Adóköteles az ügyvezető felelősségbiztosítása

A vezető tisztségviselők növekvő felelősségi köre az egyik legnagyobb visszhangot kiváltó változás az új Ptk-ban. Ha azt a gyakorlat dönti is el, hogy mennyire kell félnie az ügyvezetőknek a perektől, úgy tűnik az őket védő biztosítások általánossá válnak. A Piac&Profit szakértője segít átlátni a kapcsolódó adózási kérdéseket.

Kép:Fotolia

A Piac&Profit is megírta korábban, hogy perek ezrei indulhatnak az ügyvezetők felelősségének megváltozott szabályai miatt az új Ptk. 2014. március 15-i hatályba lépését követően. Azóta egyre több jogász mondja, hogy túlzott volt az ijedtség, a jóhiszeműen eljáró ügyvezetőknek nem kell attól félnie, hogy a házukat is viszi egy esetleges per. Ennek ellenére nagy népszerűségnek örvendenek az ügyvezetőket védő biztosítási konstrukciók.

A vezető tisztségviselők és felügyelőbizottsági tagok felelősségbiztosítását megköthetik azok társaságok, akik védeni szeretnék saját vezetőiket, vagy azok a természetes személyek, akik vezető pozíciót töltenek be, és szeretnének gondoskodni személyes vagyonuk védelméről. Ráadásul a pénzügyi veszteségek megtérítésén túl, a biztosítás fedezi a jogi védekezés során felmerülő költségeket is, amelyek azokban az esetekben is jelentős költséget jelenthetnek, ha a kártérítési igény végül nem bizonyul megalapozottnak.

Azt azonban nem egyszerű kideríteni, hogy ki is fizesse ezeket? A cég vagy az ügyvezető? És kinek kell adóznia utána?  Puskelyné Király Ágnes, a Top Cafeteria Kft. adószakértője válaszol a több törvény által meghatározott problémára.

A társasági adóban minden olyan biztosítás díja elszámolható költség, aminek a biztosítottja munkavállaló, vezető tisztségviselő, személyesen közreműködő tag. Ebből a szempontból nem számít, hogy ez életbiztosításról, felelősségbiztosításról vagy más konstrukcióról van-e szó. (Tao tv. 3. mell. B) 8.)

Az Szja törvény ugyanakkor már különválasztja a biztosításukat tartalmuk szerint és pontosan definiálja, hogy melyik kategóriába mi tartozik. E szerint három kategóriát különít el:

a. Adóköteles biztosítási díj: magánszemély biztosítottra más személy (cég) által fizetett díj... (Szja tv. 3.§ 89.) – ez bármilyen biztosítás lehet.

b. Személybiztosítás: élet-, baleset- és betegségbiztosítás (Szja tv. 3.§ 90.)

c. Kockázati biztosítás: olyan személybiztosítás ... (Szja tv. 3.§ 91.)

Az Szja tv. 1. mell. 6.3. szerint adómentes a kockázati biztosítás (bizonyos összegig). A fenti definíciót figyelembe véve ugyanakkor ez csak élet-, baleset- vagy betegségbiztosítás lehet.  Az 1. melléklet 6.9. pontban még egy adómentes biztosítási típust rögzít a törvény, ez szintén életbiztosítás. Tehát a felelősségbiztosítás ezen kategóriák egyikében sem jöhet szóba.
Nem az ügyvezetőt kell védeni, hanem a pozíciót
A cégeknek nem az egyes vezető tisztségviselőkre kell biztosítást kötniük, hanem a pozícióknál kell meghatározni a felelősségi köröket és a kockázatot - mondta Gál József, az UFS Bróker felelősség- és vagyonbiztosítási szakértője a Piac&Profit KKV-Akadémiáján. „Érdemes a legrosszabbra felkészülni. Azonban az a tapasztalatunk, hogy a cégek minél olcsóbban szeretnék megúszni a biztosítást, így viszonylag kis fedezeti limiteket kérnek” – mondta. „A gyakorlatban azonban a mérleg alapján, az alkalmazotti létszám alapján, illetve a várható kockázatok alapján ki lehet számítani, mik azok a kockázatok, amiket mindenképpen le kell fedni, ennek alapján kell belőni a limitet” – mondta, kiemelve, hogy hibát követ el, aki szerint vele nem történhet meg, hogy beperelik. További részleteket többek között a legjellemzőbb károkról itt talál.
Az Szja tv. 70.§ (1) c) szintén a személybiztosításra mondja ki, hogy „egyes meghatározott juttatásnak” minősül, tehát ide tartoznak azok az élet-, baleset- és betegségbiztosítások, amelyek nem felelnek meg a „kockázati” kategóriának, vagy meghaladják az értékhatárt. Tehát a felelősségbiztosítás ebbe a jogi kategóriába sem fér bele.

Felmerülhet még az Szja tv. 4.§ (2a) b) pontjának illetékessége, amely a „kizárólag a díjat fizető kártérítési felelősségi körébe tartozó kockázat elhárítására kötött biztosítás” kategóriát tartalmazza, ami nem minősül bevételnek. Szakértőnk ebben a kérdésben a NAV-val is folytatott egyeztetést, amelynek eredménye – némi vita után – az lett, hogy az vezető tisztségviselő felelősségbiztosítása ebbe a kategóriába sem fér bele, mivel ez csak a cég kártérítési felelősségére vonatkozhat.

Így marad a „simán” adóköteles biztosítási díj, ami azt jelenti, hogy összevonandó jövedelem, a vezető tisztségviselő jogviszonyától függően adó- és járulékköteles.

Véleményvezér

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok 

Vannak még gondok a gyermekvédelem területén.
Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa

Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa 

Egy álom lett kézzelfogható igazság.
Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek

Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek 

Nem bízunk a pozitív pénzügyi jövőnkben.
Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo