Vége a szóbeli egyezségeknek!

Jelentősen felértékelődik az írásban rögzített szerződések, nyilatkozatok jelentősége, vége a szóbeli egyezségeknek, megállapodásoknak- hangzott el a BKIK és a Piac & Profit közös rendezvényén.

A szó elszáll, az írás megmarad - Kép: SXC

„Sok cég van, aki nem engedheti meg magának, hogy ügyvédet tartson, de az új Ptk.-val jelentősen felértékelődik a szerződések szerepe, ezért egyre gyakrabban kell majd szaladgálnia a magyar vállalkozásoknak az ügyvédekhez” – hangzott el a BKIK és Piac & Profit közös rendezvényén, ahol a részvevők szerint a szerződések felértékelődése részben annak köszönhető, hogy megjelenik az ügyvezető felelősségének kérdésköre.

Vannak olyan eszközök, mint például az ügyvezetői tiltakozás, ami mentesítheti az ügyvezetőt a felelősség rá eső része alól. Ám ezeket fontos írásba foglalni.  De milyenek legyenek azok a szerződések, amelyeket pajzsként használhat majd az ügyvezető? (De speciális biztosításokkal is védhetik magukat a vezető tisztségviselők, bár ezekkel kapcsolatban is vannak még bizonytalanságok.)

„Habár a régi szerződésekre még a régi Ptk. az irányadó, az újaknál már a nemrégiben életbe lépett kódexet kell használni, ami viszont teret ad a kreatív megoldásoknak” – emelte ki dr. Németh Gabriella ügyvéd, a Dr. Németh & dr. Haraszti Ügyvédi Iroda alapítója. Az új Ptk. ugyanis tartalmaz bizonyos általános rendelkezéseket, amiket mindig figyelembe kell venni, illetve a jogi személyekre, vagy a specifikus cégformára vonatkozó rendelkezésekre is ügyelni kell. (Az sem mellékes, hogy kire és mikor érvényes, a Piac & Profit szakértője segít tisztázni ezt a problémát!)

Ám ezen kívül a Ptk. csak akkor „lép be” egy esetleges jogvitába, ha olyasmi merül fel, amit a felek külön nem rögzítettek szerződésben. „Ezért minden lehetséges felmerülő kérdésre érdemes kitérni a szerződésben” – hangsúlyozta a jogi szakértő, aki szerint fontos akár a konkrétan felmerülő károkozási, akár a kimentési-kártérítési eseteket is részletezni a szerződésekben. „Minél konkrétabb a szerződés, annál inkább van lehetőségünk arra, hogy a mentesüljünk a felelősség alól” – mondta Németh Gabriella ügyvéd.

Vannak azonban olyan károk, amelyeket nem lehet kizárni: az élet, a testi épségben esett kár például. „Ebben az esetben a bíró ezt automatikusan kizárja, így ha ilyet látunk egy szerződésben, jó tudnunk, hogy az bizony érvénytelen lesz.” hangsúlyozta a szakértő.

A tipikus az, hogy az alapító okiratot, vagy a társasági szerződést egy nyilatkozattal elfogadja az ügyvezető. Előfordul még megbízási szerződés, és munkaszerződés is. Ezeken belül határozatlan vagy határozott idejű szerződés is felmerülhet, akár extrém rövid, egy-két hónapos határidővel, de a tipikus az öt évre kinevezett tisztségviselő. A határozott időtartamú szerződés esetén érdemes ügyelni a lejárati időre! Elméletben ugyanis ha túlcsúszunk a lejárati időn, elméletileg jogtalanul képviseljük a céget, már jöhet is a kártérítés.

Nem forgatják ki vagyonukból az ügyvezetőket
Számos téves elképzelés kering az új Ptk-ban meghatározott ügyvezetői felelősséggel kapcsolatban, bár a szabályozás valóban szigorodott, annyira nem eszik forrón a kását – hangzott el a BKIK és a Piac & Profit által szervezett KKV Akadémián.

Véleményvezér

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok 

Vannak még gondok a gyermekvédelem területén.
Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa

Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa 

Egy álom lett kézzelfogható igazság.
Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek

Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek 

Nem bízunk a pozitív pénzügyi jövőnkben.
Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo