ban meghatározott ügyvezetői felelősséggel kapcsolatban, bár a szabályozás valóban szigorodott, annyira nem eszik forrón a kását – hangzott el a BKIK és a Piac & Profit által szervezett KKV Akadémián.

Ráfaraghatunk a gyanúsan olcsó könyvelőre 

Nem árt tudni, hogy mindenért a vállalkozás ügyvezetője (vezető tisztségviselője) viseli a felelősséget, többek között azért is, ha a könyvelője hibázik. Pedig sokszor a vállalkozó nem is tudja, hogy igazából mit is csinál a könyvelő.

Adóköteles az ügyvezető felelősségbiztosítása? 

Az új Ptk. hatályba lépésével és az ügyvezetők felelősségére vonatkozó szabályok átírásával megszaporodtak a piacon azok a biztosítási termékek, amelyek segíthetnek a cégek vezetőinek túlélni a kritikus helyzeteket. De ki fizesse ezeket? És ki adózik utána?

Három városi legenda a kft.-kről 

A 2014. március 15-én hatályba lépő új Ptk. újraszabályoz számos, a kft-kel kapcsolatos dolgot is. Mivel az a legkedveltebb cégforma, számos tévhit kering vele kapcsolatban az interneten. Az Adó Online sorra vette ezeket a legvadabb városi legendákat.

Új Ptk: mégse vihetik az ügyvezető házát 

Túlzott volt a pánik, semmi nem veszélyezteti a jogtisztelő ügyvezetők vagyonát a PwC ügyvédei szerint . Sőt, bizonyos szempontból még csökkent is a felelősségük.

Felesleges pánikolni az ügyvezetői felelősség miatt? 

Az új Polgári Törvénykönyv (Ptk.) egyik legnagyobb visszhangot kiváltó rendelkezése az ügyvezetők felelősségének drasztikus növekedése. Egyes szakértők szerint viszont korai pánikolni, mert az új szabályt vélhetőleg félreértelmezi a közvélemény. Felkészülni azonban nem árt. A vezető tisztségviselőknek a saját cégük felé fennálló belső felelősségének jelentős szigorodásáról viszont kevés szó esik.

Átok a cégen a felkészületlen cégvezető 

Évente tízezrével mennek csődbe a magyar vállalatok. Habár a cégek életét a gazdasági környezet nem teszi könnyűvé, a megszűnések mögött gyakran a felkészületlen, tapasztalatlan ügyvezető hibás döntései állnak.

Új Ptk., új világ – összeszedtük, mi változott 

2014. március 15-től hatályos az új Polgári Törvénykönyv (Ptk.) A változás számos területet és ügyet érint az ügyvezetők felelősségétől a szerződéseken át a társasági szerződésig. Összeszedtük a legfontosabb, cégeket érintő újdonságokat!

A biztosítási piacot is átírja a Ptk. 

Mától vált hatályossá az új Polgári Törvénykönyv, amely a biztosítások területén is jelentős változásokat hoz. Érinti az ajánlattételt, a kötvényesítést, az állománykezelést, a termékfejlesztést és a kárrendezést, valamint az ezeket támogató informatikai rendszereket is.

Jövő héttől nem jó ötlet késve fizetni! 

Az új Ptk. hatálybalépése után jelentős kockázatot vállalnak azok a magyar cégvezetők, akik forgalmuk nagy részét utólagos fizetéssel, hosszú fizetési határidőkkel bonyolítják. A tavaly uniós rekordot döntő hazai szállítói hitelezési arány miatt 2014-ben felértékelődik a naprakész céginformáció, a hitelbiztosítás és a professzionális követeléskezelés szerepe a magyar kkv-k között.

Biztosítás rossz döntésekre 

Az új Ptk. hatályba lépésével személyes vagyonukkal felelnek a cégvezetők a vezetői minőségükben hozott döntéseikért. Magyarországon körülbelül 300 ezer gazdasági társaságot, és ezen felül még néhány ezer egyéb jogi személyiséggel rendelkező szervezetet (pl. szövetkezeteket) érint. A kockázat biztosítással csökkenthető.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Jobban váltja a devizát egy magyar bank, mint a Revolut

Jobban váltja a devizát egy magyar bank, mint a Revolut 

Eddig leginkább csak a fintech-cégeknél - mint a Revolut - látott funkciót vezetett be a Gránit Bank mobilapplikációjában.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Az ártalomcsökkentés széles skálán mozog: az egészségedről te döntesz!

Az ártalomcsökkentés széles skálán mozog: az egészségedről te döntesz! 

Hajlamosak vagyunk a betegségekre valamiféle kivédhetetlen sorscsapásként tekinteni, pedig a tudomány tényei és a számok egészen mást mutatnak: a személyes döntéseinknek, a tudatos választásainknak meglepően nagy hatásuk van az egészségünkre.

Költségkímélés

Nem pörög a kiskereskedelem az euróövezetben sem

Nem pörög a kiskereskedelem az euróövezetben sem  

Havi szinten nőtt, éves összehasonlításban csökkent a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben októberben.

Pénzszerzés

Kaszáltak a magyar bankok

Kaszáltak a magyar bankok  

A tavalyi három és félszerese eddig a bankok nettó nyeresége.

Adózás

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól  

Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek.

Cégblog

Jogszerű lenne a sztrájk a Volánbusznál

Jogszerű lenne a sztrájk a Volánbusznál  

A Fővárosi Törvényszék első fokon jogszerűnek ítélte a Volánbusznál tervezett munkabeszüntetést.

Klímablog

Új naperőmű épült az országban

Új naperőmű épült az országban 

 Az MVM csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. új naperőművet épített Kecskeméten.

Gazdaság

 Mikulás ajándékot kapnak a kisvállalkozók

Mikulás ajándékot kapnak a kisvállalkozók 

Már csak néhány hetük maradt azoknak az egyéni vállalkozóknak és cégeknek, akik a békéltető testületek bevonásával intéznék a más vállalkozással szemben kialakult vitás ügyeiket. Ezért a budapesti békéltető testülethez személyesen ügyfélszolgálat időben, online formában pedig december 31-ig benyújthatóak a panaszok. 2024. január 1-jétől ugyanis a békéltető testületekhez már csak magánszemélyek nyújthatnak be kérelmeket egy jogszabály-módosítás folyományaként. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) által működtetett Budapesti Békéltető Testület jelenleg azon dolgozik, hogy a vállalkozásoknak továbbra is legyen lehetőségük békéltető testülethez fordulni.

Társadalom

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo