Ráfaraghatunk a gyanúsan olcsó könyvelőre

Nem árt tudni, hogy mindenért a vállalkozás ügyvezetője (vezető tisztségviselője) viseli a felelősséget, többek között azért is, ha a könyvelője hibázik. Pedig sokszor a vállalkozó nem is tudja, hogy igazából mit is csinál a könyvelő.

Ha a könyvelő hibázik, a felelősség akkor is a cégvezetőt terheli - Kép. SXC

A legtöbb vállalkozó sokszor egyáltalán nincs tisztában azzal, mit is csinál a könyvelője – csak akkor szembesül azzal, hogy rossz könyvelőt választott, mikor már sokmilliós kára keletkezett. De mit lehet tenni? Együttműködő partnerünk, a Businessangels szakértői szerint nagyon részletes és mindenre kiterjedő szerződést írni, hogy mind a vállalkozó, mind a könyvelő védve legyen, de vállalva a felelősséget az elkövetett hibákért. (A szerződés írásba foglalása jogi szakértőnk szerint is nagyon fontos, ráadásul az új Ptk. ebben is hoz változást.)

A gyakran változó törvényi szabályozások tengerében senki nem jelentheti ki magáról, hogy ő aztán biztosan nem fog tévedni, hiszen akkor egész nap a jogszabályokat kellene bújni, na de akkor mikor is dolgozik? Induljunk ki abból, hogy valaki hibázni fog, mert ez azért elég valószínű. Egyszerűbb esetben, ha a könyvelő hibájából történt a bírság kiszabása, felajánlja annak megtérítését a vállalkozó részére.

Ha az ügyfél hibájából történt a mulasztás, akkor ugye meg kell fizetni a bírságot. De ha a könyvelő késedelmesen vagy hibásan nyújt be egy bevallást, és ez egyértelműen bizonyítható, hogy az ő felelőssége, akkor is a vállalkozást fogják megbüntetni, és a vállalkozás elemi érdeke, hogy ezt a könyvelőn behajtsa. Mikor és hogyan tudja ezt megtenni? Ha van aláírt szerződése, és a könyvelési díjról számla kerül kiállításra. Ha a könyvelő nem ismeri el a hibáját, akkor a szerződés és számla birtokában bírósági eljárás keretében a kártérítést el lehet indítani.

Hogyan tud ennek a kártérítési igénynek megfelelni a könyvelő?

Ha van egy kis esze, felelősségbiztosítással rendelkezik. A biztosító akkor térít a könyvelőnek, ha van szerződése, szabályosan kiállított számlája, és elektronikus jogosultsággal rendelkezik az adott vállalkozáshoz (ügyfélkapus hozzáférés).

Mi nem tartozik a könyvelő alapvető feladatai közé?
A befogadott számlák valóságtartalmának ellenőrzése, hozzájuk kapcsolódó szerződések, teljesítési igazolások elkészítése, a banki utalások határidőre történő teljesítése, a házipénztár kezelése,a vállalkozás partnereivel való kapcsolattartás, új partnerrel való szerződés megkötése, lezárt üzleti év iratainak tárolása és őrzése,az előző könyvelő által elkövetett esetleges hibák korrigálása. Ha ezt is szeretnénk átadni neki, külön rögzíteni kell a szerződésben – mondja Szilágyi Anita a Businessangels Facebbok oldal szerzője.
Ha nem alaposan választottuk ki a könyvelőnket, akivel dolgoztatunk, biztosak lehetünk benne, hogy ilyen esetben bottal üthetjük az illető nyomát, amúgy sem tudnánk bíróságra menni, hiszen nincs szerződés, nincs számla, nincs elektronikus hozzáférés, amely bizonyítaná, hogy a könyvelő követte el a mulasztást.

Ha viszont olyan könyvelőt szeretnénk, aki vállalja, hogy az általa okozott kárt meg is téríti, tudomásul kell venni, hogy az ilyen könyvelőnek magasabb a díja. Gondoljunk bele, neki is milyen költségei merülnek fel azért, hogy tisztességes munkát tudjon végezni: olyan szoftverrel kell dolgoznia, amely a mai igényeknek megfelel, követi a folyamatosan változó jogszabályokat, azaz rendszeres szoftverkövetési díjat fizet, Naprakészen tartja a tudását, egy-egy tanfolyam piaci ára több tízezer forint, és ugye nem egy tanfolyamra kell elmenni, mert nem egy jogszabály változik.

Itt olvashatja a kritériumokat, hogyan válassza ki könyvelőjét!

Kötelező mérlegképes továbbképzéseken kell részt venni, egyre több olyan feladatot raknak rá, ami nem is az ő feladata lenne, de az ő idejét viszi el pl. online pénztárgép rendelés – amikor egy vállalkozás autót vagy telefont vesz, akkor sem a könyvelő rendeli meg az adott terméket, de a pénztárgépet csak a NAV honlapján lehet megrendelni, akinek van ügyfélkapus jogosultsága, és ugye általában a könyvelőnek van ilyen. Ez egyáltalán nem helyes, mert a vállalkozás saját érdeke, hogy legalább az ügyvezetőnek legyen rálátása a vállalkozás folyószámlájára, és akkor nem fog meglepődni, hogy egyszer csak több millió forintot inkasszáltak a bankszámlájáról, nem is tudja miért, mert neki senki nem szólt.

Tíz kérdés, amit fel kell tennie a könyvelőjének!
A könyvelés, különösen egy kisvállalkozás esetében nem bonyolult dolog, akár házilag is megoldható. Ugyanakkor kihagyni egy profi könyvelő szolgáltatásait végzetes hibának is bizonyulhat.

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo