Felmenthetik az ügyvezetőket?

Semmi ok a pánikra, a címbeli felmentés – hivatalos nevén felmentvény – az ügyvezetőknek kedvez, már amennyiben megkapják. De miről is van szó? Ki, mikor, mi alól és milyen célból mentheti fel az ügyvezetőt? A Piac & Profit szakértője segít!

A lehetőség nem új

A cégek életét szabályozó korábbi társasági törvény, melyet magunk közt csak Gt.-ként emlegettünk, emlegetünk, már egy ideje tartalmazza a felmentvény lehetőségét. Ez nem más, mint az ügyvezetők felelősség alóli mentesítése a társaság tagjai által. De miért lehet szükséges vagy jó a felmentvény?

Kép: FreeDigitalPhotos.net

Az ügyvezető felelőssége

Az ügyvezetőnek a korábbi Gt. és a helyébe lépő új Ptk. alapján is a gazdasági társaság érdekeinek elsődlegessége alapján kell ellátnia feladatait. Vagyis a döntései során azt kell szem előtt tartania, hogy mi jó a cégnek, és mi nem. Természetesen mindezt jogszerűen, hiszen a törvényeket, jogszabályi előírásokat be kell tartania. Ha jobban belegondolunk, ez nem jelent ellentmondást, hiszen a cégnek bizony súlyos károkat okoz, ha a törvényi előírásokat megszegik. Az ügyvezető által okozott kárt a cég az ügyvezetőn követelheti. Ez egy-egy esetben akár komoly kártérítési összeg is lehet.

Mikor nem felel?
„A belső felelősség kérdése akkor merül fel, ha az ügyvezető megszegi a cég felé meglévő kötelezettségét” – vélte Fehérváry Ákos, a Baker & McKenzie ügyvédi iroda partnere. – Ennek nyilván akkor van csak jelentősége, ha a cégtulajdonos és a vezető tisztségviselő elválik egymástól, hiszen ha ugyanaz a személy tölti be a két posztot, akkor saját magát nem fogja perelni" – hangsúlyozta a jogász szakember. A vezető tisztségviselő felelőssége a tulajdonosokkal szemben akkor merülhet fel, ha az ügyvezető megszegi a jogköréből fakadó követelményeket.
A Ptk. azonban ezzel kapcsolatban meglehetősen tágan fogalmaz, így a felelősségi körébe tartozik minden, amiért nem a cég egy másik döntéshozó testülete (pl. taggyűlés, tulajdonos) felel. Irányítási jogkört képvisel az ügyvezető akkor is, amikor egy területért nem közvetlenül ő felel (pl. marketinges kolléga), így a felelősség ezekben a körökben is az ügyvezetőt terheli. „Eddig csak egy általános kötelezettség volt, ebben következett be nagy változás az új Ptk.-ban, amely csaknem egy objektív felelősségi kört vezet be az ügyvezető esetén. A vezető ugyanis most már csak akkor nem felel a vezetése alatt bekövetkezett károkért, ha azt rajta kívül álló körülmény miatt következett be, az ellenőrzési körén kívül esett, illetve olyan körülmény következett be, amely nem volt előre látható. A három körülménynek egyszerre kell érvényesülnie ahhoz, hogy az ügyvezető mentesüljön a felelősség alól” – mondta az ügyvéd.
Hogyan védheti magát az ügyvezető?

Több lehetőség is rendelkezésre áll, hogy az ügyvezetőnek ne kelljen éjszakánként álmatlanul forgolódnia. Vitathatatlan, hogy az ügyvezetők munkája nem könnyű, bizony benne van a pakliban, hogy időnként tévednek, rosszul mérlegelnek, vagy nem a legjobb döntést hozzák. Mint a mondás is tartja, csak az nem hibázik, aki nem is dolgozik.

Állandó rettegésben azonban senki nem tud jó döntéseket hozni. Ezen segíthet a felmentvény, melyet az ügyvezető kaphat. A felmentvényt a cég tulajdonosai szavazhatják meg az éves beszámoló elfogadásával egyidejűleg, melyben rögzítik, hogy az ügyvezető előző éves ügyvezetői tevékenységét megfelelőnek tartják. Ez védelmet jelent az ügyvezetőnek, hiszen ezek után már nem lehet vele szemben kártérítési igénnyel fellépni. Kivételek azért itt is vannak. Melyek ezek?

Kivéve a gyevi bírót?

No, azért szerencsére nem ennyire a tagok kénye-kedve alapján állnak fenn azok a bizonyos kivételek. Az új Ptk. leszögezi, hogy abban az esetben, ha a felmentvény megadásának alapjául szolgáló tények, adatok valótlanok vagy hiányosak voltak, az ügyvezető kártérítési felelőssége továbbra is fennállhat. Vagyis, ha az ügyvezető a tagokat félretájékoztatta, vagy elhallgatott előlük információkat, és így vette rá őket, hogy részére a felmentvényt megadják, akkor bizony nem bújhat ki a későbbi felelősségre vonás alól a felmentvényre hivatkozással.

Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd megbizhatougyvediiroda.hu

Véleményvezér

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok 

Vannak még gondok a gyermekvédelem területén.
Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa

Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa 

Egy álom lett kézzelfogható igazság.
Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek

Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek 

Nem bízunk a pozitív pénzügyi jövőnkben.
Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo